TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Bose QuietComfort 35

Trådlös magi från Bose

Marknadens bästa brusreducerande hörlurar har äntligen blivit trådlösa! Resultatet är ren magi.

Av / 2016-06-17 - 09:17
Bose QuietComfort 35

Ljud & Bild tycker

  • De mest bekväma slutna hörlurarna som finns, och den allra bästa brusreduceringen vi har hört. Ljudet är otroligt bra och lurarna går att fälla ihop – sammantaget är de rena drömmen.
  • Det finns alternativ med bättre upplösning i övertonerna – men hela paketet är ändå snudd på perfekt!

Bose har inte gjort det lätt för någon att överträffa marknadens mest populära aktiva brusreducerande hörlurar, som är deras egna QuietComfort 25. Populariteten är inte obefogad, vi snackar om den bästa brusreduceringen vi har hört i kombination med en komfort som får alla andra att kännas som hårdkokta grisfötter. Kåporna kapslar in öronen perfekt och vilar silkeslent mot kraniet, så att man knappt märker att man har dem på sig. Och så är de hopfällbara, idealiska för resor!

Testexemplaret var svart. Väldigt läckert! Foto: Bose
Testexemplaret var svart. Väldigt läckert! Foto: Bose

Läs också: Test av 8 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tappar tråden
I splitter nya QuietComfort 35 har Bose inte fallit för frestelsen att ändra på ett vinnande recept. Kabeln är borta, men det är ungefär det enda som har hänt. Fjärrkontrollen på kabeln har flyttat till höger öronkåpa, där man kan trycka för att pausa och spela eller svara i telefon. Volymen kan naturligtvis justeras också.

Vikten har ökat med 30 gram på grund av en inbyggd Bluetooth-mottagare och en kraftigare förstärkare som både ska förstärka musiken och den elektriska motsignalen som tar hand om oväsen utifrån (brusreducering fungerar genom att fånga upp ljudet från omgivningen och sedan skicka en spegelvänd version av det in i örat). Totalvikten på 135 gram hör ändå hemma i fjäderviktsklassen.

Vissa tycker kanske silverfärg är coolare. Foto: Bose
Vissa tycker kanske silverfärg är coolare. Foto: Bose

Den enda Bose har förändrat rent ljudmässigt i QC 35 är att stoppa in en liten digital signalprocessor som förstärker basen på lägre ljudnivåer, så att man inte behöver spela högt för att få ett fylligt ljud. Ljudbehandlingen görs på ett måttfullt sätt, basen är aldrig överdrivet bombastisk.

Annons

Utan den analoga kabeln slipper man även en del onödiga konverteringar mellan analog och digital musiksignal, och behåller musiken digital ända fram till sista omvandlingen innan högtalarelementen. Detta kan potentiellt ge en bättre dynamik och mindre förvrängning, om det inte hade varit för att Bluetooth-signaler är komprimerade och aldrig kan ge full upplösning. Men det kan låta väldigt bra ändå, så bra att det är svårt att höra skillnad mot CD.

20 timmar
I trådlöst läge är brusreduceringen alltid aktiverad, så om du vill höra vad som händer i omgivningen runtomkring gör du bäst i att plugga in kabeln. Ja, för kabel ingår också, då räcker batteriet i 40 timmar med brusreducering på, och du kan fortsätta lyssna på musik om batteriet tar slut. Fast utan brusreducering. Batteriet är för övrigt inbyggt och laddas med mikroUSB, medan QC 25 har utbytbara AA-batterier.

Användning
Det krävs ingen expert för att koppla hörlurarna till mobilen. Bara sätt på dem, så berättar en behaglig kvinnoröst att de är redo för inkoppling. Välj Bose-lurarna i listan över Bluetooth-enheter på mobilen, så är allt klart. Har du en NFC-telefon är det bara att hålla de två enheterna mot varandra, så paras de ihop automatiskt.

Samtal
Mobilsamtal går som en dröm, samtalspartnern i hörs klart och tydligt tack vare brusreduceringen. Bose hävdar att han eller hon dessutom hör din röst extra bra, men när jag frågade mina samtalspartner om det så kunde jag nästan höra hur de ryckte på axlarna i andra änden.

Undertecknad fick prova QC35 i RIB-båt på Themsen, där de blockerade oväsen imponerande väl i 50 knop. Foto: Geir Gråbein Nordby
Undertecknad fick prova QC35 i RIB-båt på Themsen, där de blockerade oväsen imponerande väl i 50 knop. Foto: Geir Gråbein Nordby

Musik i 50 knop
När Bose lanserade hörlurarna i London i början av juni fick vi som var där prova dem på Themsen i en RIB-båt som nästan flög fram över vattenytan i 50 knop. Det var imponerande hur effektivt bullret dämpades, även om man aldrig helt blev kvitt ljudet av vinden som piskade mot öronen. Högfrekvent brus (över 1 000 Hz) dämpas inte särskilt mycket och sådant finns det gott om i högt vindsus. Men resultatet var något helt annat än det skarpa vinande som hördes utan hörlurar!

 

Väl hemkommen har jag nu fått låna ett par hörlurar för ett grundligt test. Jag har gått runt i köpcentra med dem, där de stoppar oväsen kolossalt bra! Musiken kan spelas låg utan problem, man hör nästan inte omvärlden. En promenad utomhus i motvind går också bra, även om man hör det högfrekventa suset runt öronen. Återigen är det lågfrekvent ljud som dämpas mest. Buller på tåg och flygplan försvinner som ren magi! Precis som på den trådbundna QC25, som har identisk brusreducering.

Komforten skickar oss direkt till drömmarnas land. Foto: Bose
Komforten skickar oss direkt till drömmarnas land. Foto: Bose

Ljudkvalitet
Ljudet är genomgående bra och känns väldigt likt det man hör i QuietComfort 25 – faktisk ett litet snäpp bättre, trots den komprimerade Bluetooth-signalen. Den extra fylligheten i basen på låg volym är ett mycket klokt val eftersom man kan lyssna musiken ännu lägre än förut utan att tappa fokus. Och det låter inte överdrivet på något sätt, det känns inte alls som om någon har smetat ett lager marsipan ovanpå basgitarren …

Pop och rock är levande och fylligt, med bra fokus på instrument och sångröster. Det finns aningen mer tryck i basen och mer kraftresurser på hög volym än med QC25 eftersom QC35 har helaktiv drift och bättre dynamik. Basrytmerna i David Bowies ”Lazarus” är ännu saftigare och hiphop blir ännu lite tuffare. Lyssna bara på Tommy Tees ”The Plague” från hans nya album ”Bonds, Beats & Beliefs vol. 2 ”! Basen är rungande djup och fyllig, samtidigt som rösterna har fint fokus och alla ljud och effekter är lätta att skilja från varandra.

Alternativ
Den närmaste konkurrenten att jämföra med är Sennheiser Momentum 2.0 Wireless som ligger i samma prisklass. De två låter mer lika än olika. Sennheiser har bara en aning mer luft i toppen, och i lugna omgivningar är kanske Sennheiser ett bättre val. Men Boses bekvämlighet är ännu bättre, och brusreduceringen är överlägsen. En provlyssning på båda lurarna på redaktionen avslöjade ganska stora skillnader, det blir ännu tystare med Bose. Detta innebär också att man kan lyssna på musiken lägre, utan att upplevelsen blir lidande.

Sennheiser Momentum 2.0 Wireless är en stark utmanare. Foto: Sennheiser
Sennheiser Momentum 2.0 Wireless är en stark utmanare. Foto: Sennheiser

Om du vill ha trådlöst ljud men inte behöver brusreducering är Bowers & Wilkins P5 Wireless värda att överväga. De kostar 400 kronor mindre och har bättre dynamik och sprutt i mellanregistret. Sångröster framträder tydligare, det smäller bättre i gitarrsträngar och är rent allmänt mer liv än i båda de brusreducerande alternativen från Bose och Sennheiser. Men P5 Wireless lägger sig utanpå öronen och kapslar inte in dem, och är därför inte riktigt lika bekväma i längden.

Om du varken behöver brusreducering eller trådlöst ljud, utan helt enkelt bara letar efter de bästa hörlurarna i den här prisklassen, så det Beyerdynamic T 70p du ska ha.

Slutsats
Bose QuietComfort 35 har alla fördelarna som superpopulära QuietComfort 25 har och är till på köpet trådlösa. Vad mer kan man begära? Inte mycket.

Ljudet är bland det bästa man kan få från den här typen av hörlurar, vi gillar speciellt den lilla extra fylligheten i basen som läggs till på låga volymer.

Passformen är densamma som i den trådbundna QC25, med andra ord är hörlurarna en dröm att ha på öronen! Den trådlösa anslutningen till mobiltelefonen är superstabil, batterikapaciteten är imponerande 20 timmar trådlöst och dessutom 40 timmar med kabel i brusreducerande läge. Efter det kan du fortsätta att lyssna som vanligt med kabel.

Vi vet helt enkelt inte vad vi skulle kunna klaga på. Visst finns det hörlurar som har ännu bättre upplösning i tonerna, men när man lägger ihop allting så kommer QC35 ganska nära ren perfektion!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Ljud & Bild