TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Auralic Aries Mini

Musikmaskinen som kan ”allt”

Låter bra, stöder de flesta ljudformat och Tidal, och har en prydlig och enkel app.

Av / 2016-06-17 - 06:00
Auralic Aries Mini

Ljud & Bild tycker

  • De allra flesta ljudformat – även högupplösta – går att spela, i ett användarvänligt gränssnitt. Här finns AirPlay, Bluetooth och streaming med Tidal. Pricken över i är inbyggd digitalomvandling och en möjlighet att stoppa i en hårddisk.
  • Ibland kan ljudet göra en kort drop-out när man rör vid spelaren. Kommer man dessutom åt USB-minnet när det sitter i så kan spelaren tappa kontakten och då behöver den ett par sekunder för att synkronisera biblioteket igen.

Auralic Aries Mini är en liten musikspelarkrabat som kopplas till hemnätverket med antingen Ethernet-kabel eller wifi. För bästa möjliga stabilitet rekommenderas kabel, men om du vill ha det trådlöst så se till att du har en bra router. Auralic-appen Lightning DS guidar dig enkelt genom anslutningen till routern.

Över nätverket kan Aries Mini strömma musik direkt från strömningstjänsten Tidal, och så småningom får den också stöd för det nya högupplösta musikformatet MQA. Eftersom spelaren är byggd för hifi-entusiaster har den inte har prioriterat Spotify-stöd, men tack vare AirPlay kan iPhone-användare enkelt överföra ljudet trådlöst till spelaren oberoende av vilken musiktjänst som används. Android- och Windows-telefoner behöver en tredjeparts-app för att använda AirPlay. Musik lagrad på dator kommer du åt genom att installera ett DLNA-program, då kan du också spela högupplösta musikfiler. Är du inte så intresserad av högupplöst ljud så kan du använda iTunes och ansluta med AirPlay. Ett mycket mer underhållande sätt att skicka musiken från datorn på är med tredjepartsprogrammet Roon i kombination med AirPlay, det har ett betydligt enklare gränssnitt.

Två USB-portar på baksidan kan läsa nästan alla typer av musikfiler från USB-minne eller extern hårddisk. På insidan finns dessutom utrymme för att installera en intern 2,5-tums hårddisk eller SSD. Om detta görs så dyker den upp som en nätverksdisk på en nätverksansluten PC eller Mac, och sedan är det bara att kopiera över musiken man vill ha. Det går även att göra i Auralics app.

Internetradio finns också på plats, och med den senaste uppdateringen av styrmjukvaran (firmware) kan både radio och all annan musik pausas och startas med mittenknappen på framsidan av själva spelaren. De två bredvid justerar volymen upp och ner.

Om alla anslutningarna på baksidan används blir det trångt, och alla kablarnas vikt kan få den lilla boxen att stegra sig. Foto: Geir Gråbein Nordby
Om alla anslutningarna på baksidan används blir det trångt, och alla kablarnas vikt kan få den lilla boxen att stegra sig. Foto: Geir Gråbein Nordby

Anslutningar

Förutom de två USB-kontakterna finns en analog stereo-ljudutgång på baksidan, plus en koaxial och en optisk digitalutgång för anslutning av en extern DAC, om du vill uppgradera till ännu bättre ljud. Strömförsörjningen är av extern typ och det går att uppgradera till en bättre version med lägre brusnivå, vilket sägs förbättra ljudet ytterligare. Denna kostar ungefär 4 500 kronor och gör alltså att totalpriset hamnar på drygt 10 000 kronor.

Annons
Auralic Aries Mini har digitala och analoga utgångar. Två USB-kontakter kan strömma musikfiler från USB-minne och -hårddisk, och man kan välja mellan trådlös och trådbunden nätverksanslutning. Lägg märke till den prydliga insidan, där analoga och digitala ingångar är separerade i var sin sektion. Foto: Geir Gråbein Nordby
Auralic Aries Mini har digitala och analoga utgångar. Två USB-kontakter kan strömma musikfiler från USB-minne och -hårddisk, och man kan välja mellan trådlös och trådbunden nätverksanslutning. Lägg märke till den prydliga insidan, där analoga och digitala ingångar är separerade i var sin sektion. Foto: Geir Gråbein Nordby

Användning

Jag gillar Auralics app. Den har ett eget gränssnitt för musiktjänsten Tidal, som inte är riktigt lika grafiskt imponerande som Tidals eget men som fungerar bra. Man hittar både sina egna spellistor och favoritartister, samt redaktionella rekommendationer. Ska du däremot göra eller redigera spellistor så görs det i Tidals egen app, och ändringarna visas nästan omedelbart i Auralic-appen.

Avspelning av musikfiler över nätverket eller från USB-minne går också smidigt. Trycker du på en låt så startar den genast, och håller du den inne kan du välja att spela den som nästa eller sista låt. På så sätt kan man göra spellista till festen i förväg och göra små justeringar under tiden, utan att behöva börja om ända från början. Jag gillar också att musikens upplösning visas i appen.

Något som sänker intrycket är däremot att vårt testexemplar av Aries Mini avskyr statisk elektricitet. Vår testrum har heltäckningsmatta, vilket lätt laddar upp skorna, och ljudet kan få en liten drop-out om man lägger handen på spelarens baksida. Kommer man åt ett inkopplat USB-minne riskerar man också att spelaren tappar kontakten med musiken och behöver ett par sekunder på sig för att synkronisera musikbibliotek igen. Detta är dubbelt så irriterande om det händer med en hårddisk som innehåller stora mängder musik. Allt måste bero på dålig avskärmning någonstans, få produkter har sådana här problem. Om den dyrare strömförsörjningen löser problemet vet jag inte.

Foto: Geir Gråbein Nordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Låter större än den är

Låter man enheten vara ifred så bjuder den däremot på bra musikaliska upplevelser. Den vackra balladen ”Done Wrong” med Ani DiFranco är verkligen skön när den får blomma ut fritt. I remastrad 24 bit/88,2 kHz-version är ljudbilden större och har mer pondus i basen än i CD-versionen. Aries Mini får fram detta med stor övertygelse, när den står inkopplad till förstärkarkombinationen Hegel P30 och två H30 med ett par Dynaudio Contour S3.4 LE i slutet av signalkedjan. Ljudet från gitarren är stort och breder ut sig i rummet, samtidigt som slide-fingret glider klangrikt över strängarna. Anis brustna hjärta är gripande och ganska nära att framkalla gåshud.

Syntpop-gruppen Kate Boys från Stockholm vet hur man gör när man trycker ifrån sig, och med de hårda rytmerna i ”Northern Lights” i 24-bitarsversion är bara att ratta upp volymen och ta smällen. Aries Mini återger basrytmerna med bra punch och ljudbilden är stor nog för att man aldrig ska ifrågasätta vad man hör. Ljudet är både välbalanserat och närvarande.

Lightning DS-appen har eget gränssnitt för Tidal. Det funkar bra och ger också tillgång till de redaktionella spellistorna. Foto: skärmdump från iPad-appen.
Lightning DS-appen har eget gränssnitt för Tidal. Det funkar bra och ger också tillgång till de redaktionella spellistorna. Foto: skärmdump från iPad-appen.

Jämfört med dyrare saker

Om vi jämför med Marantz NA6005, som kostar lika mycket och som vann vårt test av trådlösa nätverksspelare i oktobernumret, ser Aries Mini tämligen blek ut. Marantz-spelaren har nämligen full 43-centimeters hifi-storlek och omges av ett förtroendeingivande aluminiumhölje, och har dessutom ett hörlursuttag på fronten. Fast det betyder inte så mycket i slutändan, och rent ljudmässigt låter de två spelarna ganska så likt. Båda har ett ljud som drar sig åt det varma hållet och har en förmåga att engagera. Efter mycket lyssnande fram och tillbaka tycker jag dock att Marantz spelare har en aning mer upplösning längst upp i toppen. Mer luft, så att cymbaler skiner mer och stråkarna i klassisk musik får mer rymd och luft. Men Aries Mini har en bättre app och i daglig användning är den helt enkelt mer lättskött.

Tidal-spellistorna visas städat och enkelt i appen. Foto: skärmdump från iPad-appen.
Tidal-spellistorna visas städat och enkelt i appen. Foto: skärmdump från iPad-appen.

Kopplad till en extern digitalomvandlare, som Hegel HD12 för 9 500 kronor, växer ljudet ännu mer. Det blir lugnare mellan tonerna, somliga kallar det för att musiken får en svartare bakgrund, så att detaljerna framträder bättre. Skillnaderna mellan två fioler markeras tydligare och det tillförs luft. Avståndet mellan högtalarna uppfattas som större, i själva verket är det som om högtalarna helt enkelt försvinner mer från ljudbilden – och ljudet svävar viktlöst i rummet. Nackdelen med en extern DAC är att vi under testperioden inte har lyckats få ljud från DSD-filer. DSD kan inte överföras via koaxial eller optisk kabel, men det finns en funktion i Auralic-appen som kan konvertera DSD till PCM, så att man åtminstone får ljud ur sådana filer. Vi har dock inte fått detta att fungera, så man måste använda de analoga utgångarna och därmed den interna digitalomvandlaren. Vilket förmodligen de allra flesta skulle ha gjort ändå.

Så här ser Tidals huvudmeny ut i Auralic-appen. Foto: skärmdump från iPad-appen.
Så här ser Tidals huvudmeny ut i Auralic-appen. Foto: skärmdump från iPad-appen.

 

Musikbiblioteket på USB-minne eller nätverkshårddisk visas på ett överskådligt sätt, med ikoner om det finns. Foto: skärmdump från iPad-appen.
Musikbiblioteket på USB-minne eller nätverkshårddisk visas på ett överskådligt sätt, med ikoner om det finns. Foto: skärmdump från iPad-appen.

Slutsats

Auralic Aries Mini är en potent litet nätverksspelare som stöder många musikformat – inklusive de mest högupplösta. Den har en användarvänlig app som alla i hemmet ska kunna använda och användargränssnittet fungerar ganska bra med musiktjänster som Tidal. Installerar du en 2,5-tums hårddisk kan all din musik laddas över så att användarupplevelsen blir ännu mer sömlös.

Ljudet är oerhört bra, många av musikens klanglager kommer fram och rytmer trycker till med bra dynamik. Man kan få ut ännu mer ljudkvalitet med en extern digitalomvandlare, men spelaren låter bra även på egen hand.

Testexemplaret var inte särskilt förtjust i statisk elektricitet vilket gjorde att ljudet föll bort under korta stunder när vi rörde vid spelaren när musiken spelades.

 

Konstruktion

Den inbyggda digitalomvandlaren kommer från välrenommerade ESS, närmare bestämt Sabre 9018K2M som egentligen är avsedd för highend-mobiler och bärbara musikspelare. Med tanke på Aries Minis ringa mått och avsaknaden av stora strömkomponenter på insidan så kan det vara förnuftigt att satsa på en sådan konstruktion. Omvandlaren klarar musikfiler med ända upp till 32 bit/384 kHz-upplösning och dessutom DSD-formatet upp till 11,2 MHz.

För att kunna hantera stora musikfiler med snabbhet och precision är spelaren utrustad med en fyrkärnig processor och dessutom 4 GB buffertminne vilket räcker för att ladda in och tidskorrigera även de mest högupplösta musikfilerna. Detta görs för att minimera tidsfel i den digitala signalen (jitter).

Vad Aries Mini saknar jämfört med sina storebröder Aries och Aries LE är en så kallad femtoklocka från IDT. Den innebär att klockan är indelad i fem moduler, vilket i teorin ska reducera jitter ända ner till 0,5 pikosekunder (biljondels sekund). Eftersom Aries Mini har en enklare digital signalbehandlare (DSP) innebär det att den också saknar de större modellernas möjligheter för DSD-uppsampling och rumskorrektion. Å andra sidan har Aries Mini inbyggd digitalomvandlare och är den enda som kan husera en 2,5-tums hårddisk eller SSD.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild