Hos Dynaudio bygger de fortfarande högtalarna för hand. Fabriken i Skanderborg i Danmark använder i stort sett bara egentillverkade högtalarelement, kabinett och andra komponenter. Och de byter inte ut alla modeller en gång i kvartalet bara för att de kan! Ändå har vi sett en rad innovativa nyheter från danskarna den senaste tiden, bland annat de trådlösa och aktiva serierna Xeo och Focus XD som förenar tvättäkta hifi med modern teknik.
Högtalarna vi berättar om här är däremot av mer traditionellt snitt. Contour-serien har länge varit en av Dynaudios mest populära. Efter mer än tio år på marknaden bestämde sig Dynaudio för att fira sina storsäljare med två speciella Limited Edition-modeller, där kabinett, delningsfilter och element har visats extra omsorg för att få ett ännu klarare och mer distinkt ljud. Vi vet av erfarenhet att Dynaudios specialmodeller kan låta väldigt bra, ofta bättre än vad prislapparna ger dem rätt att göra.
Contour Limited Edition
Många av oss har ägt Dynaudio-högtalare genom åren. Ett av de bästa köpen jag personligen har gjort i hifi-sammanhang var de golvstående trevägarna Contour 3.3. De var mina första riktiga ”hifi-högtalare” – sagolikt öppna och avslöjande, med en förförande livlig återgivning av röster.
När den nya Contour S-serien lanserades 2003 hade Dynaudio vänt allting uppochned: de nya modellerna hade fått en ny design som inspirerats av de dyrare Evidence- och Confidence-modellerna, med smala och högresta kabinett och diskanten monterad under mellanregister och bas – en lösning som var tänkt att ge bättre koordination mellan diskant och mellanregister på lyssningsplatsen.
Den nya Limited Edition-versionen har mycket gemensamt med originalet, men har en större teknisk och kosmetisk finess. De tekniska skillnaderna utgörs av ett nytt diskantelement med en speciell coating, samt noggrant utvalda delningsfilterkomponenter och nytt internt kablage. Dessutom finns kabinettet i flera olika exklusiva trä- och lackutföranden, som lånats från Confidence-serien.
Det som kännetecknar Contour-serien mest är baffeln av metall. Beroende på vilket utförande man väljer är denna antingen mattsvart eller i borstat stål. Elementen sitter monterade på den här metallplattan, som är monterad mot kabinettet med ett dämpmaterial mellan. Tillsammans med ett smalt, välbyggt kabinett och en kraftig MDF-sockel med justerbara spikes, är allt tillrättalagt för ett ofärgat och resonansfritt ljud.
Ljudkvalitet
Danes don’t lie, säger Dynaudio. Det visar sig stämma väl med våra ljudmässiga erfarenheter. Detta är en högtalare som ger ifrån sig precis vad den tar emot! På samma gång är den väldigt behaglig att lyssna på. Dynaudio är en ledande leverantör av studiomonitorer, kända för sin välbalanserade ljudbild och lättlyssnade karaktär, och samma beskrivning passar Contour S 3.4 LE.
Lyssningsupplevelsen är intressant med en gång. Att placera högtalarelementen lågt som Dynaudio har gjort har viss inverkan på ljudet. Att diskanten ska sitta i öronhöjd har i det närmaste varit en oskriven lag i en evighet. Och efter att ha lyssnat på hundratals högtalare med en sådan konfiguration så märker jag att Dynaudio placerar trumvisparna lite lägre i ljudbilden än vad jag är van vid. Men det går fort över.
Mellanregistret är satt i centrum i den här högtalaren, och det hörs på en väldigt öppen och närvarande, neutral återgivning av röster. Detta är Dynaudio-högtalarnas stora styrka och låter snudd på optimalt i mina öron: osminkat, obeslöjat och med en realistisk närvarokänsla.
För dem som är känsliga för vass diskant är det glädjande att kunna konstatera att Dynaudiorna i stort sett låter silkeslent och behagligt vad vi än utmanar dem med. Till och med en energisk, ljus låt som Röyksopps och Robyns ”The girl and the robot” låter smärtfritt genom Contour-högtalarna. På samma sätt kan en del låtar låta lite mörka, beroende på vad man är van vid. Om du tillhör dem som gillar att slagverk verkligen klirrar av metall och att mässingsblås fräser ut mot dig så det vara värt att leta på andra ställen. Å andra sidan är det kul att kunna spela högt utan att det skär i öronen.
När det kommer till kritan är balansen i ljudbilden viktigare än imponatorfaktorer som distinkt diskant, kristallklart mellanregister och benkrossande bas – särskilt om du har ambitioner att spela annat än bara testlåtar. Ju mer jag lyssnar på Dynaudiorna och ju djupare jag gräver i spellistorna, desto mer gillar jag dem. Presentationen är välbalanserad, stram och tydlig, alla element får gott om plats i ljudbilden. Det är speciellt roligt att börja med låtar där mixningen bygger upp sig lager efter lager med nya element i ljudbilden. Det låter tillbakadraget till en början, men högtalarna klarar av att återge även de mest komplexa ljudbilder utan att gröta ihop det.
Exemplarisk bas
Som nämnts går det att höra att diskanten sitter lite lägre än normalt, men det hörs också att Dynaudio har fått upp basen från golvet. Det påverkar hur högtalarna interagerar med rummet, och det finns hörbart mindre ”boom” och eftersläpningar än vad vi hört från många andra högtalare vi haft på besök.
En tvåvägshögtalare med dubbla 6,5-tumsbasar kommer aldrig att vara det allra tyngsta inom djupbas eller tryck. Om sådant står högt på önskelistan är det mer närliggande att kolla på Dynaudio Focus 380, Contours lite ”argare” kusin som är utrustad med dubbla 8-tummare i basregionen. Med tanke på sina fysiska begränsningar tycker jag ändå att Contour S 3.4 LE låter otroligt bra. Här finns rikligt med tyngd och definition från 30 Hz och uppåt, utan plågsamma ojämnheter eller pucklar.
Basen är behärskad och kontrollerad, men det råder ingen brist på förmågan att gräva djupt när inspelningen kräver det. Och bäst av allt är hur homogen basen är i förhållande till resten av frekvensregistret och hur det bidrar till en väl sammanhållen ljudbild. För att uttrycka det på ett annat sätt: Det här är inte högtalare som får det att fladdra i byxbenen när du vräker på med tunga hiphop-låtar, men du hör refrängen och förstår vad låten handlar om bättre!
Välja förstärkare
Det är lätt att bli bortskämd när man nästan varje vecka får stifta bekantskap med dyra högtalarkonstruktioner i 100 000-kronorsklassen. Därför är Contour S 3.4 en trevlig ”reality check” som visar hur bra man faktiskt kan få det utan att behöva råna närmaste bank! På samma gång är det uppenbart att de pengar man då ”sparar” med fördel kan läggas på ordentligt förstärkeri. Med en känslighet på bara 86 dB kräver Contour S 3.4 lite muskler för att få fart på musiken – åtminstone 70–80 watt eller mer. Och med tanke på den något behärskade ljudkaraktären är det en fördel om förstärkaren också bidrar med lite extra sprutt och dynamik – till exempel skulle Naim eller Hegel vara bra val. Fun Fact: Dynaudio använder bland annat Hegel när de utvärderar sina egna högtalare …
Placering
En sak som jag lärde mig av mina gamla Dynaudio-högtalare är att det gäller att få rätt placering, ända ner till sista millimetern. Vilket i och för sig gäller alla högtalare – men skillnaden är exceptionellt stor i Contour S 3.4 LE:s fall! Ställer du dem rakt upp och ner på golvet så får du ett fint ljud. Men jobba med placeringen så blir det något helt annat. Särskilt viktigt är det att få exakt avstånd mellan de båda högtalarna och din lyssningsplats (sweet spot). Då blir du belönad med en helt grym holografi, kanalseparation och flera meter bred ljudbild. På andra områden är högtalarna relativt förlåtande, men beroende på vilken typ av golv och lyssningsavstånd du har kan det vara värt att prova med en tjock matta som dämpar den första reflektionen av ljudet.
Slutsats
Att Contour-serien har blivit populär är enkelt att förstå när man lyssnar på S 3.4 LE. En stram och korrekt, men samtidigt underhållande och lättlyssnad ljudkaraktär gör detta till musikaliskt allätande allroundhögtalare som är väldigt lätta att tycka om. Den fintrimmade Limited Edition-versionen orkar hänga med många kräsna högtalare utan att Dynaudio varit alltför giriga med priset. Contour S 3.4 LE är ett säkert köp som är lätt att rekommendera.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser