Att hitta rätt kamera för uppgiften har inte direkt blivit enklare med tiden. Kamerorna blir allt mer lika, det är ofta svårt att se skillnad på bildkvaliteten och ännu värre blir det när de heter samma sak. Eller nästan samma sak.
Sony, Canon och Olympus är särskilt förtjusta i mark II- och III-versioner. Vilka skillnaderna är är inte alltid så lätt att förstå. Hos Panasonic heter alla systemkameror Lumix, men inte G1000, G100 eller G10. I stället heter de GM, GF, GX, GH eller bara G, plus en siffra. Det gör det hopplöst för vanligt folk att hålla koll.
Här är till exempel efterträdaren till Lumix G7. Den heter inte G8, för det är en annan kamera, utan G80. Som inte får förväxlas med GX80. Förvirrad? Vad sägs om en design som är nästan precis likadan som föregångarens?
Läs vårt test av Lumix G7 här.
Den här kameran hör till Panasonics mer avancerade systemkameror och har precis som föregångaren G7 utbytbar optik, inbyggd sökare, vridbar pekskärm och 4K-video. Allt man behöver och en hel del därtill.
Till exempel är G80 vädertätad, så att den tål en svensk höst. Den har också inbyggd optisk bildstabilisator och säljs med antingen en 12–60 mm-zoom (som vi testade med) eller en 14–140 mm resezoom. Som också har inbyggd bildstabilisator. Stabilisatorerna kan kombineras för mer effektiv stabilisering av rörelser med flera olika brännvidder och ger fotografen fem extra exponeringssteg att gå på. Praktisk när det är så mörkt att slutartiderna blir långa, eftersom stabilisatorerna kompenserar för en ostadig hand och långa slutartider.
Bildsensorn är densamma, med 16 megapixlar utan lågpassfilter, som vi testat med gott resultat i GX80. 4K-video finns naturligtvis också, som i nästan alla Panasonics kameror, och det går att ta en snabb 30-bilders serie på en sekund med 8,3 Mp (4K-upplösning) och plocka ut stillbilder efteråt. Man drar bara med fingret på pekskärmen tills man hittar bilden man vill ha, så lagras den som stillbild på minneskortet.
Panasonic har försett G80 med tämligen omfattande videoegenskaper. Till exempel finns en videoström i realtid i HDMI-utgången, mikrofonutgång och flera gammainställningar för video. Men inget hörlursuttag.
Många alternativ för skarpare bilder
Det låter kanske kryptiskt, men gamma D är en flat bildprofil som används utan redigering när man behöver en neutral färgbalans och normal kontrast. Motsatsen är gamma V som klämmer till med kraftigare färger och kontrast, men fotografen kan också välja att ställa in färgparametrarna individuellt. Skärpa, kontrast, färgtemperatur och brusreducering går också att ställa in i menysystemet. Detsamma gäller filtereffekter som kan ändra färgerna från superneutrala till en Instagram-liknande effekt.
Precis som GX80 har G80 Panasonics postfokus-funktion, som går ut på att man väljer var någonstans bilden ska vara skarpast efter den är tagen. Man lägger pekfingret på skärmen där motivet ska vara skarpast, så flyttas fokus och det är bara att lagra bilden.
Man kan också använda fingret på skärmen för att välja fokus innan man tar en bild, eller flytta fokus under videofilmning. Praktiskt.
G80 har en annan praktisk möjlighet också: ”stacking” (stapling). Det går till så att man pekar på flera ställen i bilden på skärmen för att bestämma hur stort skärpedjupet ska vara. En tryckning på förgrunden och en på bakgrunden ger maximalt skärpedjup. Allt detta går att göra efter bilden är tagen.
Bracketing (eller avvikelse, om du så vill) kan ställas in för exponeringskompensation, fokus, bländare och vitbalans. Sedan kan man ta en liten räcka bilder med avvikande värden, till exempel tre olika vitbalanslägen och välja det man gillar bäst efteråt.
Hastighet
Panasonic har valt sin tystgående och nästan vibrationsfria elektroniska sökare med slutartider ner till 1/16 000 sekund. Den använder samma elektroniska slutarstyrning som GX80, vilket ska orsaka mindre slutarvibrationer som är en fördel med längre slutartider.
Lumix G80 är definitivt snabb nog för att klara av det mesta. Autofokusen är mycket snabb och precis, och med en bildhastighet på max 9 bilder/s i serie ökar chansen för skarpare bilder när motivet är fullt av action. Batteritiden anges vara 320 bilder per laddning och kameran kan använda ett vertikalgrepp (extrautrustning) som förlänger batteritiden.
Användarvänlig
G80 är ingen stor kamera. De som är vana vid spegelreflexer lär antingen haja till eller glädjas över hur liten och lätt den är. Även med en zoom som sträcker sig från 24 mm vidvinkel till 120 mm tele (motsv. 35-format) är den mindre än den minsta spegelreflexen från Canon eller Nikon.
Läs vårt test av spegelreflexkameran Nikon D7200
Trots detta har G80 ett utmärkt gummerat grepp, stor inställningsrattar och mycket överskådlig skötsel. Knapparna på baksidan tycker jag dock är i minsta laget, och tumgreppet hade kunnat vara större för att ge ett bättre grepp.
Sökaren är aningen större än i föregångaren och det väderskyddade kamerahuset känns mer stabilt byggt. Fem av knapparna kan programmeras, dessutom finns funktionsval på pekskärmen som ger fotografen en lång rad anpassningsmöjligheter.
Så visst, det är en liten och lätt kamera med ett oansenligt yttre, men under den trista fasaden döljer sig en mycket kompetent kamera som är lätt att använda för nybörjare – och tillräckligt avancerad för erfarna fotografer.
Läs vårt test av spegelreflexkameran Canon EOS 80D
Välbekant bildkvalitet
Många av de andra Lumix-kamerorna säljs med en finfin Lumix G 14–42 mm-zoom, men nya 12–60 mm har större räckvidd, är skarpare och har jämnare optiska prestanda. Den är också skyddad mot väder och vind. Detsamma gäller alternativet som kostar lite mer, Lumix G 14–140 mm. Panasonic och Olympus har tillsammans ett oöverträffat urval av objektiv för spegellösa systemkameror.
Läs vårt test av Olympus OM-D E-M5 II
Det ger faktiskt G80 en fördel mot inte bara andra Lumix-kameror, utan även mot kameror från Olympus, Sony, Canon och Nikon.
För även om lågpassfiltret är borttaget för att ge bättre detaljskärpa är bildsensorn densamma som vi har sett i tidigare tester av Lumix G-kameror. Här kommer 12–60 mm-objektivet in i bilden, som även om det inte är vansinnigt mycket bättre än en 14–42 mm rent optiskt så får G80 den där lilla extra bildkvaliteten.
Skärpan är utmärkt
Den känns faktiskt igen från Lumix G7 och GX80, och är fullt i klass med många kameror som har 20 Mp-sensorer. Bilddynamiken är helt i nivå med kameror som Nikon D7200 och Canon EOS 80D, för detaljer drunknar i skuggor och moln på en ljus himmel tappar en del av sina konturer.
Bildbruset är nästan identiskt med GX80 och välkontrollerat upp till ISO 3200-ljuskänslighet med en tangeringspunkt runt ISO 6400. Därifrån och uppåt sjunker färgmättnaden proportionellt med uppkomsten av kornbrus. Håller man sig under ISO 6400 slipper man det värsta bruset.
Från stillbilder till 4K. På vår Panasonic 65AX900-TV ser inspelningarna fantastiska ut. Video återges knivskarpt, nästan helt utan brus eller flimmer. Och det är utan att jag har piffat upp inspelningarna med manuella inställningar eller efterbehandlat dem. Nyare generationers färgåtergivning är betydligt bättre än förut, det gäller även här. I både stillbilder och videofilmer.
Den nya 12–60 mm-zoomen är ett fynd. Den är inte bara väderskyddad, kompakt och fokuserar tyst som en mus, den är välkorrigerad också. Vid 12 mm vidvinkel finns en synlig men inte plågsam tendens till tunnformig linjeförvrängning. Men skärpan är mycket god över stora delar av bildytan, undantaget är hörnen som är oskarpa med full bländaröppning. Det bättrar sig betydligt med bländare 5,6 och med i stort sett alla andra brännvidder, och med alla bländare under f16 är den lilla zoomen knivskarp och välkorrigerad. Det finns en aning kromatisk felbrytning, men inte tillräckligt för att det ska ge minuspoäng. Ska man köpa en Lumix G80 så ska man se till att skaffa 12–60 mm-zoomen.
För videofantaster och resenärer
De flesta fotografer kommer att bli nöjda med Panasonic Lumix G80, som enligt min åsikt är ett av de bästa köpen just nu. Speciellt för erfarna fotografer som har börjat med video och tycker att deras gamla kamera inte räcker till. Med ett vädertätat kamerahus (och 12–60 mm-zoom), 4K-video, snabb autofokus och ett antal praktiska funktioner är det inte mycket som saknas. Utbudet av extraobjektiv och tillbehör är så stort att de flesta lär hitta vad de behöver till G80, som är en befriande kompakt och lätt kamera att ta med på resan.
1 reaktion på ”Panasonic Lumix G80”
Skriv en kommentar
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
Mycket stor Tack.