Fokus är en viktig parameter för bildkvalitet. All världens megapixlar och ljusstark optik är värt väldigt lite om kameran inte lyckas fokusera tillräckligt precist. Därför har utvecklingen av fokussystem varit lika viktig för kameratillverkarna som utvecklingen av bildsensorer och processorer.
Fokushastigheten är däremot inte lika viktig för dem som ska fotografera landskap på stativ, eller studiofotografer som tar porträtt eller reklambilder. Fokus mellan varje bild är något som främst actionfotografer efterfrågar. Det och hög bildhastighet. Ska man frysa en havsörn ovanför vattenytan eller en störtloppsåkare i 100 km/h behöver man mer än megapixlar. Fokusprecision, hastighet och fokusspårning är mycket viktigare när fotografen panorerar efter motivet.
Proffsen väljer därför de snabbaste kamerorna, till exempel Canon EOS 1DX eller Nikon D4s. Tyvärr kostar de fruktansvärt mycket pengar för en ivrig amatör, som har få alternativ kvar om budgeten har begränsningar. De allra billigaste spegelreflexerna kan man lugnt undvika. Ska det bli fart på sakerna börjar priserna strax under 10 000 kronor. Då får man Sony a6000, Olympus OM-D EM-1 eller Nikon 1 V3. Utmärkta kameror med blixtsnabb fokusering, fast av de tre är det egentligen bara Olympusen som passar bra, eftersom den kan ha ett riktigt vertikalgrepp som ger fotografen en kamera med bättre balans när den används med tele- eller telezoomobjektiv.
Tills nu har det bästa alternativet varit spegelreflexen Canon EOS 7D, men det är en äldre modell (från 2009) som tillhör inte de snabbaste. Det tänker nya EOS 7D II göra något åt. Tack vare Canons otroligt seriösa Dual Pixel-autofokus med 65 korssensorer och dubbla bildprocessorer är detta något av det snabbaste du kan plåta actionbilder med.
Snabbare än de flesta
Det närmaste man kommer i den här klassen är Samsungs nya 28-megapixlars NX1 – även den med en APS-C-sensor – men trots blixtsnabb autofokus och hela 15 bilder i sekunden har den för liten buffert för att hänga med EOS 7D II. Som inte stannar förrän efter 1000 JPEG-exponeringar, att jämföra med NX1:s beskedliga 75.
Med hjälp av hybrid-autofokus där 65 korssensorer är integrerade i en ny bildsensor med 20 Mp, plus två Digic 6-bildprocessorer, lyckas Canon kameran tugga i sig en imponerande mängd data i bildserier: 1090 JPEG-bilder eller 31 råbilder är minsann inga småsaker. Med reducerad hastighet om man lagrar både JPEG och råfiler samtidigt, märk väl.
Den är inte dålig som videokamera heller. Visserligen filmar den inte i 4K som Samsung NX1, utan i 1080/50p, men den stöder samma videokomprimeringsformat som proffsen använder: IPB, All-I och antingen Mov- eller MP4-format.
Här finns också ingång för mikrofon och utgång för hörlurar, samt volymkontroll till mikrofonerna.
Canon har gjort andra förbättringar av EOS 7D också. Som en mer omfattande tätning, flytt av knappen som kontrollerar djupskärpa (till framsidan) och Q-knappen som fungerar som direktknapp till snabbmenyn har äntligen flyttats till höger där den är lättare att nå.
Andra saker värda att nämna är ljuskänslighet från ISO 100 till 25600, 1/250 s blixtsynk, programmerbar kortplats för SDXC- och CF-kort, GPS-loggning av bilder och en slutare som Canon har testat håller för 200 000 exponeringar.
Vad man inte får är en vridbar pekskärm, fokusmarkering (peaking), zebramönster i video, wifi och 4K-video. Fast det är inte säkert att målgruppen är så intresserade av sådant.
EOS 7D II är precis som de flesta EOS-kameror skön att hålla i och har föredömlig ergonomi, men det man verkligen lägger märke till är det påkostade fokussystemet. Canon-kameran har ärvt den intelligenta fokusspårningen från toppmodellen EOS 1DX – iTR – som registrerar infrarött och färginformation för att kunna följa fokus mer exakt. Och det fungerar. Inte nog med det, i menysystemet finns en egen inställning för fokusspårning där man kan justera spårningens känslighet, acceleration, retardation och hur snabbt kameran ska byta fokuspunkter – i hela sex fördefinierade fokusscenarion.
I praktiken märker man att fokussystemets känslighet är bättre på mörka vinterdagar med lite kontrast i motiven. Bland annat är den mittersta fokuspunkten känslig i så dåligt ljus som minus tre steg och upp till bländare 8.
Du får inte wifi och ingen vridbar pekskärm.
Bildkvalitet och prestanda
Bildkvaliteten är högre än i 7D, fast inte mycket. Tråkigt lite, tycker nog somliga. Jämfört med andra systemkameror i den här klassen – Sony a77 II, Nikon D7100, Pentax K-3 – är inte 7D II den stora förbättring man kunde hoppas på. Bilddynamik och brus är marginellt bättre än i den fem år gamla EOS 7D. Detsamma gäller upplösning och färgåtergivning.
Det betyder absolut inte att kameran tar dåliga bilder – tvärtom, den är definitivt fullt i klass med konkurrenterna på de flesta områden – men den är inte någon stor förbättring jämfört med föregångaren eller de närmaste rivalerna.
Skärmen är mycket bra, det är faktiskt inte lätt att se skillnad i detaljskärpa mot 24 Mp-fullformatsensorn i Nikon D750. Skärpan sjunker naturligtvis vid höga ISO-tal, där kornbrus dyker upp vid ISO 1600 och färgbrus vid ISO 3200. Vilket är ett halvt exponeringssteg tidigare än hos de bästa rivalerna. Från ISO 6400 föredrar många att efterbehandla filerna för att reducera bruset, för därifrån och uppåt är det markant.
Färgåtergivningen har jämna toner och är väldigt god, lika bra som de bästa i klassen. Sammantaget finns det inte mycket att säga om bildkvaliteten, även om brusegenskaperna inte riktigt tillhör toppklasen för en så påkostad kamera.
Men det gör definitivt hastigheten. EOS D7 II är blixtsnabb. Fokushastigheten och precisionen är bland det bästa vi har testat. Som actionkamera är den bättre än de flesta, och det enda som kan få den att tappa fattningen är dåligt ljus eller låg kontrast. En svart hund i grådaskigt väder är ett exempel. Då har fokusspårningen problem med att hålla jämna steg med bildhastigheten och hundens rörelser. Lite värre blir det i live-view – med skärmen som sökare – då är det bara att växla till manuell fokus eftersom autofokusen har problem med att pricka rätt i dåligt ljus.
Klassisk Canon-layout är aldrig fel.
Enastående hastighet
Canon EOS 7D II levererar verkligen varorna för alla som behöver en blixtsnabb actionkamera. Autofokusen, bildhastigheten och buffertminnet håller proffsnivå. Och användarvänligheten är som alltid med Canons dyrare spegelreflexer helt oklanderlig. Samma sak kan sägas om byggkvaliteten, som inte överträffas av någon. Det enda vi inte gillar är brusegenskaperna vid hög ljuskänslighet, som inte riktigt når upp till de bästa kamerorna i den här klassen. Om ISO-egenskaperna är av underordnad betydelse är det enkelt att rekommendera Canon-kameran varmt. Särskilt till actionfotografering.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser