Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Logitech styr hemmet

De senaste Harmony-produkterna gör att du kan styra hemmet direkt från fjärrkontrollen. Eller mobilen.

Av / 2015-10-06 - 18:29
Logitech styr hemmet

Apparaterna blir allt smartare. Snart kan nästan hela hemmet kopplas till det trådlösa nätverket och fjärrstyras från en app på mobilen. Det kan handla om belysningen, TV:n eller ljudanläggningen. Det finns till och med smarta termostater för uppvärmning och så småningom kommer även vitvaror och köksutrustning att anslutas till hemnätverket.

Men eftersom varje apparat har sin egen geniala fjärrkontrolls-app till mobilen eller surfplattan så kan det bli trassligt att öppna en ny app varje gång man sätter på eller stänger av produkt. Logitech vill förenkla det hela med ett gemensamt gränssnitt och sin nya familj Harmony-fjärrkontroller. Allra coolast är Elite-systemet som består av ett nätverksnav och fjärrkontrollen Harmony 950, men allt man behöver är egentligen Harmony-navet. Med tillhörande app som laddas ner till en Android- eller iOS-mobiltelefon, eller till en bärbar dator, går det att styra allting. Det finns också en app för Mac och Windows.

Läs också: Framtidens Internet.

Appen hittar alla kompatibla produkter som är anslutna till hemnätverket. Till exempel Philips Hue-lampor, de flesta vanliga TV-apparater, kabel-TV-boxar, Blu-ray-spelare, nätverksanslutna radioapparater, smarta termostater och så vidare. När produkterna har hittats kan man enkelt lägga in dem i olika aktiviteter. Man kan till exempel skapa en aktivitet som heter ”Välkommen hem” och när man trycker på den i Harmony-appen så sätts TV:n på och visar nyhetskanalen eller Netflix, samtidigt som belysningen sätts på i vardagsrummet. Eller så har man en aktivitet som heter ”Klar på jobbet” och som lagom till att man lämnar kontoret sätter på värmen i huset och börjar värma maten som ställdes i ugnen på morgonen. Då är maten klar och huset varmt när man kommer hem. Man kan använda sin egen fantasi och väljer själv vad varje aktivitet ska heta och vad den ska göra.

Logitech_Harmony_demonstrasjon
Vi fick vare med på en demonstration och Logitech-systemet tycks fungera smidigt. Foto: Geir Gråbein Nordby

Logitech Harmony är tänkt att helt kunna ersätta TV:ns och stereons befintliga fjärrkontroller. Om man föredrar att använda en fysisk fjärrkontroll i stället för att styra hemmet med mobiltelefonen eller surfplattan så är Elite-systemet lockande, men också dyrast. För 3 700 kronor får man navet samt en avancerad fjärrkontroll med både fysiska knappar och en 2,4-tums pekskärm. Det ingår också två IR-sändare som kan styra mindre moderna apparater som använder infraröda signaler, till exempel en vanlig stereo.

Logitech_HarmonyElite
Logitech Harmony Elite kostar 3 700 kronor och består av en sofistikerad fjärrkontroll med pekskärm samt Harmony Hub, som fungerar tillsammans med en smartmobil eller surfplatta. Foto: GeirGråbein Nordby

Den som vill ha en fysisk fjärrkontroll men inte behöver en pekskärm, och dessutom föredrar en batteritid som mäts i år i stället för dagar, så är det Harmony Companion som gäller. Den kostar 1 600 har också navet som gör att du kan styra hemmet med mobil och surfplatta.

Logitech_HarmonyCompanion
Harmony Companion är en fjärrkontroll utan skärm. Pris: 1 600 kronor inklusive Harmony Hub. Foto: Geir Gråbein Nordby

 Logitech_Harmony_mobilapp
Man kan också köpa Harmony Hub för 1 400 kronor, som ger full fjärrstyrning från mobil eller surfplatta. 

Logitech_Harmony950 
Vill du inte styra ditt smarta hem utan bara behöver en bra fjärr med IR-funktion så finns Harmony 950 för 2 600 kronor. Foto: Geir Gråbein Nordby

Vi har tagit emot Logitech Harmony Elite och planerar ett test inom kort.

Läs mer på logitech.com.

Läs också: Ta kontrollen över hemmet med Control4.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen