Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Internet för allting

I framtiden är internet en så integrerad del av vardagen att vi inte ens märker att det finns där. Och mobilt bredband är gratis.

Av / 2015-02-20 - 06:00
Internet för allting

Framtidens internetvardag kommer att bli sömlös. All vår information och kommunikation går via nätet och är så naturligt sammanflätat med vårt dagliga liv att vi inte ens märker det. Internet flödar som elektricitet. Lokal lagring har nästan upphört eftersom allt ligger ute i molnet. Både vårt digitala arbete, vår musik och våra fotografier och videor. Allt går att nå med en enkel knapptryckning, var i världen vi än befinner oss.

Vi är redan på väg.

Bilnavigering med karta och trafikövervakning hålls redan uppdaterad i realtid. I framtiden kommer fordon konstant meddela sin position via internet, vilket återigen innebär att de kan kommunicera när de är i närheten av varandra och på så sätt undvika farliga möten i oöverskådliga miljöer. En farlig omkörning undviks enkelt genom att man hela tiden hålls uppdaterad om trafiken på andra sidan kurvan.

Utökad verklighet
Vi kommer också att utnyttja så kallad utökad verklighet – Augmented Reality. Om inte glasögonen Google Glass blir någon framgång så kommer det något liknande som ger information om platsen man befinner sig på, direkt framför ögat. Som i exemplet ovan med bilnavigering. Varför släppa vägen med blicken och titta på instrumentpanelen när du kan se allt direkt framför ögonen – integrerat sömlöst med den riktiga utsikten av terrängen?

På samma sätt kommer vi att kunna gå runt i ett köpcenter eller på en stormarknad och få information direkt om de olika butikernas erbjudanden och priser, utan att behöva gå in genom dörren. Och kanske får du reda på att en av dina Facebook-kontakter befinner sig precis i närheten, så att du kan välja om du vill träffa honom eller henne – eller ta en omväg.

GPS_sikkerhet
I framtiden kan alla fordon kommunicera och tala om sin position via GPS, så att det är enklare att undvika trafikolyckor.

Sakernas internet
Nu är också ”sakernas internet” – The Internet of Things – på väg in i våra liv. Det är inte bara TV:n och stereon som är uppkopplad till internet, utan kylskåpet, ugnen, kaffekokaren och tvättmaskinen. Nybryggt kaffe när du går upp på morgonen, middagen tillagad när du kommer hem från jobbet och kläderna nytvättade lagom till när de behövs. Ladda ner ett recept till mobilen så tar kylskåpet reda på direkt om någon ingrediens saknas – och beställer den i så fall. Kolla från jobbet om du glömde stänga av kaffekokaren, eller från festen om du stängde av strykjärnet. Stäng av dem direkt med mobilen i så fall.

UI-01-060514-175.jpg
Mer och mer utbildning sker via internet.

Hälsa
Smarta armband har börjat bli riktigt folkkära. I framtiden blir de alltmer avancerade. Armbandet kan övervaka din hälsa samtidigt som kylskåpet håller koll på det dagliga kaloriintaget. Är du lite sugen på något innan du går och lägger dig och du fortfarande har lite kalorier kvar av den dagliga dosen, kan du få ett förslag på ett recept som inte överskrider gränsen. Personlig hälsokoll har vi bara sett början på.

smartkjøkken
Framtidens kök är uppkopplat mot internet.

Läkarbesök hemma
Med allt bättre kameramobiler ligger det nära till hands att tänka sig att läkare kan göra hälsokontroller av enklare slag – till exempel undersökning av hudutslag – utan att man träffar läkaren personligen, utan att han eller hon ställer en diagnos direkt genom ett videosamtal. Då kan till exempel läkaren efter en halvkvalificerad gissning eller magkänsla koppla patienten direkt till en hudspecialist som sedan kan uttala sig direkt i stället för att du måste boka två läkarbesök. Tekniken kan leda till kortare vårdköer och dessutom förkorta avståndet mellan allmänläkaren och hudspecialisten.

doktor_online
Tack vare allt bättre kameramobiler kan enkla diagnoser ställas via mobiltelefonen.

Utbildning
Utbildning blir alltmer nätbaserad. Information är bara en knapptryckning borta och i stället för att vara på plats rent fysiskt på en föreläsning så kan man titta på den på video, precis som man kan läsa litteratur direkt på surfplattan eller datorskärmen. Samhället kan satsa mindre pengar på lektionssalar och mer på lärare.

P90083062
I framtiden hamnar navigationen direkt ovanpå den verkliga utsikten.

Kapaciteten går till video och musik
Även i framtiden kommer det att vara video och musik som förbrukar merparten av bandbredden. Det kan vara TV, internetradio eller strömningstjänster. Personligen gissar jag att i takt med att internetåtkomsten byggs ut till varenda avkrok så kommer internetradio att ta över i stället för DAB-radio. Ljudkvaliteten kan inte bara bli bättre, det ger dessutom en möjlighet att göra radiosändningarna mer interaktiva. Om en låt med en artist sänds kan man till exempel som lyssnare gå in och ändra till en annan låt av samma artist, eller en helt annan artist eftersom musiken strömmas från en server på samma sätt som Spotify och Wimp och andra musiktjänster. Pratet mellan låtarna kan fortfarande vara direktsänt från studio. Med ett utbyggt internet behöver man dessutom inte bygga och upprätthålla ett dyrt DAB-radionät.

internett-satellitt
Google är ett av företagen som vill göra hela världen uppkopplad med hjälp av satelliter.

Gratis internet
För att allt detta ska bli verklighet måste mobilt internet bli gratis. Eller åtminstone ingå i telefonabonnemanget (eller surfningen i hemmet). Vi kommer att kräva att kunna strömma video från Netflix, YouTube, HBO och SVT när vi är i farten, utan att bekymra oss för hur många gigabyte vi har till vårt förfogande. Samma sak gäller musiktjänsterna vi prenumererar på. Det är alltså inte osannolikt att framtidens internet blir tillgängligt via ett sömlöst samspel mellan mobilnät och kostnadsfria, trådlösa internetuppkopplingsplatser. Antingen de befinner sig på marken eller kommer från satelliter i luften. För oss användare är det irrelevant varifrån internet kommer, vi kommer inte ens att lägga märke till den bakomliggande tekniken. Allt bara fungerar.

När en rapport från FN drog slutsatsen att tillgång till internet är en mänsklig rättighet skedde det som en reaktion på att den syriska regeringen hade kopplat bort hela landets befolkning från internet. Så som undertecknad ser på saken är nästa oundvikliga steg att göra tillgången till internet helt gratis.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen