TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Ta kontroll över ditt hem

Control4 har de mest avancerade styrfunktionerna för hemmet – i den enklaste utformningen.

Av / 2015-08-17 - 09:33
Ta kontroll över ditt hem

Professionell installation är inte det vi skriver mest om. När vi pratar om smarta hem och multiroom-lösningar så handlar det oftast om produkter som kopplas till det trådlösa hemnätverket och som är enkla att installera och fungerar ”bra nog”.

Trådlöst är inte bara så bara
Men ska du ha TV, hemmabio, stereo, belysning, dörrlås, vitvaror och så vidare inkopplat på det trådlösa nätverket utan en endaste kabel så kan du vara säker på att det blir stopp i systemet emellanåt. Varje gång en apparat ska ta emot ett kommando så skickar den och tar emot information från routern, och när den blixtsnabbt ska växla mellan och styra olika produkter med var sin IP-adress, så är det inte så konstigt att den kan bli förvirrad emellanåt – och då måste den startas om. För att inte tala om att det finns många blinda zoner i ett hem, där det helt enkelt kan vara svårt att kommunicera med den trådlösa routern.

Dedikerat styrsystem
Om du bor i en villa kan det därför vara smart att investera i ett särskilt styrsystem som kontrollerar allt och där kablarna är dragna inuti väggarna för att ge maximal stabilitet. Detta kräver en professionell installatör, vilket ökar kostnaderna. Därför är detta inget för dig som bor i en liten lägenhet och bara har ett par apparater som ska ”snacka med varandra”, utan snarare för dig som har ett hus, gärna med flera våningar. Nybyggnationen är särskilt intressant. Fördelen med ett professionellt installerat system är att det är mycket flexibelt, kan utföra många uppgifter samt håller sig stabilt.

ISE2015_Oppslag2
Vårt första möte med Control4 var på ISE-mässan tidigare i år.

Så enkelt som möjligt
På ISE-mässan tidigare i år såg vi flera exempel på sådana avancerade styrsystem, men det var framför allt Control4 som stal vår uppmärksamhet. Ett skalbart styrsystem – eller en superavancerad fjärrkontroll, om man så vill – som verkade mycket enklare att använda än de flesta andra, trots att du kan skala det till att styra vad du vill, även i förprogrammerade sekvenser.

Annons

Du behöver inte oroa dig om de inkopplade produkterna som ska kontrolleras är av ett visst märke. Så länge produkten – till exempel TV:n, hemmabioförstärkaren eller mediespelaren – kan fjärrstyras så den fungerar med Control4. Och styrningen görs från smartmobil, surfplatta, dator, infällda knappsatser i väggarna eller en särskild fjärrkontroll via en skärmmeny på TV:n. Sistnämnda är särskilt bekvämt om du sitter i soffan och ska titta på film eller TV eller lyssna på musik.

Control4_TV-meny
I TV-rummet fungerar det bäst med en riktig fjärrkontroll.

TV-styrning
I en typisk TV-zon är systemet smidigast att sköta med en fysisk fjärrkontroll. Det finns ingenting som förhindrar att du använder din surfplatta eller telefon, men ska du ”zappa” lite är det bra att hålla en fysisk fjärrkontroll med knappar i handen. Till exempel är det en fördel att ha fysiska knappar för volym och kanalbyte.

Control4_Apple-TV
När du klickar på ”Apple TV” ändras på menyn på TV:n till den från Apples mediebox.

När installatören har ställt in systemet så att det passar dig kan du till exempel från skärmmenyn trycka på ”Titta”. Då visas videokällorna, till exempel Apple TV och kabelboxen. Väljer du Apple TV så dyker det välbekanta gränssnittet från Apple plötsligt upp på TV-skärmen. Sedan är det bara att bläddra som vanligt, fast i fortsättningen använder du Control4-fjärren.

Control4_Musikk
Control4 har inbyggda gränssnitt för flera musiktjänster. I det här fallet Napster, som har bäst upplösning på grafiken.

Musiklyssning
Om du klickar på ”Lyssna” i stället för ”Titta”, antingen på fjärrkontrollen eller med appen i surfplattan eller smartmobilen, visas ljudkällorna. Under ”Min musik” hittar du musik som lagrats på nätverksenheter. Control4-systemet skannar igenom musiken och gör den tillgänglig via sitt eget gränssnitt. ”Stationer” visar internetradiostationer, och har du ett Sonos-system så visas det också. Du kan använda tjänster som Spotify och Tidal direkt. Control4 har dessutom Apple AirPlay inbyggt, så att du kan strömma automatiskt direkt från mobilen.
De som vill kan till och med lägga till analoga källor som skivspelare. Fast du måste fortfarande vända och byta LP-skivorna själv …

Control4_nettbrett-kjøkkensone
Allt går att styra från surfplatta och det är många användare som installerar en iPad på olika ställen i huset. 

Ingen bruksanvisning
Användargränssnittet är välbekant, oavsett vad du styr med Control4. Vi fick en omfattande demonstration av systemet i ett hus som den norska distributören NCMS har

Control4_Launchport
Det magnetiska Launch Port-systemet gör det enkelt att flytta och sätta fast en iPad på olika fästpunkter i huset.

Kontroller och övervakning
Det finns nästan ingenting som inte går att styra med Control4, så länge produkten går att fjärrstyra. Till exempel kan du dämpa belysningen i rummet och systemet har fullt stöd för Philips Hue, vilket innebär att du kan justera färgen på ljuset. Så vad sägs om lite mörkt, orange ljus för en romantisk kväll?

Du kan styra filmduken i hemmabion, värmesystemet och spisen. Har du installerat övervakningskameror får du upp direktsänd video i Control4-appen på surfplattan, mobilen eller datorn.

Control4_kamera
Se videoströmmen från kamerorna direkt i appen.

Automatisering
Det bästa med Control4 är att du kan utföra flera uppgifter samtidigt. Och ju fler apparater i hemmet som är anslutna till systemet, desto mer saker går att göra. Dessa lagras som olika scenarier.

Om du till exempel väljer scenariot ”Romantic” i demo-huset sätts den elektriska brasan på, en romantisk spellista startar, taklamporna tonas ner och ljusslingor längs fönsterbrädan lyser röda.

Control4_TV-meny
Du kan välja mellan olika scenarier. Till exempel ”Romantisk”, som dämpar ljuset och sätter på en spellista med romantisk musik.

Väljer du i stället ”Fest” så väljs en annan spellista med mer tempo, samtidigt som ljusslingorna från Philips skiftar färg. Spottarna i taket tänds också. Allt som händer i demo-huset är naturligtvis skapat mer för att visa systemets kapacitet än en uppmaning till alla kunder att installera ljusslingor i alla sina fönster. Men det är coolt att se hur enkelt allting är.

Automatisk hemmabio
Framför allt i hemmabion är det smart med automation. Du kan till exempel ställa in systemet så att när du trycker på ”Titta” och sedan på ”Film” så sätts Blu-ray-spelaren och projektorn på, hemmabioförstärkaren växlar till flerkanalsläget, en motorstyrd filmduk rullar ner och belysningen i rummet dämpas. Trycker du på ”TV” så sätts TV:n på i stället, förstärkaren växlar till stereoljud och ljuset i rummet återgår till normal styrka. Detta är bara exempel. Poängen är att automatiserade processer ska vara enkla för användaren – och de måste fungera varje gång.

Control4_veggpanel2
Man kan också programmera enkla funktioner i knappsatser som sitter på väggen …

Control4_veggpanel
… till exempel val av signalkälla och volym upp/ner.

Kalenderstyrning
En praktisk funktion är att hemmet kan ha olika tillstånd vid olika tider på dygnet. Till exempel är det mycket populärt att koppla strömbrytaren i badrummet till radion. När takbelysningen tänds så sätts radion på automatiskt. Sker det mellan klockan 6:00 och 8:00 på en vardag så sätts P1 eller P2 på. På andra tider är det P4 eller någon annan kanal. Samma knapp kan ha olika funktioner vid olika tidpunkter på dygnet.

Belysningen är också smart att låta kalendern styra. På dagarna får du till exempel full belysning. Men om du går upp mitt i natten för att gå på toaletten och tänder en lampa så är den dimmad till 20 procent. Allt går naturligtvis att åsidosättas om du måste gå upp mitt i natten för att hinna med ett plan och behöver ljus för att packa väskorna.
Säkerhet
Automatiska system som Control4 är också praktiska att ha när det gäller säkerhet. Från något så enkelt som att kameran vid ytterdörren är ansluten till dörrklockan, så att du kan se vem som ringer på, till full fjärrövervakning av hela hemmet.

Välj till exempel ”Kameror” i appen eller TV-menyn. Välj sedan ”Entrédörr” så visas videoströmmen från kameran utanför dörren. Om du är på semester eller på jobbet så kommer du åt hela systemet och kan titta på vad kamerorna registrerar på datorn.

Control4_kamera_nettbrett
Kamerornas videosignal kan visas direkt på både TV:n och på surfplattan.

Belysning, uppvärmning, säkerhet och larm är typiska områden där man använder extern inloggning för att komma åt systemet. Control4 registrerar allt som händer, vilka apparater som än är inkopplade. Om du har satt huset i borta-läge och TV:n sätts på så får du en e-post-varning eller ett SMS. Samma sak händer om ytterdörrens magnetsensorer reagerar.
Det behöver inte handla om tjuvar. Om barnen är ensamma hemma och stereon fortfarande spelar musik klockan tre på natten så kan du få ett meddelande om det – så att du kan ringa hem och be ungarna gå och lägga sig!

Control4_rack
Styrsystemet kan byggas ut så mycket man vill. Här är ett typiskt rack med huvudenheten, en Sonos-spelare och olika förstärkare från Parasound.

Inte alla produkter passar lika bra
Det är viktigt att tänka på att varken Control4 eller andra styrsystem är smartare än apparaterna som är inkopplade. Om din TV inte har olika styrkoder för att slås på och av, utan samma kod för både av och på, passar den mindre bra för fjärrstyrning eftersom koderna lätt kan hamna i otakt. De flesta produkter har dock separata koder för viktiga funktioner, så att du inte behöver byta ut din TV eller förstärkare för att de ska fungera med Control4.
Bara fantasin sätter gränserna
Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna för vilka typer av produkter som kan fjärrstyras, och vilka typer av scenarier som kan automatisera. Control4 är inte unik när det gäller att kunna styra och automatisera praktiskt taget hela hemmet. Men det har kanske det smartaste gränssnittet och är nog smidigare än de flesta andra system.

Priser
Kostnaden för ett Control4-styrsystem beror naturligtvis på hur stort och omfattande det ska vara. En HC250-centralenhet kostar 12 000 kronor. För ungefär 40 000 kronor får du också en 4-zoners ljudförstärkare på 8 x 60 watt samt ett par 6,5-tums inbyggnadshögtalare från Russound. Det största standardpaketet kostar ungefär 50 000 kronor och har en större centralenhet (HC800) för dem som har ett stort hem med många områden som ska automatiseras. All annan utrustning du vill installera, som TV-kameror och så vidare, tillkommer också.

Fem alternativ för styrning
Särskilt tekniskt intresserade bör veta att Control4 kan fjärrstyra produkter på fem olika sätt: IR, RS232, IP (den nya nätverksmetoden som gäller nya TV-apparater och de flesta hemmabioförstärkare), relästyrning och sensorer. Sensorhantering innebär att systemet inte får en signal direkt från den anslutna produkten när den slås på eller av, utan helt enkelt ”känner” om den är på eller av genom att den försöker kommunicera. Med hjälp av dessa fem kommunikationsmetoder går det att styra nästan alla produkter.
Ett exempel på en produkt som inte är gjord för tredjepartsstyrning är Sonos. Men eftersom Sonos kommunicerar via IP så Control4 styra det ändå.

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Projektor eller braskamin? Den här ger dig både och - plus ljud

Pytteliten UST-projektor från Samsung

Ny 4K-laser från ViewSonic

Samsung-projektor med knivskarp bild på upp till 150 tum

Nytt ljudformat för hemmabio och gaming

Smart projektor från oväntat håll

Upp till 150 tum på väggen - enkelt

XGIMI-projektorer lyser upp hemmabion

Sonys nya projektorer ser fantastiska ut

Ny soundbar-värsting från Klipsch

Vad är pixelskiftning i en projektor?

Ny tungviktare för hemmabio från Denon

Ljud & Bild