Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Neil Youngs Pono-spelare är på Kickstarter

På ett dygn har projektet med den högupplösta spelaren redan nått sitt mål!

Av / 2014-03-12 - 17:31
Neil Youngs Pono-spelare är på Kickstarter

För två år sedan var rocklegendaren Neil Young på Letterman med en liten bärbar spelare som skulle spela högupplösta musikfiler.

Han har alltid hävdat att MP3-formatet förstör musiken och ville ta saken i egna händer genom att släppa en spelare, PonoPlayer, som stöder musikformat ända upp till 24 bit/192 kHz.

pono3-990x5051
Neil Young pushar för PonoPlayer hos David Letterman.

Sedan dess har det kommet flera bärbara spelare som stöder högupplösta musikformat. Astell & Kern, iBasso, FiiO och Colorfly är bara några av märkena som finns att välja mellan.

Helt system
PonoMusic utlovar däremot ett helt ekosystem i kampen om det fina ljudet. Saxat från sidan på Kickstarter:

”PonoMusic är mer än bara en högupplöst musikbutik och musikspelare, det är en gräsrotsrörelse för att hålla musikens hjärta vid liv. PonoMusic har som mål att bevara känslan, själen och känslorna som artisterna lägger i sina inspelningar.

Vi följer den här visionen genom att konstruera ett system för hela musiklyssningsupplevelsen – från de ursprungliga master-inspelningarna till musikbutiken PonoMusic.com och till den bärbara PonoPlayer-spelaren. Så nu kan du att höra nyanserna, den mjuka känslan och slutet på ekot – musikens textur och känsla som artisten arbetade så hårt för att skapa. ”

Läs också artikeln Ljudet suger – fortfarande!

Om man silar marknadsföringssnacket handlar det alltså om både en digital musikbutik och en spelare, men Pono kommer också att ha ett finger med i spelet om hur musiken mastras.

Att bekämpa ljudnivåkriget
Om Pono-system menar allvar med det sistnämnda, alltså att skaffa fram master-inspelningar som inte är sönderkomprimerade med brickwall-limiting som en följd av ljudnivåkriget som hotar att förstöra musiken, så är detta ett mycket viktigare bidrag än högupplösta musikformat, som ändå kan vara svåra att skilja från vanlig CD-kvalitet. Å andra sidan är det en betydligt mer omfattande process som det ska bli intressant att följa. Vi ser framför oss något som påminner om Apples ”Mastered for iTunes”-projekt, som uppmanar musikerna och skivbolagen att skicka in inspelningar med så stort dynamiskt omfång som möjligt.

Bli av med MP3
Att bli av med datakomprimeringen i MP3 och liknande format är också en viktig del av en bra musikupplevelse. Att spelaren stöder högupplösta ljudformat är också bra, men det är mer för att man ska kunna spela musik man redan köpt än att det i sig ger så kolossalt mycket bättre ljud. Det viktigaste med projektet är att få folk – och framförallt skivbranschen – att börja tänka på bra ljud igen!

PonoPlayer lades ut på Kickstarter i går och projektet har redan nått sitt mål på 800 000 dollar. I skrivande stund är det faktiskt nästan uppe i 1,5 miljoner dollar. Med 34 dagar kvar!

Utgångspriset är 400 dollar för spelaren men de som ville vara tidigt ute kunde beställa för 200 dollar. Det erbjudandet är slutsålt nu, nästa nivå är 300 dollar och det gäller fortfarande.

Ingen digitalutgång!
När det gäller själva spelaren ska jag inte hänga upp mig på formen, även om jag har svårt att föreställa mig att den är bekväm att ha i byxfickan. Vad jag däremot tycker är en stor miss är att en så pass påkostade spelare inte har någon digitalutgång. I stället har den två analoga minijack-utgångar, en till hörlurar och en med fast volym till stereon.

Det är möjligt att herr Young & Co inte har insett att folk som är intresserade av högupplöst ljud ofta har en grym stereo och kanske inte alltid vill koppla in sin PonoPlayer med en analog minijack-kabel. De som har en påkostad DAC i stereon kan inte koppla in spelaren digitalt och alltså inte få en ännu bättre avkodning av musiken.

Ljudformat som stöds
CD-kvalitet: 1411 kbit/s (44,1 kHz/16 bit) FLAC
Hög upplösning: 2304 kbit/s (48 kHz/24 bit) FLAC
Högre upplösning: 4608 kbit/s (96 kHz/24 bit) FLAC
Ultra-högupplös: 9216 kbit/s (192 kHz/24 bit) FLAC

Kickstarter.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen