Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Pono tar upp kampen med iPod

Av / 2012-09-28 - 15:29
Pono tar upp kampen med iPod

Dagens musikformat är usla, säger rockstjärnan Neil Young och lanserar musikspelaren Pono som klarar högupplösta format, inklusive 24-bitars HD-ljud.

Gamla rockhjälten Neil Young var en nära vän till Steve Jobs och innan Apple-chefen gick bort samarbetade de för att förbättra ljudkvaliteten i våra digitala musiktjänster, till exempel Apples egen iTunes.

Nu är Young snart klar med en ny musikspelare som kommer att heta Pono, vilket är hawaiianska för ”rättfärdig”. Det handlar inte bara om en ny apparat utan om ett helt nytt system, inklusive en nätbutik och ny teknik som omvandlar digitalt ljud till analogt ljud av hög kvalitet.

Än så länge är det oklart vilka tekniska specifikationer och tekniker – och konkreta ljudformat (FLAC? Apple Lossless?) – som finns i Pono-spelaren, men ljudkvaliteten har uppenbarligen redan övertygat stora skivbolag som Warner Music, Universal Music och Sony Music, som alla har visat intresse för den nya plattformen. Warner Music Group sägs ha ett lager av 8 000 master-ljudfiler i 24 bit/192 Hz-kvalitet, som Pono kommer att förfoga över.

Pono-spelaren kan spela alla ljudformat, berättade Neil Young häromdagen i en intervju med David Letterman, men är gjord för att spela musiken så som artisten och producenten har gjort den, inte i komprimerade format som MP3 eller till och med CD. Plattformen kommer därför att heta Studio Quality Sound (SQS), vilket också är ett varumärke som Neil Young registrerade tidigare i år.

Den gamle rockstjärnan får stöd av en något yngre rockare, nämligen basisten Flea från Red Hot Chili Peppers. Han har provlyssnat på musik i Pono-spelaren och säger till Rolling Stone Magazine att Pono-kvaliteten inte är något vagt som man måste ha hundöron för att kunna höra, skillnaden är markant.

Här är en video där Neil Young visar Pono för David Letterman.

Källor: The Verge, Rolling Stone, techradar

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Gränslös förförstärkare från TAD

B&O tror på CD

Billigare streaming från Auralic

Ny och bättre förstärkare från Cambridge Audio

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen