Samsung tog så gott som hela TV-branschen på sängen när de släppte sina trådsmala LED-skärmar 2009, nästan ett år före de andra leverantörerna kom igång med tekniken. Nu är de på gång igen med en ny generation LED-apparater där ledorden är ny design, förbättrad bildkvalitet och framför allt det som alla har väntat på: möjligheten att visa äkta 3D hemma i vardagsrummet! Bild & Ljud Hemma har fått leka med ett av de första exemplaren av den nya 46-tummaren i 800-serien – och visst ser det riktigt läckert ut.
2010-modeller
Samsungs nya design skiljer sig från förra generationen på flera sätt. Den mest uppenbara förändringen är att 8000-serien har fått en smalare inramning i borstad aluminium, en välkommen förbättring som också gör att skärmen blir lite mindre fysiskt dominerande. 46-tumsversionen är faktiskt så liten att vi först trodde att Samsung hade skickat oss en 40-tummare.
Till TV:n ingår ett spegelblankt, kromat bordsstativ men den kan också utrustas med Samsungs speciella väggfäste som sätter skärmen tätt intill väggen. Samtliga av kontakterna på baksidan pekar ut mot sidan och skärmen levereras också med en nätkabel som har en vinklad kontakt, allt för att undvika ett onödigt avstånd mellan skärmen och väggen.
Själva skärmarna har naturligtvis blivit ett par millimeter tunnare, men med sina 27 millimeters tjocklek är inte 8000-serien inte längre uppseendeväckande tunn. Vill du ha en sådan TV får du vänta till den mindre än 10 mm tunna 9000-serien Ultimate Slim som släpps senare i år.
Användarvänlig
Samsung har gjort en del insatser för att TV:n ska bli ännu enklare att sköta. Menysystemet har fått en ansiktslyftning och det är också påtagligt hur mycket snabbare än föregångaren TV:n arbetar. Skärmen stänger av sig fort, reagerar blixtsnabbt på kommandon från fjärrkontrollen och det finns inte heller någon fördröjning när man växlar mellan olika videokällor. Värd att nämna är också den nya fjärrkontrollen som är fullständigt omgjord jämfört med den förra som Samsung använt i åratal. Nykomlingen har en mjuk yta med nedsänkta touchknappar och belysning som hjälper dig att trycka rätt i mörkret.
Dynamisk kantbelysning
Hos Samsung är det alltid design som kommer först under utvecklingen av en ny TV-modell. Därför har man övergivit lösningar med direkt LED-bakbelysning (vilket bland annat Philips, Sharp och Toshiba använder sig av) och hellre koncentrerat sig på att vidareutveckla den tunnare och mer visuellt tilltalande Edge-LED-tekniken. 8000-serien har fått en ny och avancerad form av kantbelysning som kallas ”Precision Dimming”, vilket är ett slags variant av ”local dimming”. Det nya systemet består av rader med lysdioder i över- och underkant av skärmen som kan variera i ljusstyrka efter bildmaterialets innehåll. Samsung-skärmen kan inte tända och släcka ljuset i individuella områden lika exakt som en bakgrundsbelyst LED-TV med local dimming eller en plasmaskärm, men ska rent teoretiskt ha en bättre ljuskontroll än en vanlig Edge-LED-TV, som bara har en statisk ljusstyrka i hela panelen.
3D!
Den stora nyheten i den här TV:n är naturligtvis stödet för det nya 3D-formatet. Skärmen är kompatibel med 3D-Blu-ray-filmer men är också förberedd för särskilda 3D-sändningar när de blir tillgängliga. Samsungs videoprocessor har också en ”2D till 3D”-funktion som gör 3D-bild av vanligt 2D-material.
Att ha en 3D-kompatibel TV räcker dock inte, du måste ha ett eller flera par 3D-glasögon så att hela familjen kan ta del av upplevelsen, samt en 3D-kompatibel Blu-ray-spelare om du vill få glädje av de nya 3DBD-filmerna. Det ingår ett par glasögon när du köper TV:n men Samsung har också ett ”paketerbjudande” med sammanlagt tre glasögon om du köper både TV:n och en 3D-Blu-ray-spelare samtidigt. Annars kostar glasögonen tusen kronor. Samsung satsar i första hand på glasögon med utbytbara batterier, som håller i ungefär 50 timmar innan batterierna måste bytas ut. På sikt kommer också uppladdningsbara glasögon som enkelt laddas via TV:ns USB-port. Båda glasögontyperna är utformade för att kunna användas utanpå vanliga glasögon.
3D-effekten
Alla som har sett Avatar eller någon annan 3D-film på bio vet att 3D ger en helt annan filmkänsla än 2D. Glöm ”pajen i ansiktet” och andra billiga effekter som får föremål att sticka ut ur skärmen, tanken med modern 3D är att ge dig en djupkänsla så att du kan se ”in” i filmen och få mer realistiska upplevelser av rymd och föremåls storlek och form. Alla håller nog med om att 3D på bio är ”häftigt”. Men i biosalongen har man en enorm filmduk som fyller hela synfältet, går det verkligen att få samma upplevelser med en förhållandevis liten flatskärm hemma i vardagsrummet? Både ja och nej. Med 3D-glasögonen på är det ingen tvekan om att Samsung-skärmen förmedlar imponerande känslor, och vi ”sugs” helt klart in i handlingen mer än man någonsin gör med vanlig 2D. Samtidigt är det många faktorer som ska stämma för att 3D-upplevelsen ska bli optimal.
Två saker är speciellt påtagliga när vi sätter på oss 3D-glasögonen: det tar lite tid innan man sjunker in i filmen, och det är lätt att bli distraherad av andra saker i rummet. Vi känner också att vi vill sitta närmare skärmen än när vi tittar på vanlig 2D, eftersom 3D-effekten verkar bli större då. TV-skärmen är i praktiken ett fönster in mot filmen och så fort ögonen vandrar ut mot skärmkanten försvinner också 3D-effekten.
Allt detta talar för att 3D avnjuts bäst i ett speciellt TV-rum utan visuella distraktioner och att skärmen bör vara så stor som möjligt. Enligt vår mening är en 46-tummare faktiskt i minsta laget om du verkligen vill återskapa 3D-känslan från bio, och vi misstänker att de mest 3D-intresserade nog trivs bättre med Samsungs 55-tummare i samma serie.
Testfilmen vi använde var den första och hittills enda titeln som är tillgänglig i 3D-Blu-ray-format, den animerade filmen Monsters vs Aliens. Och även om tecknad film i 3D säkert blir en stor framgång hos barnen så är det 3D-mediets förmåga att avbilda människor av kött och blod som vi är mest imponerade över. Att skapa realistisk och bra 3D hänger i hög grad på filmskaparna och hur de utnyttjar möjligheterna som de nya 3D-kamerorna ger. Det är anledningen till att en film som Avatar (enligt vår åsikt) ser mer imponerande ut än exempelvis Alice in Wonderland. ”Content is king”, brukar det heta och det kommer i allra högsta grad att vara relevant även för 3D i framtiden.
Från 2D till 3D
Samsung gör ett ganska så stort nummer av TV:ns förmåga att göra om vanliga 2D-sändningar till 3D – vilket nästan låter som att förvandla vatten till vin! Vi kunde därför inte låta bli att ta tillfället i akt och se vad funktionen kunde göra med en av våra referensfilmer, The Dark Knight på Blu-ray. Första scenen passar speciellt bra att testa med eftersom den visas i fullscreen-16:9-format utan svarta fält.
3D-omvandlingen utförs av Samsungs videoprocessor som analyserar bildinnehållet och sedan mäter hur bildens olika segment rör sig i förhållande till varandra. Med hjälp av denna information kan skärmen sedan beräkna vilka element som befinner sig i bakgrunden och vilka som är nära kameran. Därefter förskjuts de olika bildelementen så att man genom 3D-glasögonen uppfattar det som att olika föremål befinner sig på ett visst avstånd från varandra.
Tekniken måste sägas fungera förvånansvärt bra med HD-material, och man får absolut en extra djupkänsla. Skillnaden mot äkta 3D är att föremålen på skärmen fortfarande är tvådimensionella (man får ingen uppfattning om formen på ansikten eller liknande). Ett test med vanliga TV-signaler i standardupplösning var mindre imponerande. TV med undertexter skapar uppenbarligen problem för processorn eftersom bilden växlar mellan att texten ligger längst fram och längst bak. Inte helt optimalt, med andra ord, men definitivt en effekt som kan vara värdefull på en del former av TV-underhållning, även om det inte går att jämföra med äkta 3D.
Allmän bildkvalitet
Även om det helt klart är 3D-funktionerna det pratas mest om när årets skärmar lanseras så är det naturligtvis lika viktigt som förut att egenskaperna som vanlig TV också är bra. För att ge ha en så bra 2D- och 3D-bild som möjligt har Samsung utrustat skärmen med 200 Hz-bildbehandling. Jämfört med en vanlig 100 Hz-TV, som dubblar antalet bildramar varje sekund, görs här alltså en fyrdubbling, vilket rent praktiskt syns på att bildens rörelser är mjukare och mer sömlösa. Detta är nödvändigt för att undvika bildflimmer när man tittar med de aktiva slutarglasögonen, men det har också positiva egenskaper för vanlig 2D-tittning eftersom man får en otroligt skarp och behaglig bild utan hackningar.
Övergången till 3D har också gjort det nödvändigt att förbättra bildpanelen för att få en högre ljusstyrka (3D-glasögonen dämpar nämligen ljusstyrkan). Samsung-skärmen har en bländande ljusstyrka och en väldigt bra kontrast i ljusa omgivningar, och går utmärkt att titta på i dagsljus utan att bilden blir livlös eller matt. När det gäller mer dämpade omgivningar har vi dock ett par anmärkningar på bilden. Den nya panelen dirigerar nämligen ljuset på ett speciellt sätt som inte gör sig så bra med spelfilmer som har svarta fält ovanför och under bilden. Om bilden alldeles under det svarta fältet kräver mycket ljus så orsakar det även ljusare fläckar i fälten. Detta är särskilt tydligt när man jämför med en plasmaskärm eller en TV med LED-bakbelysning som fortfarande har bättre ljusstyrning pixel för pixel. Svärtan är alltså en liten besvikelse, men när det handlar om färgåtergivning och skärpa är Samsung-skärmen verkligen i sitt esse. UE46C8705 är ovanligt bra på att bevara skärpan i rörelser och de fylliga färgerna ger en bild som kryllar av detaljer. Vi fick som vanligt naturligast bild med bildläget ”film”.
Samsung har tagit med gott om inställningar för den som vill optimera bilden på egen hand med hjälp av mätutrustning.
Hur fungerar 3D egentligen?
Tekniken bakom 3D kallas stereografi och handlar om att lura ögonen genom att titta på två olika bilder som sedan hjärnan rekonstruerar till en tredimensionell. Skärmen visar två lite olika 2D-bilder varpå hjärnan använder sig av skillnaden mellan bilderna för att skapa en tredje dimension. Det är här de famösa 3D-glasögonen kommer in i bilden Om du tittar på skärmen utan 3D-glasögon så ser du bara två aningen förskjutna bilder som ligger ovanpå varandra. Det är glasögonens jobb att filtrera de båda bilderna så att det vänstra ögat bara ser den vänstra bilden och det högra bara ser den högra.
Tekniken som Samsung har valt är glasögon med aktiva slutare (Active Shutter Glasses). Det betyder batteridrivna glasögon som har ett LCD-skikt i glasen, vilket växelvis öppnar och stänger för ett öga i taget. Glasögonen är synkroniserade mot skärmen, som växlar mellan att visa vänster och höger bild. Detta sker tillräckligt fort för att hjärnan ska uppfatta de två bilderna som en enda, tredimensionell bild.
Hur fungerar 3D egentligen?
Tekniken bakom 3D kallas stereografi och handlar om att lura ögonen genom att titta på två olika bilder som sedan hjärnan rekonstruerar till en tredimensionell. Skärmen visar två lite olika 2D-bilder varpå hjärnan använder sig av skillnaden mellan bilderna för att skapa en tredje dimension. Det är här de famösa 3D-glasögonen kommer in i bilden Om du tittar på skärmen utan 3D-glasögon så ser du bara två aningen förskjutna bilder som ligger ovanpå varandra. Det är glasögonens jobb att filtrera de båda bilderna så att det vänstra ögat bara ser den vänstra bilden och det högra bara ser den högra.
Tekniken som Samsung har valt är glasögon med aktiva slutare (Active Shutter Glasses). Det betyder batteridrivna glasögon som har ett LCD-skikt i glasen, vilket växelvis öppnar och stänger för ett öga i taget. Glasögonen är synkroniserade mot skärmen, som växlar mellan att visa vänster och höger bild. Detta sker tillräckligt fort för att hjärnan ska uppfatta de två bilderna som en enda, tredimensionell bild.
BD-C6900
3D-Blu-ray-spelare
I samband med testet fick vi också ett rykande färskt exemplar av Samsungs nya 3DBD-spelare, BD-C6900. Denna smala och kompakta spelare är marknadens första med 3D. Den utmärker sig också genom att vara en av de snabbaste spelarna vi testat hittills, och laddar filmer och menyer blixtsnabbt.
Pris: 4 000 kr
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser