Sony X90L är en annan 2023-modell som vi har god erfarenhet av från tidigare tester. Och enligt tillverkaren är den fortfarande lika aktuell i år. TCL är alltså inte den enda fjolårsmodellen som gör ”comeback” på testbänken i år. Skärmstorlekarna börjar på 55 tum och går hela vägen upp till 98 tum!
Sony Bravia X90L
X90-serien har varit en av Sonys mest populära premiummodeller i flera generationer, och 2023-modellen X90L fick en rad förbättringar på sin tid. LCD-panelen är av typen 120 Hz och LED-bakgrundsbelysningen har flera dimningszoner. Allt styrs av den effektiva XR-videoprocessorn, som är bland de bästa på skärpa, brusreducering och mjuka rörelser.
Anslutningsalternativen är genomsnittliga, med fyra HDMI-ingångar, varav bara hälften stöder 4K/120 Hz, något som fortfarande är vanligt men ändå en liten besvikelse från en ”spelmästare” som Sony. Det är alltså en bit kvar upp till LG och Samsung, som erbjuder full bandbredd på alla fyra ingångarna.
Användargränssnittet är Google TV, med en välkänd menylayout, kombinerat med bra menyinställningar. X90L stöder de viktiga bild- och ljudformaten Dolby Vision och Dolby Atmos och är väl förberedd för gaming via PS5 och andra enheter.
Bildkvalitet
Vi var naturligtvis nyfikna på att se hur den här fjolårsmodellen skulle stå sig mot de nyaste konkurrenterna när det gäller bildkvalitet, men tekniken fungerar fortfarande utmärkt. X90L har en mycket ljus och kontrastrik bild, som fungerar strålande med både sport och blandat TV-tittande, samtidigt som den ger oss ”det där lilla extra” med film.
Skärpan och brusreduceringen är strålande och Sony-skärmen är en av bästa i klassen när det gäller mjuka och naturliga rörelser. Standard-bildläget är förvånansvärt bra och fungerar utmärkt för sport, med markant förbättrad ljusstyrka, skärpa och färgåtergivning.
Med det sagt har Sony-skärmen även en väldigt fin, neutral färgåtergivning i filmläge, vilket framför allt purister kommer att uppskatta. Här har inget onödigt tagits bort eller lagts till för att imponera, i stället är TV:n väldigt trogen den ursprungliga bildsignalen. Bildmenyn har alltså något för alla smaker.
Sony har precis som TCL en mycket övertygande svärta, med en känsla av djup som lyfter fram stämningen. Det här är med andra ord en TV som passar för filmer och serier.
Den lokala dimningen är däremot inte riktigt på samma nivå som TCL-skärmens och har aningen mer gloria-effekt (”blooming”) runt ljusa föremål på en mörk bakgrund. Det beror förmodligen på att X90L har något färre dimningszoner än den kinesiska rivalen.
Ljudmässigt är X90L inte lika mycket att hurra för, men levererar ändå en användbar, stark och ren ljudåtergivning, med tydliga röster och bra ”närvaro” i publiksorlet. Många kommer säkert att vara lockade att uppgradera ljudet och använder du en kompatibel Sony-soundbar (till exempel HT-A5000) kan du utnyttja fördelen med att kombinera ljudet från TV:n och soundbaren samtidigt.
Summa summarum är X90L en välfungerande allround-TV för både sport, spel och annan underhållning, som vi tryggt kan rekommendera även under 2024.
Också i detta test:
TCL MQLED80/C805 (65MQLED80)
Sopar banan med konkurrenterna
Kinesiska TCL har levererat flera bra och prisvärda TV-apparater de senaste åren och MQLED80 är fortfarande en av de bästa när det gäller prestanda.
Samsung Q77D (TQ65Q77D)
Smart, slank och snygg
Den här Samsung-skärmen har ett läckert utseende och många smarta funktioner som ger en bra användarupplevelse. Men hur står det till med kontrasten?
Philips The One PUS8909 (65PUS8909/12)
Färgsprakande underhållning
Philips The One har en fantastisk färgåtergivning – både på skärmen och på väggen bakom – vilket gör den till en engagerande TV-upplevelse.
LG QNED86 (65QNED86T)
Missar på kontrasten
Med tanke på LG:s framgångar med OLED-modellerna förväntade vi oss mer av LCD-skärmen QNED86.