Philips har en lång historia i TV-branschen och en av de mest sålda modellerna de senaste åren har varit den som titulerar sig som The One. Den är tänkt att vara en helt komplett modell med ”allt” det viktigaste man kan önska sig av finesser. Årets nykomling har fått en rad uppdateringar, bland annat ett helt nytt operativsystem – men behåller som tur är det viktiga Ambilight-ljuset.
Philips The One PUS8909
På designfronten har Philips The One en snygg, mörkgrå metallram och står på en vridbar fot som gör att du kan vända skärmen rakt mot TV-soffan. På baksidan av skärmen hittar vi tresidig Ambilight, som skapar ett bakgrundsljus som följer handlingen på skärmen.
En annan spännande nyhet är det nya användargränssnittet – Titan OS – som The One kommer laddad med. Detta är ett molnbaserat system som inte kräver något konto eller inloggning. Apparna håller sig automatiskt uppdaterade och kan sorteras i önskad ordning, inklusive rekommenderat innehåll från de olika tjänsterna. Titan har även en casting-app som är kompatibel med Chromecast, så att du kan dela innehåll från din mobil om du vill.
Detta är vårt första möte med Titan OS och det är kul att se alternativ till Google. Första intrycket är att navigeringen verkar logisk och reagerar blixtsnabbt. Urvalet av appar är bra, med de väsentliga streamingtjänsterna på plats från start, och Philips berättar att fler är på väg i sommar, inklusive flera av de nordiska.
2024-modellen av Philips The One använder en LCD-panel av VA-typ med direkt LED-bakbelysning – men så vitt vi kan bedöma har skärmen inte full lokal dimning (FALD). Panelfrekvensen går upp till 144 Hz och TV:n har hela 48 Gbit/s i bandbredd på alla fyra HDMI-ingångarna. Gaming-intresserade kan också glädja sig över VRR, Freesync och automatiskt spelläge. Philips-skärmen stöder HDR-formaten Dolby Vision och HDR10+, samt både Dolby Atmos- och DTS:X-surroundljud. Bildbehandlingen hanteras av den senaste generationens P5-videoprocessor.
Bildkvalitet
Philips-skärmen gör ett bra första intryck. Skärpan är utmärkt och behåller fokus när det går undan, ute på fotbollsplanen eller i andra arenor. Rörelserna är jämna och färgerna starka, utan att det tippar över och blir överdrivet.
Tyvärr för Philips är kontrasten ganska blek, och utan ordentlig lokal dimning blir det oundvikligen en del ljusblödning och ”blooming” i mörka scener. Så även om skärmen gör ett bra jobb på dagarna med sportinnehåll så blir vi en smula besvikna när vi tittar på film på kvällen med släckta lampor.
Lyckligtvis har den Ambilight som lyfter stämningen. Detta är en bonusfiness som bara finns på Philips TV-apparater, där extra lysdioder kastar ljus på väggen bakom, i färger som matchar handlingen på skärmen. Det är både behagligt och underhållande, och sätter lite extra krydda på bildupplevelsen. Du kan ställa in hur ljust och dynamiskt ljuset ska bete sig – eller så kan du stänga av det helt.
En annan ljusglimt med Philips The One är att skärmen har ganska dugligt ljud på egen hand, med bra stereohögtalare som kan spela högt och rent. Dessutom kan du koppla in ytterligare surroundhögtalare trådlöst via DTS Play-fi-standarden, som Philips också säljer.
Sammantaget är Philips The One ett snyggt totalpaket med det mesta man kan önska sig – även om några av konkurrenterna i klassen kan ståta med en häftigare kontrast.
PS! Vill du ha en Philips-modell som har det där lilla extra kan det vara värt att ta en titt på toppmodellen The Xtra som även har MiniLED-bakgrundsbelysning och full lokal dimning.
Också i detta test:
TCL MQLED80/C805 (65MQLED80)
Sopar banan med konkurrenterna
Kinesiska TCL har levererat flera bra och prisvärda TV-apparater de senaste åren och MQLED80 är fortfarande en av de bästa när det gäller prestanda.
Samsung Q77D (TQ65Q77D)
Smart, slank och snygg
Den här Samsung-skärmen har ett läckert utseende och många smarta funktioner som ger en bra användarupplevelse. Men hur står det till med kontrasten?
LG QNED86 (65QNED86T)
Missar på kontrasten
Med tanke på LG:s framgångar med OLED-modellerna förväntade vi oss mer av LCD-skärmen QNED86.
Sony Bravia X90L (XR-65X90L)
Japansk bildmästare
2024 fortsätter Sony med den populära X90L-modellen, och efter en liten prisjustering är denna bildmästare fortfarande ett bra köp.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser