LG är mest kända för sina profilerade OLED-skärmar, som de senaste tio åren har plågat konkurrenterna i highend-klassen. De många olika LCD-modellserierna har onekligen hamnat lite i skuggan av dessa. Vilket är lite synd, för även om panelerna är lite mindre avancerade så använder de mycket av samma teknik när det gäller videoprocessor och bildbehandling.
LG QNED86
LG:s QNED85- och QNED86-modell är en långlivad serie som nu finns i en ny 2024-version. Det bör noteras att ”85”- och ”86”-serierna är så kallade derivatmodeller som i grunden har likadana prestanda, fast med små designskillnader. QNED85 har två sidomonterade fötter, QNED86 har en större, mittmonterad sockel.
Precis som sin landsman från Samsung har LG-skärmen ett slimmat och elegant utseende. Den tunna skärmen bygger väldigt lite på djupet och har en minimal inramning som ser bra ut på både vägg och stativ.
Användargränssnittet är LG:s eget WebOS, som är både snabbt och enkelt att vänja sig vid. Pekfjärrkontrollen Magic Remote är samma som LG har använt sig av i många generationer, med en liten pekare som man använder för att navigera runt i menyerna. Urvalet av appar är bra, och menyerna går snabbt att plocka fram och ta bort igen från skärmen.
Anslutningsmöjligheterna är bra och LG kan, precis som Samsung, skryta med att alla fyra HDMI-ingångarna har full bandbredd, vilket möjliggör 4K/120 fps-videosignaler. Extra trevligt när man har en eller flera spelkonsoler som man vill koppla ihop – och inte minst framtidssäkert. LG har också garanterat att de kommer att hålla sina TV-apparater uppdaterade med nya funktioner under de kommande fem åren.
Bildkvalitet
Bildåtergivningen hanteras av en LCD-panel med 120 Hz, som drivs av LG:s egen Alpha-videoprocessor, vilket i sig bör garantera en bra bild. Tyvärr visar det sig att bildpanelen inte är en av de starkaste i testet. Både ljusstyrkan och kontrasten är ganska nedslående och även om vi var noga med att stänga av allt i form av eco-läge, energibesparing och ljussensorer så fick vi aldrig något riktigt tryck i bilden.
Ljudet är helt OK, med relativt tydligt tal, men inte särskilt mycket rumskänsla, bas eller dynamik. LG-skärmen kommer helt klart att ha nytta av lite hjälp på ljudsidan. QNED86 stöder Dolby Atmos-ljudbehandling och kan enkelt anslutas till en kompatibel soundbar via HDMI eARC.
Sammantaget är bilden på QNED86 en liten besvikelse, sedd med 2024-ögon. Svärtan och kontrasten kommer förstås inte i närheten av LG:s OLED-skärmar, men inte heller någon av de andra i testet. Så även om den har ett bra sportläge kommer inte filmer och serier att vara den här TV:ns starka sida.
Också i detta test:
TCL MQLED80/C805 (65MQLED80)
Sopar banan med konkurrenterna
Kinesiska TCL har levererat flera bra och prisvärda TV-apparater de senaste åren och MQLED80 är fortfarande en av de bästa när det gäller prestanda.
Samsung Q77D (TQ65Q77D)
Smart, slank och snygg
Den här Samsung-skärmen har ett läckert utseende och många smarta funktioner som ger en bra användarupplevelse. Men hur står det till med kontrasten?
Philips The One PUS8909 (65PUS8909/12)
Färgsprakande underhållning
Philips The One har en fantastisk färgåtergivning – både på skärmen och på väggen bakom – vilket gör den till en engagerande TV-upplevelse.
Sony Bravia X90L (XR-65X90L)
Japansk bildmästare
2024 fortsätter Sony med den populära X90L-modellen, och efter en liten prisjustering är denna bildmästare fortfarande ett bra köp.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser