LG har fått mycket uppmärksamhet det senaste året genom att vara den enda tillverkaren som har OLED-skärmar som faktiskt går att köpa. På många sätt representerar OLED (organiska lysdioder) en ny era inom bildkvalitet. I dagsläget får de dock klara sig med vanlig full-HD-upplösning, och då dyker 55UB950 upp som ett alternativ. Den här 4K-upplösta (3840 x 2160) vapendragaren är LG:s toppspecade LED-LCD-TV i år, och finns i både 55 och 65 tum. Rent designmässigt är LG-skärmen betydligt tjockare i djupet än sin OLED-släkting, men å andra sidan är själva ramen runt skärmen oerhört tunn. Den elegant böjda sockeln bidrar till att ge TV:n ett ganska så futuristiskt uttryck.
Användning och finesser
När det gäller anslutningar har LG-skärmen rikligt med HDMI-ingångar och alla fyra stöder den nya HDMI 2.0-standarden. USB 2.0 och MHL-anslutningar finns också på plats.
När vi sätter på TV:n för första gången möts vi av LG:s nya WebOS. Startmenyn lotsar oss genom de viktigaste inställningarna på ett föredömligt enkelt och underhållande sätt, med läcker och rolig grafik. När de första inställningarna är ur vägen kan vi börja använda menysystemet, som har organiserat menyer och innehåll i en ”kortlek” längst ner på skärmen. Den kan anpassas med genvägar och gör det enkelt att hoppa till den kanal eller det innehåll man vill titta på, till exempel Netflix eller YouTube.
Bildkvalitet
Även om en 4K-skärm är som skapt för att leverera en högupplöst bild av toppkvalitet får den finna sig i att mycket av det vi tittar på i dag fortfarande är i vanlig HD-kvalitet. Vi började därför med våra trofasta PVR-inspelningar i 720p-kvalitet. Den omedelbara reaktionen är att LG nog skulle kunna göra ett ännu bättre jobb på det området. Uppskalningen kändes som lite ofullkomlig, med mycket orenheter, urlakade detaljer och grova konturer jämfört med Sony-skärmen som stod bredvid. Här bör man reducera bildbehandlingen till ett minimum, annars blir bilden grötig och osammanhängande.
55UB950 trivs betydligt bättre när vi matar den med lite ädlare Blu-ray-föda i äkta Full-HD-kvalitet. Då blir bilden mycket skarpare och detaljerna framträder bättre. Här ska man definitivt välja bioläget för att undvika att TV:n suddar ut de minsta detaljerna. Med en rykande färsk uppgradering av firmware stöder LG-skärmen dessutom Netflix i 4K-kvalitet, Då blir bilden riktigt smaskig, och med den nya 4K-versionen av Breaking Bad visar 55UB950 sig verkligen från sin bästa sida. Bilden är gnistrande skarp och frånvaron av brus gör att man nästan kan se ”in i” bilden utan att ha på sig 3D-glasögon. Den gör också mycket bra ifrån sig med våra 4K-inspelningar från PC, inklusive demovideon ”Tears of Steel”.
När det gäller den allmänna bildkvaliteten har LG-skärmen (precis som de flesta LCD-skärmar) sina styrkor och svagheter, och här stöter den på tuff konkurrens, inte minst från det egna lägret. 55UB950 har en IPS-baserad bildpanel, känd för sin breda betraktningsvinkel men inte alltid lika bra svärta. LG har försökt kompensera för detta genom att dämpa ljusstyrkan i avgränsade områden av skärmen, i takt med bildinnehållet, för att skapa en så bra svärta som möjligt i praktiken, men det fungerar inte alltid som det är tänkt. Bilden delas upp i tydliga vertikala ”block” och bakbelysningen hänger inte alltid med när bildmaterialet ändras hastigt. Vi blir mest lockade att stänga av funktionen helt, och är det uppenbart att LG-skärmens svärta inte hänger med de allra bästa i klassen. Sony-skärmen är inte perfekt heller, men har en aning mörkare, mer stabil svärta som är att föredra till både film och allroundprogram.
Ljudkvalitet
55UB950 har en liten framåtriktad ”ljudlimpa” under skärmen, samt en extra bashögtalare på baksidan. Tillsammans ger de ett klart och fylligt ljud med fin pondus i röster och bra tryck i actionscener. Ingen fullgod ersättning till större soundbar-högtalare och ljudsystem, men ändå att föredra före Sony-skärmen.
Slutsats
LG 55UB950 har höga prestanda med 4K-material och ger en bra tillgång till det eftersom den stöder Netflix 4K. Däremot missar den lite med vanliga HD-direktsändningar och tillhör inte riktigt toppklassen när det gäller uppskalning och brusreducering. Den allmänna bildkvaliteten störs dessutom en smula av den något obalanserade svärtan. Vilket är synd, för LG:s TV ger genomgående en suverän användarvänlighet och en fin ljudkvalitet för pengarna.
LG-skärmen tar oss snabbt dit vi vill, utan omvägar eller onödigt tryckande. I kombination med pekfjärren Magic Remote är WebOS strålande användarvänligt.
Också i detta test:
Sony KD-55X8505
Knivskarp, men inte suverän
Sony har träffat mitt i prick med både dyrare och billigare TV-modeller på senare tid – kan mellanklassmodellen 55X8505 vara lika pricksäker?
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser