Fjolårsmodellen KD-659006A var en oerhört snygg TV på alla sätt och vis, och vi tvekade inte att utse den till Årets bildprodukt 2013. I år har i stort sett alla konkurrenter släppt 4K-TV, så frågan är om Sony fortfarande leder utvecklingen eller om de har tappat sitt försprång?
Årets modell KD-65X9005B liknar föregångaren på många sätt men har fått ett par viktiga ändringar både inuti och utanpå. Skärmen har en ”kilform” som blir gradvis tjockare ner mot botten. Det ger mer plats åt högtalare, men också ett lite tjockare utseende, framför allt om man jämför med millimetertunna OLED-skärmar.
65-tumsversionen är alltså en riktig TV-koloss: de sidomonterade högtalarna gör att den är 1,7 meter bred och nästan 50 kilo tung! Detta är med andra ord en TV man bör vara två när man hanterar, och eventuell väggmontering bör ske med solid förankring …
Användning och finesser
KD-65X9005B har fina anslutningsmöjligheter. Alla fyra HDMI-ingångarna stöder 4K och det ingår en kopplingsdosa (”port replicator”) som kan gömmas undan i ett skåp om TV:n ska väggmonteras, så att man bara behöver ha en enda kabel upp till skärmen. Sony har byggt in kamera för Skype-videosamtal och stöd för sociala medier som Facebook och Twitter. Netflix-appen klarar 4K, under förutsättning att du har tillräckligt bra internetuppkoppling.
Sony-TV:n går att användas med traditionell fjärrkontroll, eller den nya One Flick Remote-fjärren med inbyggd styrplatta, som sköts genom att man låter tummen glida över pekytan. Den förenklar skötseln genom att minska ner antalet klickningar, men det går inte lika smidigt som med LG:s och Samsungs pekfjärrkontroller. Vi föredrog därför att ha den vanliga fjärrkontrollen i närheten när vi skulle göra mer sofistikerade inställningar.
Bildkvalitet
Vi började med diverse PVR-inspelningar i HD-kvalitet (720p) och blev imponerade direkt. Trots sina 65 tum och 3840 x 2160 pixlar får Sony-skärmen den relativt komprimerade signalen att se överraskande bra ut. Bildbehandlingen lägger till lite extra skärpa, utan att konturerna blir för hårda eller grovkorniga. Våra inspelade fotbollsmatcher återges med detaljerna i behåll, och små detaljer som grässtrån och text på tröjorna syns tydligt.
Med actionfilmen ”Total Recall” på Blu-ray får vi smaka på vad Sony-skärmen klarar av när den matas med bättre råvaror. Blu-ray-skivan är nämligen en så kallad ”Mastered in 4K”-originalfilm som skalats ned till Full-HD, med större färgrymd och fler detaljer än vanliga BD-titlar. Sony-TV:ns 4K X-reality Pro-bildprocessor utnyttjar detta för att återskapa en bild som ska påminna om 4K-originalet så mycket som möjligt. Resultatet var mycket riktigt läckert, med imponerande färgrikedom och detaljer även för att vara Blu-ray.
Även om Sony-skärmen till stor del lyckas ”göra vin av vatten” så är det äkta, oförfalskat 4K-material vi är ute efter. Med KD-65X9005B får vi äntligen tillgång till Netflix i 4K-version, så länge du har tillräckligt hög internethastighet (15 megabit per sekund eller högre) känner Netflix-appen automatiskt av att du har en 4K-TV och gör materialet tillgängligt, och du får se den efterlängtade ”4K Ultra HD”-loggan uppe i hörnet.
”House of Cards” säsong 2 är den första serien som går att se med 4K-upplösning och vi blir både imponerande och lite besvikna på samma gång. Jo då, bildkvaliteten är extremt skarp och har betydligt fler detaljer än även de bästa Blu-ray-skivorna. Kevin Spacey och hans politiska anhängare ser skrämmande verklighetstrogna ut. Netflix-överföringen är imponerande bra, utan plågsam komprimering av bilden. Så vad är problemet? Jo, ”House of Cards” är en relativt maklig serie, med många statiska dialogscener, och har inte direkt några stora wow-effekter. Och har man väl vant sig vid 4K-kvalitet så vill man så klart ha mer!
När det gäller den allmänna bildkvaliteten får Bravia-skärmen mycket höga betyg. För det första har den en förstklassig kontrast, med förmågan att visa allt från becksvart och mörka skuggdetaljer till bländande vitt i samma bildruta, på ett sätt som faktiskt kan föra tankarna till de bästa plasma- och OLED-skärmarna. Vi misstänker att Sonys ”Xtended Dynamic Range”-bildbehandling spelar en roll här, men vi kan inte se några bieffekter. Ett par nackdelar har bilden dock: färgåtergivningen är attraktiv och nyanserad, men har en något mer överdriven färgmättnad än Panasonic-rivalen. Den har inte heller lika omfattande fabriksinställningar. Svärtan är bra för att vara LCD, men ljusfördelningen är inte lika jämn som vi hade velat: vårt testexemplar hade synlig ”blödning” av ljus på vänster sida. Betraktningsvinkeln är inte heller imponerande – man måste inte röra sig långt ut mot sidan för att färgerna ska bli bleka och tappa nyanser.
Ljudkvalitet
KD-65X9005B stod inför en svår utmaning om den skulle lyckas ha bättre ljud än förra årets modell, som vi tyckte hade klassens högsta ljudkvalitet. Högtalarna har flyttats ner för att utnyttja den extra kabinettvolymen och har utrustats med mer effektiva förstärkare. Och vi har sällan hört MTV:s live-konserter låta bättre. Diskanten är klar och distinkt och mellanregistret likaså. Ljudbilden är stor och bred och påminner mer om hifi än TV. Högtalarna klarar hög volym och dynamiska händelser utan att ljudet blir hårt, och passar utmärkt till både dialog, film och musikprogram.
Vi fick samtidigt en möjlighet att testa Sonys trådlösa subbas SWF-BR100, som är extrautrustning till årets Bravia-modeller. Den kopplas enkelt till TV:n med en USB-dongel som ingår och ger en märkbart större räckvidd och större tyngd åt baseffekterna. Resultatet är ett komplett ljudsystem som kan konkurrera med de bästa ljudlimporna där ute!
Slutsats
KD-65X9005B är en TV som får höga poäng i alla testkriterier. Även om detta är en 4K-TV så gör den ett solitt jobb även med vanliga HD-sändningar. Bildkvaliteten är otroligt bra vad man än matar den med. KD-65X9005B ger tillgång till äkta 4K-material via Netflix, vilket definitivt bådar gott för framtiden. Det omfattande ljudsystemet kan vara en fördel eller en nackdel beroende på hur man ser på det: de sidomonterade högtalarna tar onekligen en del plats, men har också ett mycket övertygande ljud. För den som letar efter en komplett ”allt-i-ett”-highend-TV är Sony-skärmen ett givet val.
Också i detta test:
Samsung UE55H6475
Stolpe ut
På papperet är Samsungs 6-serie en mycket välutrustad TV, men bildkvaliteten håller inte riktigt måttet den här gången.
LG 55EA980W
TV-revolution!
LG:s OLED-TV tillhör en ny generation TV-apparater med revolutionerande bildkvalitet. Du kommer inte att tro dina ögon!
Sony KDL-50W805BBN
Lyxbild till budgetpris
Sonys nya budgetmodell 50W805 har inte världens mest spännande utseende eller den tyngsta funktionslistan, men jösses en sådan bildkvalitet! Vi har knappt sett bättre för pengarna.
Sharp Aquos LC-70UQ10EN
Varken fågel eller fisk
Den här kolossen från Sharp är ingen vanlig HDTV, och ingen 4K-TV heller – snarare ett slags hybrid!
Panasonic TX-L55AS750
TV för hela familjen
Panasonics nya L55AS750 har mycket att erbjuda familjer som gillar att titta på TV.
LG 55LB870
Fullträff
LG har givit sina 2014-modeller en komplett genomgång, med ny design, nytt gränssnitt och bättre bildbehandling. 55LB870 kan bli en svår motståndare i kampen om årets TV-pokal.
Philips 55PUS7809/12
Budget-4K?
Philips vill också vara med på 4K-kapplöpningen och ställer upp med en ultraskarp TV till ett angenämt pris.
Samsung UE55HU7505
Läcker och smäcker
Samsung satsar väldigt hårt på böjda skärmar i år, ändå är den kanske mest spännande modellen fortfarande platt.
Panasonic TX-65AX800E
Knivskarp bildmästare
I åratal var Panasonics plasmaskärmar berömda för sin överlägsna bildkvalitet. Med den här nya LCD-modellen hoppas Panasonic än en gång kunna roffa åt sig bildtrofén.
Sony Bravia KDL-60W855B
Hat trick
Stor och skarp bild, smarta finesser och bra ljud. Sonys prisvärda 60-tummare är en riktig vinnare!