TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: TV-apparater till fotbolls-VM

TV till fotbolls-VM

Snart drabbar hundratals vältränade spelare samman på gräsmattorna i Brasilien, fast beslutna att ta hem årets World Cup-pokal. Finns det någon bättre ursäkt för att pensionera den gamla dumburken och köpa en ny? Inte vad vi vet!

Av / 2014-06-13 - 13:00
TV-apparater till fotbolls-VM

FIFA World Cup, även känt som fotbolls-VM, är inte bara världens största sportevenemang. Det är också världens mest sedda direktsända TV-program. Vart fjärde år sitter fler än en miljard fotbollsgalna åskådare som klistrade framför skärmarna. Inte så konstigt att alla TV-tillverkare har satt till alla klutar för att ha sina splitter nya och förbättrade TV-modeller klara i butikerna i god tid till avspark i Rio!

TV-marknaden, eller ”djungeln” som vi brukar kalla den, är kanske mer oöverskådlig än någonsin just nu, man kan välja mellan allt från budgetskärmar med Full-HD via de ultraskarpa, enorma 4K-skärmarna till de toppmoderna OLED-skärmarna. Den snabba tekniska utvecklingen har lett till att de traditionella Full-HD-TV-apparaterna har blivit oerhört prisvärda. För mellan 10 000 och 20 000 kronor kan du få en toppmodern och välutrustad storskärm på 55 tum eller ännu mer, med alla viktiga smartfinesser ombord. Och det är just den här kategorin vi har siktat in oss på i årets första stortest av TV-apparater!

Sport-TV
Den här gången tittar vi extra mycket på TV:ns ”sportsliga” egenskaper. Men vad är det egentligen som kännetecknar en bra sport-TV? För det första måste den ha en viss storlek, helst 50 tum eller större, så att både du och resten av soffgänget kan få bra upplevelser. Skarp och kontrastrik måste den också vara, så att du hänger med på varenda liten händelse på planen. Färgåtergivningen är också viktig, men behöver inte nödvändigtvis vara hundraprocentigt korrekt, fotbollsplanen badar ju ändå i ljus och det skadar inte med lite starkare färger för inlevelsens skull. Mjuka och jämna rörelser är ett annat viktigt moment: dagens TV-format med 50 Hz bildfrekvens (50 bildrutor i sekunden) fungerar utmärkt till de flesta TV-program, men leder till problem när kameran ska följa den snabba bollen. Hastiga panoreringar kan orsaka ”hackningar” och en ojämn bildåtergivning, så de mer påkostade TV-apparaterna försöker kompensera för detta genom att lägga till extra bildrutor (en teknik som kallas för interpolering eller rörelsekompensation). Detta görs med varierande framgång, och det krävs en bra bildbehandling för att bilden inte rentav ska bli sämre.

Den viktiga svärtan
Vi har som vanligt undersökt totalegenskaperna vid vanligt TV-tittande i form av serier och film. Alla LCD-LED-skärmar har ett inbyggt handikapp: de är beroende av en separat ljuskälla (i detta fall lysdioder som sitter i kanten runt skärmen) bakom själva LCD-panelen, vilket gör det svårt att återge svart (det vill säga fullständig frånvaro av ljus). Detta var plasmaskärmarnas stora styrka och de nya OLED-skärmarna går ett steg längre genom att de kan tända och släcka varje enskild pixel, utan att behöva bakbelysning. Ur den synvinkeln är ingen LCD-TV helt perfekt, och det måste man ta hänsyn till när man pratar om skärmarnas svärta.

Användarvänlighet och ljudkvalitet …
… är också viktigt för totalupplevelsen. Ljudet är som många mycket riktigt hävdar halva upplevelsen men det är bara att fåtal TV-apparater som har ett särskilt inspirerande ljud. Som regel läggs det mest pengar på bilden, medan ljudet kräver assistans från en separat anläggning. Men det finns undantag.

Annons

Appar och smarta finesser blir allt viktigare: de kan antingen bidra till att göra TV-tittandet bättre, eller göra det sämre. Allt beror på hur bra menysystemet och fjärrkontrollen fungerar och styr de många finesserna.

Testet
Till det här jämförande testet har vi samlat ihop vad vi har kunnat hitta i form av aktuella 2014-modeller. Alla TV-märken har individuella lanseringsplaner och modellurvalet bygger på vad som fanns att få tag i vid testtillfället. Priserna varierar därför, och alla modeller är inte direkta konkurrenter till varandra. Alla märken är inte heller representerade (bland annat hann inte Philips och Sharp vara med den här gången). Vi kör därför en ny omgång TV-test i nästa nummer. Häng med på nätet, surfplatta och papper!

Samsung UE55H6475

Stolpe ut

På papperet är Samsungs 6-serie en mycket välutrustad TV, men bildkvaliteten håller inte riktigt måttet den här gången.

Stilig smal design, bra användarvänlighet med ny pekfjärr och ett stort antal smartfinesser gör Samsung UE55H6475 till en prisvärd totallösning.
Färgåtergivningen ser surrealistisk ut i fotbollsläget. Bilden präglas dessutom av tämligen medelmåttig svärta och ojämn ljusfördelning som gör att filmer saknar djup.
Läs hela testet

LG 55EA980W

TV-revolution!

LG:s OLED-TV tillhör en ny generation TV-apparater med revolutionerande bildkvalitet. Du kommer inte att tro dina ögon!

LG 55LA980W är beviset på att OLED-tekniken har en överlägsen bild. Kontrasten och dynamiken är bländande, färgerna är spektakulära och svärtan är lika kolsvart som den mörkaste natt. Helt enkelt den bästa TV-bilden vi har skådat!
Tyvärr är ljudet långtifrån lika potent som bilden, och den speciella välvda skärmen passar inte för väggmontering. Priset är dessutom astronomiskt – men precis som vanligt kostar det att vara först med banbrytande teknik …
Läs hela testet

Sony KDL-50W805BBN

Lyxbild till budgetpris

Sonys nya budgetmodell 50W805 har inte världens mest spännande utseende eller den tyngsta funktionslistan, men jösses en sådan bildkvalitet! Vi har knappt sett bättre för pengarna.

Sony 50W805 är en mellanstor skärm med utmärkta färger och en speciellt imponerande kontrast och svärta i både ljusa och mörka omgivningar. Designen är minimalistisk men ser långtifrån ”billig” ut. Ett mycket bra köp!
Ljudet är inget att skriva hem om och fjärrkontrollen har sett bättre dagar. TV:n är dessutom inte den bästa för väggmontering.
Läs hela testet

Sharp Aquos LC-70UQ10EN

Varken fågel eller fisk

Den här kolossen från Sharp är ingen vanlig HDTV, och ingen 4K-TV heller – snarare ett slags hybrid!

Hur skarp Sharp-skärmen än är så når den inte riktigt upp till de äkta 4K-modellerna när man tittar på 4K-material. Den stöder inte heller 4K-versionen av Netflix.
Tack vare sin stora skärmyta har LC-70UQ10EN en imponerande bild med skarpa detaljer och briljanta färger. Detta är ingen äkta 4K-TV, men tack vare avancerad skärmteknik lyckas den ändå förbättra bildkvaliteten från vanliga Full-HD-signaler.
Läs hela testet

Panasonic TX-L55AS750

TV för hela familjen

Panasonics nya L55AS750 har mycket att erbjuda familjer som gillar att titta på TV.

Genomgående bra bild med bred betraktningsvinkel, synnerligen bra anslutningar och användarvänlig skötsel gör Panasonic L55AS750 till en bra allround-TV.
Ljudet är inte speciellt kraftfullt och svärtan är (trots bra ljusfördelning) inte lika bra som i de allra bästa.
Läs hela testet

LG 55LB870

Fullträff

LG har givit sina 2014-modeller en komplett genomgång, med ny design, nytt gränssnitt och bättre bildbehandling. 55LB870 kan bli en svår motståndare i kampen om årets TV-pokal.

LG-skärmen har en övertygande bildkvalitet för både film och sport. Kontrast och svärta är helt i toppklassen och TV:n har mycket bra färgåtergivning och bra bildlägen, oavsett om du föredrar bilden neutral eller med lite starkare färger. Dessutom är smartfinesserna väl omhändertagna.
Trots separat ljudlimpa är ljudet inte speciellt kraftfullt.
Läs hela testet

Philips 55PUS7809/12

Budget-4K?

Philips vill också vara med på 4K-kapplöpningen och ställer upp med en ultraskarp TV till ett angenämt pris.

Philips 55PUS7809 ger 4K-bildkvalitet till ett inte alltför avskräckande pris, och den får vanliga HD-sändningar att se riktigt skarpa och stiliga ut.
Bristen på stöd för Netflix 4K begränsar tillgången på det högupplösta videoformatet.
Läs hela testet

Samsung UE55HU7505

Läcker och smäcker

Samsung satsar väldigt hårt på böjda skärmar i år, ändå är den kanske mest spännande modellen fortfarande platt.

UE55HU7505 är mycket välutrustad när det gäller smarta finesser och stöder den viktiga Netflix 4K-appen. Bildkvaliteten passar perfekt till högupplöst TV-underhållning, med strålande färgåtergivning och kontrast.
Ljudkvaliteten är förhållandevis tunn, både kommentatorer och publiksorl låter lite instängt.
Läs hela testet

Panasonic TX-65AX800E

Knivskarp bildmästare

I åratal var Panasonics plasmaskärmar berömda för sin överlägsna bildkvalitet. Med den här nya LCD-modellen hoppas Panasonic än en gång kunna roffa åt sig bildtrofén.

TX-65AX800E har en extremt fin bild som visar både HD och 4K från sin bästa sida. Skärpa och kontrast är suverän och färgåtergivningen påminner om de klassiska plasmaskärmarna.
4K-skärmen stöder inte Netflix. Ljudet är inte heller speciellt bra för att vara i den här prisklassen.
Läs hela testet

Sony KD-65X9005B

4K-kungen

För dig som vill ha en komplett toppklass-TV med gnistrande skarp bild och ett riktigt ljud, är Sonys 4K-toppmodell rätt väg att gå.

Sony-skärmen ger förstklassiga TV-upplevelser med en knivskarp bild och ett glasklart ljud. Bildkvaliteten är utmärkt oavsett om man tittar TV, Blu-ray eller Netflix i 4K.
Betraktningsvinkeln är ganska så snäv, bilden är mattare från sidan.
Läs hela testet

Sony Bravia KDL-60W855B

Hat trick

Stor och skarp bild, smarta finesser och bra ljud. Sonys prisvärda 60-tummare är en riktig vinnare!

Sony 60W855B har en ytterst övertygande bildkvalitet för både sport, film och andra TV-program. Skärpan och kontrasten är imponerande, med nästan bottenlös svärta. Ljudkvaliteten skiljer sig också från konkurrenterna, i positiv bemärkelse.
Sony-skärmens kilformade kabinett är onekligen lite mer klumpigt att titta på än de tunnaste skärmarna där ute. Smartfinesserna är inte heller lika omfattande som hos LG och Samsung.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild