TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Panasonic TX-P42C3

Perfekt för filmälskare

Panasonics billigaste plasmaskärm är ett bra val för film- och spelentusiaster.

Av / 2011-04-14 - 12:18
Panasonic TX-P42C3

Ljud & Bild tycker

  • Naturliga färger. Mycket bra filmläge.
  • Begränsad ljusstyrka. En del ljusreflektioner

Av erfarenhet vet vi att plasma är en teknik som passar utmärkt i en budget-TV. Plasmapaneler brukar ha bra färgåtergivning, kontrast och svärta, och behöver oftast inte någon kraftfull (och kostsam) bildprocessor för att se bra ut. LCD- och LED-skärmar behöver däremot ofta lite mer hjälp av bildbehandlingen för att ge en bra bild. Designen är simpel och Panasonics stativ går inte att vrida på.

Användning och funktioner
Detta är en budgetmodell i ordets rätta bemärkelse. TX-P42C3 är plundrad på extrafinesser och dessutom tämligen spartanskt utrustad när det gäller anslutningar. Det är ett plus att skärmen har SD-kortläsare för bildvisning, men bara 2 HDMI-ingångar är i minsta laget även i den här prisklassen. Panasonic-skärmen har däremot inbyggd TV-mottagare (som klarar MPEG4), så du kan spara en av ingångarna som TV-boxen annars hade behövt.

Användarvänligheten är god tack vare en fjärrkontroll som har stora och tydliga knappar, samt ett simpelt men effektivt menysystem. Panasonic har samma fjärrkontroll som till sina dyra TV-apparater, och den ligger fint i handen.

Bildkvalitet
Panasonic-skärmen är ett tveeggat svärd. Vid första anblicken ser den inte lika imponerande ut som de ljusstarka LED-skärmarna, och i fullt dagsljus är bilden lite grå och fattig på kontraster. TX-P42C3 har ett väldigt blankt frontglas som orsakar ganska så irriterande spegeleffekter. Detta är definitivt inte en TV vi skulle välja om vi hade gott om fönster i vardagsrummet och tittade mycket på TV på dagarna.

I mörkare omgivningar är bilden mycket bättre. Plasmapanelens fördel – fylliga och naturliga färger – framträder bättre. TX-P42C3 ser faktiskt lysande ut med de flesta TV-program, men passar särskilt bra till film och TV-serier med många mörka scener. Fabriksinställningarna är bra, fast det så kallade ekonomiläget kan man lika gärna stänga av med en gång eftersom det sänker ljusstyrkan alltför mycket.

Annons

Panasonics dyrare skärmar har ett så kallat THX-läge som innebär optimala inställningar för film. I C3-modellen finns i stället något som Panasonic kallar ”äkta biovisning” (antagligen för att slippa betala licenspengar till THX), som i själva verket ligger ganska nära det optimala. Perfekt för filmälskare som vill kunna se filmen precis så som regissören tänkte sig den.

Att den här skärmen har något lägre upplösning än testets LED/LCD-rivaler känns inte som en stor förlust, och på ett normalt avstånd av 3 meter är det svårt att se någon skillnad i skärpan och detaljerna. De som sitter tätt intill skärmen kan se tendenser till rutmönster, och de finkorniga detaljerna suddas ut. Detta är dock något som främst spelentusiaster behöver tänka på.

Ljudkvalitet
Panasonic-skärmen har ett helt godkänt ljud. Röster framträder klart och tydligt, men när det händer mycket på en gång, som i intensiva filmer eller musikprogram, får ljudet en smula ihålig och diffus karaktär. Men sammantaget låter det helt okej med tanke på prisklassen.

Slutsats
TX-P42C3 är en budget-TV utan krimskrams, och bildkvaliteten har också sina styrkor och svagheter. Till TV-program på dagtid finns det helt klart bättre skärmar där ute, men till film och annan underhållning på kvällstid är Panasonic i sitt esse. I rätt omgivningar ger TX-P42C3 fina filmupplevelser, och till ett skrattretande lågt pris.

Också i detta test:

Sammanfattning

Uppseendeväckande bra!

Det är minsann inte lätt att utse en vinnare när alla deltagare är så här kompetenta! Samtliga fyra TV-apparater har egenskaper som gör dem väl värda pengarna.

Läs hela testet

Toshiba 42SL738N

Japansk comeback

Toshiba har goda traditioner av att bygga bra och billiga TV-apparater. Med den här välsvarvade 42-tummaren tycks de ha hittat tillbaka till gamla takter.

Mycket bra svärta och kontrast. Mjuka rörelser.
Inte lika läcker som LED-rivalerna.
Läs hela testet

Samsung LE40C650

Stilig bild med LCD

Koreanska Samsung är mest kända för sina trådsmala LED-skärmar, men i budgetklassen kör de fortfarande med vanlig LCD.

Mycket bra svärta och kontrast. Mjuka rörelser.
Inte lika läcker som LED-rivalerna.
Läs hela testet

Grundig 40 VLE 7140 C

Välutrustad designmodell

Grundig är tillbaka med en ny modell i Vision 7-serien, men 7140 påminner inte om andra budgetmodeller när man tittar på utrusningsnivån.

Många funktioner.
Dåligt filmläge.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

OLED-triangeldrama i premiumklassen

Ljud & Bild