TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony Bravia XR A95L (XR-77A95L)

Skrämmande verklighetstrogen bildkvalitet

Sony var nära att ta hem vinnarpokalen förra året, men fick se sig besegrade på mållinjen av Panasonic och deras eldsprutande toppmodell. I år är det dags för revansch!

Av / 2023-10-27 - 12:05
Sony Bravia XR A95L (XR-77A95L)

Ljud & Bild tycker

  • Sony A95L serverar imponerande färgrik och naturlig bild i kombination med utmärkt ljud och ett trevligt användargränssnitt.
  • Endast två av fyra HDMI-ingångar stöder alla 2.1-funktioner.

Bravia A95L är Sonys flaggskepps-TV för 2023, och är naturligtvis fullproppad med bildförbättrande godsaker. Den avancerade QD-OLED-panelen är av den senaste generationen och styrs av Sonys Cognitive XR-videoprocessor. På insidan finns högtalarsystemet Acoustic Surface+, medan Google TV utlovar smidig användarvänlighet.

Så hur bra är Bravia A95L i praktiken? Nåväl, lovorden lät inte vänta på sig. Sony-skärmen ger en bildupplevelse som för oss nära verkligheten, med naturtrogna färger och imponerande kontrast. I år är den dessutom tillgänglig i större format!

Sony A95L
Sony Bravia A95L. (Foto: Sony)

Sony Bravia A95L

Sony-skärmen kan nu levereras i en efterlängtad skärmstorlek på 77″, förutom 55″ och 65″. Sony lånade oss 77-tummaren till testet, men vi förväntar oss att bildkvaliteten och prestandan är likadan i de tre skärmstorlekarna.

Designmässigt är A95L enkel, men bekväm att vila ögonen på. Skärmen har en slimmad design med en tunn ram i borstad aluminium, och där bilden sträcker sig nästan hela vägen ut till kanterna. Sony kallar det Seamless Edge Bezel.

Den breda och tunga sockeln vi minns från föregångaren har fått ge vika för ett par slanka fötter. Dessa kan monteras smalt eller brett beroende på hur bred din TV-bänk är, eller om du vill göra plats för en ljudlimpa.

Annons

Många kommer nog ändå att föredra att montera Sony-skärmen på väggen, och då behöver man ett passande VESA-fäste.

Användarvänlighet och funktioner

Precis som Philips är A95L en Google TV, men Sony har gett sitt menysystem en extra finputsning. Man kan växla snabbare mellan olika ingångar och spara önskade inställningar för varje källa. Detta kommer garanterat att vara något entusiasterna med många videokällor kommer att uppskatta.

På tal om anslutningar så har Sony fyra HDMI-ingångar, men liksom tidigare generationer får man nöja sig med att endast två av dessa är 4K/120Hz-kompatibla. De andra två ingångarna är begränsade till 4K/60Hz.

Ingen kris nödvändigtvis, men en flaggskeppsmodell hade naturligtvis förtjänat bättre. Till exempel kan både LG G3 och Samsung S95C peka på fyra HDMI-ingångar med full bandbredd.

Med det sagt så matchar både Panasonic och Philips Sony på detta område, eftersom deras chipset också har begränsad bandbredd på två av HDMI-ingångarna. Kanske tar nästa års toppmodeller det hela vägen, vad gäller anslutningarna?

Sony A95L remote
Fjärrkontrollen till Sony A95L är liten och nätt. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

A95L använder den senaste generationens QD-OLED-panel från Samsung Display, som har förbättrad kylning och högre ljusstyrka. Sony-skärmen kan nu levereras i en efterlängtad 77″ skärmstorlek, i tillägg till 55″ och 65″.

Videoprocessorn är Sonys Cognitive Processor XR, som har många knep för att förbättra bildbehandlingen. Inklusive finessen XR Clear Image som analyserar och förbättrar bilden kontinuerligt, och säkerställer optimal uppskalning av varierande videokällor till knivskarp 4K-upplösning.

Läsare borde redan nu känna till OLED-skärmars goda egenskaper vad gäller kontrast och svartnivå och med A95L är vi på den allra högsta nivån. Ljusstyrkan har som sagt fått ett uppsving och vi mätte Sony-skärmen till 1350 nits i ett 10% fönster. Det säger oss att A95L har gott om krut för de ljusaste HDR-detaljerna, men det är ändå inte intensiteten i vitt som vi är mest imponerade av.

När vi jämför Sony-skärmen sida vid sida med Panasonic MZ2000 och Philips OLED+908 – två av huvudkonkurrenterna från OLED-lägret – är det speciellt en sak som sticker ut: färgåtergivningen.

Även om konkurrenterna levererar imponerande kontrast och skarpa detaljer, är Sony-skärmen verkligen överlägsen när det kommer till färger. Nyanser av rött, grönt och blått framstår klarare, utan att kännas överdrivna. Det verkar som att Sony-skärmen målar med en något bredare färgpalett än de andra.

Det kan låta lite konstigt, men bilden ser helt enkelt mer realistisk ut i många fall. Allt från hudtoner till grönt gräs och blå himmel får en extra dos av realism, och känslan av djup blir ett snäpp bättre. Det ser verkligen glasklart ut!

Dessutom är färgerna praktiskt taget opåverkade av betraktningsvinkeln. Vi kan sitta snett ut på sidan utan att de ändrar karaktär. A95L har också en extremt låg brusnivå, och en imponerande förmåga att gräva fram detaljer i mörka delar av bilden.

Sony A95L picture quality 1
Sony A95L ger en mycket kraftfull bild och kontrasten är påtaglig. (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

När det kommer till ljud skiljer sig Sonys Acoustic Surface Audio+ något från konkurrenternas synliga högtalarsystem. A95L döljer högtalarna inuti, i form av två ”aktivatorer” som vibrerar OLED-panelen, plus separata bashögtalare.

Fördelen med Sonys princip är att ljudet upplevs komma direkt från bilden, precis som på bio. Det ger en mycket bra matchning mellan ljudet och handlingen på skärmen.

När Al Pacino och Robert de Niro diskuterar tillsammans i The Irishman upplever vi att vi kommer nära dem med en stark och tydlig röståtergivning, bra närvaro och exakt läppsynk. Efterklangen är stor och realistisk.

Som sagt, basen är inte lika fyllig och kraftfull som på Philips OLED+908, och ljudbilden är inte lika stor som hos Panasonics Technics-system med Atmos-effekt.

Samtidigt är högtalarna dolda på ett elegant sätt, vilket gör det enkelt att uppgradera med extra högtalare i framtiden. Väljer du en Sony-ljudlimpa som HT-A5000 eller HT-A7000 kan du även dra nytta av de inbyggda högtalarna tillsammans med ljudlimpan.

A95L har även dubbel ljudutgång, så du kan till exempel ansluta ett par Bluetooth-hörlurar samtidigt som TV-högtalarna är aktiva. På så sätt kan du och din partner lyssna på samma program med olika volymer.

A95L använder de dolda, inbyggda högtalarna vi känner sedan tidigare (Acoustic Surface Audio+ med två aktivatorer och två bashögtalare) och ger ett kraftfullt, klart och fylligt ljud. 

Sony A95L settings
A95L har en klar och tydlig popup-meny som kan användas utan att täcka hela skärmen och det du tittar på. (Foto: Audun Hage)

Slutsats

Sony har förfinat och uppgraderat flaggskeppet från ifjol, och visar med denna toppmodell att de är bland de bästa i klassen när det kommer till bildkvalitet.

Bravia A95L erbjuder en magnifik bildupplevelse med utsökt, naturtrogen färgåtergivning, kombinerat med bländande ljusstyrka och stark kontrast.

Ljudet är inte nödvändigtvis lika överlägset, men även om konkurrensen är väldigt tuff i det här segmentet så förblir A95L den totalt sett bästa OLED-skärmen vi har testat i år. Segern är med andra ord välförtjänt!

Bravia A95L bör dock tas med en liten varning: Med en så realistisk bildåtergivning kan allt från actionfilmer till tårdränkta dramaserier bli skrämmande realistiska.

Här lönar det sig att ha både popcornen och näsduken redo innan du trycker på play-knappen…

Karakter
Sony Bravia XR A95L (XR-77A95L)
High End

Också i detta test:

Philips OLED+908 (65OLED908/12)

Färgsprakande bild med Ambilight

Philips är kända för sina färgsprakande OLED-TV, och på toppmodellen OLED+908 har man uppenbarligen tagit det hela vägen – i alla fall nästan!

Philips OLED+908 levererar en färgsprakande och knivskarp bild med massor av kontrast, ackompanjerad av utmärkt ljud från Bowers & Wilkins.
Färgåtergivningen är inte riktigt i nivå med QD-OLED-konkurrenten från Sony.
Läs hela testet

Panasonic MZ2000 (TX-65MZ2000E)

Titelförsvararen

Har Panasonic MZ2000E vad som krävs för att behålla mästarbältet ett år till, eller kommer den att knockas av QD-OLED? Det är dags att ta reda på det!

Panasonic MZ2000 erbjuder utmärkt kontrast och naturliga, studiokorrekta färger direkt från lådan. Ljudet från de inbyggda högtalarna är också utmärkt.
Även om färgåtergivningen är imponerande når den inte riktigt upp till färgprakten hos Sonys QD-OLED TV.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

OLED-triangeldrama i premiumklassen

Sonys bästa TV hittills?

Philips-TV med det där lilla extra

Paris 2024 – De bästa tv-apparaterna till sommar-OS

De bästa storskärmarna för sport, film och spel

Ljud & Bild