OLED+908 är Philips officiella flaggskeppsmodell för 2023, och förutom en ljusstark OLED-panel har den ett påkostat ljudsystem från B&W. Philips-skärmen är också laddad med Google TV-användargränssnittet, plus en ny, läcker fjärrkontroll. Jag undrar om det räcker för att slå konkurrenterna i high-end-klassen?
Philips OLED+908
Designmässigt är detta utan tvekan en vacker TV att titta på. Philips-modellen finns i 55, 65 och 77 tum, och vi har lånat den mittersta. Den har den typiskt slanka designen vi förknippar med OLED, och 2023-modellen har en ny och smart sockel.
På den här modellen behöver du inte heller tänka på en ljudlimpa, eftersom Philips-skärmen redan har ett högtalarsystem från Bowers & Wilkins integrerat på undersidan.
Användarvänlighet och funktioner
På betjäningssidan kan OLED+908 visa upp en ny premiumfjärrkontroll. Den har färre knappar än sin föregångare, men behåller den stiliga bakgrundsbelysningen. De som saknar nummerknappar behöver inte oroa sig, eftersom dessa är dolda och kan tas fram genom att aktivera bakgrundsbelysningen.
OLED+908 bygger på Google TV, som har utvecklats till ett snyggt och tydligt användargränssnitt. Philips har också tagit några steg för att göra navigering in och ut ur menyer snabbare.
När det gäller anslutningsmöjligheter har det inte skett någon revolution sedan föregående generation. Precis som sin lillebror OLED808 får OLED+908 nöja sig med fyra HDMI-ingångar, varav endast två har full bandbredd (48 Gbps) med fullt stöd för 4K/120Hz.
Som vi tidigare nämnt behöver detta inte vara någon kris, och Philips delar detta ”tillstånd” med en rad andra tillverkare, till följd av begränsningar i kretskortet.
Philips har annars gjort några trevliga uppdateringar på spelfronten. Du kan nu spela i Dolby Vision HDR i upp till 120 Hz. Samtidigt säkerställer VRR FreeSync Premium och G-Sync (48-120hz) en smidig spelupplevelse utan avbrott. Det finns också ett dedikerat spelläge med låg fördröjning, som vi mätte till cirka 13 ms.
Bildkvalitet
Vi testade lillebror OLED808 tidigare i höstas, och blev då imponerade av Philips-skärmens skarpa bildbehandling.
På OLED+908 sträcker de ut repet ytterligare, tack vare en mycket avancerad ”MLA” OLED-panel från LG Display.
Paneltekniken MLA (Micro Lens Array) använder speciella mikroskopiska linser som ökar ljusutbytet från OLED-pixlarna. Detta i kombination med bättre passiv kylning och anpassad bildbehandling (så kallad Meta Booster) har gjort det möjligt att pressa ut betydligt högre ljusstyrka ur OLED-panelerna. Skärmen har även ett polariserande filter (Vanta Black) som minskar reflektion.
Resultaten låter inte vänta på sig. Philips-skärmen, liksom Panasonic MZ2000 i detta test (också den med MLA-panel), har en riktigt bländande ljusstyrka och imponerande kontrast.
Visserligen kunde vi inte uppnå Philips påstådda ljusstyrka på över 2000 nits, men OLED+908 uppnådde 1400 nits i ett 10% fönster och 250 nits med helt vit skärm, vilket är imponerande nog. I praktiken måste man byta till MiniLED-skärmar för att i väsentlig grad överträffa detta.
Siffror är en sak – poängen är att OLED+908 har mer än tillräckligt med ljusstyrka för att visa sport och annan TV-underhållning på ljusa dagen, utan att skärmen känns blek.
Dessutom finns det gott om ”headroom” så att de ljusaste sekvenserna i en HDR-film – solljus, lågor och explosioner – verkligen glänser.
Kristallklar bildbehandling
Philips-skärmen är utrustad med 7:e generationens P5 AI-videoprocessor, som har mycket att jobba med när den bearbetar och förbättrar olika typer av videomaterial.
Philips är kända för att ha en lite annorlunda filosofi än andra TV-tillverkare när det gäller bildbehandling. Även om de erbjuder ett neutralt filmläge, framhäver de särskilt sitt Crystal Clear-läge som använder ”varje trick i boken” för att visa TV-underhållning i all sin prakt.
Speciellt äldre TV-serier och SDR-innehåll får en efterlängtad vitamininjektion med denna inställning. Det är långt ifrån ”studio-korrekt”, men kan ändå göra underverk med vissa typer av TV-innehåll.
Om du är den typen av person som inte gillar att pilla med inställningar, utan föredrar en inställning som använder alla tillgängliga medel för att förbättra bilden, är Philips Crystal Clear-läge trevligt på många sätt. Även om vita toner får en lite kall, blåaktig känsla, kvitterar Philips-skärmen med en superjämn och skarp bild. När den är som bäst ser den nästan tredimensionell ut!
OLED+908 kommer dock lite till korta jämfört med Sony A95L på ett par punkter. Trots sin kraftfulla ljusstyrka lyckas den inte riktigt uppnå samma färgmättnad och intensitet som QD-OLED-skärmen från Sony. OLED+908 tenderar även att dränka mörka detaljer i svart (så kallad black crush), medan både Sony och Panasonic bevarar mer av detaljerna i mörka områden.
Tresidig Ambilight
OLED+908 har en funktion som är exklusiv för Philips: Integrerat Ambilight omgivningsljus!
Du kan givetvis uppnå en liknande effekt genom att koppla Hue färgglödlampor till en app (Philips Hue Sync), men det blir inte lika bra som när allt styrs via TV-skärmen.
Ambilight-ljuset bidrar med ett färgsättande omgivningsljus som matchar handlingen på skärmen. Det är både stämningsfullt och behagligt för ögonen.
OLED+908 får dock nöja sig med Ambilight på tre sidor, där tidigare toppmodeller (till exempel 937 och 986) har levererat det på fyra sidor.
Det är inte så viktigt när TV:n står på ett bord, men för väggmontering hade vi helt klart föredragit den fyrsidiga varianten.
Ljudkvalitet
Precis som med tidigare toppmodeller har Philips allierat sig med Bowers & Wilkins för att utveckla högtalarna. OLED+908 har en integrerad ljudlimpa i skrovet, som består av en 3.1-högtalaruppsättning med dedikerade vänster-, höger- och centerkanaler, plus en subwoofer på baksidan.
Ljudet är utmärkt: Röster kommer direkt och tydligt från skärmen, med särskilt god diktion/talförståelse. Läppsynken är också exakt och gör det enkelt att följa konversationerna på skärmen.
Ljudet har bra klarhet, fyllighet och balans vilket gör det lämpligt för både tal och musik.
Philips-skärmen har också den fylligaste basen bland de tre testdeltagarna. Den inbyggda basenheten med passiva slavelement är både fast och fyllig.
Philips säger inte nej tack till lite action heller: När kulorna regnar i Snabba Cash går det att spela högt och rent utan att högtalarna låter pressade.
OLED+908 har dock inte inbyggda Atmos-höjdhögtalare som Panasonic MZ2000, så ljudbilden är inte lika stor och tredimensionell som på japanen.
Slutsats
Philips har gjort ännu en utmärkt high-end-TV: OLED+908 har många likheter med sin lillebror OLED808, men tar dess prestanda till en ny nivå, med ännu mer ljusstyrka, rikare färger och kontrast.
Philips-skärmen har utmärkt bildbehandling som hjälper äldre videoinnehåll att se skarpare ut, medan B&W säkerställer kraftfullt och fylligt ljud. Lägg till Ambilight och du har en potent underhållningsmaskin.
Också i detta test:
Panasonic MZ2000 (TX-65MZ2000E)
Titelförsvararen
Har Panasonic MZ2000E vad som krävs för att behålla mästarbältet ett år till, eller kommer den att knockas av QD-OLED? Det är dags att ta reda på det!
Sony Bravia XR A95L (XR-77A95L)
Skrämmande verklighetstrogen bildkvalitet
Sony var nära att ta hem vinnarpokalen förra året, men fick se sig besegrade på mållinjen av Panasonic och deras eldsprutande toppmodell. I år är det dags för revansch!
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser