TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Thomson UG5 (55UGC14)

Gedigen byggkvalitet

Thomson är på banan med en ny serie billiga TV-apparater som imponerar.

Av / 2024-12-23 - 07:00
Thomson UG5 (55UGC14)

Ljud & Bild tycker

  • Thomson UG5 imponerar med en fin byggkvalitet och har ett välfungerande användargränssnitt, plus välbalanserad bild och ljud.
  • Ljusstyrkan är inte överväldigande. Saknar stöd för Dolby Vision HDR-formatet.

Kommer du ihåg Thomson? Den franska tillverkaren är tillbaka på marknaden med en bred portfölj av TV- och ljudprodukter. Målet är att återta en del av den forna storheten som Thomson hade på 90-talet och början av 2000-talet, med betoning på ”europeisk” kvalitet och designfilosofi.

55UG5C14 01 6
Thomson 55″ UG5C14. (Foto: Thomson)

Thomson UG5

När vi packar upp UG5-modellen måste vi erkänna att det första intrycket är bra. Byggkvaliteten är förtroendeingivande och rent designmässigt är detta ett steg upp från konkurrenterna. Thomson UG5 vilar på en mittmonterad och vridbar fot som gör att skärmen kan vinklas i sidled. Praktiskt när du vill titta på TV från olika håll.

I likhet med iFFalcon U64 är Thomson UG5 laddad med Googles användargränssnitt och det innebär naturligtvis ett stort utbud av streamingtjänster. Användarvänligheten känns bra. Vi noterar också att fjärrkontrollen ligger skönt i handen och att knapparna har en mjuk men exakt taktil känsla. Fjärren har även en inbyggd mikrofon, som ger tillgång till Google Assistant-röststyrning.

Thomson 55 UG5 remote scaled
Thomson har Google TV-användargränssnitt och en bra fjärrkontroll (Foto: Audun Hage)

Bild och ljud

Inuti det smala skalet finns en relativt ordinär 4K LCD-panel utan lokal dimning och bara 60 Hz i panelfrekvens. Det finns inte heller något speciellt färgfilter här, då måste du gå upp till storebror Thomson QLED Pro, som dessutom har 144 Hz. Fast den är så klart betydligt dyrare.

Bildmässigt gör Thomson UG5 fortfarande ett fantastiskt intryck, med tydliga och skarpa bilder med relativt bra kontrast. Du måste dock se till att stänga av eco-läget som stryper ljusstyrkan för att följa EU:s regelverk. När strömspararläget var avstängt lyckades vi hämta ut lite bättre ljusstyrka. Då ger Thomson UG5 ett stabilt intryck på ett brett spektrum av TV-innehåll, inklusive sport. Bilden har rent allmänt lite brus och mjuka rörelser, vilket vittnar om att videoprocessningen är effektiv.

Annons

Ett litet förtydligande: På hemsidorna hos Power, som säljer Thomson, står det att UG5 stöder Dolby Vision och Dolby Atmos, men en närmare kontroll visar att det inte stämmer. Däremot stöder storebror Thomson QLED Pro dessa format.

Det finns dock en ljusglimt att nämna med Thomson UG5 och det är att den har förvånansvärt bra ljud i de inbyggda högtalarna. Röster, musik och ljudeffekter kommer fram imponerande väl, det låter betydligt fylligare och tydligare än från de andra testdeltagarna. Ljudet är fortfarande långt ifrån vad man kan få med en soundbar, men ändå ett plus.

Sammanfattningsvis, när vi jämför byggkvalitet, användarvänlighet och bild/ljud, klarar sig Thomson UG5 väldigt bra mot konkurrenterna Hisense och iFFalcon i detta test, och förtjänar vår särskilda rekommendation.

Karakter
Thomson UG5 (55UGC14)
Basic

Också i detta test:

IFFalcon U64 (55U64)

Falkblick?

Från kinesiska IFFalcon kommer en helt ny utmanare med Google TV ombord.

IFFalcon kör Google TV-användargränssnittet som ger en stabil användarupplevelse.
Bildkvaliteten är medelmåttig och glänser inte nämnvärt jämfört med konkurrenterna – TV:n förtjänar nog en mer potent panel. Vi saknar stöd för Dolby Vision.
Läs hela testet

Hisense A6N (55A6N)

Fet bild, tunt ljud

Den här blankpolerade budgetmodellen från Hisense har både styrkor och svagheter.

Hisense A6N ger relativt bra bildkvalitet för sin klass, bilden är skarp och färgrik och har mjuka rörelser. VIDAA-användargränssnittet ser lovande ut.
Hisense hade nog lyckats ännu bättre med Google TV. A6N behöver en vända i inställningarna innan bilden ser optimal ut. Och ljudet är lövtunt!
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild