Hisense A6N är en av instegsmodellerna från den kinesiska TV-tillverkaren som kanske är mest känd för sina ”Laser TV-projektorer”, men de tar allt större marknadsandelar även i TV-segmentet, sida vid sida med landsmannen TCL.
Hisense A6N
Designmässigt är Hisense-skärmen en enkel historia, med ett tunt metalskal och en karaktäristisk rand med Hisense-loggan på undersidan. TV:n vilar på två små plastfötter, alternativt kan den väggmonteras med ett VESA-fäste (200×400 mm). Men kopplingarna sitter långt in mot mitten så det kan vara knepigt att komma åt kontakterna. A6N har för övrigt tre HDMI-ingångar.
Under uppstarten hälsas vi välkomna av VIDAA, som är Hisenses eget original-användargränssnitt. Det är ett lite intressant val, eftersom de amerikanska TV-apparaterna från Hisense kör Google TV. Varför inte Norden också?
Systemet kan verka lite ovant till en början, men fungerar snabbt och reagerar direkt på kommandon från fjärrkontrollen. Menyerna finns på nordiska språk. Utbudet av appar har också blivit bättre. Här finns alla större streamingtjänster som Netflix, Disney+, Prime Video, Max och Sky Showtime. Mer lokala appar lyser fortfarande med sin frånvaro.
Hisense A6N har det bredaste formatstödet i startfältet och tack vare både Dolby Vision och HDR10+ är man säker på att mycket HDR-innehåll visas optimalt – ett klart plus i kanten för oss. A6N kan dessutom ståta med flera relevanta gaming-finesser, med ett särskilt läge för låg latens (ALLM) utöver stöd för variabel uppdateringsfrekvens (VRR).
Bild och ljud
Som förväntat använder Hisense inga särskilt påkostade bildpaneler i den här prisklassen. A6N har en relativt enkel 4K LCD-panel med direkt LED-bakbelysning, utan lokal dimning eller andra specialfinesser.
Första intrycket är att skärpan känns godkänd, och färgåtergivningen är bland de bättre i testet. Men det märks också att skärmen har begränsad kontrast. Många av testscenerna som brukar glänsa såg ganska platta ut när vi började testa, och dessutom var många scener påfallande mörka.
Detta visade sig dock bero på fabriksinställningarna. Vi lyckades justera fram en betydligt friskare bild på A6N genom att bara stänga av energibesparingen och ljussensorn samt höja ljusstyrkan lite. Från fabrik kommer nämligen A6N förinställd med ett strömsparande eco-läge, men vi byter hellre till Cinema eller Filmmaker Mode. Då får bilden en riktigt fin och nyanserad färgåtergivning som dessutom ser relativt neutral ut. Rörelserna är mjuka, tack vare en effektiv interpolering. Sammantaget blir bilden alltså ganska användbar.
En sak som vi däremot inte lyckades fixa var de inbyggda högtalarna. Ljudet är nämligen förfärligt tunt! Man skulle nästan kunna tro att högtalarna var sprängda, för det är noll stereoeffekt och nästan noll bas. Då låter till exempel Thomson klart bättre. En soundbar är därför ett absolut måste om du har ambitioner om filmkvällar framför Hisense A6N.
För att sammanfatta så levererar Hisense A6N en ganska gedigen bildupplevelse, men saknar ordentligt ljud för att klättra hela vägen till toppen.
Också i detta test:
Thomson UG5 (55UGC14)
Gedigen byggkvalitet
Thomson är på banan med en ny serie billiga TV-apparater som imponerar.
IFFalcon U64 (55U64)
Falkblick?
Från kinesiska IFFalcon kommer en helt ny utmanare med Google TV ombord.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser