Rent utseendemässigt är 50PX950N förvånansvärt tunn för att vara en plasma-TV, även om den inte är fullt lika trådsmal som rivalen i Samsungs 7-serie. Dessutom är merparten av kontakterna bakåtriktade, vilket kan innebära problem om TV:n ska hängas på väggen. Då är det praktiskt att några av kontakterna sitter på sidan för att man ska kunna nå dem enklare. 50PX950N är utrustad med nätportalen NetCast och LG har utökat antalet tjänster tämligen ordentligt den senaste tiden. Facebook och Google Maps finns nu, detsamma gäller filmhyra genom Viasat On Demand och SF Anytime.
Användarvänlighet
Trots de många funktionerna är LG-skärmen en enkel TV att sköta. Fjärrkontrollen är behaglig och menysystemet är arrangerat på ett lättbegripligt sätt, med stora och tydliga ikoner. En snabbmeny ger snabb tillgång till de mest använda funktionerna så att du slipper börja rota bland menyerna varje gång – något som bland annat Philips borde dra lärdom av.
Bildkvalitet
Det räcker med att ta en titt på bildmenyn för att man ska inse att detta är en sofistikerad TV med stor potential. LG bjuder på en uppsjö av bildinställningar och det är lätt gjort att man ställer bort sig om man inte vet vad man håller på med. LG-skärmen har lyckligtvis många förprogrammerade bildlägen som fungerar fint, allra bäst gillade vi THX Bright Room. Den inställningen ger en naturlig och kontrastrik bild som passar till allt från film till sport mitt på dagen. Färgbalansen är rent allmänt bra även om vi kan skönja tendenser till grönstick. Bilden har alla traditionella plasmakvaliteter, och få av svagheterna. Precis som de flesta plasmaskärmar har 50PX950N en bra färgbalans och en behaglig bild utan den lite ”hårda” prägel man kan uppleva med en del LCD-skärmar. Kontrasten mellan vit snö och mörka träd är väldigt välnyanserad och återger detaljer mycket bättre än Samsung och Philips. Ljusstyrkan är oerhört bra och det är bara i direkt solljus eller starkt upplysta rum som bilden kan kännas lite livlös om man jämför med LED-skärmarna. Alla förutsättningar finns alltså för en bra sport-TV, men LG är dessvärre en besvikelse när det gäller rörelser. Bilden hänger helt enkelt inte med i hastiga panoreringar och har en tendens att brytas upp emellanåt. Sportläget verkar inte fungera som det är tänkt eftersom det orsakar hackiga rörelser. Vi testade med flera bildinställningar och lyckades inte få fram de mjuka rörelser som Panasonic behärskar så bra. LG-skärmen är också mer utsatt för tillfällig inbränning än plasmarivalen.
Ljudkvalitet
Ljudet från LG-skärmen är öppet och klart, och det är enkelt att höra röster. Det finns inte mycket bas att tala om men ljudet är fylligt nog för att det ska låta bra om vanliga TV-program.
Också i detta test:
Panasonic TX-P50V20
Suverän sportskärm
Panasonics näst bästa TV är ett bra köp för den som klarar sig utan 3D.
Toshiba 55WL768N
3D med stil
Det har varit tyst om Toshiba ett tag men nu gör de comeback med skärmar som designats av Jacob Jensen. En 55-tums Full-HD-toppmodell med 3D är spännande saker!
Sony KDL-55EX500
Dunderbra allroundare
Det fokuseras mycket på LED-baserade LCD-skärmar nu för tiden men Sonys EX-modell ligger inte efter när det gäller kvalitet, även om den har traditionell bakbelysning.
Samsung UE55C6705
Läcker och genomtänkt
Samsungs populära 6-serie gör sig bra i stort format. UE55C6705 har en inbjudande design och en användarvänlighet som gör den lätt att tycka om.
Philips 52PFL5605H
Mjuka rörelser
Philips långa erfarenhet av rörelsekompensation gör den här TV:n till ett bra val för snabba sportsändningar.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser