Samsungs 55-tummare bjuder på en riktig optisk illusion: även om skärmdiagonalen är hela 55 tum så ser den läckra TV:n faktiskt mindre dominerande ut än många 50-tummare. Vår gamla referensplasma Pioneer Kuro ser direkt klumpig och gammaldags ut bredvid nykomlingen från Samsung.
Bakom 8705-skärmens borstade metalltram finns det gott om anslutningar. Kontakterna är riktade ut mot sidorna för att förenkla väggmontering och en av de sammanlagt fyra HDMI-kontakterna har ljudreturkanal (Audio Return Channel) så att det är enkelt att koppla in en ljudlimpa eller hemmabioförstärkare. Fjärrkontrollen är enkel att använda och menysystemet fungerar snabbt och överskådligt.
Bildkvalitet
När man betraktar en skärm som UE55C8705 blir man ständigt påmind om vilken betydelse skärmstorleken faktiskt har för upplevelserna. Även om TV:n inte är mer sofistikerad än lillebror UE46C8705 på papperet, har 55-tummaren en mycket mer spektakulär bild – helt enkelt för att den har en större bildyta. Det märks speciellt tydligt när man tittar på film i 3D.
När vi tar på oss 3D-glasögonen är det uppenbart hur den extra storleken bidrar till en bättre filmkänsla. Föremål på skärmen målas upp i ett mer realistiskt format och ”fönstret” in mot filmens handling blir större. Vi tycker också att känslan av djup är större än i 46-tumsmodellen.
Samsungs största fördel är ljusstyrkan från den LED-belysta panelen. Direkt ur kartongen levererar den en bländande ljusstark och kontrastrik bild som formligen sjuder av liv. Samsungs ”bildmotor” arbetar dessutom mycket snabbt och ser till att rörelser på skärmen upplevs som mjuka och sömlösa. Svärtan är däremot inte lika spektakulär.
Samsungs bildpanel har remsor av lysdioder överst och underst, och kan till viss del dirigera ljuset dit det behövs mest. I praktiken innebär det en mycket hög kontrast, men det fungerar mindre bra om bilden har svarta fält överst och underst. Dessutom syns en tydlig ”haloeffekt” i scener som kombinerar mörka och ljusa partier, till exempel tunnelscener. Principen som Samsung har valt ger inte samma överlägsna ljuskontroll som vi sett på skärmar med bak-LED eller plasma. Den ger också en lite begränsad synvinkel, vilket gör att bilden kan bli lite grå när man sitter långt ut mot sidorna.
Samsung skryter med sin ”2D-till-3D”-funktion, som med hjälp av en avancerad beräkningsprocess kan omvandla vanliga 2D-sändningar till 3D. Och även om resultatet inte kan jämföras med äkta 3D är det onekligen kul att titta på. I väntan på 3D-BD-utgåvan av Avatar ger det absolut ett lyft av att titta på den i ”nästan-3D” i regi av Samsung.
Också i detta test:
LG 60PK950N
Billig tungviktare
Som alternativ till sina bästa LED-modeller har LG en enorm 60-tums plasma – för samma pengar som konkurrenternas 50-tummare. Här måste man väl få mycket bild för pengarna?
LG 55LX950N
Imponerande i 2D
LG vill också vara med i 3D-leken och deras LED-toppmodell är en av de mest välutrustade TV-apparaterna som går att köpa just nu.
Panasonic TX-P50V20
Alternativet till 3D
Om du vill ha förstklassig bildkvalitet, men kan klara dig utan 3D, är Panasonics ”näst bästa” plasma TX-P50V20 ett bra alternativ.
Panasonic TX-P50VT20
Referensen
Panasonic är vår referens när det gäller 3D-material, men även 2D-bilden är av referensklass.
Samsung PS50C7705
Det stora 3D-fyndet?
Samsung flåsar sig själva i nacken med sin nya plasmaskärm, som utöver snygg design och bild är utrustad med 3D-bild!
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser