Vi behöver inte gå längre tillbaka än till i fjol för att komma till en tid när TV-apparater som den här inte ens fanns. 55LX950N är lika tunn som Samsungs 8-modeller, men till skillnad från konkurrentens kantmonterade LED-ljus har LG spridit ut sina ljusdioder bakom hela panelen, vilket gör det möjligt att kontrollera ljuset på ett helt annat sätt. LG:s toppmodell har en uppsjö av finesser, inklusive trådlöst nätverk, MPEG4-mottagare och inte minst 3D-stöd. Den 55 tum stora skärmen kan också utmana Samsung när det gäller design. Med sin heltäckande, kantlösa glasfront ser den snygg ut i vardagsrummet, fast den spegelblanka ytan kan orsaka lite problem …
Bildkvalitet
Specifikationerna verkar lovande, och LG-skärmen lever upp till förväntningarna. 55LX950N har en extremt bra kontrast och kan skryta med en oerhört ljusstark och levande bild med bra ”tryck” i. Här lär du knappast sakna ljusstyrka ens i de mest upplysta rum, men tänk på att den blanka skärmbeläggningen kan orsaka reflektioner.
Tack vare en äkta LED-bakbelysning har LG-skärmen mycket bra kontroll över ljuset, och kan dämpa bakbelysningen efter behov. Svärtan är kort och gott den bästa vi har sett i någon skärm hittills, och överträffar till och med vår egen Pioner Kuro. LG-skärmen är fullständigt kolsvart när filmen kräver det. När det gäller detaljer i grått har den däremot inte en riktigt lika exakt gråtonskala som Panasonics plasmaskärmar. Dessutom är det fortfarande möjligt att se spår av bakbelysningen i scener som har ljusa och mörka områden samtidigt – fast det är inte på långa vägar när lika tydligt som på Samsungs LED-skärm.
LG-skärmens TruMotion-rörelsekompensering har väldigt mjuka rörelser, men saknar inte helt bieffekter. Vi kan se spår av skuggor och eftersläpningar efter föremål på skärmen. Lyckligtvis låter LG oss gå in och justera effekten av TruMotion-funktionen i flera steg, så att man själv kan fintrimma eller stänga av den efter egna behov.
Synvinkeln är väldigt bra för att vara en LCD-skärm, men du behöver inte sitta långt ut mot sidan förrän LG-skärmen får en smula urlakade färger. Svärtan ebbar också ut fort när man sitter långt ut mot sidan.
I 3D har LG precis som Samsung problem med lite tendenser till ”oro” och crosstalk. 3D-effekten är dock fortfarande imponerande och särskilt föremål som kommer ut ur skärmen känns väldigt realistiska. LG:s skärm utnyttjar att den har en väldigt bra ljusstyrka, vilket gör den väl lämpad för 3D-tittning i dagsljus. Men även här kan det spegelblanka frontglaset ställa till det, och det är lätt att bli distraherad om andra saker reflekteras i glaset när man tittar på 3D.
Också i detta test:
LG 60PK950N
Billig tungviktare
Som alternativ till sina bästa LED-modeller har LG en enorm 60-tums plasma – för samma pengar som konkurrenternas 50-tummare. Här måste man väl få mycket bild för pengarna?
Panasonic TX-P50V20
Alternativet till 3D
Om du vill ha förstklassig bildkvalitet, men kan klara dig utan 3D, är Panasonics ”näst bästa” plasma TX-P50V20 ett bra alternativ.
Panasonic TX-P50VT20
Referensen
Panasonic är vår referens när det gäller 3D-material, men även 2D-bilden är av referensklass.
Samsung PS50C7705
Det stora 3D-fyndet?
Samsung flåsar sig själva i nacken med sin nya plasmaskärm, som utöver snygg design och bild är utrustad med 3D-bild!
Samsung UE55C8705
Designvinnaren
Det är inte många som slår Samsung när det gäller design. 8-seriens smala och läckra former gör det enklare att få in en storskärm i vardagsrummet.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser