Sällan har vi suttit och bitit på naglarna så länge och väntat nervöst på att få testa en TV som den här. Detta är den första 3D-plasma-TV:n vi har testat, och vi har sett fram emot den ända sedan den första prototypen visades på CES-mässan i Las Vegas för två år sedan. Med en trailer för ”Avatar” och ett kommersiellt samarbete med James Cameron i bakfickan var Panasonic bland de första som lanserade tanken på 3D hemma i vardagsrummet.
Nu står TX-P50VT20 äntligen i testrummet, och det är särskilt två saker vi är nyfikna på: Hur bra är egentligen 3D på en plasma, och kan Panasonics nya toppmodell vara TV:n som äntligen knuffar ner vår referens för bildkvalitet, Pioneer Kuro 5090, från tronen?
VT20
Man skulle inte kunna tro att plasma är en utdöende teknik när man tittar på sortimentet som Panasonic presenterar i år. Det japanska märket har inte färre än fem olika serier med plasmaskärmar, i storlekar från 42 tum ända upp till 150. Men av dessa är det alltså bara VT20-serien som är utrustad med de efterlängtade 3D-finesserna!
TX-P50VT20 kan visa 3D-bild med äkta HD-upplösning, från både 3D-Blu-ray och andra källor. Den är också kompatibel med kommande 3DTV-sändningar. Panasonic har däremot inte utrustat TV:n med någon ”2D-till-3D”-funktion, som bland annat Samsungs 3D-skärmar har.
Panasonic använder Dolbys 3D-system som ger en stereoskopisk bild genom att växla mellan höger och vänster bild i samspel med aktiva slutarglasögon (Active Shutter Glasses). Det ingår två par glasögon och vill man ha fler så kan de köpas separat för 1 500 kronor.
P50VT20 är den minsta modellen i VT-serien och för närvarande den enda av två TV-apparater som har 3D-stöd. Nästa modell gör ett markant hopp i både pris och storlek: 65-tummaren hamnar på 55 000 kronor. Båda modellerna är utrustade med den allra senaste plasmapanelen Infinite Black Pro, som lånat mycket teknik från Pioneers pensionerade Kuro-paneler.
VT-serien markerar en lite ny syn på design. I stället för den sedvanliga svartblanka ramen har skärmarna fått ett blankt, brunt utförande. Skärmen har också ett runt stativ som kan vridas – klart mer visuellt tilltalande än de stora och klumpiga plattformarna vi är vana vid från Panasonic. I övrigt verkar det som om japanerna har prioriterat maximal avkylning av komponenterna i stället för att göra skärmen så tunn som möjligt. 50VT20 har dessutom en fläkt på baksidan som är mycket tyst, men ändå går att höra i en del sammanhang när TV-volymen är lågt inställd.
Förutom MPEG4-mottagare som är godkänd för Canal Digitals kabel-TV och rikligt med ingångar (bland annat fyra HDMI och två USB) är VT-serien utrustad med Viera Cast, som är Panasonics samling av streaming- och online-tjänster. Tack vare integrerat trådlöst nätverk kan TV:n koppla upp sig på nätet och ladda ner olika tjänster, samt spela musik och video du har liggande på hårddisken där hemma. En av de mest intressanta finesserna är möjligheten att använda Skype-videochat – även om det kräver att du köper ett separat tillbehörspaket med webbkamera och mikrofon.
Bildkvalitet
De som läst testet av lillebror till 50VT20, den fantastiskt prisvärda 50G20, vet att Panasonics senaste plasmageneration levererar väldigt hög bildkvalitet. Och toppmodellen är naturligtvis inget undantag. Här får du kort och gott en otrolig färgrikedom och en naturlig och skarp bild som dessutom är mycket bekväm att titta på länge.
Det märks fortfarande att vi har att göra med en plasmaskärm, och 50VT20 gör sig fortfarande bäst i ett rum med dämpad belysning och skärmen i antingen Cinema-läget eller det ytterst färgneutrala THX-läget. När vi ställer in standardläget eller det dynamiska läget har bilden en tendens att pulsera en aning och verkar inte lika mjuk och sömlös i rörelserna som med de två föregående inställningarna. Gillar du att titta på film och sport i dagsljus så är en ljusstark LED-skärm alltså fortfarande bäst.
3D-LED mot 3D-plasma
Vår erfarenhet av 3D är hittills att det är mycket viktigt att ha kontroll över rummets belysning. Om du vill få samma 3D-känsla som på bio får du vara beredd på att följa visa förhållningsregler, till exempel dämpa ljuset och se till att ingenting distraherar dig när du tittar på skärmen. Att titta på 3D-film samtidigt som du slösurfar på Facebook eller skickar SMS fungerar dåligt både för dig själv och för de andra i TV-soffan.
Den första 3DTV:n vi testade i år (Samsung UE46C8705) var en tunn och snygg skärm med LED-LCD-panel. Panasonic är däremot hårdnackade i sina påståenden om att plasmatekniken passar mycket bättre för att visa 3D. Anledningen sägs vara plasmapanelens korta responstid och förmåga att bevara full upplösning när bilden är i rörelse. Synvinkeln är också ett hett tema om flera familjemedlemmar ska bänka sig framför TV:n samtidigt och få lika bra 3D-känsla var de än sitter. Dessutom är det ju just i dämpade ljusförhållande som plasmatekniken har störst fördelar med bra kontrast, djup svärta och naturliga färger.
De senaste plasmaskärmarna från Panasonic har utmärkt sig med ytterst skarpa och mjuka rörelser i vanlig 2D, och det är en egenskap som 50VT20 tagit med sig till 3D-världen. Bilden är precis lika ”smooth” och skarp som när man tittar på vanlig 2D, samtidigt som du kan se in i bilden och få en helt annan känsla för alla föremåls form och plats i förhållande till varandra.
Panasonics 3D-bild är otroligt skarp och tydlig, samtidigt som den är behaglig att titta på. På Samsungs skärm kunde vi ana tendenser till flimmer och dubbelbilder, men med Panasonics skärm och glasögon fungerar allt felfritt på detta område. Detta kan tyda på att Samsung-skärmens uppdateringsfrekvens (200 Hz) inte är lika hög som plasmateknikens, och att man måste upp till 400 Hz för att få en helt flimmerfri bild med en LED-LCD-skärm.
Panasonic mot Pioneer
Panasonics senaste generation har redan gjort väsen av sig tack vare en synnerligen fin kontrast, plus en svärta som kommer nära ”mörkrets furste”, Pioneer Kuro. Men vi har fortfarande inte sett någon plasmaskärm som lyckas överträffa (eller rättare sagt: underträffa) svärtan hos den gamla Pioneeren. Tyvärr måste vi meddela att inte heller 50VT20 lyckas matcha Kuro-plasmans svärta helt och hållet.
Släcker du ljuset och sätter på en film med mörka scener, till exempel ”Dark Knight” eller ”Watchmen” på DVD, kan den gamla Kuro-skärmen fortfarande skryta med en ”svartare” svärta och en lite bättre detaljnivå i de mörkaste gråtonerna. 50VT20 är dock den plasmaskärm som kommer närmast vår gamla referens. Samtidigt måste vi notera att skillnaden ned till den billigare 50G20-modellen (riktpris 17 000 kr) inte alls är stor, även om den sägs ha en något mindre avancerad bildpanel.
Ljudkvalitet
De flesta TV-apparater i den här prisklassen förtjänar en separat anläggning och det påståendet har väl sällan varit mer aktuellt än för 50VT20. Inte för att ljudet är dåligt, det är det inte, TV:n har en fin och fyllig klang med utmärkt röståtergivning som passar utmärkt till vanliga underhållningsprogram. Men för att matcha bildkvaliteten är det ingen tvekan om att en riktigt grym hemmabio bör finnas på plats i vardagsrummet.
Brist på material
När bildkvaliteten är så enastående och 3D-effekten fungerar så väl som den faktiskt gör, är det i grund och botten materialet som sätter gränserna för Panasonic och andra tillverkare av 3D-skärmar. Mycket av det vi tittat på hittills är digitala, animerade filmer. Sådana är enkla att göra i 3D, men ger inte samma upplevelse som man får med ”äkta” 3D-film där man använder 3D-kameror för att filma människor av kött och blod.
De bra 3D-filmerna lär vänta på sig, och filmbolagen skyndar långsamt, även när det gäller filmer som blivit berömda i 3D-versioner. Att till exempel James Cameron & Co har valt att vänta med 3DBD-utgåvan av Avatar till nästa år är onekligen synd för Panasonic och alla andra som försöker lansera 3D med dunder och brak.
Panasonic DMP-BDT300
3D-Blu-ray-spelare
I samband med testet av TV:n fick vi också tag i Panasonics nya 3DBD-spelare, DMP-BDT300. Förutom att spela 3DBD, vanlig BD och DVD kan den koppla upp sig trådlös mot internet och på så sätt ge tillgång till bland annat YouTube och Picasa via Viera Cast-systemet. Spelaren är också kompatibel med AVCHD- och HD-JPEG-filer via den inbyggda SD-minneskortläsaren och nätverket. Sist men inte minst har BDT300 dubbla HDMI-utgångar så att man kan koppla in receivern och TV:n med olika kablar.
Pris: 5 300 kr
Hur fungerar 3D?
Tekniken bakom 3D kallas stereografi och handlar om att lura ögonen genom att titta på två olika bilder som sedan hjärnan rekonstruerar till en tredimensionell. Skärmen visar två lite olika 2D-bilder varpå hjärnan använder sig av skillnaden mellan bilderna för att skapa en tredje dimension.
Det är här de famösa 3D-glasögonen kommer in i bilden Om du tittar på skärmen utan 3D-glasögon så ser du bara två aningen förskjutna bilder som ligger ovanpå varandra. Det är glasögonens jobb att filtrera de båda bilderna så att det vänstra ögat bara ser den vänstra bilden och det högra bara ser den högra.
Panasonic har valt 3D-tekniken med glasögon som har aktiva slutare (Active Shutter). Det betyder batteridrivna glasögon som har ett LCD-skikt i glasen, vilket växelvis öppnar och stänger för ett öga i taget. Glasögonen är synkroniserade mot skärmen, som växlar mellan att visa vänster och höger bild. Detta sker tillräckligt fort för att hjärnan ska uppfatta de två bilderna som en enda, tredimensionell bild.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser