Kinesiska TCL är relativt nya på den nordiska marknaden, men har redan visat sig vara en tillverkare som kan ge mycket för pengarna. I år har de uppgraderat sortimentet med flera intressanta premiummodeller. Nykomlingen TCL C825 finns i två skärmstorlekar (55 och 65 tum) och kan bland annat skryta med den nya MiniLED-bakbelysningen samt bra anslutningar och appar. Den levereras också med en inbyggd soundbar signerad Onkyo.
Design
När vi packar upp TCL 65C825 märks det att detta är en lite tyngre och tjockare modell än de lövtunna varianterna från LG och Samsung. Utförandet verkar solitt och vikten ligger på närmare 30 kilo. Ramen är av borstad silverblank metall med en smal mittmonterad fot som gör TV:n flexibel när det gäller placering. Den får lätt plats på en hylla även om den är smal.
Användning och finesser
TCL har länge haft ett nära samarbete med Google och den här modellen kommer laddad med den senaste versionen av Android-operativsystemet (11), även känd som Google TV. En av fördelarna med Googles system är det stora utbudet av appar, plus ständiga uppdateringar så du kan vara säker på att din TV är framtidssäker och har tillgång till de senaste tjänsterna.
TV:n har en liten och behändig fjärrkontroll med inbyggd mikrofon och Bluetooth-styrning, och reagerar snabbt på kommandon. Som kuriosa är den också utrustad med en webbkamera som sätts fast i en egen ingång högst upp. Praktiskt för videosamtal med Google Duo och annat.
Liksom tidigare TCL-modeller har C825 ett brett stöd för olika videoformat, inklusive HDR10+ och Dolby Vision. Den har också den senaste ”Dolby Vision IQ”-versionen som tar hänsyn till ljuset från omgivningen.
På baksidan finns fyra HDMI 2.1-kompatibla ingångar. Det är dock värt att notera att bara två av dem har full bandbredd för 4K med 120 bilder per sekund samt VRR (Variable Refresh Rate). Därför bör du använda dessa till eventuella spelkonsoler som PS5 eller Xbox Series X.
TCL har för övrigt också sett till att det finns ett blixtsnabbt läge för gaming. Vi uppmätte fördröjningen (input lag) till en bra bit under 10 millisekunder i Spel-läge, vilket är riktigt bra.
Bildkvalitet
C825 har en ny bildpanel från underleverantören CSOT, som för övrigt ägs delvis av TCL. Skärmen har ett så kallat Quantum Dot-färgfilter och bakgrundsbelysningen använder den nya MiniLED-tekniken. Den består av tusentals små lysdioder fördelade på 160 zoner vilket ska garantera exakt kontrast och ljusstyrning. Det märks också i praktiken.
TCL-skärmen imponerar direkt med en utmärkt ljusstyrka, här är det inga problem att titta på sportsändningar i dagsljus. Skärmytan har också en effektiv antireflexbehandling vilket minskar irriterande speglingar. Tillsammans ger detta en skarp och klar bild som känns behaglig att titta på.
Svärtan är också utmärkt: mörka scener och bildområden blir verkligen kolsvarta. Fast inte riktigt i samma klass som en OLED-skärm: MiniLED har inte samma förmåga att tända och släcka varje enskild pixel som OLED har. Därför kommer det alltid att finnas lite ströljus som kan spridas till de mörka områdena. Men ingen tvekan om att det är betydligt bättre än traditionell LCD.
C825 klarar sig utmärkt i ”lackmustestet” som består av film med många mörka scener och svarta fält ovanför och under. Fälten behålls riktigt svarta utan att påverkas nämnvärt av ljusstyrkan på andra ställen på skärmen. Vita undertexter har inte heller någon irriterande gloria runt sig. Vilket tyder på att TCL har fått till en effektiv zonindelning och styrning av lysdioderna.
TCL-skärmen har en intressant finess som heter Dolby Vision IQ, som är relevant när man tittar på Dolby Vision HDR-innehåll på till exempel Netflix eller Disney+. Den här funktionen tar hänsyn till ljuset från omgivningen (via TV:ns ljussensor) när man spelar HDR-video, så att man kan få en mer optimal visning. Detta är en relativt ny finess som man bara brukar hitta i highend-modellerna.
Vi kollade på en del välbekant testmaterial i både mörka och ljusa rum, inklusive Netflix-serierna Drive to Survive och Snabba cash samt filmerna Extraction och The Irishman, som visas i Dolby-format. Och det ser helt klart imponerande ut. De mörka scenerna ser ytterst djupa och realistiska ut, på samma gång som utomhusscenerna har en härlig glöd. När ljuset är tänt i rummet höjer TV:n ljusstyrkan och dämpar den igen när rummet är mer mörklagt, så att vi får med djupet och detaljerna i mörka scener. Detta sker mycket subtilt och gradvis, utan att färgbalansen påverkas.
Obs! Efter en lång tids testade med Dolby Vision HDR-innehåll upplevde vi ibland att TV:n började hacka och blinkade med magenta-färg och sedan frös bilden helt. TCL har dock lovat en programuppdatering inom kort som löser detta.
TCL-skärmen gör ett bra jobb även med sport och snabba rörelser. Vi testade Sport-läget under årets fotbolls-EM och såg att TV:n har bra koll på bollen, utan hackningar och ojämnheter i de snabba kontringarna.
Ljudkvalitet
De flesta TV-apparaterna i den här prisklassen har små högtalare undangömda på insidan. Det har därför blivit vanligt att uppgradera ljudet med en separat soundbar, vilket snabbt kan kosta 4 000–5 000 kronor extra för en bra modell. TCL har dock sett till att uppgradera ljudet själva, i form av fastmonterade stereohögtalare under skärmen. Dessutom sitter det en subwoofer på baksidan som återger de djupare tonerna.
De här lite mer påkostade högtalarna hörs omedelbart: Ljudet är starkt och tydligt, både röster, musik och ljudeffekter framträder väl. Här finns också en bra fyllighet i basen, med fint tryck i musik och ljudeffekter. Vi spelade med TV:n relativt nära väggen bakom (cirka 30 centimeter), och rummet skakade faktiskt ordentligt när Indominus Rex klampade runt i Jurassic Park. Det är inte ofta vi säger det, men här kan du faktiskt klara dig utan en separat soundbar.
Konkurrenter
TCL C825 befinner sig i en tuff prisklass där det dräller av rivaler i form av både QLED- och OLED-skärmar. Under testet jämförde vi bland annat med Samsung QN85A, som klarade sig utmärkt i vårt förra grupptest av 4K-skärmar för sport. Båda TV-apparaterna använder MiniLED-bakbelysning och har hög kontrast. Men TCL-skärmen gör verkligen inte bort sig i jämförelsen. C825 har faktiskt minst lika bra kontrast som sydkoreanen och kan dessutom skryta med Dolby Vision-stöd, som ger vissa fördelar med innehåll som stöder det. Vi märker till exempel i en film som The Irishman att TV:n anpassar kontrasten bättre i scen för scen. TCL-skärmen har också betydligt högre ljudstyrka än Samsung QN85A, vilket gör den till en given utmanare och ett bra alternativ – i synnerhet om det är en Android-TV du letar efter!
Slutsats: TCL C825
TCL har framför allt gjort sig kända för billiga Android TV-apparater. Med C825 tar de steget upp till premiumklassen, där konkurrensen av naturliga skäl är lite hårdare men där de ändå klarar sig bra. C825 har bra anslutningar och formatstöd, så att videoinnehållet visas från sin bästa sida. Den nya MiniLED-skärmen har en ytterst potent och kontrastrik bild. En annan egenskap som är ett plus är det fina inbyggda ljudet. Alltså är detta ett bra val för dig som vill ha en ”clean” lösning utan onödiga boxar. En bra allround-TV och ett bra köp!