TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: TCL 75″ MQLED85 (C765)

Mycket ljus för pengarna

TCL:s 75-tums MQLED85-serie är ett bra val för dig som letar efter en stor och kontrastrik bild men inte vill betala en förmögenhet.

Av / 2024-11-27 - 09:00
TCL 75″ MQLED85 (C765)

Ljud & Bild tycker

  • TCL MQLED85 har en skarp och ljus bild med imponerande kontrast, som passar extra bra för sport, filmer och annan TV-underhållning i HDR-format.
  • Rörelser skulle kunna vara ännu mjukare och betraktningsvinkeln är relativt snäv. Bara två av fyra HDMI-ingångar stöder 120 Hz.

TCL är ett märke som snabbt hamnar högt upp på listan över kandidater när vi diskuterar billiga LCD-skärmar. Den kinesiska tillverkaren har på kort tid fått en solid position i storbildssegmentet tack vare fina specifikationer och aggressiva priser.

Vi testade nyligen budgetmodellen QLED780 med gott resultat, men det var en grundmodell utan lokal dimning. Med storebror C765 – även känd som MQLED85 här i Norden – tar vi ett steg upp på kvalitetsstegen, med en mer avancerad MiniLED-bakbelysning. Det innebär en klart märkbar skillnad för bildkvaliteten. TV:n finns i skärmstorlekarna 55 till 98 tum, vi har testat den mellanstora 75-tumsversionen!

tcl-75-mqled85-4k-mini-led-tv-2024--pdp_zoom-3000 (2) tcl-75-mqled85-4k-mini-led-tv-2024--pdp_zoom-3000 (1) tcl-75-mqled85-4k-mini-led-tv-2024--pdp_zoom-3000
<
>
TCL MQLED85. (Foto: TCL)
Läs också Stor, javisst – men är den bra? TCL är kända för att leverera bra LCD-skärmar till bra priser och 98-tummaren QLED780 är en av de billigaste storskärmarna på årets Black Week-rea. Så hur bra är den?

TCL C765/MQLED85

Att kalla en 75-tummare för mellanstor låter kanske lite märkligt, det beror på att vi har haft flera enorma 98-tummare i testrummet den senaste tiden, och efter det känns 75 tum som en ganska lätthanterlig och kompakt storlek! Storleken passar fint i medelstora TV-rum och vardagsrum, där man sitter ungefär tre meter från skärmen.

TCL har ett brett sortiment med LCD-skärmar, som alla i princip följer samma recept: Google TV med LCD-panel, QLED-färgfilter och MiniLED-bakbelysning, där den största skillnaden är antalet individuella dimningszoner på insidan. Fler lysdioder kostar mer pengar, men ger också en mer finmaskig och exakt bakgrundsbelysning med högre kontrast. Och enligt TCL är en LCD-TV helt kapabel att mäta sig med OLED, så länge den har tillräckligt med zoner!

Med premiummodellen C765/MQLED85 kan det hända att vi närmar oss ”den gyllene medelvägen”. Den är lillebror till de dyrare C855 och X955 som vi har testat tidigare med gott resultat. Och den största skillnaden är just antalet dimningszoner.

Annons

75-tummaren 75MQLED85 som vi testar här har till exempel 1248 zoner, medan storebror 75C855 har 2160 zoner under huven. Detta är inte heller något som TCL döljer i specifikationerna.

På designfronten är MQLED85 också väldigt lik resten av familjen. 75-tummaren har en central fot som är enkel att montera fast (98-tumsmodellen har två fötter med bredare avstånd). Designen är förhållandevis enkel och spartansk, och skärmen är en del tjockare än till exempel Samsung QN85D, så att den sticker ut mer om du hänger den på väggen.

tcl 75 mqled85 4k mini led tv 2024 pdp zoom 3000
(Foto: TCL)

Användning och funktioner

På smart-sidan är TCL MQLED85 utrustad med Google TV, ett användargränssnitt som har ett brett urval av appar och välkända funktioner som Google Assistant, Chromecast och AirPlay. Här hittar du alla större streamingtjänster och huvudmenyn kan anpassas för att ge dig och din familj personliga programrekommendationer. TV:n reagerar snabbt på kommandon från fjärrkontrollen.

Anslutningsmöjligheterna är bra, men har samma begränsning som andra modeller genom att bara två av fyra HDMI-ingångar stöder 4K/120 Hz. Detta trots att Samsung och LG har haft fyra ett tag. Det beror på chipsetet som används och vi får nog vänta till 2025 innan TCL släpper modeller som stöder 4K/120 Hz på alla fyra. Men TCL har åtminstone sett till att den tredje HDMI-kontakten kan användas som ljudutgång (HDMI eARC), så att du har två lediga ingångar för gaming.

TCL-skärmen utmärker sig annars med bra formatstöd, bland annat HDR10+ och Dolby Vision för filmer, serier och gaming. TCL-skärmen är också väl förberedd för spel, med stöd för 144 Hz och VRR, FreeSync och G-Sync, plus en separat Game Bar med gaming-inställningar.

TCL MQLED85 C765 series Lifestyle Images 1
(Foto: TCL)

Bildkvalitet

När det gäller bildkvalitet anser TCL att ledordet är MiniLED. Deras 2024-modeller har ett nytt MiniLED-chip som sägs vara mer ljusstarkt och energieffektivt än tidigare generationer, och gör det möjligt att infoga fler ljuskällor och zoner på en viss skärmyta.

Det märker vi också, för MQLED85-skärmen har verkligen en förträfflig ljusstyrka! Även i ett väl upplyst rum en ljus dag lyckas den leverera en skinande klar bild, som gjord för att avnjuta sport och annan underhållning.

Vi mätte TCL MQLED85 till strax över 2 000 nits i ett litet fönster på 10 % och 750 nits över hela skärmen. Det är nästan lika mycket som storebror C855, och dubbelt så mycket som en vanlig OLED-TV! Dessutom är ljusfördelningen jämn och exakt, utan tendens till ”dirty screen” när hela skärmen är vit. Med andra ord är det bara att se fram emot vintersportsändningarna!

TCL-skärmen lyckas också vara ”avstängd” när den behöver det: här finns en strålande svärta i mörka områden. Detta leder till en fantastisk kontrast och vi märker stor skillnad mot QLED780/C655, som är en billigare modell utan lokal dimning.

TCL MQLED85 C765 series Lifestyle Images 4
(Foto: TCL)

Filmer och serier i HDR-format ser naturligtvis bra ut på MQLED85, tack vare den intensiva ljusstyrkan som TCL-skärmen har på lager. Här är det massor av tryck ljusa detaljer som solljus, explosioner och liknande. Fyrverkerier på en mörk himmel ser också imponerande ut, tack vare effektiv lokal dimning. Vi kan visserligen skymta lite konturer och gloria-effekter här och där, som inte är lika framträdande på highend-modeller med ännu fler zoner, till exempel C855 och X955.

På grund av den generösa ljusstyrkan kan TCL också erbjuda en bred palett av starka färgnyanser. Färgåtergivningen är övertygande i både SDR- och HDR-läge, även om den kanske inte är lika ”studiokorrekt” som de allra bästa. Till exempel har en Sony Bravia 7 ännu mer neutrala färger i filmläge. Det kan också vara värt att betala extra för en kalibrering av TCL-skärmen.

Ett annat område där vi ser att TCL inte alltid hänger med de allra bästa konkurrenterna är rörelser. Under hastiga rörelser och panoreringar kan vi ibland skymta en del uppbrytningar och ojämnheter i bilden. Dessutom kan det verka som om den lokala dimningen ibland släpar efter resten av bilden en smula, vilket gör den lite suddig. I den här disciplinen är till exempel Samsung QN85D något vassare.

Dessutom måste nämnas att MQLED85 har en ganska snäv betraktningsvinkel. Så du behöver inte sitta så långt ut mot sidan för att bilden ska se betydligt blekare ut. Detta är ett vanligt problem för de flesta LCD-skärmar med bakbelysning, men ändå värt att nämna.

Läs också Bäst med boll Den här Samsung-modellen ger en riktigt snygg bildkvalitet och är smartare och snabbare än de flesta. Dessutom passar den gnistrande bra för sport och spel!

Ljudkvalitet

TCL MQLED har ett Onkyo-signerat 2.1-ljudsystem med undermonterade stereohögtalare och ett extra baselement på baksidan. Ljudet måste sägas vara helt okej, med en stark och tydlig röståtergivning och tillräckligt fyllig bas för att ge dig ett bra intryck av musik och ljudeffekter. Det är ett helt standard och genomsnittligt TV-ljud. För de allra flesta kommer det att vara en god idé att lägga några extra kronor på en soundbar.

Slutsats

TCL MQLED85 rättar in sig i ledet av lyckade LCD-skärmar från TCL. Den har tydliga släktdrag med föregångaren MQLED80 och prestanda som i många fall ligger nära storebror C855. Det innebär framför allt en imponerande ljusstyrka och betydligt bättre kontrast än de enklare LCD-varianterna. Å andra sidan finns det en del framstående konkurrenter (till exempel Samsung QN85D och Sony Bravia 7) som erbjuder ännu bättre anslutningar och i en del fall lite skarpare bild. Men de kan inte konkurrera lika bra med priset i alla skärmstorlekar. MQLED85 är därför ett bra köp för den som vill gå upp ett steg från budgetmodellerna, utan att behöva krossa alla spargrisar!

Karakter
TCL 75″ MQLED85 (C765)
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

Ljud & Bild