TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: TCL 50″ MQLED80

Liten men utmärkt TV

Även om du vill ha en "liten" TV behöver du inte kompromissa med bildkvaliteten. TCL:s 50-tummare levererar en knivskarp och kontrastrik bild.

Av / 2023-12-27 - 18:21
TCL 50″ MQLED80

Ljud & Bild tycker

  • TCL 50MQLED80 serverar en jämn, ljusstark och kontrastrik bild med bra färgåtergivning.
  • Även om svartnivån är bra når den inte riktigt upp till OLED-klass - inte heller betraktningsvinkeln. Endast två av fyra HDMI-ingångar har stöd för 2.1-standarden.

TCL har blivit en favorit när det gäller gigantiska TV-apparater, men de har också mer kompakta alternativ: MQLED80-serien – en av de senaste premiummodellerna – finns i skärmstorlekar från 50 tum och uppåt.

I dag är 50 tum en mindre vanlig och lite förbisedd storlek där man ofta måste acceptera lite enklare specifikationer. Det kan innebära en sämre LCD-panel och färre funktioner än de större modellerna. Men inte i det här fallet! 50-tums MQLED80-serien är en fullblods premium-TV med saftig prestanda.

Kompakt TV med hög prestanda? Ja tack!

Här på L&B-redaktionen gör vi ingen hemlighet av att vi älskar stora TV-skärmar, och vi är tydliga med alla fördelar med att välja en stor TV. Men det betyder inte att vi inte också ser fördelarna med en mer kompakt skärm i vissa fall!

För mindre rum och platser där man har mindre utrymme att avvara, eller situationer där man ändå sitter väldigt nära TV-skärmen, fungerar en mindre skärmstorlek utmärkt.

För många människor spelar TV-skärmen också en mer ”sekundär” roll där man inte vill att skärmen ska ta all uppmärksamhet från inredningen. I sådana fall kan man lugnt välja något mindre – men det betyder inte att man måste kompromissa med kraven.

Annons

TCL MQLED80

MQLED80 är baserad på den europeiska modellen C805 och samtliga modeller i serien har en toppmodern LCD-panel med direkt MiniLED-bakbelysning. Alla skärmar har också lokal dimning och en uppdateringsfrekvens på upp till 144Hz.

Utseendemässigt är TCL-skärmen en ganska anspråkslös sak, med en svart plastfinish, några borstade detaljer och en mittmonterad fot som gör den lätt att placera. Men MQLED80 är definitivt lite mer klumpig än exempelvis de tunnaste OLED-skärmarna.

ce tcl mqled80 super slim data scaled
TCL 50″ MQLED80. (Foto: TCL)

Användarvänlighet och finesser

TCL-skärmen använder användargränssnittet Google TV, som har ett brett utbud av appar och strömningstjänster. Den senaste versionen ger dig personliga rekommendationer baserat på vad du gillar att titta på. TCL-skärmen har också ett snabbt menysystem som är lätt att navigera i.

50MQLED80 har fyra HDMI-ingångar, men liksom de större modellerna i serien har endast två av ingångarna stöd för 4K/120Hz videosignaler. De andra två ingångarna är begränsade till 4K/60Hz. TCL har dock varit smarta nog att placera eARC-ljudreturkanalen på den tredje ingången så att den inte tar upp onödigt utrymme.

TCL 50MQLED80 remote scaled
Fjärrkontrollen är rund, ligger bekvämt i handen och har en inbyggd mikrofon för Google Assistant. (Foto: Audun Hage)

Gaming-vänlig

TV-skärmar i den här storleken är också mycket populära för gaming, något som TCL också har insett. 50MQLED80 är välutrustad för gaming med de ovan nämnda ingångarna samt ett antal spelvänliga funktioner. Skärmpanelen klarar högre bildfrekvenser (upp till 144 Hz), vilket kan vara relevant på de mest kraftfulla speldatorerna.

MQLED80 har brett stöd för olika videoformat, inklusive HDR10+ och Dolby Vision för film, serier och inte minst gaming. TCL har försett skärmen med ett dedikerat spelläge (Game Master Pro) med låg input lag. Det finns också en spelmeny som ger dig en fullständig översikt över insignalerna, plus relevanta inställningar som gör att man kan anpassa spelprestandan.

Med hjälp av testmenyn i Xbox series X kunde vi verifiera att TCL-skärmen stödde de relevanta lägena, och efter lite menytrixande kunde vi också aktivera 4K/120Hz, VRR och Dolby Vision HDR samtidigt. Vi uppmätte input lag till cirka 17 millisekunder.

TCL 50MQLED80 Forza gaming 2 TCL 50MQLED80 gaming
<
>
TCL MQLED80 har ett dedikerat spelläge med snabb respons (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

MQLED80 använder en toppmodern LCD-panel med direkt MiniLED-bakbelysning. Det finns en mängd små lysdioder på insidan av skärmen, indelade i enskilda zoner som kan styras individuellt av videoprocessorn. TCL föredrar denna teknik på flera av sina bästa TV-apparater, som de hävdar kan konkurrera med OLED på flera områden.

Den lokala dimningen innebär att delar av bakbelysningen kan stängas av i mörka områden av bilden, medan det är full fart i de ljusa områdena. Ju fler LED-zoner TV:n är utrustad med, desto mer exakt och finmaskig kan ljusfördelningen bli. Det såg vi bra exempel på när vi besökte TCL:s produktpresentation i Warszawa tidigare i vintras.

50-tummaren i MQLED-serien har drygt 300 zoner och kan leverera en ljusstyrka på 1300 nits. Det är ungefär dubbelt så mycket som vi uppnådde i vårt test av prisvärda 55-tummare nyligen.

Så vad innebär den här tekniken i praktiken? För det första ger den en mycket kontrastrik bild som ser imponerande ut vid första anblicken. TCL-skärmen är inte särskilt stor, men lyckas ändå ”fylla rummet” med en ljusstark och energisk bild! Intensiteten i vitt i kombination med kraftfulla och nyanserade färgnyanser skapar en bild med stor wow-faktor.

För spel ser scener från till exempel Forza och Dirt5 fantastiska ut med gnistrande, nyanserade färger och en bra djupkänsla. Och när vi byter till serieunderhållning som The Crown på Netflix, kan vi njuta av de soliga scenerna från Dianas familjesemester i södra Frankrike.

TCL 50MQLED80 The Crown scaled
TCL-skärmen gör sig bra i de soliga HDR-scenerna från The Crown (Foto: Audun Hage)

TCL-skärmen bevisar också med sekvenser från Premier League att den kan hantera snabba rörelser och snabba kameraåkningar utan att hacka.

Det råder dock ingen tvekan om att MQLED80, precis som andra LCD-skärmar, tydligt föredrar ljusa scener och omgivningar framför mörka. När vi släcker lamporna och ger oss in i de riktigt mörka tunnlarna i Gears 5, till exempel, kan man se att den lokala dimningen arbetar för fullt, och ljusfördelningen är faktiskt imponerande bra, men:

Den kan dock inte HELT stänga av ljuset som en OLED-TV kan göra. Resultatet är att en del ljus tränger igenom, och de mörkaste scenerna är något ljusare än den kolsvarta återgivningen på en OLED-TV. Värt att beakta för den som tillbringar mycket tid i mörker.

En annan sak vi noterar är att TCL-skärmen ser absolut bäst ut rakt framifrån. När man rör sig åt sidan och tittar på skärmen från en mer sned vinkel blir färgerna märkbart blekare och skärpan ett snäpp sämre. Det är ytterligare en sak som man slipper med en 48-tums OLED som LG OLED48C3 eller Sony 48A90K, till exempel.

Ljudkvalitet

TCL MQLED80 har ett relativt enkelt ljudsystem som består av stereohögtalare och 2 x 15 watt uteffekt. Röster kommer fram starkt och tydligt och basen är relativt fyllig. Vi skulle dock rekommendera att lägga till en soundbar för en större och fylligare ljudbild. MQLED80 har även stöd för Dolby Atmos via HDMI eARC-utgången. Vi testade nyligen en grupp prisvärda soundbars och rekommenderar att du kollar in dem!

Läs också Vi testar billiga soundbar-högtalare Sex färska soundbar-högtalare – kan någon putta ner Sonos från tronen? Vi har testat sex stycken där subwoofer antingen ingår eller går att köpa till.

Slutsats

Om du är ute efter en kompakt men kraftfull LCD-TV är den här modellen från TCL ett bra val. MQLED80-serien levererar hög prestanda för priset, och vi kan nu bekräfta att även den minsta 50-tumsmodellen håller hög kvalitet.  Här får du en ljusstark och realistisk bildupplevelse, tack vare en avancerad MiniLED-bakgrundsbelysning med utmärkt ljusstyrka och kontrast. En utmärkt TV för nästan alla användningsområden, men om du är en vampyr som trivs i en mörk källare kanske du ändå bör satsa på en OLED-TV.

Karakter
TCL 50″ MQLED80
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild