TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Grundig Vision 8 40

Topptrimmad LED

Grundigs nya LED-skärm har slopat alla gimmick-funktioner, i stället fokuserar den på vad du faktisk behöver.

Av / 2010-11-13 - 19:50
Grundig Vision 8 40

Ljud & Bild tycker

  • Användarvänlig. Bra kontrast och svärta.
  • Ingen nätverksanslutning.

Grundig betraktar inte LG och Samsung som konkurrenter utan koncentrerar sig hellre på att göra bra allroundmodeller som är användarvänliga och har bra priser. Nya Vision 8-serien har inbyggd digitalmottagare och stöder både Boxers och Canal Digitals kort.
Nya 8-modellen har fått en grundlig ansiktslyftning både invändigt och utvändigt. Formen är uppenbart inspirerad av Fine Arts-toppmodellen, fast här har chassiet i borstad aluminium bytts ut mot ett vanligt plasthölje. Den slanka formen är ett resultat av en tunnare LCD-panel med kantmonterad LED-belysning. Skärmen är tunn och läcker rakt igenom, men kontakterna är fortfarande riktade bakåt. Detta är med andra ord inte en idealisk TV för väggmontering. Däremot har den en snygg glasfot som är helt identisk med den som ingår till Fine Arts-modellen.
 
USB-inspelning
Grundig lägger stor vikt vid att deras TV-apparater har USB Recording-funktion, som gör det möjligt att spela in program som tas emot via TV-mottagaren. Detta görs enkelt genom att plugga i en hårddisk eller ett minne i USB-porten på sidan. Funktionen kan jämföras med en hårddiskinspelare, med ett viktigt undantag: skärmen har bara en enda TV-mottagare, så du kan inte titta på ett program medan du spelar in ett annat. Du kan däremot programmera inspelningar med hjälp av en elektronisk programguide – och inte minst pausa program, vilket har blivit en oumbärlig funktion för många.
Vi tycker inspelningsfunktionen fungerar fint, och den är tveklöst enkel att använda. Du kan naturligtvis också använda USB-porten för att titta på bilder och videosnuttar som du har laddat ner.
 
Bra användning
Grundig har en lång tradition av bra menysystem, men vi blev lite lätt förvirrade av valen de gjorde i förra generationen. Detta har de rättat till och lanserar nu ett sprillans nytt menysystem som är ett av de snyggaste vi har skådat. Menyerna känns moderna och har ett läckert utseende, plus att de är logiskt uppbyggda. När du gör inställningar visar skärmen ”före”- och ”efter”-bilder bredvid varandra så att du ser effekten av ändringarna. Det är en praktisk funktion men vi hade gärna sett att man kunde byta till ett horisontellt läge där delbilderna visades över och under varandra om man ville.
 
Bildkvalitet
Det första som är uppenbart när man studerar bildkvaliteten närmare är att Grundig inte har gått i ”spegelfällan” och använt ett spegelblankt frontglas, vilket många andra TV-tillverkare dekorerar sina skärmar med nu för tiden. Med ett blankt frontglas får man en något mer kontrastrik bild under vissa förhållanden, men skärmen reflekterar också mer ljus från rummet. Grundig har valt att hålla sig till en matt yta, och undviker därmed sådana störande reflektioner.
Positivt är också att vi ser en klar förbättring i kontrast jämfört med föregångarna. Vision 8 kan till och med utmana förra generationens Fine Arts-modeller. Grundig har fått utstå kritik för svärtan på sina skärmar, men detta är också markant förbättrat i den senaste modellen. Inte bara är svartaste svart klart mörkare än förut, mängden detaljer är också mycket bra. Allt detta bidrar till en mycket bättre djupkänsla med material som har gott om mörka bilder, och Blu-ray-filmer är mer övertygande med en riktig svärta.
Vi skymtar en aning ljusläckage i skärmens hörn, men det beror främst på att Grundig inte har ett extra filter framför skärmen. Det verkar alltså som man får leva med det för att slippa ett spegelblankt frontglas.
Grundig-skärmen har inte lika många bildinställningar att vältra sig i, men utmärker sig med att ha fina grundinställningar för olika program. Filmlägets färgåtergivning är förvånansvärt neutral och naturlig. Däremot tycker vi att MEMC-rörelsekompensationen verkar lite hackig i förhållande till de bästa. Bilden har en del eftersläpningar med Blu-ray, så vi stängde av den här funktionen när vi tittade på film.

Också i detta test:

Samsung PS50C7705

3D-fyndet

Samsung flåsar sig själva i nacken med sin nya plasmaskärm, som utöver snygg design och bild är utrustad med 3D-bild!

Mycket bra kontrast och svärta. Bra synvinkel.
Saknar den sista svärtan. Crosstalk i 3D.
Läs hela testet

Panasonic TX-P50V20

Alternativet till 3D

Om du vill ha förstklassig bildkvalitet, men kan klara dig utan 3D, är Panasonics ”näst bästa” plasma TX-P50V20 ett bra alternativ.

Mjuka rörelser. Naturliga färger.
Begränsad ljusstyrka.
Läs hela testet

Panasonic TX-P50VT20

Referensen

Panasonic är vår referens när det gäller 3D-material, men även 2D-bilden är av referensklass.

Superskarp 3D-känsla. Mjuka rörelser. Naturliga färger.
Begränsad ljusstyrka.
Läs hela testet

Philips 46PFL9705H

Back in black

Philips har finputsat sin toppmodell ytterligare och presenterar ett bra alternativ för dig som vill ha en allround-TV som tillhör toppklassen.

Enorm svärta, bländande ljusstyrka. Hög bildkvalitet.
Crosstalk i 3D. Högt pris.
Läs hela testet

Samsung PS63C7705

Gigantplasma

En sak är säker: har du väl tittat på film på Samsungs 63-tummare är det svårt att gå tillbaka till en liten pluttig 46-tummare!

Stor, skarp och kontrastrik bild. Oerhört bra svärta.
Hög strömförbrukning.
Läs hela testet

Samsung UE46C9005Z

Visuell njutning?

Samsung tillhör de bästa när det gäller TV-design. Men hur står det till med bildkvaliteten i vad som mycket väl kan vara världens vackraste TV?

Trådsmal och knivskarp. Välutrustad och användarvänlig.
Ojämn svärta. Dålig synvinkel.
Läs hela testet

Philips 46PFL5605H

Stor skärm till litet pris

LED-bakbelysning har varit förbehållet Philips dyrare modeller, men nu släpper holländarna LED-skärmar till mer överkomliga priser.

Mycket bra svärta. Bra färger i bioläge.
Överdriven bildbehandling. Inget nätverk.
Läs hela testet

Panasonic TX-P42GT20E

Billig och potent 3D-plasma

Här är en god nyhet för dig som dreglat över Panasonics 3D-skärmar men inte haft råd: nya GT20-serien kommer väldigt nära toppmodellen VT20, men kostar mindre!

Utsökt 2D- och 3D-bild. Fantastiska färger.
3D-glasögon är tillbehör.
Läs hela testet

Samsung UE46C5105

Trådsmal prispressare

Samsung är marknadsledande på LED-skärmar och de tänker de nog fortsätta med. 5105-serien har de billigaste modellerna hittills.

Mycket bra svärta. Bra färger i bioläge.
Överdriven bildbehandling. Inget nätverk.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

OLED-triangeldrama i premiumklassen

Sonys bästa TV hittills?

Philips-TV med det där lilla extra

Ljud & Bild