Extra stora TV-skärmar är inne nu. Och Sony förnekar sig inte med sin nya flaggskepps-TV av årgång 2019.
Sony Master Series ZG9 finns bara i XL- och XXL-storlekar. Den börjar på 85 tum men om du vill vara bombsäker på att klå grannen så finns den i 98 tum också. Priset skjuter dock i höjden, från 185 000 kr och upp till … håll i dig … 875 000 (!!!) kronor för 98-tumsversionen. Du betalar alltså 700 000 kronor, lika mycket som för en fullutrustad Tesla Model 3, för 13 extra tum …
Varför en så styv prislapp? Tja, exklusivt är bara förnamnet. Sony räknar förmodligen inte med att sälja några större mängder av Master-serien, så produktionsvolymen är liten och kostnaden per enhet relativt hög. En större TV betyder mer av allting som kostar pengar, till exempel lysdioder, bildpanel och strömförsörjning. Storlek, vikt och fraktkostnader hjälper till att höja priset, detsamma gör tillverkning och kvalitetskontroll på den här nivån.
Storleken och vikten (närmare 75 kilo för 85-tummaren) är också skälet till att Sony inte ville skicka oss ett testexemplar som de brukar göra. I stället bjöd de in Ljud & Bild till huvudkontoret i Ballerup utanför Köpenhamn för att testa TV:n hos dem!
Även om vi i normala fall kräver att få testa TV-apparater på vår egen hemmabana så gör vi ett undantag för en så här exklusiv 8K-TV. Och vår testsession gick väldigt smidigt: efter en kort presentation lät Sony oss vara ensamma med den stora skärmen så att vi kunde bilda oss vår egen uppfattning om den.
TV eller projektor?
Om man över huvud taget funderar på en TV i den här storleks- och prisklassen är chansen stor att man också har övervägt en projektorlösning. Projektor och filmduk har länge varit det mest effektiva sättet att få en jättestor och fin bild, även i highend-klassen där både Sony och andra tillverkare har mycket häftigt att erbjuda.
Så varför ens fundera på TV i den här klassen när man kan få en 120-tums bild från en projektor? Det har förmodligen mest med användarvänlighet att göra. En TV har betydligt mer ljusstyrka och kan användas i dagsljus utan att mörklägga rummet. Av samma anledning har den bättre förutsättningar att visa HDR-video med massor av kontrast eftersom den inte kräver lika noggrann ljuskontroll som en projektorbaserad lösning. Och vi ska inte heller glömma bort att TV:n har Netflix och andra appar inbyggt och stöder viktiga format som Dolby Vision.
Design
Inte så konstigt att den här TV:n väger ungefär 95 kilo med kartong och 75 kilo utan. Sony-skärmen är TJOCK! Djupet på drygt 12 centimeter gör att den nästan påminner om en bakprojektions-TV från 90-talet. Allt beror på att Sony har varit ganska så kompromisslösa när det gäller arbetsförhållandena för all elektronik på insidan, och då speciellt de starka lysdioderna som sitter monterade bakom bildpanelen.
Detta är inte i första hand någon designmodell, utan en highend-modell som har fokus på högsta möjliga prestanda. Ändå har Sony jobbat med utförandet, som kännetecknas av smala skåror/profiler som löper längs utsidan – ett utseende som de själva kallar för ”Blade Design”.
Sony-skärmen vilar på två ordentliga fötter, något smalare än TV:ns bredd som är ca 191 centimeter. Den har också VESA-hål för väggmontering (40 x 40 cm) – men det säger sig självt att det bör vara en stabil vägg!
Teknik
Förutom OLED-skärmen AG9 är ZG9-serien den enda som kan skryta med att ingå i ”Master-serien” – Sonys allra hetaste TV-modeller. ZG9 är den naturliga efterträdaren till ZD9 som var flaggskeppet för några år sedan. Naturligtvis har den Sonys mest kraftfulla videoprocessor: X1 Ultimate, som liknar den i OLED-skärmarna, och även ett separat ”8K X-reality Pro”-chip som tar hand om den avancerade 8K-uppskalningen.
Sony är en av få tillverkare som gör 8K-filmkameror för professionellt bruk. Det har gett dem en del unika erfarenheter när det gäller 8K-formatet och inte minst hur man hanterar skalning och annan bildbehandling på ett effektivt sätt. 8K X-reality Pro-bildchipet har en databas med algoritmer som används för att analysera och optimera olika typer av bildinnehåll.
ZG9 är utrustad med en Triluminous-bildpanel med extra stor färgrymd och har Sonys Backlight Master Drive LED-bakbelysning. Sony använder sig av en så kallad ”Beam LED design” som koncentrerar ljuset från dioderna så att så mycket ljus som möjligt passerar genom den tätt packade 8K-panelen.
Sony har definitivt inte sparat på krutet när det gäller lysdioder och strömförsörjning. Vi passar på att nämna att ZG9 har en angiven energiförbrukning på ungefär 880 kWh per år. Det är en hel del mer än vanliga TV-apparater, men betydligt mindre än om du har lagt värmekablar i garageuppfarten för att få bort snön på vintern …
Användning och finesser
När det gäller fjärrkontroll och menysystem är Sony-skärmen väldigt lik lillebror 75XG9505 som vi testade tidigare i år. ZG9 har bland annat fått den nya premiumfjärrkontrollen som är en frisk fläkt jämfört med den ordinära varianten. Den är läcker och har finish i borstad metall och knappar som helt enkelt är sköna att trycka på.
ZG9 kör den uppdaterade Android-versionen 8.0 Oreo som användargränssnitt. Det nya menysystemet har blivit mycket mer överskådligt, användarvänligt och bättre anpassat för en modern TV-vardag. Sony har också lagt ner större möda på sina egna TV-inställningar, som nu är lätt åtkomliga via genvägar i en snabbmeny.
Precis som de flesta Android-skärmar har Sony ett bra app-utbud och ZG9 känns mycket rask att använda. Nytt för i år är stöd för AirPlay 2, som innebär att du även kan visa innehåll från Apple-enheter (inklusive video och streaming) direkt på Sony-skärmen.
ZG9 kan skryta med ett särskilt gaming-läge. Vi hann inte mäta exakt input lag men om lillebror XG9505 med samma chipset är något att gå efter så kan man förvänta sig en fördröjning på drygt 20 millisekunder. Vi kan knappt tänka oss en häftigare TV att spela PlayStation på …
Bildkvalitet
När taxametern stannar på 185 000 kr får man lov att förvänta sig en bild utöver det vanliga, och på den punkten infriar Sony ZG9: skärpan är vansinnigt realistisk. Vi började vårt testande med en 8K-inspelning från sommar-OS i Rio i hög kvalitet och 60 bilder per sekund, som verkligen gav oss en försmak av framtidens bildformat. Till och med i ett folkhav med publik, dansare och idrottare går det att urskilja varje människa, vad som står på deras T-shirt och vilken klockmärke de har på armen … nästan. Det här är en detaljrikedom som inte ens den bästa 4K-TV:n klarar att kopiera. Som vi har märkt tidigare finns inte heller någonting som känns överdrivet eller ansträngande med 8K-bilden. Allt ser helt enkelt mer naturligt ut (även om man ibland känner sig som Superman med laserskarp örnblick).
ZG9 är dessutom en riktig ljuskanon! Förutom Dolbys egen 4000-nits proffs-monitor för studiobruk är detta något av det häftigaste vi har sett när det gäller ljusstyrka och kontrast.
Sony-skärmen pumpar ut en vansinnig ljusstyrka och är bländande stark med HDR-material. Den har aldrig problem med att skapa tillräcklig ljusintensitet, oavsett om det gäller små eller stora områden på skärmen. Detta bidrar naturligtvis till att filmer med HDR (High Dynamic Range) ser extra häftiga ut. Lampor och strålkastare bländar oss och eldslågor ser ut som riktiga eldslågor, nästan så att man känner värmen stråla mot huden.
Ljusspridningen är otroligt enhetlig, speciellt för att vara en stor 85-tums LCD-skärm. Här finns inga tecken på ojämnheter eller ljusa fläckar från bakbelysningen. Svärtan är också otroligt imponerande. Inte OLED-klass, men för att vara en LCD-skärm befinner vi oss absolut i toppklassen – på samma nivå som Samsungs 8K-skärmar. När vi stresstestar med svåra testvideor kan man skymta en svag halo-effekt runt ljusa föremål, men detta är knappt synligt vid vanligt TV-tittande. Vårt intryck är att bakbelysningstekniken som Sony har använt i ZG9 är ett rejält steg upp från lillebror XG95.
ZG9 har också en oerhört bra betraktningsvinkel för att vara en LCD. Bilden ändrar inte karaktär mycket ens när vi tittar på den från en skarp vinkel, både färg och kontrast förblir imponerande enhetlig. Vi hade inte Samsungs 2019 QLED bredvid för att jämföra med, men Sony-flaggskepp kändes minst lika bra på den här punkten.
Bildbehandlingen verkar mycket bra. Sony-skärmen får fram detaljerna och visar allting, utan att något känns konstlat markerat eller överdrivet. Färgerna är nyanserade, med en härlig intensitet i de ljusa nyanserna. Bildprocessorn är också tillräckligt snabb för att undvika eftersläpningar och ghosting-effekter.
Summan av kardemumman är en bild som absolut kan locka fram glädjetårar hos oss bildfantaster. Favoritserierna från Netflix har knappt sett bättre ut så länge vi kan minnas. Referensklippet från Stranger Things i Dolby Vision HDR-kvalitet framkallade rysningar längs ryggraden på undertecknad, trota att jag sett serien många gånger. Sony-skärmen lyckas lyfta det relativt hårt komprimerade 4K-materialet till något som mer liknar 8K. Det är inte lika bra som ”native” 8K, men absolut en bra bit på vägen!
Ljudkvalitet
Sony ZG9 är utrustad med ett relativt seriöst ljudsystem, med högtalare på både över- och undersidan av skärmen. De spelar genom framåtvända ”spalter” som sitter i toppen och botten. Tanken är att skapa ett helhetligt ljud och förhindra att ljudbilden dras nedåt. TV-högtalarna kan även användas som centerkanal i ett surroundsystem som drivs av en extern förstärkare. Det är också värt att nämna att Sony stöder HDMI med eARC, vilket gör det enkelt att skicka ljudet till en Dolby Atmos-kompatibel soundbar.
De inbyggda högtalarna i Sony ZG9 stöder inte Atmos 3D-ljud, men har ändå ett friskt och spänstigt ljud, betydligt klarare och mer dynamiskt än exempelvis Samsung Q950R. Här finns en distinkt diskant och ett rent mellanregister, så att man verkligen hör ljudeffekterna. Basen är inte jättedjup eller stark, med vår TV stod i ett relativt stort rum, utan draghjälp från bakväggen. Under alla omständigheter är det uppfriskande att Sony har satsat en del resurser på ljudsystemet, så som det bör vara i en äkta premiummodell.
Slutsats
Sonys första 8K-TV är verkligen en imponerande syn. Kanonstark kontrast, ljusstyrka och färgintensitet, kolsvart svärta, mjuka rörelser och framförallt en detaljrikedom som bara äkta 8K-upplösning kan ge, gör detta till en av årets mest imponerande TV-apparater hittills. Precis som andra 8K-skärmar är Sony ZG9 lite ”före sin tid” när det gäller tillgång på innehåll, men den gör ett bra jobb även med att visa olika typer av TV-material från sin bästa sida. Om du vill ha och har råd att unna dig en TV i den här klassen så är Sony ZG9 definitivt något utöver det vanliga. För oss vanliga dödliga gäller det att hoppas på att Sony släpper en mer överkomlig 65- eller 75-tumsversion av samma kaliber som KD-85ZG9!
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser