TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony KD-65X9005C

The Beauty

Sony har lyckats bygga en av världens tunnaste TV-apparater, men X90C har mer att erbjuda än bara ett vackert yttre.

Av / 2015-09-20 - 06:00
Sony KD-65X9005C

Ljud & Bild tycker

  • Smal och läcker design, en uppsjö av smarta finesser och mycket hög bildkvalitet med bred betraktningsvinkel, gör Sony X9005C till ett bra allround-paket.
  • Android-gränssnittet känns fortfarande lite ofärdigt och X9005C stöter på hård konkurrens från sin mer voluminöse storebror X9305C när det gäller bildkvalitet.

Sonys nya designskärm tar rekordliten plats för att vara en 65-tummare. Den är en av de allra, allra tunnaste skärmarna på hela marknaden och faktiskt den allra tunnaste i LCD-klassen, bara överträffad av ett par exotiska OLED-skärmar från LG.

De som synar Sony-skärmen närmare i sömmarna noterar dock att den nedre delen av skalet är tjockare och sticker ut mer än resten. Skärmen är därför inte lika tunn längs hela ytan, Sony-ingenjörerna har dock designat ett särskilt väggfäste till X90 som gör att TV:n i praktiken kan hängas helt intill väggen. Tillsammans med en ytterst tunn ram runt själva bildpanelen ger detta TV:n ett oerhört modernt och läckert utseende.

 

Användning och finesser

Sony-skärmen säljs med två fjärrkontroller. Först den traditionella fjärren med massor av knappar, som har fått en ansiktslyftning med dedikerade knappar för nya funktioner (inklusive en särskild Netflix-knapp). Dessutom ingår en ny beröringskänslig svepkontroll: genom att dra med tummen över styrplattan och trycka kan man navigera i, välja och bekräfta olika funktioner. Fjärrkontrollen har också en inbyggd mikrofon för röstsökningar på Google.

Den största förändringen i skötseln är definitivt det nya Android-systemet. Menyerna har fått en helt ny look som kan påminna om mobilskärmen på en Sony Xperia-smartmobil. Men även om det finns en tydlig Sony-prägel på menyerna och ljudsignalerna så är det uppenbart att Google vill ha ett ord med i laget om hur menyerna ska utformas. Till exempel är sökfältet och genvägen till YouTube placerade överst bland menyalternativen, före andra appar och ingångsväljaren. Vi skulle ha uppskattat en mer personlig menystruktur som var sorterad efter vad man själv gillar att titta på. Det kan också verka som om den nya funktionaliteten är lite överväldigande i Sony-TV:n till en början.

Annons

X90C har en snabbstartsfunktion som gör att skärmen sätts på snabbt från standby-läge, men det känns inte som om programvaran hänger med riktigt i början. Den måste koppla upp sig på nätet och leta efter de senaste uppdateringarna. En del av detta är oundvikligt, nu när även TV-apparaterna ska vara en del av den ”uppkopplade världen”. Men det hade varit fint om uppdateringarna hade kunnat göras under tiden TV:n var i viloläge, vilket vi antar att den kommer att vara förr eller senare.

 

Bildkvalitet

Användning och finesser är dock bara medlet, bildåtergivningen är målet. Ur den synvinkeln är X90C väl rustad med en LCD-panel av typen IPS (In-Plane Switching) som säkrar en bred insynsvinkel och bevarar färgerna även när man sitter ut mot sidan. Vårt testexemplar präglades av att vara ett bra sådant, utan synliga pixelfel eller irriterande ojämnheter från bakbelysningen.

Alla LCD-skärmar med kantbelysning har en lite ojämn fördelning av ljus och Sony-skärmen borde egentligen befinna sig i riskzonen eftersom fenomenet är mer utbrett på stora och tunna bildpaneler. Vi noterade inga stora inslag av ”clouding” i mörka scener, som det heter på fackspråk. En sak noterar vi dock: en svag tendens till så kallad ”dirty screen effect”, där små ojämnheter i ljusfördelningen får skärmen att se smutsig ut. 65X90 har en smula sådant, men vi har sett betydligt värre. Vilket förhoppningsvis tyder på en bra urvalsprocess på fabriken.

Sony har visat med sina 4K-TV-apparater och projektorer att de behärskar uppskalning och allmän bildbehandling ända ut i fingerspetsarna. X9005S gör ett exemplariskt jobb med att skala upp vanligt HD-material till 4K. Den får fram detaljerna utan att överdriva skärpan runt konturer, och skapar en trovärdig och naturtrogen bild. Även material med lägre upplösning än HD-kvalitet, oavsett om det är TV eller YouTube, ser förvånansvärt bra ut.

kd-65x9005c
65X9005C är en mycket smal och läcker TV. Sony hävdar faktiskt att detta är världens tunnaste LCD-TV.

Allra bäst resultat får man naturligtvis med äkta 4K-material. X90C stöder HEVC-videokomprimering och gör det alltså möjligt att avnjuta Netflix i äkta 4K-upplösning, under förutsättning att du har en tillräckligt snabb internetuppkoppling. Kvaliteten på serier som Breaking Bad och Bloodline är starka argument för att välja en 4KTV. Vi testade också med ett par extra högupplösta demoklipp i äkta 4K-kvalitet via USB, och då var det som om Sony-skärmen lade i en extra växel och ännu en ”hinna” försvann mellan oss och handlingen på skärmen.

Sony-skärmen har som nämnts extra bred betraktningsvinkel för att vara en LCD-skärm, vilket betyder att man kan få en bra bildkänsla även om man sitter flera stycken i TV-soffan. Svärtan och kontrasten är dock inte helt i referensklass. Här får X90C se sig besegrad av andra TV-apparater i prisklassen, inklusive Sonys egen X93C som har en VA-baserad LCD-panel med mer exakt ljuskontroll.

 

Ljudkvalitet

Detta är en extremt tunn TV och för att lyckas med det konststycket har Sony naturligtvis varit tvungna att spara in på en del ställen. Det finns inget utrymme över för ordentliga högtalare, knappt något utrymme alls. För att lösa detta har Sony placerat högtalarna på undersidan där de fyrar av ljudet nedåt. Ljudkvaliteten har dock ändå en duglig klarhet och fungerar helt godkänt för dialog, nyheter och underhållning. Men så fort man blandar in musik eller filmeffekter hörs det att ljudnivån är tämligen tunn och begränsad.

 

Slutsats

Vid första anblicken kan Sony 65X9005C verka vara en typisk design-TV, där det lagts mer vikt vid formgivning och utseende än bästa möjliga bild. Långtifrån, detta visar sig vara en på många sätt fullgod TV, även för kräsna bildentusiaster – framför allt de som redan har en separat ljudanläggning! Det smala formatet kan faktiskt vara en bonus eftersom det ger en möjlighet att få plats med en större skärm än som är möjligt med klumpigare konstruktioner. I skrivande stund är det priset som är den största nackdelen. Visst måste man ”lida lite” för skönheten, men just nu känns TV:n lite dyr jämfört med såväl X9305C som andra konkurrenter.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild