TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony Bravia XR X95K (XR-75X95K)

Sonys MiniLED visar musklerna

Sony har uppgraderat en av sina bästa LCD-skärmar med finmaskig MiniLED-bakbelysning. Den ger imponerande exakt kontrast och ljusstyrka, men det finns fortfarande utrymme för förbättringar ...

Av / 2022-10-20 - 09:00
Sony Bravia XR X95K (XR-75X95K)

Ljud & Bild tycker

  • Sony X95K har en ljusstark och kontrastrik bild med fängslande djupskärpa. Google TV-gränssnittet fungerar effektivt och erbjuder ett stort urval av appar.
  • Sony-skärmen har fortfarande små ljusglorior runt ljusa föremål mot mörk bakgrund och svärtan håller inte riktigt OLED-klass.

Sony är inte en tillverkare som vilar på sina lagrar. Vid sidan av nykomlingar som den första QD-OLED-skärmen A95K har de sett till att ge årets LCD-skärmar en välkommen uppgradering. 2022-modellen X95K har fått en efterlängtad förbättring i form av MiniLED-bakbelysning.

Det kan finnas flera anledningar att överväga en LCD-skärm framför OLED. Om du är ute efter en storskärm med extra stark ljusstyrka, som kan lysa hela dagen utan risk för inbränning eller liknande, kan en sådan TV ha många fördelar. Den största utmaningen är kontrast och svärta, där LCD sällan lyckas leverera något som liknar OLED-prestanda. Men då kommer den nya MiniLED-tekniken till undsättning!

insitu X95K85 04 Large scaled
X95K är toppmodellen bland Sonys 4K LCD-modeller. (Foto: Sony)

Sony X95K

X95-serien är Sonys bästa LCD-TV med 4K-upplösning: skärmstorlekarna börjar på 65 tum och går upp till 85 tum (med ett ganska så saftigt hopp i pris). Här befinner vi oss utan tvekan i highend-klassen både vad gäller pris och specifikationer. Och inte minst vikt! 75-tummaren vi har fått låna väger 43 kilo utan fötter.

Som vanligt har Sony varit flitiga med byggkvaliteten, X95K är en gedigen mastodont-TV. Även om formfaktorn har blivit lite slankare sedan förra årets modell är det fortfarande en ganska voluminös skärm vi har att göra med. Betydligt klumpigare än Samsungs slimmade toppmodell QN95B, till exempel. På plus-kontot kan alla anslutningar hållas dolda bakom diskreta lock.

Sony-skärmen står på två små eleganta fötter, som kan monteras brett eller smalt beroende på hur mycket plats du har på TV-bänken. Det går även att höja skärmen ett snäpp, för att få plats med en soundbar nedanför. Väldigt käckt!

Annons
65_X95K_titan_sil_titan_sil_edge2edge_cw 65_X95K_titan_sil_titan_sil_edge2edge_btyE
<
>
Sony X95K kan ha fötterna monterade på kanterna eller mer mot mitten. (Foto: Sony)

Användning och finesser

X95K utnyttjar Sonys senaste innovationer på smart-fronten. Den kommer laddad med det välkända Google TV-användargränssnittet, som känns enkelt och effektivt att använda och som även ger tillgång till ett stort urval av appar. Men längst in kör TV:n fortfarande samma Android 10-version som fjolårets modeller.

Sony har lyckats väl med att integrera ett eget menysystem ovanpå Googles, så att man alltid har enkel tillgång till viktiga inställningar för ljud och bild. Vi anser att detta är ett av de bästa systemen just nu.

Fjärrkontrollen är Sonys uppdaterade premiumfjärrkontroll av borstad metall. Den har blivit betydligt mindre än sin föregångare och har snabbknappar för de viktigaste funktionerna. Knapparna har även bakgrundsbelysning så att de är lättare att hitta i mörker.

När det gäller anslutningar har det inte hänt så mycket sedan sist. Sony följer samma recept som i tidigare modeller genom att bara två av de fyra HDMI-ingångarna stöder 4K/120 Hz. Så om du använder ljudreturkanalen (eARC) för att koppla in en soundbar har du i praktiken bara en 2.1-kompatibel ingång.

Formatstödet är däremot felfritt. Sony-skärmen har stöd för viktiga HDR-format som Dolby Vision vilket garanterar att väldigt mycket streaming-innehåll (Netflix, Disney+ etc.) kan visas på ett optimalt sätt. På gaming-sidan stöder den VRR (Variable Refresh Rate) och har ett särskilt spelläge med kort fördröjning, som vi mätte till cirka 20 millisekunder. Nackdelen är att man då måste stänga av Sony-skärmens lokala dimning, vilket markant sänker den upplevda kontrasten.

Sony X95K remote scaled
Fjärrkontrollen är Sonys premiumvariant med Bluetooth och lysande knappar. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Som nämnts har Sony X95K fått ett par viktiga uppgraderingar på insidan, närmare bestämt i bakbelysningen: de traditionella lysdioderna är utbytta mot en mer avancerad MiniLED-variant. Dessa är bara en bråkdel så stora som den konventionella sorten och gör att man kan ha betydligt fler ljuspunkter på samma skärmyta. Men det är bara halva historien.

Med ett så enormt antal lysdioder är det teoretiskt möjligt att åstadkomma en ytterst finmaskig och precis bakbelysning, utan plågsamma gloria-effekter. Men kraft är som bekant ingenting utan kontroll! För att hålla koll på så många dimningszoner, som ändras dynamiskt i takt med bildinnehållet, krävs det saftig processorkraft.

Det är här Sony hävdar att deras Cognitive XR-videoprocessor ska göra den stora skillnaden. Bildbehandlingen XR Backlight Master Drive analyserar kontinuerligt bilden och tar bland annat hänsyn till formen på föremål när den ska styra de många dimningszonerna.

Strålande ljusstyrka

Vi har redan viss erfarenhet av MiniLED-baserade skärmar, särskilt Samsungs toppmodell QN95B har imponerat på oss med sin exakta kontrast- och ljusstyrning. Sony X95K kommer nära den sydkoreanska rivalen, men är inte lika imponerande på alla områden.

Första intrycket är att det här är en väldigt ljusstark TV med massor av ”headroom” för de mest krävande HDR-sekvenserna. Formula 1: Drive to survive på Netflix har till exempel många helskärmsscener i dagsljus som kan verka lite matta på vissa TV-skärmar. Sony X95K lyckas dock återge bilderna från F1-stjärnornas vardag med en underbar intensitet, samtidigt som den bevarar en naturlig färgbalans. Och det mitt på ljusa dagen!

Här har Sony-skärmen en klar fördel mot OLED-skärmarna som har en tendens att gå in i väggen när man ber dem visa scener med mycket ljus. Det slår oss direkt att Sony X95K är en hejdundrande bra TV för sport och allmän TV-underhållning. Inte minst för att den även har ett effektivt antireflexfilter som minskar reflektioner från omgivningen.

Är det så neutrala färger som möjligt du är ute efter så är det bildläget Film (eller Dolby Vision Bright) du ska välja. Men Sony-skärmen har faktiskt också ett dynamiskt Vivid-läge som fungerar förvånansvärt bra. Där får du en saftig ljusstyrka utan att färgmättnaden löper amok fullständigt.

Sony X95K Formula 1 Sony X95K Formula 1 (2) Sony X95K Formula 1 (3) Sony X95K Formula 1 (4)
<
>
Sony-skärmen har en kontrastrik bild med strålande ljusstyrka. Här med ”Formula 1: Drive to survive” på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Svärtan inte riktigt i OLED-klass…

När vi byter till film i mörka/dämpade omgivningar blir intrycket lite annorlunda. Här sätts TV:ns bakgrundsbelysning och bildbehandling på svåra prov! Förväntningarna på Sonys ljusprecision var naturligtvis höga. Men i själva verket upplevs inte den lokala dimningen lika exakt som vi hade förväntat oss.

Även om zonindelningen verkar mer exakt än i föregångaren X95J är den inte lika finmaskig som i Samsungs toppmodell QN95B. I de mörka grottscenerna i Maktens Ringar kan vi fortfarande skymta en viss halo/gloria runt ljusa föremål mot mörk bakgrund.

Svärtan är aldrig lika kolsvart som den man kan se på en OLED-skärm: lite ljus släpps alltid igenom, vilket skapar en lätt blåaktig/gråaktig nyans där det egentligen borde vara kolsvart. Jämfört med Sonys egen OLED-rival A80K, som även finns i 77 tum, har X95K ett märkbart plattare djupperspektiv och lite av realismen saknas. Tråkigt men sant!

Sony X95K backlight scaled
Även om den nya MiniLED-bakbelysningen har blivit mer finmaskig kan man fortfarande skymta en del haloeffekter runt ljusa föremål mot en mörk bakgrund. (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

Som det anstår en toppmodell är Sony X95K även utrustad med ett starkt uppgraderat ljudsystem. Det så kallade Acoustic Multi Audio-systemet består av högtalare placerade under, ovanför och på sidorna av skärmen. Tanken är att ge bra spridning av ljudet och en mer exakt lokalisering av ljudeffekterna i samspel med handlingen på skärmen.

Ljudet är mycket riktigt helt utmärkt och ett tydligt steg upp från de billigare modellerna i Sony-stallet. Här finns både en fängslande klarhet i toppen av diskanten och ett varmt och fylligt mellanregister som gör att röster och ljudeffekter framträder tydligt. Här finns också gott om bas, vilket ger ljudeffekterna lite extra tryck. Ljudbilden är tillräckligt stor för att matcha handlingen på skärmen.

Som en bonus har X95K även Sonys S-Center-funktion. Det sitter en högtalaringång på baksidan som gör det möjligt att använda skärmens inbyggda högtalare i kombination med något av Sonys egna ljudsystem. På så sätt kan TV-högtalarna användas som centerkanal och därmed avlasta de andra högtalarna. Vi har goda erfarenheter av detta från testet av bland annat soundbar-högtalaren HT-A7000 och surroundhögtalarna HT-A9. Med andra ord finns det gott om uppgraderingsalternativ!

Slutsats

X95K är den bästa 4K LCD-skärmen Sony kan leverera 2022. Den japanska tillverkarens toppmodell drämmer till med saftig ljusstyrka och imponerande bra kontrast, vilket är extra fördelaktigt för sport och TV-tittande i ljusa omgivningar. Dessutom gillar vi det uppdaterade Google TV-användargränssnittet och fjärrkontrollen, som gör det här till en TV som är snabb och enkel att använda.

Bildkvaliteten har många ljuspunkter, bokstavligen: Tack vare den nya MiniLED-tekniken har Sony-skärmen också en bra svärta för de mörkaste filmsekvenserna – men den är inte i klass med de allra, allra bästa. X95K kan inte mäta sig med de häftigaste OLED-skärmarna och den har inte heller lika exakt ljuskontroll som vår MiniLED-favorit, Samsung QN95B.

Om X95K hade lanserats för ett par år sedan hade vi antagligen varit fulla av beundran, men sett med dagens ögon hamnar den alltså en liten bit efter de allra bästa. Detta visar bara att konkurrensen i highend-klassen är stenhård!

Karakter
Sony Bravia XR X95K (XR-75X95K)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Bra och billiga TV-apparater

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Ljud & Bild