TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony A85 (KD-65A85)

OLED-TV med tryck

Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.

Av / 2020-10-20 - 08:00
Sony A85 (KD-65A85)

Ljud & Bild tycker

  • Sony A85 ger supervackra bilder med fin kontrast, djup svärta och mjuka rörelser. Dessutom ger de osynliga högtalarna ett klart och tydligt ljud. Fjärrkontrollen har också blivit mycket bättre.
  • Sony-skärmen får leva utan de senaste HDMI 2.1-finesserna.

A85 är den billigaste OLED-serien Sony har att erbjuda modellåret 2020. Den bygger på samma formel som tidigare generationer, med en toppmodern bildpanel hämtad från LG medan Sony själva har stått för bildbehandlingen och ljudet. Här använder japanerna återigen sin innovativa Acoustic Surface-högtalarteknik, där ljudet kommer direkt ur TV-skärmen – vilket också bidrar till en säregen, minimalistisk design.

Årets modell har fått en rad uppdateringar men den viktigaste förändringen är gömd under skalet. A85 är nämligen utrustad med Sonys X1 Ultimate-videoprocessor, som redan är känd för grymma bildprestanda. Dessutom kan TV:n skryta med Android-gränssnitt och stöd för de senaste videoformaten. Allt detta bidrar till ett ytterst potent totalpaket.

Design

Sonys OLED-skärmar kan hävdas vara några av de mest stilrena på marknaden. Liksom sina föregångare har A85 en läcker design med en mörk, rundad ram i borstad metall som vilar på två diskreta metallfötter.

KD-65A85-87-89-PRODUCT-IMAGE(8) KD-65A85-87-89-PRODUCT-IMAGE(4) KD-65A85-87-89-PRODUCT-IMAGE(10) KD-65A85-87-89-PRODUCT-IMAGE(5) KD-65A85-87-89-PRODUCT-IMAGE(11)
<
>
Sony A85 har en exklusiv design som ser bättre ut än många av de andra OLED-skärmarna vi har haft på testbänken. (Foto: Sony)

 

Här finns inget blinkande ljus som kan störa bildupplevelsen: Vi lägger dock märke till att A85, som de flesta OLED-skärmar, har en väldigt blank skärmyta. Detta innebär att TV:n är känslig för både spegelbilder och ljuskällor i rummet. För att inte tala om fingeravtryck från husets juniorer. Tänk på det!

Annons

Sedd från sidan är OLED-panelen tunn, men skärmen har också en tjockare del där elektroniken och högtalarna sitter. Detta innebär att TV:n sticker ut en del om den monteras upp på väggen.

Användning och finesser

A85 är laddad med det populära Android-systemet från Google (version 9.0). Sony var en av de första tillverkarna som använde Android och den nuvarande versionen har fått ett antal förbättringar. Menyerna har blivit mer överskådliga och apparna laddas snabbt. Tack vare Google-plattformen är utbudet av tjänster också mycket brett, numera finns även Disney+ med.

Sony A85 Android scaled
Användargränssnittet är Android-baserat och Sony-skärmen har en hel rad aktuella strömningstjänster. Foto: Audun Hage

A85 har också stöd för Google Assistant-röststyrning och inbyggt Chromecast som gör det enkelt att strömma eller dela innehåll från Android-mobiler. Apple-användare kan glädja sig över stöd för AirPlay och Homekit, vilket gör det enklare att styra TV:n och dela innehåll från iPhone.

Vi har länge kritiserat Sony för deras förhistoriska IR-fjärrkontroller. Därför är det bra att även A8-serien har fått den uppdaterade premiumfjärrkontrollen med Bluetooth-överföring. Den har blivit betydligt bekvämare att använda och behöver inte ens pekas mot TV:n för att fungera.

Sony A8 premium remote scaled
Ny fjärr! Foto: Audun Hage

Sony A85 stöder både Dolby Vision HDR och vanlig HDR10 och HLG. Den kan också skryta med Netflix Calibrated Mode, som visar Netflix-innehåll i studiokvalitet. Däremot finns inget stöd för det öppna formatet HDR10+ med dynamiska metadata, som bland annat Amazon Prime använder. Varför inte, Sony?

Saknar HDMI 2.1

Sony A85 har fyra HDMI-ingångar, varav en är utrustad med den högupplösta ljudreturkanalen eARC. Tyvärr får man leta länge efter HDMI 2.1, som är det allra senaste på anslutningsfronten. Detta innebär att ett antal moderna funktioner, främst gaming-relaterade, lyser med sin frånvaro.

A85 måste klara sig utan VRR (variable refresh rate) och ALLM (auto low latency mode), för att inte tala om HFR (high frame rate, 4K/120 Hz). Vi tycker att detta verkar lite illa genomtänkt av Sony, som också är spelkonsoltillverkare. Nyss lanserade PlayStation 5 kräver inte nödvändigtvis alla dessa funktioner, men kan definitivt dra nytta av dem.

HDMI 2.1 eller inte, vi uppmätte fördröjningen (input lag) till cirka 15 millisekunder i Spel-läge, vilket är utmärkt.

Sony A8 input lag scaled

 

Bildkvalitet

Sony A85 har fått en reell uppgradering av ”bildmotorn” jämfört med föregångaren AG8. Värsting-processorn X1 Ultimate fanns tidigare bara i de dyraste Master Series- toppmodellerna.

Sony-processorn har många avancerade funktioner i verktygslådan, inklusive Pixel Contrast Booster som förbättrar färg och kontrast, och inte minst X-Motion Clarity som ska ge smidiga och sömlösa rörelser. Vi var naturligtvis nyfikna på vad Sony hade åstadkommit med sina nya bildtrix, och vi blev inte besvikna: Här blir nog både vanliga TV-tittare och ”tränade ögon” mäkta imponerade.

För det första har A85 ett imponerande starkt, brett och naturligt färgspektrum. I säsong 1 av Cobra Kai (Netflix) finns ett avsnitt där karatelärlingen Robert besöker en skatepark. De här utomhusscenerna är egentligen helt vanligt TV-innehåll, utan någon speciell imponator-faktor. Men Sony lyckas få dem att se skrämmande realistiska ut! Den turkosblå himlen lyser mot oss med en intensitet och ett färgdjup som vi knappt har sett maken till, utan att det känns överdrivet eller övermättat på något sätt. Hudtoner och gräs ser fortfarande väldigt naturliga och nyanserade ut. Här verkar det som om Sony-skärmen har fått en ordentlig ”vitamininjektion” jämfört med förra årets modell.

Sony A8 All Valley scaled
Hi-yaa! Sony A85 serverar knivskarpa, mjuka och flimmerfria bilder. Här från säsong 1 av Cobra Kai (Netflix). Foto: Audun Hage

Vi förflyttar oss från skateparken och in på karatemattan (vilken nostalgi!) och det tar inte många millisekunder förrän vi märker att något har hänt i rörelserna också. Föregångaren AG8, med X1 Extreme-processor, var redan väldigt bra på rörelseskärpa. Men A85 har faktiskt blivit ännu mjukare, skarpare och behåller fokus bättre utan att bryta upp i snabba rörelser och kamerapanoreringar. Undertecknad är ganska så känslig för sådant, men Sony A85 klarar sig vansinnigt bra – bland det bästa jag har sett när det gäller rörelser.

Sony-skärmen är också väldigt bra på brus, eller rättare sagt: frånvaron av brus. Aggressiv brusreducering kan ofta medföra att det lägger sig ett konstlat lager över bilden som suddar ut de minsta detaljerna. Det är som att kasta ut barnet med badvattnet! Sony har däremot en mycket effektiv och samtidigt varsam brusreducering: den lyckas filtrera bort irriterande block-brus utan att gröta till de små detaljerna.

När det gäller kontrast och svärta är OLED som vanligt i sitt esse. Vi noterar dock att A85 har fått lite mer detaljer i de mörka områdena, samtidigt som det finns mer dynamik i de ljusaste partierna. Sony-skärmen har också fått lite bättre ljusstyrka – ungefär 50-100 nits mer än sin föregångare. Det är inte dramatiskt mycket, men tillräckligt för att vara märkbart. A85 kan dock inte mäta sig med Panasonic HZ2000, som levererar uppemot 900 nits.

Ljudkvalitet

Den speciella högtalarlösningen är ett ess i rockärmen för Sony: Acoustic Surface-tekniken består av små ”aktuatorer” som får bildpanelen att vibrera i takt med ljudsignalen. Detta ger både hörbara och visuella fördelar.

På de flesta TV-apparater kan man uppleva att det finns en liten avvikelse mellan vad man ser och vad man hör, eftersom högtalarna sitter monterade under bilden. På Sony-skärmen kommer ljudet däremot rakt ut ur skärmen, vilket ger en mycket bättre koppling mellan ljudet och handlingen.

Sony-skärmen utmärker sig med ytterst tydligt och distinkt ljud och bra fyllighet i basen tack vare den extra bashögtalaren på baksidan. Ljudet kan också optimeras: med hjälp av fjärrkontrollens inbyggda mikrofon kan man göra en snabb ”rumskorrigering” som balanserar frekvensresponsen. Sammantaget låter det väldigt bra.

Naturligtvis kan Sonys ljudlösning inte mäta sig med stora soundbar-högtalare som har Atmos-surroundljud, och kräsna öron kommer säkert att vilja uppgradera så småningom. Och det går utmärkt att göra – A85 stöder högupplöst eARC med hög upplösning, och de inbyggda högtalarna är ju ändå osynliga och inte i vägen …

Slutsats

Sony A85 är på många sätt en superfin TV: årets modell har fått en viktig uppgradering på bildfronten som gör att A85 kan hävda sig bättre mot de andra OLED-konkurrenterna från Philips, Panasonic och inte minst LG själva. Sonys bildbehandling är bland de bästa i branschen när det gäller rörelser och färgåtergivning och kan åstadkomma riktigt magiska bilder! Sonys partytrick är den potenta inbyggda högtalarlösningen som ger ett starkt och tydligt ljud utan att vara synligt för blotta ögat. Däremot är det en liten besvikelse att A85 inte är uppdaterad på anslutningsfronten med de senaste HDMI 2.1-funktionerna. Detta är ingen ”dealbreaker” om man ändå inte tänker använda TV:n till någon av de senaste spelkonsolerna, men värt att notera. I slutändan tvekar vi inte att ge Sony A85 en klar rekommendation!

Karakter
Sony A85 (KD-65A85)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild