TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony 75XD9405

Storslam

Sonys toppmodell är ett monster på alla sätt och vis!

Av / 2016-08-29 - 06:00
Sony 75XD9405

Ljud & Bild tycker

  • Rödglödande kontrastegenskaper, förstklassig bildbehandling och inte minst en gigantisk bildyta gör Sonys toppmodell till en TV-upplevelse utöver det vanliga.
  • Ljudet är inte lika fett som bilden och Android-gränssnittet saknar fortfarande lite innehåll och logik jämfört med de bästa smartsystemen.

Mycket vill ha mer, brukar man säga. Efter att ha testat en rad 65-tums toppmodeller till fotbolls-EM kunde vi konstatera att storleken gör mycket för upplevelserna. En stor TV är A och O om du ska få den eftertraktade biokänslan när du tittar på sport, film och serier! Men kvaliteten är också viktig: bildparametrar som kontrast, skärpa och färger blir om möjligt ännu viktigare i takt med att skärmen växer i storlek.

Så då är frågan: Vad händer om vi satsar på något ännu större än 65 tum? Nyfikenheten drabbade oss och eftersom Sony 65XD9305 knep segern bland ett helt gäng tuffa utmanare i 65-tumsklassen så är det bara naturligt att se efter vad storebror med 75 tum har att erbjuda!

 

Bravia 75XD9405

Sony har en lång tradition av fina TV-apparater, ända från de allra billigaste och upp till de kolossalt kostsamma. TV:n vi testar här ingår definitivt i den senare kategorin. Med en prislapp på strax under 70 000 kronor är den en av de dyraste TV-modellerna på hela marknaden. Fast då handlar det också om Sonys flaggskepp för 2016: en jätte-TV med en bildkvalitet vi knappt vågade drömma om för bara ett par år sedan!

75XD9405 ser precis ut som sin lillebror 65XD9305, bortsett från storleken. Men Sony har utrustat den med lite extra ”bild-godis” på insidan, i form av äkta LED-bakbelysning. Alla LCD-skärmar är beroende av någon form av bakbelysning och den mest utbredda varianten är så kallad ”Edge LED”, där lysdioderna sitter i kanterna och ljuset reflekteras ut mot skärmen. Den typen gör det dock ganska så svårt att få tillräckligt jämn ljusfördelning, och en storskärm på 75 tum kräver grövre artilleri. Det har den fått också, i form av hundratals lysdioder som sitter grupperade över hela skärmen. Tekniken ger en mycket mer exakt kontroll över ljuset, bättre svärta och ännu saftigare kontrast!

Annons
Sony-skärmen har en imponerande smal framtoning oavsett om du väljer att väggmontera den eller inte. Sockeln är bara 45 cm bred och får alltså plats på de flesta TV-bänkar. (Foto: Tillverkare)
Sony-skärmen har en imponerande smal framtoning oavsett om du väljer att väggmontera den eller inte. Sockeln är bara 45 cm bred och får alltså plats på de flesta TV-bänkar. (Foto: Tillverkare)

Tunn storskärm

Sony har gjort betydande ändringar i designen av årets toppmodeller. Den mest påtagliga förändringen är att de avancerade Magnetic Fluid-högtalarna har försvunnit, vilket gör skärmarna betydligt smalare och lättare. Utan högtalare på sidan är faktiskt årets 75-tummare 3 centimeter smalare än förra årets 65-tumsmodell, 65X9305C, och hela 25 centimeter smalare än den gamla 75-tummaren! Jämfört med föregångaren har vikten bantats med 18 kilo, vilket är goda nyheter för dig som vill hänga TV:n på väggen. Sony har dessutom underlättat för detta genom ett medföljande väggfäste som är specialgjort för att skärmen ska kunna monteras tätt intill väggen. Bordsstativet som ingår är också tillräckligt smalt för att passa de flesta TV-bänkar och döljer alla kablar bakom ett extra lock.

 

Användning, appar och finesser

Precis som andra Sony-modeller är XD9405 en Android-TV, där gränssnittet är utvecklat i samarbete med Google. Och även om Android håller på att bli en välfungerande smart-plattform så har de en bit kvar till Samsungs SmartHub och LG:s WebOS 3.0 på en del områden. Det första man måste göra när man ställer in TV:n är att gå igenom en tidskrävande installationsprocess, men inte ens då är TV:n klar för att börja användas. Först måste en rad tjänster och program uppdateras, vilket också tar flera minuter, varpå TV:n måste startas om. Det här är något som går märkbart fortare hos en del av konkurrenterna.

När de första inställningarna är ur vägen känns dock Sony-systemet snabbt och smidigt att använda, och menyerna ger enkel tillgång till det man vill titta på, oavsett om det är Netflix, YouTube eller direktsänd TV via någon av ingångarna. Utbudet av användbara appar är begränsat och man hittar inte lika många lokala tjänster som hos Samsung och LG. Anslutningarna är däremot bra, med fyra HDMI 2.0a-ingångar och tre USB-portar. Sony-skärmen har även inbyggda TV-mottagare för marknät, kabel och parabol, så att du i många fall kan stoppa programkort och CAM-modul rakt i TV:n.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Bildkvalitet

Sony har alltid pratat om hur viktig skärmstorleken är för den totala bildupplevelsen. Deras allra första Ultra-HD-skärm kom 2013 och var en koloss på hela 84 tum! Med en så svårtillgänglig prislapp (och noll 4K-material att titta på) sålde den ganska så dåligt, fast bidrog åtminstone till att demonstrera hur häftigt Ultra-HD kan se ut.

Förutsättningarna är betydligt bättre för årets 75-tummare. 2016 är förhållandena mycket bättre för att avnjuta äkta Ultra-HD-underhållning. Vi har fått ett nytt UHD-Blu-ray-format och både YouTube och Netflix har streaming i UHD-upplösning. Sony 75XD9405 stöder alltihop, plus video i High Dynamic Range-kvalitet (HDR)!

Vi inledde testet med att stoppa in Ultra-HD-Blu-ray-filmen ”The Revenant” i skivluckan på vår Panasonic UB900 och första intrycket av Sony-skärmen är helt grymt. Vi har redan tittat på den imponerande öppningsscenen med Leonardo DiCaprio på flykt mellan träden otaliga gånger, men ingen annan skärm har gett oss samma inlevelse. Det som främst imponerar med Sony-skärmen är den fenomenala kontrasten mellan mörkt och ljust. Svärtan är inte helt i klass med OLED-skärmar som LG 65E6, men kommer förvånansvärt nära, och ljusintensiteten är fullständigt överlägsen! Sony-skärmen kan vara bländande stark när bilden kräver det. Det bidrar till bättre realism i filmer och scener som har High Dynamic Range – till exempel solljuset i ”The Revenant” eller explosionerna i ”Mad Max: Fury Road”.

Skillnaden mellan Sony 75XD9405 och andra, mer konventionella LCD-skärmar är att den kan fintrimma ljusstyrkan betydligt mer exakt. Vi kan konstatera att ljusfördelningen är mycket bra, utan störande halo-effekter, och skärmen kan klämma till med maximal ljusstyrka i ett litet område utan att det påverkar bilden som helhet. Detta var ett av få klagomål vi hade på lillebror 65XD9305 – och den är för övrigt en av de bästa kant-LED-modellerna på det området. Av alla skärmar vi har sett hittills är det bara Panasonic 65DX900E som kan mäta sig på ren och skär ljusstyrka och kontrast, och den får alltså nöja sig med väsentligt mindre bildyta.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Stor, större, störst

Vi anser att 55 tum är för lite för att skärpan och de extra detaljerna i Ultra-HD ska komma till sin fulla rätt, och att det är först vid 65 tum som saker och ting börjar blir riktigt roliga. Men det är bara tills man har provat med 75 tum! Sony-skärmen befinner sig i en helt egen viktklass när det gäller realism, engagemang och inlevelse.

Man behöver inte ens ha äkta Ultra-HD-videomaterial för att uppskatta den extra bildytan. Efter förra TV-grupptestet hade vi en rad 1080i-fotbollsinspelningar liggande i PVR-boxen, och det är ingen tvekan om att 75-tummaren förbättrar känslan ordentligt. Varje spelare på planen blir tydligare, det är lättare att se passningarna och det känns genomgående mer som om man befinner sig på arenan! Mycket av detta beror på Sony-skärmens inbyggda 4K Reality Creation-videoprocessor som gör ett utmärkt jobb med att skala upp vanlig HD till Ultra-HD.

 

Ljudet

En bild av den här kalibern förtjänar en ljudkvalitet av samma klass. Sony-skärmens inbyggda högtalare kan dock inte sägas göra bilden fullständig rättvisa. Ljudet är uppenbart nedprioriterat för att spara pengar i årets modeller och vi får leta (lyssna) länge efter föregångarnas levande, fylliga stereoljud. Sony-TV:n har en klar och tydlig röståtergivning som duger bra till nyheter och liknande, men till film och serier kommer du definitivt att behöva en separat ljudanläggning.

 

Slutsats

Den är stor, tung och oproportionellt dyr i förhållande till 65-tummaren, men Sonys toppmodell ger också en bildupplevelse som är utöver det vanliga. Den stora bildytan gör att minsta detalj framträder tydligare, vilket ger en mycket bättre ”biokänsla” med allt material. Lägg därtill en grym kontrast och en bländande ljusstyrka, så höjer Sony-skärmen ribban för sina konkurrenter. Sammantaget är detta den bästa TV-skärmen vi har sett hittills i år!

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild