Samsung har fortfarande en fördel av att de var tidigt ute med sina lövtunna LED-skärmar, som fick vanliga LCD-skärmar att verka klumpiga och gammaldags nästan över en natt. I år har deras designteam gått loss på själva ramen runt skärmen, och resultatet är en TV där nästan bara bilden återstår. Utan en tjock ram som distraherar får man nästan en känsla av att bilden svävar i luften. Och än en gång ser andra TV-apparater lite gammaldags ut …
Smart TV
Efter framgången med LED är det nu ”Smart TV” som Samsung vill att vi ska omfamna. En Smart TV kännetecknas av internetuppkoppling och större processorkraft än en vanlig TV vilket gör det möjligt att visa nytt slags material. I Samsungs Smart-portfölj finns bland annat filmhyra, Facebook, YouTube och andra nätbaserade applikationer. Du kan ladda ned både nyttiga och onyttiga små program och spel i Samsungs egen ”app store”. Webbläsaren har blivit mer användarvänlig och har äntligen fått stöd för Java och Flash. Den som är insnöad på sociala media kan till och med ha ett Facebook-fönster öppet samtidigt som de tittar på TV. Sammantaget är vi ganska imponerade över Samsungs nya Smart-portal, men vi märker att TV:n jobbar hårt med en del webbsidor – det är fortfarande en bit kvar till processorkraften i en vanlig laptop.
Bildkvalitet
I slutändan räcker det inte med smarta funktioner och ett läckert utseende, det är bildkvaliteten som räknas i en TV i den här prisklassen. Men på det området finns det lyckligtvis ingenting att frukta. I ljusa rum är Samsungen helt överlägsen. Det kraftiga LED-ljuset ser till att ljusstyrkan är mer än nog för alla situationer, och dessutom går det utmärkt att titta på TV i dagsljus utan att störas av plågsamma reflektioner. I stället för det blanka glas som bland annat LG och Toshiba har på sina LED-skärmar har Samsung en blank svart film över skärmen. Det är bara när bilden är väldigt mörk som vi kan skymta en spegelbild av oss själva.
Bildpanelen i 8-serien har en LED-belysning med så kallad Micro Dimming. De kantmonterade lysdioderna är indelade i olika zoner vilket gör att ljusstyrkan kan justeras på individuella områden av skärmen. Detta är inte samma sak som äkta LED-bakbelysning som LG, Philips och Toshiba har, men effekten är ungefär densamma samtidigt som skärmens tjocklek kan hålla nere till ett minimum.
Ett av våra klagomål på den förra generationen Samsung-paneler var att lysdioderna överst och underst hade en liten olycklig inverkan på spelfilmer som visas med svarta fält ovanför och under bilden. Fälten blev ofta helt grå när videomaterialet krävde starkt ljus, vilket minskade den upplevda svärtan en hel del. Lyckligtvis arbetar den dynamiska ljuskontrollen nu så snabbt att det känns mindre problematiskt, även om det alltjämt saknas lite mot de bästa bakbelysta LED-skärmarna.
Skärpan från HD-källor är oerhört imponerande och den fenomenala kontrasten lyckas få fram detaljer som lätt går förlorade på LG:s och Panasonics lite mindre ljusstarka plasmaskärmar. Men när det är sagt så är inte Samsung-panelen lika exakt och sömlös i färgåtergivningen som Panasonics VT30. Graderingen i gråskalan är inte heller lika exakt som hos plasmakonkurrenten. Även om svärtan är väldigt bra har bilden en tendens att gro igen i de mörkaste partierna, och de mörkaste gråtonerna visas i stället som helt svarta.
3D
Förra årets C8705-modell var den första 3DTV:n på den skandinaviska marknaden, men vi var inte särskilt imponerade av Samsungs TV när den kom. 3D-bilden hade tydliga inslag av crosstalk, ett fenomen som inte bara orsakade en sämre djupkänsla, utan också kan vara jobbigt för ögonen.
Därför är det glädjande att kunna konstatera att årets modell är mycket bättre. Crosstalk är ordentligt reducerat och 3D-bilden är mycket behagligare att titta på. Djupeffekten är också otroligt imponerande och här utnyttjar UE55D8005 att den kan leverera massor av ljus. Till och med när vi har på oss de mörka 3D-glasögonen ser vi alla detaljer klart och tydligt.
Samsung satsar alltjämt uteslutande på aktiva glasögon till sina 3DTV-skärmar och vi lär förmodligen inte se passiva glasögon från dem förrän nästa år. Samsung utvecklar dessutom en ny, passiv 3D-teknik i samarbete med RealD, där slutarprincipen har flyttats till skärmen. Tekniken har den fördelen att den gör det möjligt att visa Full-HD-upplösning, till skillnad från dagens polariserande teknik som halverar den vertikala upplösningen från 1080 till 540 linjer.
Slutsats
Samsung har byggt en fenomenalt snygg och lättanvänd TV med alla de rätta finesserna, och en bildkvalitet som passar otroligt bra till vanligt TV-bruk. Sedan får man leva med att UE55D8005 saknar lite av detaljerna i svart och att de bästa plasmaskärmarna fortfarande ligger snäppet före på 3D. Samsung-TV:n är en oerhört bra allroundskärm som har utseendet för sig!
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser