The Frame är Samsungs överlägset mest populära TV genom tiderna och det är inte svårt att förstå varför. Att ha en TV som ser ut som en tavla var länge en utopisk dröm för superrika, men när originalet introducerades 2017 fanns det plötsligt ett alternativ som gick att köpa för vanliga pengar.
Med en slimmad design, utbytbara ramar och ett smart väggfäste blev The Frame en omedelbar hit, och sedan dess har det bara fortsatt genom flera generationer. Detta har aldrig varit en ”highend-TV” med grym bildkvalitet, men ändå en solklar favorit i inredningsmedvetna hem. Om du lyckas hitta en bostadsannons där de har kvar TV:n i vardagsrummet på bilderna så kan du vara helt säker på att det är en Frame.
Nu har 2024 års modell LS03D gått att köpa ett tag, den är egentligen väldigt lik sin föregångare LS03B som funnits ända sedan 2022. Nu när utmanaren NXTFRAME knackar på dörren kan det ändå vara intressant att ta en titt på vad som är nytt och har ändrats sedan sist!
Samsung The Frame (2024)
TV-skärmen har exakt samma form och fysiska mått som sin föregångare. Det innebär en slimmad design där hela skärmen är lika platt överallt, utan några utstickande delar. Det gör att skärmen kan monteras tätt intill väggen med Samsungs eget väggfäste. Men The Frame har även VESA-fäste för den som vill använda andra väggfästen. Det ingår också separata fötter som gör att man kan montera TV:n på två olika höjder.
The Frame finns i skärmstorlekar från 43 tum hela vägen upp till 85 tum. Du kan använda samma utbytbara ramar på denna modell som på föregångaren LS03B, men de är fortfarande extrautrustning. Ramar i vitt och olika träfärger kostar runt tusenlappen, själva skärmen är svart. Du bör budgetera med en uppsättning ramar, annars kan det se lite grått och tråkigt ut. Kanske en färg som matchar golvet eller någon annan möbel?
Användning och funktioner
På smart-fronten skiljer sig The Frame från NXTFRAME genom att använda Samsungs eget operativsystem som heter Tizen. Samsung är duktiga på att hålla det uppdaterat med nya funktioner och appar. Bland de senaste finns streamingtjänsten Samsung TV+ som har många gratis (reklamfinansierade) TV-kanaler med nyheter och underhållning som Top Gear, Bloomberg och Baywatch.
Den väletablerade konstbutiken Art Store är en exklusiv tjänst öronmärkt för The Frame. Detta abonnemang (49 kr/mån) ger tillgång till ett brett urval av originalverk från kända fotografer och konstnärer. Samsung har avtal med en rad världskända museer och konstgallerier som MoMa och Metropolitan Museum of Art i New York. På så sätt kan väggen hemma dekoreras med konst från Vincent van Gogh och Piet Mondrian – eller varför inte Carl Larsson? Och om du inte känner för att abonnera på fancy konst kan du ladda upp dina egna fotografier via SmartThings-appen.
Bra anslutningar
För att skärmen ska hänga snyggt på väggen utan en massa sladdar är strömförsörjning, anslutningar och annan elektronik undangömd i den separata One Connect-boxen som kopplas till TV:n med en enda trådsmal kabel.
The Frame stöder HDMI 2.1 och 4K/120 Hz på alla fyra ingångarna. Det finns även stöd för viktiga spelfunktioner som VRR. Samsungs egen Game Bar ger full översikt över de olika inställningarna. Vi uppmätte fördröjningen (input lag) till cirka 12,5 millisekunder i 1080p/60 Hz-spelläge.
Observera att det bara är skärmstorlekarna från 55 tum och uppåt som stöder 120 Hz- videosignaler. De mindre Frame-modellerna har en lägre uppdateringsfrekvens på 60 Hz.
Bildkvalitet
The Frame använder också samma typ av LCD-bildpanel och videoprocessor som de två tidigare generationerna, med en matt yta (Matte Display) som motverkar reflektioner. Skärmen har även ljussensorer som korrigerar färgåtergivningen efter ljusförhållandena i rummet.
På insidan är detta fortfarande en relativt vanlig LCD-TV med 4K-upplösning, QLED-färgfilter och kantmonterad Dual LED-bakbelysning. Här finns alltså ingen fancy MiniLED-teknik som vi kan hitta i dyrare Samsung-modeller som S90D eller QN85D.
Samsung har dock sett till att få skärmen Pantone Validated, vilket innebär att de tagit en extra runda på fabriken för att garantera att skärmen kan återge olika fotografier och målningar exakt som originalen.
Hur ser det då ut i praktiken? Riktigt bra, faktiskt. Precis som förväntat är den senaste Frame-modellen väldigt snarlik sina föregångare, men första intrycket är att Samsung har gjort ett bra jobb med färgåtergivningen. Färgerna är starka och klara, på samma gång som de är relativt neutrala och har stor färgrymd.
Visst, detta är ingen ”QD-OLED”, men skärmen har ändå ett imponerande brett färgspektrum som får fram nyanserna i olika bilder. Här är Samsung i sitt esse jämfört med TCL, som inte får till riktigt samma färgrikedom och detaljgrad.
Ljusstyrkan är utmärkt, med tillräckligt med ljus för att visa en fullfjädrad bild i ljusa miljöer. Den matta ytan gör att skärmen är behagligt fri från reflexer och spegelbilder, men har också en inverkan på hur den ser ut vid vanligt TV-tittande. Bilden är imponerande klar och skarp, men beroende på ljusförhållandena kan den också kännas mindre ”polerad”. Detta var också något vi observerade under vårt test av flaggskeppsmodellen Samsung S95D.
Kontrasten är, som på de flesta LCD-skärmar, genomsnittlig och vi hade kunnat önska oss ännu större dynamik från mörkt till ljust. Här är The Frame väldigt lik TCL NXTFRAME. Samsung har dock en mer effektiv bildbehandling som hjälper till att göra det bästa av situationen.
The Frame lyckas till exempel få fram mer detaljer i de mörka partierna av en bild, samtidigt som det är mer ljus överallt. TCL hade i stället en tendens att sänka ljusstyrkan för mycket, trots att vi hade stängt av all energibesparing.
Samsung-skärmen är också rent allmänt bättre på rörelser, oavsett om det gäller fartfyllda sportsändningar eller kräset filmtittande. De olika bildlägena fyller sitt syfte. Rörelseutjämningen ger jämna bilder, men man kan också välja att stänga av den när man vill se långfilmer utan konstgjord utjämning.
Som jämförelse verkar det som om TCL NXTFRAME får lite problem i de snabbaste sekvenserna. I en del filmscener med snabb action och/eller hastiga kamerarörelser upplevde vi en del ojämnheter och uppbrytningar som inte var lika tydliga på Samsung-skärmen.
Totalintrycket är att Samsung har en lite mer raffinerad välfungerande bildbehandling än TCL-rivalen. Detta leder i sin tur till bättre skärpa som gör att de små detaljerna i en bild framträder tydligare.
Ljudkvalitet
På ljudsidan är Samsung The Frame utrustad med ett par kompakta undermonterade högtalare, samt några små element på baksidan. Ljudet är ungefär som man kan förvänta sig, ganska tunt och oinspirerande. Rösterna finns där, men kommer liksom inte fram ordentligt. Det finns inte heller någon nämnvärd bas.
Därför ligger det nära till hands att The Frame paras ihop med en passande soundbar, och gärna en trådlös subwoofer. Åtminstone om man har ambitioner om något som liknar ”hemmabioljud”.
Samsung har inte något celebert ljudpartnerskap med Bang & Olufsen, som TCL har, men deras egen högtalaravdelning har visat sig vara tillräckligt kompetent. Det senaste från dem är tavelhögtalaren Music Frame och det går att koppla två sådana till TV:n och få stereoljud.
Vi har också testat många bra soundbar-högtalare från Samsung och kan till exempel rekommendera den kompakta S711D, som finns i svart och vitt, som en bra matchning till The Frame. Den har också fördelen av att kunna ansluta kopplas trådlöst till TV:n, vilket innebär att du kan hoppa över HDMI-kabeln – den behöver bara en strömsladd.
Slutsats
Årets test av Samsung The Frame bjuder inte på några större överraskningar. 2024-modellen är väldigt lik de två tidigare generationerna och är ingen revolution i vare sig design, bild eller ljud. Lösningen med separat kopplingsbox och trådsmal kabel är fortfarande väldigt smart.
Dessutom har smartfinesserna blivit lite mer finputsade sedan sist, vilket gör att användarvänligheten är väl omhändertagen. Som ”konst-TV” på väggen är The Frame ett lite mer sofistikerat alternativ än TCL NXTFRAME, tack vare Samsungs Art Store. Men ett abonnemang kostar också extra.
Bilden visar att detta är en relativt ordinär LCD-skärm på insidan, men kvaliteten är bra. Färgåtergivningen är tjusig och skärpan utmärkt, även om man får klara sig utan den bländande kontrasten som de häftigaste OLED-skärmarna har. Ljudkvaliteten är ungefär lika tunn som kanten runt bilden, men det går att lösa med separata högtalare.
Sammantaget är Samsung The Frame fortfarande – efter alla dessa år – en av de mest mångsidiga TV-apparaterna du kan köpa. Och originalet är fortfarande bäst!
Också i detta test:
TCL NXTFRAME A300 Pro
Ingen dålig kopia
TCL:s egen The Frame-variant heter NXTFrame och är ingen dålig kopia alls, men det finns utrymme för förbättringar.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser