TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung QN95C (TQ65QN95C)

Samsung vässar toppmodellen

En av Samsungs allra bästa TV-apparater är tillbaka i en ny 2023-version: QN95C är en imponerande syn från alla vinklar, men Samsung har också gjort några intressanta förändringar.

Av / 2023-05-04 - 09:00
Samsung QN95C (TQ65QN95C)

Ljud & Bild tycker

  • Samsung QN95C har en spektakulär bild med stark kontrast och bländande ljusstyrka. Tack vare bra svärta, precis ljusstyrning och lite skärmreflektioner är detta en utmärkt TV för ljusa rum.
  • Samsung har tagit bort den populära One Connect-boxen, som nog kan saknas av somliga. Samsung visar fortfarande inga tecken på att stödja det populära Dolby Vision HDR-formatet.

Samsungs TV-sortiment för 2023 är större och bredare än någonsin. Den sydkoreanska tillverkaren har nu TV-apparater från budget- till highend-klass, med 4K-eller 8K-upplösning, QLED- eller OLED-teknik och i skärmstorlekar från 32 till 98 tum!

Bland de allra mest spännande modellerna i den övre prisklassen hittar vi Neo QLED-modellen QN95C. Det här är flaggskeppet bland 4K QLED-modellerna och efterträdaren till QN95B, en av de bästa LCD-skärmarna vi testade förra året.

Med stark MiniLED-bakbelysning, knivskarp design och bra anslutningar är detta en läckerbit för extra kräsna TV-tittare. Men på samma gång har det hänt något som möjligtvis kommer att göra några lojala Samsung-användare besvikna…

Samsung QN95C: Välutrustat och påkostat flaggskepp

Samsung säger att de har finjusterat Quantum Matrix MiniLED-tekniken i QN95C för att ge ännu bättre HDR-egenskaper. Här får du högsta prestanda och de flesta av alla smarta funktioner som Samsung kan erbjuda – bara överträffat av 8K-flaggskeppsmodellen QN900C.

QN95C-serien finns också i ett brett urval av skärmstorlekar, från 55 tum och hela vägen upp till 85 tum. Samtidigt noterar vi att priset har gjort ett litet hopp sedan förra årets modell, förmodligen på grund av den starka euron.

Annons
QN95C_003_L-Perspective_Slate-Black QN95C_001_front_Slate-Black QN95C_002_R-Perspective_Slate-Black QN95C_004_L-side_Slate-Black
<
>
Samsung QN95C. (Foto: Samsung)

Trådsmal design

Utseendet går inte att klaga på: QN95C har en otroligt välformad och läcker design. Själva skärmen är bara 20 millimeter tjock. Det är faktiskt några millimeter tunnare än föregångaren, för att inte tala om konkurrenten LG OLED G3.

Samsung har även gjort en märkbar designförändring i år, som även påverkar funktionaliteten. Föregångaren QN95B kunde skryta med en separat One Connect-box för anslutningarna, men den har numera försvunnit och ersatts av vanliga kontakter.

Enligt Samsung har många efterfrågat en toppmodell med integrerade anslutningar eftersom inte alla ser fördelen med den separata kopplingsdosan med tillhörande strömförsörjning och kabel. Men vi ska inte utesluta att det också kan ha med kostnadsbesparingar att göra.

Under alla omständigheter kan frånvaron av One Connect-boxen vara en nackdel för de som har många uppkopplade enheter och vill ha det snyggt och prydligt i TV-rummet. Vill man väggmontera TV:n krävs det också lite mer jobb med att dra och gömma undan kablarna ner till TV-bänken.

På den positiva sidan har Samsung lyckats hålla skärmen imponerande tunn, trots integrerade anslutningar och strömförsörjning. Det gör att den ser snygg ut från alla håll och den kan dessutom hängas tätt intill väggen.

Samsung QN95C apps Samsung QN95C rear Samsung QN95C speakers
<
>
Baksiden är platt, med integrerade anslutningar. Kablarna kan dras ner genom foten.. (Foto: Audun Hage)

Användning och finesser

Även om Samsung har flyttat elektroniken till insidan i år har de lyckligtvis behållit de fina anslutningsmöjligheterna. QN95C är utrustad med fyra HDMI 2.1-kompatibla ingångar och kan hantera 4K-video med upp till 144 bilder per sekund.

Med andra ord är detta en intressant TV för spelare, eftersom man kan koppla in både spelkonsoler och speldatorer utan att få slut på ingångar. Många av TV-apparaterna på marknaden i dag får nöja sig med att bara två av fyra ingångar är fullfjädrade HDMI 2.1.

En annan sak som har bantats ner är den uppladdningsbara fjärrkontrollen. Den är gjord av återvinningsbar plast och känns lättare i handen än tidigare – och kanske lite billigare.

Vi hade mycket väl kunnat tänka oss något i borstad metall på en sådan här toppmodell. Å andra sidan slipper du hack i parketten varje gång du tappar den i golvet!

QN95C kommer laddad med Tizen, som är Samsungs egenutvecklade användargränssnitt. Det är fortfarande en av våra favoriter när det gäller styrning och app-utbud.

Uppmärksamma läsare kommer kanske ihåg att vi klagade lite på Samsung förra året eftersom några av förändringarna i menysystemet kändes som ett steg bakåt. Det gällde särskilt inställningsmenyerna som verkade dolda bakom onödigt många klickningar, plus att de skymde skärmen i onödan. Därför är det glädjande att se att Samsung har löst detta på ett smartare sätt i år.

Menyn för bildinställningar finns numera som en ”popup”-menyrad när man trycker på inställningsknappen på fjärrkontrollen – till glädje för både vanliga och mer avancerade TV-tittare. Det är enkelt att göra inställningar utan att tappa det man tittar på, samtidigt som man kan trycka på hemknappen och se tillgängliga program, streamingtjänster och liknande.

Samsung QN95C remote front Samsung QN95C remote rear Samsung QN95C inputs
<
>
Den lilla uppladdningsbara fjärrkontrollen med solceller på baksidan har blivit ännu tunnare och lättare än tidigare. Numera är det dock gjord av plast och ger kanske ett lite billigare intryck.

Stort utbud av appar – men inte Dolby Vision

QN95C har ett brett urval av appar och streamingtjänster, inklusive nya MAX, SkyShowtime utöver Netflix, Apple TV+, Amazon, Rakuten och Disney+. Och vi ska inte heller glömma Samsung TV+ som har ett antal gratis-TV-kanaler.

Däremot tycks inte Samsung vilja stödja Dolby Vision HDR-formatet i år heller. QN95C stöder förstås ”vanligt” HDR-innehåll, men det populära Dolby-formatet lyser med sin frånvaro. Detta är ett väldigt utbrett format på olika streamingtjänster (även för gaming), som därför måste ses i HDR10-format på Samsung-skärmen i stället.

Den viktigaste skillnaden mellan HDR10 och Dolby Vision är att det senare innehåller dynamisk metadata om kontrastförhållandet i olika scener. Det hjälper TV-skärmarna att anpassa ljusstyrkan optimalt i förhållande till videomaterialet. Utan dessa metadata måste TV:n ”gissa” sig till de optimala ljusnyanserna med hjälp av dynamisk tonmappning.

QN95C stöder dock det mindre utbredda HDR10+-formatet, men till Samsung-ägares glädje har åtminstone Apple nu börjat stödja HDR10+ i sina originalserier. Om de bara kunde övertala Netflix och Disney att göra samma sak så skulle avsaknaden av Dolby Vision inte kännas lika stor.

Samsung QN95C webcam (2) Samsung QN95C webcam
<
>
En nyhet i årets QN95C-modell är den medföljande slimmade webbkameran, som enkelt kan fästas ovanpå skärmen och användas för videosamtal med till exempel Google Meet. (Foto: Audun Hage)

 

Nytt för i år: mer finmaskig MiniLED-bakbelysning

Neo QLED är Samsungs beteckning på LCD-skärmar med MiniLED-teknik. ”Mini” syftar på lysdioderna inuti LCD-panelen, som har krympt till en bråkdel av den vanliga sorten.

Sådana små lysdioder finns det naturligtvis plats för många fler av på en viss skärmyta. Resultatet är betydligt jämnare ljusfördelning och bättre kontrast än den gamla och grövre LED-varianten. Tekniken kräver dock extra exakt kontroll och styrning av ljuset för att undvika en synlig haloeffekt runt ljusa föremål. Detta är ett problem vi ser med LCD jämfört med OLED, där varje liten pixel kan släckas och tändas individuellt.

Samsung säger att de ungefär har fördubblat antalet dimningszoner på QN95C-serien i år, jämfört med QN95B från förra året, och 65-tumsversionen har enligt uppgift 1 344 zoner. Detta ska givetvis ge ännu mer finkornig och exakt kontroll över bakbelysningen.

Allting styrs av den avancerade ”Neural Quantum”-processorn som använder AI-teknik (neuralt nätverk) för att mäta och förbättra bilden. Artificiell intelligens kan låta lite läskigt nuförtiden, men så länge det ger en bättre bild är det väl bra, eller?

Bildkvalitet

9-serien från Samsung har regelbundet placerat sig i toppen bland marknadens LCD-baserade skärmar. Därför har vi naturligtvis höga förväntningar även på årets QN95C.

Och nykomlingen förnekar sig inte: första intrycket är att den, precis som sina föregångare, har en fenomenal ljusstyrka vilket resulterar i en kanonstark och livlig bild.

Samsung-skärmen pressar ut mer än 1900 nits i ett litet 10 % mätfönster, men lika viktigt är att den klarar upp till 600 nits med hela skärmen i vitt. För att sätta siffrorna lite i perspektiv så är det ungefär tre gånger så mycket som vad en OLED-skärm lyckas klämma ut.

Den saftiga ljusstyrkan gör för det första att HDR-innehåll blir riktigt ”eldsprutande” på den här skärmen. Lågor, explosioner, solljus och andra starka ljuseffekter formligen strålar ut mot oss, nästan så mycket att vi känner strålningsvärmen på huden.

En annan fördel med att ha så stark ljusstyrka till förfogande är förstås att Samsung-skärmen påverkas mindre av omgivande ljus. I praktiken kan den stå och visa innehåll i HDR-format i dagsljus, utan att få slut på krut.

När vi tittar på sport eller dokumentärer i HDR-kvalitet med massor av ljusa scener – till exempel Full Swing eller Drive to Survive på Netflix – är det lätt att bli fängslad av den lätta och kontrastrika presentationen. För att inte tala om vintersport med mycket vit snö!

Sådana discipliner, där stora delar av skärmen ska vara ljus samtidigt, är ett område där OLED-skärmar fortfarande har det svårt mot de bästa MiniLED-skärmarna. Även en mycket stark OLED-modell av den senaste generationen, till exempel LG G3, lyckas bara komma upp i runt hälften av ljusstyrkan hos Samsung QN95C i helskärmsvit.

Vårt testexemplar hade också en imponerande jämn och enhetlig ljusfördelning över hela panelen. Med undantag för en lite mörkare del i yttersta kanterna är QN95C bland det jämnaste vi någonsin sett från en LCD-skärm.

Rörelserna är också imponerande mjuka, vilket återigen bidrar till att göra detta till en TV som passar för sport. Precis som sin föregångare har QN95C en imponerande bildskärpa, som bevaras även när bilden är i snabb rörelse.

Samsung QN95C bright lights Samsung QN95C contrast Samsung QN95C sunlight
<
>
Samsung-skärmen har utan tvekan mer än tillräckligt med ljusstyrka för att visa sport och annan TV-underhållning i ett ljust rum – och fortfarande ha mer i reserv. (Foto: Audun Hage)

Imponerande svärta och kontrast

Saftig ljusstyrka är både glädjande och användbart. Ändå är det när vi dämpar ljuset i rummet och förväntar oss maximal biostämning som vi ser de största förbättringarna mot tidigare generationer.

Föregångaren QN95B var inte direkt slapp med ljusstyrningen heller, men det märks att QN95C har blivit ännu mer exakt i den lokala dimningen, tack vare indelningen i fler zoner. Dimningen tycks också fungera väldigt snabbt, utan eftersläpningar av ljus i bilden.

Samsung-skärmen lyckas återge även små ljusa föremål på en kolsvart bakgrund, utan att det syns någon irriterande gloria-effekt eller ljusblödning ut åt sidorna. I den mån det finns någon ”halo” runt ett föremål så är det mer en naturlig effekt av att mycket ljus fångas upp av ögat.

När merparten av skärmen kan vara släckt på detta sätt blir även svärtan som förväntat mycket bra – om inte direkt på OLED-nivå så i alla fall närapå! Detaljnivån och djupkänslan i mörka scener med små inslag av ljus är föredömligt bra.

Färgåtergivningen är både intensiv och välnyanserad, med imponerande färgvolym, och väljer du Film eller Filmmaker Mode kan du också få en tämligen neutral färgåtergivning. Å andra sidan finns det fortfarande mycket att tjäna på att göra en färgkalibrering.

Samsung erbjuder detta automatiskt genom finessen Smart Calibration, som gör det möjligt att själv kalibrera skärmen med hjälp av mobiltelefonen (kräver en nyare iPhone- eller Samsung Galaxy-modell). Men det blir förstås ännu mer exakt med en professionell Calman-kalibrering.

Konkurrenter?

Samsung QN95C är definitivt en av de bästa LCD-skärmarna vi har testat hittills i år, men vi får inte glömma att det finns flera konkurrenter att se upp för.

Den kanske mest spännande ”konkurrenten” kommer från Samsungs eget stall i form av S90C och S95C, som har spännande QD-OLED-panelteknik. Den senare ligger i ungefär samma prisklass och har dessutom One Connect Box, som Samsung alltså valt att hoppa över till QN95C i år.

En annan konkurrent att se upp med är LG OLED G3. Nykomlingen har en splitter ny ”MLA”-baserad OLED-panel som levererar rekordhög ljusstyrka, plus alla andra egenskaper vi förknippar med OLED.

Vi ska heller inte glömma Sonys kommande X95L, som blir det japanska märkets flaggskepp bland LCD-skärmar med MiniLED. Sony är kända för sin mycket precisa bildbehandling, men det återstår att se om ljusstyrningen och kontrasten är på samma nivå som Samsungs nykomling. Vi får testa och se!

 

Läs också LG:s nya OLED höjer ribban Vi har just haft LG:s nya 2023-modell OLED G3 på besök i testrummet. Har vi redan nu sett årets bästa TV?

Ljudkvalitet

Samsung QN95C har inbyggda högtalare både på undersidan, på sidorna och ovanpå, samt bashögtalare på baksidan. TV:n stöder även Dolby Atmos-ljudbehandling internt, så att du kan få en viss surroundkänsla från de inbyggda TV-högtalarna.

De inbyggda högtalarna kan naturligtvis inte mäta sig med en separat soundbar, men ger ändå en fyllig och stark återgivning av röster, musik och ljudeffekter.

Många föredrar nog ändå att koppla ett separat ljudsystem till en TV i den här klassen och lyckligtvis är det en enkel sak att göra via HDMI eARC-kontakten.

QN95C stöder även ljudöverföring via Wi-Fi, där det även går att överföra Atmos-ljudsignaler trådlöst. Då måste du dock ha en nyare soundbar från Samsung – till exempel slimmade S800B eller nykomlingen S990C.

Slutsats

Precis som föregångarna QN95B och QN95A är QN95C en av de bästa LCD-skärmarna i highend-klassen. Det här är LCD-teknik trimmad till sitt yttersta och kommer särskilt att tilltala de som föredrar en ljusstark TV för sport, spel och annan underhållning i ljusa rum.

Då är Samsung-skärmen verkligen i sitt esse, med en ljusstyrka och kontrast som överträffar det mesta vi har testat. Dessutom är detta en mycket kapabel TV för filmtittning i mörka rum, tack vare en ytterst exakt och finjusterad lokal dimning.

Skärmen har en slimmad och snygg design, med gott om anslutningar. Somliga blir nog besvikna över att Samsung har hoppat över den separata kopplingsboxen i den här generationen, men för dig som letar efter en potent LCD-baserad skärm kan vi lugnt rekommendera QN95C.

Karakter
Samsung QN95C (TQ65QN95C)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild