TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung QN95B (QE65QN95B)

Kontrastkanon från Samsung

Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.

Av / 2022-05-24 - 09:00
Samsung QN95B (QE65QN95B)

Ljud & Bild tycker

  • Samsung QN95B har en extremt ljusstark bild med utmärkt kontrast och gnistrande färgåtergivning. MiniLED-skärmen har dessutom fin svärta och ljuskontroll. En mycket bra allround-TV.
  • Samsung visar fortfarande inga tecken på att vilja stödja det populära Dolby Vision HDR-formatet. Det nya Tizen-användargränssnittet kan kräva lite tillvänjning för befintliga Samsung-användare.

2022 har alla förutsättningar att bli ett spännande TV-år: Vi har redan stiftat bekantskap med den banbrytande nya QD-OLED-tekniken för första gången. Och samtidigt lyckas tillverkarna ständigt klämma ut högre prestanda ur fintrimmade och väl beprövade tekniker som OLED och LCD.

Samsung har numera en fot i båda lägren: de har nyligen introducerat sin allra första QD-OLED men den sydkoreanska TV-tillverkaren har fortfarande stort förtroende för QLED LCD-tekniken, vilket toppmodellen QN95B är ett tydligt bevis på.

Samsung QN95B: Plankpolerat flaggskepp

QN95B är en av de häftigaste TV-apparaterna du kan köpa från Samsung i år (vid sidan av 8K-skärmarna QN900 och QN800B). Den tar över efter populära QN95A, en av våra LCD-favoriter från 2021. Här får du högsta prestanda och alla smarta finesser som Samsung kan erbjuda.

QN95B-serien finns i många olika skärmstorlekar, från 55 tum och ända upp till 85 tum. Så oavsett om du letar efter en kompakt TV med höga prestanda eller en topptrimmad hemmabioskärm så finns det en storlek som passar. I det här testet har vi tittat närmare på 65-tumsmodellen, men vi förväntar oss att prestanda är representativa för hela serien.

Vi noterar också att priset har gjort ett litet hopp sedan sist: årets modell kostar ungefär 7 000 kronor mer i 65 tum än vad förra årets modell gjorde när den introducerades. QN95B har med andra ord mycket att leva upp till!

Annons
QN95B 002 R Perspective Bright Silver
Samsung QN95B. (Foto: Samsung)

Nytt för i år: Förbättrad MiniLED-bakbelysning

Neo QLED är Samsungs beteckning på LCD-skärmar med MiniLED-teknik. ”Mini” syftar på lysdioderna på insidan av LCD-panelen som har krympt till en bråkdel av den vanliga varianten.

Med så pyttesmå lysdioder finns det plats för många fler på samma skärmyta. Resultatet ska bli betydligt jämnare ljusfördelning och bättre kontrast. Men det kräver extra precis kontroll och styrning av ljuset, annars kan en gloria (halo) synas runt ljusa föremål.

Samsung hävdar att det här är något som de har jobbat speciellt med att förbättra i 2022-modellerna. QN95B har en uppgraderad videoprocessor och en ny funktion som heter Shape Adaptive Light. Den analyserar videomaterialet och tar större hänsyn till föremål i bilden när ljuset dirigeras.

Ljusgraderingen har också blivit mer finmaskig (från 12 bit/4096 steg till 14 bit/4096 steg), så att skärmen kan reglera nivån på de många tusen lysdioderna med högre precision. På så sätt hoppas Samsung åstadkomma en mer exakt ljusstyrning.

Samsung QN95B: Design

Med tanke på all teknik på insidan skulle man kunna tro att TV:n var tämligen voluminös, men det är snarare tvärtom: eftersom MiniLED-bakbelysningen tar mycket mindre plats kan skärmen också göras betydligt tunnare.

Designmässigt ger Samsung QN95B ett tjusigt intryck. Skärmen är knappt 2,5 centimeter tjock sedd från sidan och det fina är att den behåller samma tjocklek hela vägen, utan att strömförsörjningen eller något annat sticker ut. TV:n är därför slimmad, modern och lättplacerad.

Samsung QN95B frame edge Samsung QN95B design rear Samsung QN95B rear speakers
<
>
QN95B har en ram av borstat stål, där bilden nästan går hela vägen ut till kanten. Fast inte hela vägen, som den gör på Samsungs 8K-flaggskeppsmodeller med så kallad Infinity Screen. (Foto: Audun Hage)

Bra anslutningar

Alla anslutningar görs till den separata kopplingsboxen Slim One Connect. Den är ett välkänt Samsung-trick för att hålla skärmen smal, samtidigt som man undviker kabeltrassel. Externa videokällor som TV-boxar och spelkonsoler kan gömmas undan i ett skåp, med bara en enda kabel upp till TV:n. Detta är naturligtvis extra snyggt om man vill hänga upp TV:n på väggen. Om man föredrar att ställa TV:n på ett bordsstativ går det också att sätta fast kopplingsboxen på baksidan av stativet.

Boxen stöder även HDMI 2.1 på alla fyra ingångarna: Det betyder att du har gott om plats för högupplösta videokällor som PS5 eller Xbox Series X, plus en separat soundbar-högtalare.

Samsung QN95B Slim One Connect Box
Samsung QN95B Slim One Connect Box. (Foto: Audun Hage)

Samsung-skärmen är väl förberedd för spel, tack vare en separat meny – Game Bar – där alla de viktigaste inställningarna är samlade. Den har även ett blixtsnabbt spelläge, där vi uppmätte fördröjningen till runt 10 millisekunder. Det är snabbt!

Uppdaterat användargränssnitt: Vad hände här, Samsung?

QN95B kör en ny version av Samsungs operativsystem Tizen. Användargränssnittet har fått en del uppdateringar i år – men allt är inte till det bättre, tycker vi.

Till vår stora förvåning har Samsung valt att hoppa över en av de sakerna vi gillade allra bäst med Tizen-systemet: Den praktiska menyraden som brukade dyka upp längst ner på skärmen har nu ersatts med en ny, heltäckande fullskärmsmeny.

Den nya huvudmenyn visas varje gång du trycker på hemknappen och visar tillgängliga appar, videokällor och rekommendationer.

Det enorma urvalet av appar och tjänster är naturligtvis positivt. Men det innebär också att innehållet du tittar på (till exempel STV-nyheterna eller en Netflix-serie) avbryts varje gång du vill kolla på menyöversikten. Det här är ett steg tillbaka, enligt vår mening, och om du kommer från en äldre Samsung-TV får du nog räkna med lite tillvänjning!

Du kan visserligen få upp bild- och ljudinställningarna genom att trycka på 123-knappen, men det här känns krångligare än det gjorde i det gamla Tizen-systemet.

Den smarta fjärrkontrollen är lyckligtvis densamma som förra generationen. Den är slimmad och användarvänlig, med inbyggda solceller som laddar batterierna.

Samsung QN95B home screen Samsung QN95B remote
<
>
Den nya huvudmenyn är överskådlig och har massor av innehåll, men täcker också hela skärmen – inklusive det du tittar på för tillfället. Vi saknar den gamla menyraden! (Foto: Audun Hage)

Brett utbud av appar – men inget Dolby Vision

Den snabba tillväxten av streamingtjänster kan vara anledningen till att Samsung har ansett att de behövt utöka sin huvudmeny. QN95B kan skryta med ett stort utbud, bland annat Netflix, Apple TV+, Amazon, HBO Max, Rakuten, Disney+ och Paramount+. The list goes on.

Samsung har också sin egen TV-tjänst (Samsung TV+), med ett antal TV-kanaler som är gratis. Detta kan vara praktiskt om du inte har tillgång till linjär-TV – men kan kännas lite överflödigt om du redan har gott om kanaler. Som tur är går det då att stänga av tjänsten genom ett par enkla menyinställningar.

Samsung visar fortfarande inga tecken på att vilja stödja HDR-formatet Dolby Vision. Detta är numera ett väldigt utbrett format på streamingtjänster som Netflix och Apple TV+, för att inte tala om 4K Blu-ray. Men sådant innehåll måste alltså ses i ”vanligt” HDR10-format. Däremot har QN95B fått intern avkodning av Dolby Atmos 3D-ljud.

Samsung QN95B: Bildkvalitet

När det gäller bildkvaliteten känner vi lyckligtvis igen oss. Föregångaren var hejdundrande bra och Samsung verkar ha behållit mycket av receptet i QN95B.

Så vitt vi vet har QN95B inte fått fler lysdioder eller zoner än föregångaren QN95A. Däremot har ljusstyrningen blivit mer exakt och finkänslig. Det märks på att konturerna runt ljusa föremål mot mörk bakgrund har blivit ännu skarpare och tydligare.

Samsung-skärmen har också en suverän ljusstyrka, som får den här TV:n att lysa starkare än det mesta annat vi har både sett och mätt. Hela 1800 nits i ett 10 %-fönster och upp till 600 nits i vit helskärm. Om du är en av de som tittar mycket på TV mitt på dagen, i ett rum med många fönster, kommer den här att vara mitt i prick. Helt enkelt för att du behöver tänka mindre på att dämpa eller skärma av ljuset.

Den generösa ljusstyrkan ger också en stor fördel när du tittar på modernt videoinnehåll i HDR-format. En populär serie som Formula 1 Drive 2 Survive, som är fullproppad med kontrastrika sekvenser, ser helt fenomenal ut på Samsung-skärmen. Det här är TV-underhållning med stor inlevelse och massor av adrenalin!

Samsung QN95B picture quality 3 Samsung QN95B picture quality 1 Samsung QN95B picture quality 2
<
>
Samsung QN95B har skarp och kontrastrik bild med saftig ljusstyrka. (Foto: Audun Hage)

Även om handlingen (i det här fallet ett Formel 1-lopp) äger rum mitt på ljusa dagen så finns det fortfarande gott om resurser för att återskapa dynamiken i bilden. Det glöder från bromsskivorna och gnistorna formligen sprutar om F1-bilarna när de kör genom kurvorna. När bilden är som bäst ser den nästan ut som 3D!

Den saftiga ljusstyrkan är också mycket jämnt fördelad över skärmen, med bara en aning vinjettering. Alltså att bilden blir lite mörkare i kanterna och hörnen. Bortsett från detta är QN95B en av de renaste LCD-skärmarna vi har sett, utan stora inslag av DSE (Dirty Screen Effect). En annan sak vi lägger märke till är att Samsung-skärmen har ett effektivt antireflexfilter, vilket hjälper till att minska spegling i ljusa miljöer.

Svärtan är också imponerande, även om QN95B inte riktigt når upp till OLED-tekniken. När vi ”tortyrtestar” Samsung-skärmen med krävande testbilder i ett kolsvart rum, och samtidigt tittar på den lite från sidan, lyckas vi ändå skymta lite halo-effekter här och där. På detta är OLED naturligtvis en fördel eftersom varje enskild pixel kan tändas och släckas. Med vanligt TV-tittande, i ett normalt upplyst rum, fanns det dock väldigt lite att klaga på.

Precis som sin föregångare har QN95B en imponerande bildskärpa, som även bevaras när bilden rör sig hastigt. Vi undrar faktiskt lite vad man ska ha 8K till, när 4K kan vara så här skarpt! Detta är antagligen med god hjälp av Samsungs bildbehandling, som ger lite extra skärpa i ansikten och andra föremål i förgrunden. Men det känns inte överdrivet på något sätt.

Ljudkvalitet

Samsung QN95B har även fått en del uppdateringar på ljudsidan. Bland annat har den numera stöd för Dolby Atmos-ljudbehandling internt, så att du kan få glädje av Dolby-surroundljud från de inbyggda TV-högtalarna utan att vara beroende av en soundbar.

Ljudet från de inbyggda högtalarna kan naturligtvis inte mäta sig med en tvättäkta extern soundbar, men har en tydlig och fin röståtergivning. Det finns också en bra fyllighet i basen, som skapar engagemang för musik och ljudeffekter. Faktum är att vi ibland upplevde att basåtergivningen var så stark att den orsakade vibrationer i TV-skalet! Fast det kan nog bero på att vårt testexemplar hade en lite lös bakplatta.

En nyhet på den här 2022-modellen är att man kan skicka TV-ljudet till en soundbar via Wi-Fi, som ett alternativ till HDMI-kabel. Atmos-surroundljud kan även överföras trådlöst om du har en kompatibel soundbar från Samsung. Vi har ännu inte kollat ​​hur bra den här funktionen fungerar, men den stöds av de nya soundbar-högtalarna HW-S800B och HW-Q995B som vi snart ska testa. Så häng med!

Läs också Samsungs nya soundbars får trådlös Dolby Atmos Får bland annat möjlighet för trådlöst Atmos surroundljud via Wi-Fi.

Konkurrenter?

Samsung QN95B seglar upp direkt som en av de bästa QLED-LCD-skärmarna vi har testat i år. Det finns dock gott om konkurrenter att se upp för i highend-klassen, inte minst från Samsung själva! Den nya QD-OLED-skärmen S95B har en ny spännande panelteknik och är en intressant utmanare till samma pris. Den ser vi fram emot att testa inom en snar framtid – kanske i en duell!

En annan konkurrent att se upp för är Sony, som också har lanserat sin första QD-OLED-TV, A95K. Den kan inte riktigt mäta sig med den saftiga ljusstyrkan från Samsungs QLED, men har däremot en fantastisk färgåtergivning och bredare betraktningsvinkel. Sony lanserar dessutom LCD-skärmar med MiniLED senare i år, som kan bli intressanta motståndare.

Vi får heller inte glömma ärkerivalen LG och nya toppmodellen OLED G2, som åstadkommit en del viktiga framsteg inom bland annat ljusstyrka. Om gaming och filmtittande i mörka rum räknas mest är den OLED-skärmen en stark kandidat.

Slutsats

QN95B är en av de häftigaste TV-apparaterna som Samsung kan leverera i år: Efterträdaren till QN95A känns mer som en evolution än en revolution, men så är ju också föregångare en av de allra bästa LCD-TV-apparaterna vi har testat.

Årets modell ger lite mer av allt det goda, i form av kanonstark ljusstyrka och utmärkt kontrast. Detta gör QN95B till en av de bästa TV-apparaterna för ljusa miljöer. Färgåtergivningen är oerhört livlig i den här QLED-skärmen, som dessutom går att kalibrera så att den blir ännu exaktare.

Samsung-skärmen har en praktisk och läcker design, och är fullproppad med smarta funktioner. Det nya Tizen-användargränssnittet känns dock inte lika smidigt som det gamla på alla områden. Här tycker vi att Samsung har försökt fixa något som inte behövde fixas! Frågar du oss borde de hellre lägga till stöd för HDR-formatet Dolby Vision, som de flesta konkurrenter har gjort för länge sedan.

Sammantaget är Samsung QN95B fortfarande en ytterst kapabel allround-TV, som passar för skärmtittande i olika miljöer och med alla slags underhållning, oavsett om det är sport, film eller spel.

 

Kalibrering av Samsung QN95B

Samsung QN95B stöder CalMan AutoCal-kalibreringsprogrammet. Genom att ansluta TV:n till en PC med mätutrustning kan man kontrollera och korrigera färgbalans och gråskala enligt gällande standarder.

Under mätningen av gråskala (SDR) fick vi först en genomsnittlig deltaavvikelse på 3,9 (bildläge Film). Det beror bland annat på lite för lite grönt, vilket ger en aning färgstick av magenta. Efter kalibreringen fick vi däremot en utmärkt gråskala på 0,3.

Färgåtergivningen uppmätte vi först till 3,4. Det är faktiskt långt över toleransen på 3 och inte särskilt imponerande 2022. Efter manuell finjustering fick vi däremot låga 0,5 i deltaavvikelse på färgåtergivningen.

Ljusstyrkan på MiniLED-skärmen är också utmärkt: QN95B hade 1800 nits i ett 10 %-fönster och strax under 600 nits i helt vit skärm.

Samsung är mer tidskrävande att kalibrera än vissa andra märken, eftersom man måste justera SDR och HDR separat. Dessutom måste man komma ihåg att göra ett par manuella förberedelser, som att stänga av ljussensorn för att spara ström och att ställa in färgrymden till Anpassad (Custom). På exempelvis Sonys Bravia XR-modeller går allt mer automatiskt och det räcker med att göra en enda kalibrering för att ställa in SDR/HDR och Dolby Vision samtidigt.

Det går alltså att få en ganska så exakt färgåtergivning från Samsung QN95, men det krävs en del manuellt arbete innan man hamnar helt rätt. Vi tycker nog att Samsung och Portrait Displays (som gör Calman) skulle kunna prata ihop sig och se om de inte kunde få till en bättre integration och ett bättre flyt med Autocal-programmet!

Samsung QN95B Gorm
All kalibrering utförs av Gorm Sørensen från ProCal. Gorm Sørensen är en ISF- och THX-certifierad kalibreringsexpert med många års erfarenhet av TV/AV, bio och sändningar.

Alternativ: Smart kalibrering med mobilen

Samsung QN95B har också ett annat alternativ: så kallad Smart Calibration, där man själv kalibrerar TV:n med hjälp av mobiltelefonen. Detta görs genom Samsungs nedladdningsbara Smartthings-app och den smarta kalibreringen stöds av såväl nyare iPhone-mobiler som utvalda Android-modeller – dock inte alla. Till exempel stöder nyare Samsung Galaxy-modeller Smart Calibration, men det finns inte till Sonys Xperia-modeller. Det beror troligen på att Samsung måste skapa en profil för kameran i mobilen för att färgkalibreringen ska bli korrekt.

Exakt hur bra den smarta kalibreringen fungerar jämfört med en professionell Calman-kalibrering kan vi inte säga säkert ännu, eftersom vi hade problem med att få det att fungera på vårt testexemplar. Vi uppdaterar så fort vi har löst detta!

Karakter
Samsung QN95B (QE65QN95B)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild