QN95A är toppmodellen bland årets 4K-modeller från Samsung, med undantag för ett par exotiska 8K-skärmar är detta faktiskt den häftigaste TV:n som koreanerna kan leverera i 2021-sortimentet. Häftigheten återspeglas också på priset, men i gengäld får du de flesta av innovationerna har att Samsung erbjuda i år – inklusive en helt ny bildpanel med MiniLED-bakbelysning.
Samsung QN95A finns i skärmstorlekar från 55 upp till 85 tum, i det här testet har vi tittat närmare på 55-tumsmodellen, men vi har också tagit en titt på en 65-tummare och räknar med att prestanda är tämligen snarlik i hela serien. Och prestanda … ja, de är verkligen imponerande!
Nytt för i år: Neo QLED
Ryktena har surrat länge om att Samsung snart ska pensionera allt vad QLED och LCD heter och i stället satsa på OLED-tekniken, som de andra TV-tillverkarna har gjort. Fast det händer uppenbarligen inte i första taget!
Samsungs välkända QLED-modeller finns nämligen kvar även 2021 – men i år har de verkligen ömsat skinn. De nya toppmodellerna med tilltalsnamnet Neo QLED använder sig av den eftertraktade MiniLED-tekniken som många har väntat på.
MiniLED är en beskrivning av lysdioderna som sitter bakom LCD-skärmen och som tillverkarna nu har lyckats krympa till en bråkdel (1/40) av vanliga lysdioders storlek. Det ger plats för betydligt fler ljuskällor på samma yta. Och det kan översättas med mer ljus och bättre kontrast!
Samsung QN95A: Design
Det är inte bara innanmätet som är nytt i årets modell: Eftersom MiniLED-bakbelysningen tar mycket mindre plats än traditionella lysdioder så har det blivit möjligt att göra skärmen betydligt tunnare än tidigare.
QN95A är ungefär hälften så tjock som förra årets modell Q95T (25,3 mot 42 millimeter). Den är inte lika lövtunn som OLED-skärmarna, men till skillnad från dessa behåller QN95A i stort sett samma tjocklek på hela baksidan, utan att det sticker ut någon strömförsörjning eller annat. Det betyder att formfaktorn är imponerande tunn och slimmad.
Observera att eftersom TV:n har blivit betydligt tunnare så finns det inte längre plats för Samsungs traditionella No Gap-väggfäste. I stället finns det ett nytt väggfäste som heter Slim Fit Wall-Mount (WMN-A50EB) som extrautrustning för lite knappt en tusenlapp. Väggmontering med vanligt VESA-standardfäste går också.
Användning och finesser
När det gäller utrustning har QN95A en hel del gemensamt med lillebror QN90A, men det finns ett par viktiga skillnader. Toppmodellen kan skryta med en separat kopplingsbox – den så kallade Slim Connect Box är ny för i år och har ett plattare och rent allmänt snyggare utseende än den gamla ”tegelstenen” som Samsung haft tidigare.
Obs! Här kan det vara på sin plats att flika in att det också finns ett par så kallade derivatmodeller av Samsung QN95A. Närmare bestämt QN92A och QN93A. Dessa modellserier säljs av Power respektive Elgiganten och är bildmässigt identiska med QN95A. Den enda skillnaden är att dessa modeller INTE har den så kallade Slim Connect-boxen.
Kopplingsboxen gör att kablar till TV-mottagare, Blu-ray-spelare och så vidare kan dras utom synhåll – men det bidrar också till att QN95A får betydligt bättre anslutningar än de mindre modellerna. Boxen stöder HDMI 2.1 i alla fyra ingångarna, vilket ger gott om plats för högupplösta videokällor som PS5, Xbox Series X och liknande.
QN95A kör Samsungs välkända Tizen-användargränssnitt, som vi har fina erfarenheter av från tidigare modeller. Användningen är både smidig och intuitiv och allt styrs med en slimmad och enkel fjärrkontroll. Den är för övrigt ny för i år – och har numera inbyggda solceller och ett uppladdningsbart batteri. Smart!
Urvalet av strömningstjänster är också bra: tack vare Netflix, Apple TV+, Amazon Prime Video, HBO, Rakuten, Disney+ och nu också Paramount+ lär det inte vara några problem att hitta något att titta på.
Om du inte har något annat strömningsabonnemang så kan du titta på Samsung TV Plus, som är deras nya gratis ”strömningstjänst”. Vi skriver det med citattecken eftersom det i själva verket handlar om linjära TV-kanaler. Urvalet är inte jättespännande, men praktiskt om man inte har någonting annat att titta på.
Den enda lilla besvikelsen bland finesserna är Samsung fortfarande (efter upprepade djupa suckar från oss och andra recensenter) inte stöder HDR-formatet Dolby Vision. Det finns inte heller någon intern avkodning av Dolby Atmos 3D-ljud – fast detta går att lösa genom att koppla in en separat soundbar.
Optimerad för gaming
Att använda TV-skärmen för spel, oavsett om det gäller konsoler som Xbox och PS5 eller PC, blir allt populärare. Samsung har därför lagt stor vikt vid att förbättra TV-skärmarnas ”spelbarhet”. 2021-modellerna har ett nytt gaming-vänligt användargränssnitt som heter Game Bar och som samlar de aktuella inställningarna på ett enda ställe. En annan intressant finess är Super Ultrawide GameView, som ger möjlighet att spela i antingen 21:9- eller 32:9-bredformat med PC-spel som stöder detta.
QN95A har också ett blixtsnabbt spelläge där vi mätte input lag ner mot rekordlåga 5 millisekunder. Observera att man då måste klara sig utan ett par bildförbättrande funktioner, till exempel rörelseutjämning. Men snabbt går det!
Samsung QE55QN95A: Bildkvalitet
LCD-tekniken har alltid varit beroende av bakbelysning för att visa en bild. Det är den fortfarande – skillnaden med MiniLED är att genomlysningen är mycket mer exakt. Där föregångaren Q95T hade ungefär hundra enskilda zoner med lokal dimning har QN95A nästan åttahundra, beroende på skärmstorlek. Det innebär mycket mer exakt ljusstyrning, med mindre ljusblödning och ojämnheter.
Att hålla ett så stort artilleri av lysdioder under kontroll kräver dock häftig datorkraft. Samsung har därför också varit tvungna att uppgradera bildbehandlingen med en ny videoprocessor: den så kallade Neo Quantum Processor med AI-uppskalning.
Allt detta låter bra, men hur ser Samsungs nya vapendragare ut i praktiken? För att ta reda på det ställde vi upp den mot LG OLED55CX, en av förra årets bästa och mest populära OLED-skärmar. Och resultatet var faktiskt ganska överraskande.
Första intrycket är att MiniLED-skärmen har en fin och oansträngd ljusstyrka: TV-bilden skjuts ut mot oss med en dynamik vi sällan har sett maken till och drar uppmärksamheten från OLED-skärmen. Här har man utan tvekan tillräckligt med ljusstyrka för att titta på TV i dagsljus – och lite till! Starka HDR-effekter får också en härlig intensitet. Men till skillnad från andra ljusstarka LCD-skärmar har QN95A inte de typiska svagheterna som brukar följa med den tekniken.
Trots den saftiga ljusstyrkan känns inte färgmättnaden eller kontrasten överdriven och det finns inte heller någon tendens till ljusblödning från baksidan. Tvärtom verkar ljusfördelningen väldigt jämn och har sömlösa graderingar från mörkt till ljus. Svart ser ordentligt svart ut, utan det typiska blåskär som man ofta ser på LCD-skärmar.
Det här påminner egentligen inte om en LCD-skärm alls. Faktiskt mer om en … OLED? tänker jag för mig själv. De två skärmarna beter sig väldigt snarlikt med det mesta bildinnehållet vi utmanar dem med, hade detta varit ett blindtest tror vi att många skulle ha fått svårt att säga vilken skärmtyp som var vilken …
Ljusa föremål mot mörk bakgrund – som undertexter eller ljuset i slutet av en tunnel – har ofta orsakat irriterande ljuseffekter på LCD-skärmar. Dessa effekter kallas ofta ”halo” eller ”gloria” på fackspråk. Och när vi sätter på ett par krävande testscener lyckas vi också provocera fram små halo-effekter på MiniLED-skärmen. Men effekten är försvinnande liten jämfört med traditionell direkt-LED och inte något som är plågsamt vid normal visning. Ingen tvekan: här får man en fenomenal kontrast, utan de typiska svagheter som LCD har varit känt för tidigare.
Vi noterar också att Samsung QN95A har en imponerande bildskärpa. Om detta beror på bakgrundsbelysningen, som ju har fått högre ”upplösning”, eller bildbehandlingen är inte så lätt att avgöra, men både ansikten och andra föremål verkar väldigt skarpa och detaljerade, utan att vara överdrivna på något sätt. QN95 har dessutom utmärkt skärpa när bilden rör sig hastigt.
Ställd alldeles intill OLED-skärmen från LG är det inte heller någon tvekan om att QN95 har en betydligt högre ljusstyrka (cirka 1700 nits). Om hög ljusstyrka är viktigt för dig så är det värt att notera att MiniLED-skärmen klarar detta utan någon tendens till tillfällig inbränning. För att sammafatta: LCD-tekniken har fortfarande sina styrkor och svagheter jämfört med OLED, men med MiniLED har den definitivt fått lite extra muskler att jobba med!
Ljudkvalitet
Samsung QN95A är utrustad med så kallat Object Tracking Sound, som består av strategiskt placerade högtalarelement på baksidan av TV-skärmen. Den analyserar ljud- och videosignalerna och använder de olika högtalarna för att skapa en större, mer realistisk ljudbild. TV:n kan bland annat följa handlingen på skärmen och återge föremålens position mer exakt.
Samsung-skärmen har relativt bra ljud på egen hand: här finns bra tydlighet i röster och fin fyllighet i basen. De extra högtalarna bidrar också till att göra ljudet luftigare och bättre utspritt. Men det finns inget substitut för en separat soundbar!
Om du vill utnyttja ljudet fullt ut ska du naturligtvis komplettera med en Atmos-soundbar som kan överföra ljudsignalen från TV:n i hög kvalitet via HDMI eARC-kontakten.
Det bör nämnas att Samsungs TV-apparater nu jobbar extra bra ihop med soundbar-högtalare från samma tillverkare: den så kallade Q Symphony-funktionen använder TV:ns egna högtalare i kombination med soundbar-högtalarens, och Spacefit Sound optimerar ljudet efter rumsakustiken.
Slutsats
QN95A är Samsungs bästa 4K-TV för modellåret 2021: Till ett något högre pris än de andra QLED-modellerna får du både häftigare bildkvalitet och bättre anslutningar.
Bildåtergivningen är också strålandet: QN95A använder den nya MiniLED-tekniken som ger både suverän kontrast och bländande ljusstyrka – men också betydligt bättre svärta än vi har sett i tidigare modeller. Detta innebär att QN95A briljerar med det mesta bildinnehållet, även där LCD-skärmar traditionellt har fått se sig besegrade OLED. Vi ser fortfarande fram emot att testa Samsung QN95A mot LG C1 och andra 2021-utmanare, men ännu så länge är det ingen tvekan om att årets Neo QLED med MiniLED tar ett rejält steg i rätt riktning!
Obs! Om du klarar dig utan den separata Slim One Connect- kopplingsboxen kan derivatmodellerna QN92A och QN93A vara bra (och för närvarande något billigare) alternativ till QN95A.
Kalibrering av Samsung QN95A
Samsung QN95A stöder kalibreringsprogrammet CalMan AutoCal. Genom att ansluta TV:n till en PC med mätutrustning kan man mäta (och vid behov korrigera) färgbalans och gråskala enligt gällande standarder. Detta är en tilläggstjänst som erbjuds av återförsäljare och oberoende specialister och riktar sig till de som vill ha en 100 % korrekt bild. (Obs! Vid förkalibrering i butik är det viktigt att återförsäljaren får information om ljusförhållandena i ditt rum!)
Samsung QN95A har också så kallad Expert Calibration, som innebär att TV:n har genomgått en noggrannare kalibreringsprocess på fabriken. Exakt vad det innebär vet vi inte, men det tycks fungera eftersom QN95 gav förvånansvärt bra mätresultat ”direkt ur kartongen”.
Under mätningen av gråskalan fick vi en genomsnittlig deltaavvikelse på låga 1,7. Det är gott och väl inom toleransen på 3 och den bästa gråskalan vi hittills har mätt på en Samsung-TV. Efter en enkel 2-punktskalibrering av RGB gain och bias kom vi ända ner till 0,7.
Samsung-skärmen är fortfarande lite olinjär i färgåtergivningen, särskilt röd- och blåfärgerna är övermättade. Och här verkar inte autokalibreringen lika exakt: även om vi bad Calman-programmet att justera för en genomsnittlig avvikelse på 1 så blev den maximala avvikelsen större än utgångspunkten. Vi valde därför att behålla fabriksinställningarna för färger.
Ljusstyrkan i den nya MiniLED-panelen är också utmärkt: vi uppmätte 1720 nits i ett 10 % stort fönster.
Mätningarna av TV:n i fabriksinställningar vittnar om att Samsung börjar få kontroll på sin kalibrering. Även om färgavkodaren fortfarande verkar aningen olinjär är det ingen tvekan om att QN95 gör väldigt mycket rätt. Efter kalibreringen landade både färgrymden och gråskalan inom en avvikelse på delta 1. Sådana värden har vi aldrig fått från någon Samsung-TV, eller en LCD-TV för den delen! Detta är förmodligen mycket tack vare den nya MiniLED-bakbelysningen, bättre kalibrering från fabrik samt det faktum att Samsung har använt 12-bitars färggradering i de här modellerna.
– En helt annan värld än tidigare Samsung-modeller, utbrister kalibreraren Gorm och ler.
All kalibrering är utförd av Gorm Sørensen från ProCal. Gorm är en ISF- och THX-certifierad kalibreringsexpert med många års erfarenhet av TV/AV, film och sändningar.
2 reaktioner på ”Samsung QN95A (QE55QN95A)”
Skriv en kommentar
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
Hur kan man recensera en LCD utan att nämna DSE vilket är det som nästan alla andra recensioner på samma TV-apparater tar upp som det största problemet?
Har hört att det finns ytterligare en derivatmodell.. qn91. Någon skillnad på den mot 92/93?