För dig som letar efter den allra högsta bildkvaliteten är det liksom ”klappat och klart” att det ska vara en OLED-TV. Moderna OLED-skärmars överlägsna kvaliteter när det gäller svärta, kontrast och betraktningsvinkel är välkända och i år har de bästa OLED-skärmarna till och med fått (mer än) acceptabel ljusstyrka. När jag nyligen deltog i en ”shootout” mellan de bästa TV-apparaterna så fanns det inte ens med någon LCD-TV på listan!
Betyder detta att det är ”game over” för LCD? Inte nödvändigtvis. Det är nämligen inte säkert att OLED är det bästa för alla. Somliga uppskattar fortfarande den starka och obesvärade ljusstyrkan som bara de bästa LCD-skärmarna kan ge – utan risk för inbränning. En bra LCD-TV kan ha en oerhört behaglig och välbalanserad bild med fylliga och starka färger.
En del tillverkare har faktiskt lyckats fintrimma och förbättra sina LCD-skärmar så mycket att de inte bara hänger med OLED utan även överträffar dem på vissa områden. Och detta till ett konkurrenskraftigt pris och ofta i många fler skärmstorlekar. Det är lätt att nämna Sony Bravia 7/Bravia 9 och TCL C855/X955, men även Samsung har flera potenta ”Neo QLED”-LCD-modeller – inklusive QN90D, som vi nu har i stående testrummet.
Samsung QN90D
Den här TV:n ligger den högre änden av Samsung-sortimentet, strax under flaggskeppsmodellerna QN95D och QN900D. Den vänder sig till kräsna film-, gaming- och sportfantaster och har många smarta funktioner ombord.
Samsung-skärmen har en avancerad MiniLED-bakbelysning på insidan som styrs av en videoprocessor med AI-funktioner (NQ4 AI Gen 2). Det behövs, för det krävs en hel datorkraft för att styra så många dimningszoner (att tända och släcka ljuset exakt och sömlöst), ovanpå den övriga bildbehandlingen.
QN90D finns också i många olika skärmstorlekar, från 43 till kolossala 98 tum. Så oavsett om du vill ha en kompetent TV till vardagsrummet, sovrummet eller biorummet så bör detta vara ett bra köp. Flera av skärmstorlekarna säljs till de lägsta priserna hittills under Black Week.
Med undantag för ljusstyrkan och antalet dimningszoner, som ökar med storleken, är specifikationerna väldigt snarlika. Alla modeller stöder 144 Hz i skärmfrekvens, bortsett från 98-tummaren som stannar vid 120 Hz. Det är ganska sällsynt att de minsta LCD-TV-apparaterna, särskilt i formaten 43 till 50 tum, klarar så hög uppdateringsfrekvens.
Designmässigt är QN90D imponerande tunn, speciellt med tanke på alla lysdioder som sitter på insidan. Faktum är att den inte är mycket tjockare än designmodellen The Frame, som har en mycket enklare bakbelysningsteknik (Edge LED).
QN90D får visserligen klara sig utan den separata One Connect-kopplingsboxen och har i stället integrerade anslutningar. Dessa kan vara svåra att komma åt om du hänger TV:n på väggen. Då kan det vara värt att i stället överväga QN95D eller QN900D som har One Connect.
Användning och funktioner
Meny- och användargränssnittet Tizen bör vara bekant för de som haft en Samsung-TV tidigare. Samsung har finputsat systemet genom åren och lagt till nya funktioner och tjänster. Du behöver dock vara lite av en ”superanvändare” för att veta hur du snabbt kommer till inställningarna och de olika videoingångarna. Men med lite navigering och knep går det att skapa en genväg till inställningarna och de relevanta videokällorna på startskärmen.
Tizen-systemet har de allra flesta streamingtjänsterna tillgängliga, inklusive ”gratis”-TV-tjänsten Samsung TV+. Den kan vara ett praktiskt och snabbt sätt att komma åt innehåll. Man får dock tåla en hel del reklamavbrott, och tjänsten kan verka lite tjatig när den dyker upp när man sätter på TV:n. För den som redan har en bra TV-box kan det vara lockande att stänga av tjänsten – om man inte har fastnat för Top Gear eller Baywatch, förstås.
En annan smart finess som är värd att nämna är nya Generative Wallpaper som gör att man kan generera ”pausbilder” med hjälp av AI. På så sätt kan man göra TV-skärmen mer personlig och stämningsfull när den är avstängd. För att komma åt funktionen navigerar man till Ambient Mode-menyn och väljer mellan olika teman och stämningar. Sedan visar TV:n olika bilder som harmoniserar med hemmiljön. Kanske inte lika konstnärligt som The Frame, men alltid något!
Bra anslutningar och formatstöd
Anslutningsmöjligheterna är också exemplariska, med fyra stycken HDMI 2.1-ingångar som alla har kapacitet för 4K/120 Hz-videosignaler. Om du har en relevant speldator kan du gå ända upp till 144 Hz.
Det är ingen hemlighet att detta är en TV som även är speciellt inriktad på gaming. Samsung-skärmen har en särskild ”Game Bar”-meny med många olika inställningar som kan användas för att optimera spelkänslan. Naturligtvis stöds VRR (Variable Refresh Rate), och ett separat spelläge garanterar att avtryckaren reagerar snabbt. Vi uppmätte fördröjningen till knappt 9 millisekunder (vid 1080p/60 Hz), vilket är tillräckligt lågt för de flesta.
I det snabbaste spelläget måste dock en del av bildbehandlingen (inklusive den lokala dimningen) minskas en del, vilket också påverkar den totala kontrasten. Bildkvaliteten håller sig dock fortfarande på en hög nivå. Samsung erbjuder även finesser där man kan justera svärtan för att se mer detaljer i mörka områden.
Det enda vi saknar är (som vanligt) stöd för HDR-formatet Dolby Vision, men det verkar osannolikt att ljuv musik någonsin kommer att uppstå mellan Samsung och Dolby på den punkten. TV:n får därför förlita sig på ”tone mapping” för att hitta den optimala återgivningen av video i HDR-format – lyckligtvis är detta något som Samsung har lång erfarenhet av.
Bildkvalitet
En LCD-skärm kommer alltid att ha svårt att mäta sig med en OLED-skärm, eftersom den behöver bakbelysning för att skapa bilden. När bilden består av både mörka och ljusa partier kan problem uppstå med ”ljusblödningar” och gloria-effekter runt ljusa föremål mot mörk bakgrund.
Samsungs lösning på problemet är att utrusta QN90D med en avancerad MiniLED-bakbelysning och många lokala dimningszoner. Exakt hur många zoner TV:n har vill inte Samsung avslöja, men det är många!
Eftersom skärmen kan släcka ljuset där det behövs har den en imponerande svärta, som i många sammanhang närmar sig OLED-tekniken. Det syns också väldigt lite av de typiska gloria-effekterna. Resultatet är en snygg, kontrastrik och levande bild.
QN90D är faktiskt så bra att vi tror att många kommer att kunna missta den för en OLED-TV i många fall! Bakbelysningen arbetar tillräckligt snabbt och exakt för att det ska vara svårt att urskilja vid vanligt TV-tittande. Åtminstone så länge man sitter rakt framför TV:n.
En erfaren entusiast avslöjar LCD-tekniken genom att ta några steg åt sidan, för då blir bilden märkbart blekare. Även om QN90D faktiskt har en väldigt bra betraktningsvinkel för att vara en LCD-TV så är det svårt att undvika att färger och kontraster ser mer gråaktiga ut när man flyttar sig ut mot sidan.
Bländande ljusstyrka
Man kan naturligtvis avslöja LCD-skärmen på en annan (viktig) detalj, och det är ljusstyrkan. Det finns nämligen ingen OLED-TV som kan mäta sig med den. En av fördelarna med att ha många lysdioder på insidan är trots allt att det finns massor av krut som kan fyras av när det behövs!
Vi mätte ljusstyrkan till nästan 2 500 nits i ett litet 10 %-fönster, och närmare 750 nits med helt vit helskärm. Det är imponerande siffror, inte långt från TCL X955 som är den starkaste vi har testat hittills, med 2 700 respektive 1 000 nits. Som jämförelse klarar Samsungs OLED-flaggskepp S95D bara cirka 1 600 respektive 300 nits.
Den här skillnaden märks inte bara på mätningarna, det är också något man uppskattar i praktiken. Vid vanlig TV-tittande i SDR-format (Standard Dynamic Range) är det inte säkert att man märker så stor skillnad. Men när det gäller modern HDR-video av hög kvalitet blir det en helt annan sak.
Vi trålade igenom flera titlar i HDR-format som Top Gun: Maverick, Formula 1 Drive to Survive och Netflix-serien Snabba Cash, och fick bokstavligen se dem i ett nytt ljus. Bilden målas upp med en imponerande dynamik, kontrast och djupkänsla, och de bästa scenerna ser verkligen magiska ut.
Under en skottlossning i Snabba Cash tar sig gängmedlemmarna igenom en spelhall, full av flimrande ljus och krossat glas, här får bildupplevelsen extra realism tack vare den extra ljusintensiteten.
Vi ska heller inte glömma naturprogram som Naturens färger med David Attenborough, där skärmen praktiskt taget exploderar i nyanser. Färgvolymen är imponerande.
Vi återvänder ofta till flygscenerna i Top Gun-filmen, där kommer den intensiva ljusstyrkan från solljuset och den blå himlen fram riktigt snyggt. Detsamma gäller under halsbrytande varv i F1-racingdokumentären Drive to Survive, där sprakande gnistor i asfalten och glödande bromsskivor är realistiska. Här bevittnar vi också riktigt jämna och sömlösa rörelser, där Samsung-skärmen bevarar en imponerande skärpa även under de snabbaste kameravändningarna.
Bäst utan handbromsen i
Rent subjektivt levererar Samsung QN90D riktigt häftiga bildupplevelser, som enligt vår mening inte enkelt kan kopieras av OLED-skärmar som S95D eller S90D. Och om du letar efter en slimmad LCD-TV med betydligt vassare bildkvalitet än The Frame så är det inte mycket att fundera på!
Under flera testsessioner använde vi visserligen Samsungs Film-läge, där en viss grad av videobearbetning och extra kontrast fortfarande används för att försköna bilden. Är du en av dem som gillar sådant kommer du antagligen att uppskatta QN90D.
Om du hör till puristerna, som föredrar så lite smink som möjligt, har Samsung-skärmen även ett mer neutralt ”Filmmaker Mode” i sin repertoar. Där sänks dock den potenta ljusstyrkan en smula, i kombination med att interpolering och brusreducering stängs av.
Det måste sägas att QN90D klarar sig väldigt bra även här, även om den inte glänser lika imponerande som i vanligt Film-läge. Visst är färgerna väldigt neutrala och nyanserade, skärmen är bara inte i samma ”referensklass” som de allra bästa OLED-varianterna, till exempel Samsungs egen S95D, när det gäller gråskala och färgåtergivning. Bland LCD-modellerna måste vi också lyfta fram konkurrenten Sony Bravia 9, som har en verkligt exemplarisk färgåtergivning.
Skillnaden mot OLED syns naturligtvis inte lika bra när bakbelysningen och den lokala dimningen, kontrastförbättringen och annat går för halv maskin. Då försvinner också en del av wow-känslan. Så om du funderar på en sådan här TV bör du kunna använda den till det som den är bäst på, är vårt tips.
Ljudkvalitet
I en så slimmad TV som denna får man inte ha för stora förväntningar på ett fett ljud. Samsung har visserligen placerat en del högtalare runtom på sidorna och på undersidan, inklusive topphögtalare till Dolby Atmos, men det finns ingen extravagant ljudlösning med extra bashögtalare eller liknande. För det mesta är ljudet helt okej, med fin klarhet i sångröster, men det är genomgående ganska så tunt. Det blir snabbt uppenbart att ljudet inte hänger med den potenta bilden.
Här är det underförstått att du bör tåla att investera i en soundbar eller liknande, åtminstone om du har någon form av hemmabioambitioner överhuvudtaget. En Samsung HW-Q810D eller kanske allra helst den större HW-Q995D skulle passa bra. De kan ta emot ljudsignalen trådlöst över Wi-Fi, men för det bästa ljudet rekommenderar vi att du använder HDMI eARC-kontakten.
Slutsats
Samsung QN90D är utan tvekan en av de bästa LCD-skärmarna du kan köpa 2024. För den som är extra kräsen med bildkvaliteten är det lätt att bli lockad av OLED-TV, men man ska inte utesluta LCD bara därför. LCD-skärmarna har nämligen förfinats ytterligare på grund av den allt hårdare konkurrensen, Samsung-skärmen är ett av de bästa exemplen på detta.
Med imponerande kontrast, energiska färger och en svindlande ljusstyrka är den här skärmen en imponerande syn. Lägg till ett smart användargränssnitt, bra anslutningar och en slimmad design, så är det här en TV som är lätt att rekommendera. Glöm inte solglasögonen, bara!
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser