TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung QN900D (TQ85QN900D)

Knivskarpa bildupplevelser

Samsung QN900D är ett dyrt nöje, men har en superläcker design och en knivskarp bildkvalitet som vi knappt har sett maken till.

Av / 2024-06-02 - 08:00
Samsung QN900D (TQ85QN900D)

Ljud & Bild tycker

  • Samsung-skärmen ger en oöverträffad bildupplevelse med 8K-innehåll. Dessutom gör den smarta AI-bildprocessorn ett imponerande jobb med uppskalningen av andra typer av videoinnehåll.
  • Stöder inte Dolby Vision. Ljusstyrkan är väldigt bra, men inte klassledande

QN900D är den häftigaste TV:n du kan köpa från Samsung i år. Detta är den sydkoreanska tillverkarens officiella flaggskeppsmodell för 2024, som tronar över både S95D och QN95D både när det gäller design och skärmteknik – och inte minst prislapp!

Här befinner vi oss definitivt i highend-klassen, med en trådsmal och elegant metallram, och inuti den en knivskarp 8K-skärm med en upplösning på hela 7860 x 4320 pixlar. Det ger ett fenomenalt bilddjup som man helt enkelt måste se själv för att tro på.

QN900D har också ett par finesser som är exklusiva för 8K-modellerna. Till exempel är det bara QN900D (och dess lillebror QN800D) som har Samsungs kraftfullaste videoprocessor, NQ8 AI Gen3, som är utrustad med de senaste AI-finesserna. Och den här gången är det mer än tomma modeord, det är förbättringar som man faktiskt både kan se och höra.

Samsung NeoQled QN900D 2024 Left scaled 1
Samsung QN900D. (Foto: Samsung)

Samsung QN900D: 8K-TV i highend-klassen

Ännu så länge har 8K-formatet inte varit någon större framgång. Filmindustrin satsar nästan uteslutande på 4K med HDR och det finns inga utsikter om att gå över till 8K-upplösning i första taget. Däremot finns det en del YouTube-videor som är filmade i 8K. Och så fort Netflix, Prime, MAX eller andra streamingtjänster väljer att satsa på 8K-video så kommer intresset för 8K antagligen att ta fart igen.

De andra TV-tillverkarna verkar inte heller satsa särskilt hårt på 8K. Sony har inte lanserat någon ny 8K-TV sedan Z8K 2022, och Philips, Panasonic eller TCL har för närvarande inga 8K-modeller i sina sortiment. Däremot bör det nämnas att LG har en ny 8K-modell på gång, QNED99, som ska släppas 2024.

Annons

Samsung verkar däremot tro stenhårt på 8K-upplösning och fortsätter att erbjuda detta i sina toppmodeller. Bristen på innehåll verkar inte vara något större bekymmer – till sådant har man ju (allt smartare) uppskalning!

Resolution of SD Full HD 4K Ultra HD 8K Ultra HD.svg
Här är skillnaden i upplösning mellan SD, Full HD, 4K och 8K (Foto: Wikipedia)

Design

QN900D är dessutom ett underbart stycke industriell design. Skärmen har en trådsmal men stark metallram som gör att bilden kan gå hela vägen ut till kanten, utan någon svart remsa runt den. Detta ger en intressant effekt där bilden nästan tycks sväva i luften. Intrycket förstärks bara av den nya foten som är utformad så att man nästan inte ser den.

Den slimmade och smarta designen ser naturligtvis extra fördelaktig ut på 85-tummaren vi har inne för test. Stora TV-skärmar kan lätt bli väldigt dominerande i inredningen, men den slimmade designen gör den mindre störande. QN900D förtjänar en plats i vardagsrummet, inte att gömmas undan i ett mörkt biorum.

Samsung NeoQled QN900D 2024 fromBelow scaled 1
(Foto: Samsung)

Användning och finesser

Samsung QN900D kör den senaste versionen av Samsungs operativsystem Tizen, som ser till att användargränssnittet är snabbt och överskådligt. Här får man tillgång till ett brett utbud av appar och streamingtjänster, inklusive Samsungs kostnadsfria, annonsfinansierade TV+-tjänst. Samsung betonar också sitt egenutvecklade ”Knox”-säkerhetssystem, som förhindrar hackning och andra lömskheter.

QN900D har dessutom One Connect, som är Samsungs separata kopplingsbox. Den gör att anslutningar och annan elektronik kan gömmas undan på en hylla i närheten, med bara en enda kabel som går upp till skärmen. TV:n kan alltså stå snyggt och prydligt på en TV-bänk – men det måste påpekas att den ser extra snygg ut när den hänger på väggen.

QN900D har även inbyggda Smart Hub-funktioner som gör att den praktiskt taget kan fungera som ett nav i det smarta hemmet, med full överblick och styrning av belysning, solskydd och andra Wi-Fi-anslutna enheter.

Apropå anslutningar så är det värt att nämna att alla fyra HDMI-ingångarna stöder upplösningar upp till 8K/60 Hz eller 4K/240 Hz. På gaming-fronten finns stöd för VRR och ett rikligt urval av finesser, med en särskild ”Game Hub” som är full av relevanta inställningar.

Däremot finns det fortfarande, än i denna dag, inget stöd för det populära Dolby Vision HDR-formatet, bara vanliga HDR10 och HDR10+. Samsung-skärmen är däremot utrustad med kraftfull bildbehandling och tone mapping som ska kompensera för saknade metadata.

Samsung QN900D oppslag scaled 1
David Attenboroughs ”Naturens färger” på Netflix ser fantastisk ut i 4K HDR, uppskalad till 8K-upplösning på Samsung-skärmen. (Foto: Amund S. Hammeren)

Bildkvalitet

Samsung har alltså sparat den allra häftigaste bildbehandlingen till sina 8K-modeller, som de fortfarande anser är i en klass för sig. Det är vi beredda på att testa närmare!

När man pungar ut med så många kronor för en TV i highend-klassen förväntar man sig också en bild som är något utöver det vanliga, och det kan vi garantera att man får med Samsung QN900D. Som vi såg under CES och Samsungs egen presentation i Frankfurt har den här 8K-skärmen en mycket potent och verklighetstrogen bild.

Det första vi lägger märke till är att skärmen verkar ovanligt helgjuten och sammanhängande, nästan oavsett innehåll. 8K-upplösningen gör att skärmen har en oerhört hög pixeltäthet (PPI), med 33 miljoner tätt packade pixlar finns det naturligtvis mindre utrymme för ”svarta mellanrum” än på en lika stor 4K-skärm.

Utmaningen är när skärmen ska fylla i alla saknade pixlar – en process som kallas uppskalning – men här har Samsung åstadkommit en betydande förbättring i årets modell. QN900D är utrustad med 8K AI Upscale Pro, där videoprocessorn analyserar hela bilden och lägger till den saknade bildinformationen med hjälp av AI, i stället för att bara kopiera de intilliggande pixlarna.

Förbättringarna syns klart och tydligt, eftersom bilden verkligen är knivskarp och detaljerad, även när originalbilden har lägre upplösning. Till och med vanlig Full-HD ser riktigt skarpt ut och har en övertygande djupkänsla.

1716791502585 1716791502588 1716791502591 1716791502594
<
>
(Foto: Amund S. Hammeren)

Mjuka rörelser

Många av de tidigare generationerna av 8K-skärmar har haft problem när bilden ska skalas upp och sättas i rörelse samtidigt, men QN900D gör ett bra jobb även här, tack vare att den är utrustad med en värsting-bildmotor. Bildåtergivningen är mycket mjuk och sömlös och klarar även snabba panoreringar utan flimmer eller hackningar. Detta är därför en TV som passar för både film, sport och annan underhållning.

Apropå sport så är QN900D utrustad med något som Samsung kallar för ”AI Motion Enhancer Pro” och ”Ball Detection Mode” som kan känna av när du tittar på fotboll eller andra bollsporter. Den ska därför vara extra bra på att förutse vart bollen är på väg och motverka flimmer. Om den kan göra målvakten snabbare och förhindra baklängesmål kan vi dock inte garantera!

Exakt kontrast

Hur är det med kontrasten då? Samsung-skärmen lyckas bra där också, faktiskt betydligt bättre än förra årets QN900C-modell. Tack vare den finmaskiga miniLED-bakbelysningen är ljusfördelningen mycket precis och QN900D plågas inte nämnvärt av gloria-effekter runt ljusa föremål. Om detta beror på fler dimningszoner eller bara smartare styrning av de befintliga zonerna kan vi inte säga säkert, men förbättringen är tydlig.

När det gäller svärta är det fortfarande tydligt att vi har med en LCD-panel att göra. QN900D har så många pixlar att lysa igenom att den inte helt kan stänga av ljuset i de mörka områdena. Så även om svärtan är utmärkt så är den inte riktigt i klass med en OLED-skärm som S95C eller S90C.

Samsung-skärmen har också gott om ljusstyrka, både för video i HDR-format och vanlig SDR. QN900D pumpar ut respektabla 1500 nits i ett 10 %-fönster, runt 1000 vid 25 % och ner till 500 vid 100 % skärmyta. Detta är däremot inte någon banbrytande ljusstyrka för en LCD-skärm, vi misstänker återigen att detta kan bero på alla de miljoner pixlar som bakbelysningen måste lysa igenom. Faktum är att Samsungs egen OLED-TV S95D levererade liknande nits-värden när vi testade den nyligen. Vilket gör att den – och Samsung QN900D – passar för TV-tittning även i ljusa omgivningar.

Summan av alla dess kvaliteter är en TV som inte bara har lysande bildkvalitet för nästan alla sorters TV-innehåll, utan också är väldigt lätt att leva med för de flesta användningsområden – och vardagsrumsmiljöer.

Ljudkvalitet

Även om QN900D är väldigt smal har det inte hindrat Samsung från att stoppa i ett stort antal högtalare i skärmen, de flesta av dem på baksidan. Sammanlagt handlar det om ett högtalarsystem med 6.2.4 kanaler! Det låter ganska häftigt för en TV utan separata högtalare, men bygger mycket på virtuell ljudbehandling.

Ljudet kanske är kanske inte lika imponerande i praktiken som det kan tyckas på papperet, men man hör lätt att detta är ett steg upp från de billigare Samsung-modellerna. QN900D målar upp en stor ljudbild som matchar skärmens storlek väl. Här finns även duglig bas för musik och ljudeffekter. Samsung har lyckats fint med att placera de olika ljudeffekterna där de händer i bilden och framför allt är röster starka och tydliga.

Det viktigaste är dock att skärmen stöder Dolby Atmos-ljudbehandling, som den även kan dela med en soundbar om den är ansluten via HDMI eARC. Om du väljer en kompatibel Samsung-soundbar (till exempel Q990D) kan ljudet även överföras trådlöst.

shopify image 0740d0f5 d47f 4dd4 b4a4
(Foto: Samsung)

Konkurrenter?

Eftersom allt färre TV-tillverkare tycks satsa på 8K finns det inte så många direkta konkurrenter till QN900D där ute av 2024 års modell. Däremot ska det nämnas att LG fortfarande säljer sin OLED Signature Z3 från 2023 – efterträdaren till Z2 som vi testade med mycket bra resultat året innan. En OLED-TV med 8K-upplösning är en härlig blandning av kontrast och skärpa som vi rekommenderar alla att ta en titt på. Enda nackdelen är priset, som kryper upp mot 150 000 kronor för en 77-tummare.

Sony har inte lanserat några nya 8K-modeller i år, men deras Z8K från 2022 kan vara ett alternativ, om än med en äldre MiniLED-bakbelysning (färre dimningszoner) och en lite klumpigare formfaktor än Samsungs slimmade.

Sänker vi upplösningen till 4K finns det betydligt fler konkurrenter, inte minst i Samsungs eget sortiment. Här rekommenderar vi att ta en titt på Samsungs QN95D, som är toppmodellen i 4K-sortimentetet. Håll utkik efter test av den i framtiden.

Vi får inte heller glömma TCL X955, som har imponerat på oss med sin starka kontrast och bländande ljusstyrka, till ett konkurrenskraftigt pris i highend-klassen. 85X955 kostar 90 000 kronor, men är långt ifrån lika slimmad, snygg och vardagsrumsvänlig som Samsung, den har inte heller 8K-upplösning.

Slutsats

QN900D är en kostsam modell i highend-klassen, men levererar också ”det där lilla extra” när det gäller bildkvalitet, design och allmän användarupplevelse. Byggkvaliteten är mycket bra, och passar både för vägg- och bordsmontering. Även om det fortfarande är ont om äkta 8K-innehåll att titta på lyckas Samsung kompensera för bristen genom att använda kraftfull och avancerad bildbehandling. I kombination med en ljusstark och kontrastrik miniLED-bakbelysning åstadkommer den en imponerande skärpa och klarhet i bilden, plus ett fenomenalt bilddjup. Sammantaget är QN900D en av de bästa TV-apparaterna vi har testat i år, bland 8K-TV-apparaterna är den nog den allra bästa hittills.

Karakter
Samsung QN900D (TQ85QN900D)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild