Samsung är marknadens största TV-tillverkare och när det gäller flaggskeppsmodeller så gillar sydkoreanerna verkligen att gå hela vägen – precis som de gör på mobilfronten. Nu kan flaggskepps-TV:n QN900A varken vikas eller böjas, å andra sidan är den en av de tunnaste TV-apparaterna vi har sett, och definitivt en av de skarpaste!
Samsung QN900A är slimmad på utsidan, men på insidan är den full av visuella godsaker: Kanske viktigast av allt är den knivskarpa Neo QLED 8K-bildpanelen, som använder sig av den efterlängtade MiniLED-tekniken. Tusentals lysdioder ska ge betydligt starkare kontrast. Dessutom har Samsung utrustat TV:n med en hel arsenal av högtalare som ska hjälpa till att förbättra ljudet.
När det står 70 000 kronor på prislappen så är det ingen billig bildmaskin vi pratar om. Frågan är alltså om Samsung QN900A kan mäta sig med konkurrenterna – och om den har den där ”X-faktorn” som gör att man med glädje betalar det styva priset.
Design
Det har gått precis ett år sedan vi testade Samsungs förra toppmodell, Q950TS, som introducerade designkonceptet Infinity. Namnet kommer från den lövtunna, nästan kantlösa metallramen som framhäver bilden och får TV:n att verka mycket mindre än den faktiskt är.
Samsung fortsätter med Infinity-designen i årets toppmodell, men har naturligtvis gjort ett par små förändringar. TV:n lutar inte längre bakåt, utan står rakt upp och ner som den bör göra. På så sätt slipper man problem med ljusreflektioner från taket, plus eventuella geometriska problem med bilden om man sitter lågt i förhållande till skärmen. Bra design är en sak, men bilden är trots allt viktigast!
Förutom att ha en millimetertunn inramning är skärmen bara 1,6 centimeter tjock sedd från sidan. Det är ganska så imponerande, med tanke på att skärmen är tättpackad med LCD-panel, QLED-färgfilter och MiniLED-lysdioder, plus en mängd högtalare.
Den snygga, ramlösa designen är vacker att titta på men har också en praktisk fördel genom att hela TV:n tar mindre plats rent fysiskt. Samsung har också tagit hänsyn till att många kommer att vilja ha TV:n i en hemmiljö med många fönster och lampor. QN900A är utrustad med ett antireflexfilter som reducerar speglingar av omgivningen.
Ny, mindre kopplingsbox
Anledningen till att Samsung QN900A kan vara så tunn är att mycket av elektroniken och strömförsörjningen sitter undangömt i den separata kopplingsdosan Slim One Connect Box. Den innehåller alla anslutningar man behöver och leder både ström och signal vidare till skärmen genom en enda kabel. Boxen kan gömmas undan i en hylla, vilket är praktiskt om skärmen ska hängas på väggen. Om TV:n ska stå på en bänk kan boxen numera också sättas fast på baksidan av sockeln.
Den nya kopplingsboxen gör att Samsung QN900A kan skryta med fullt HDMI 2.1-stöd på alla fyra ingångarna (40 Gbit/s bandbredd), med möjlighet till videoöverföring i 8K/60p-kvalitet. Dessutom stöder den viktiga spelfunktioner som 4K/120fps, Variable Refresh Rate (VRR) och Auto Low Latency Mode (ALLM).
Användning och funktioner
QN900A kör användargränssnittet Tizen, som vi känner igen från andra Samsung-modeller. Det har en stor och tydlig menyrad som ger snabb åtkomst till de viktigaste funktionerna och tjänsterna. Det finns också en innehållslista som man kan skräddarsy själv med de mest sedda kanalerna och tjänsterna.
Samsung utmärker sig också med ett brett urval av appar. Förutom Netflix, HBO och Amazon finns det också nyare tjänster som Apple TV+, Disney+ och Paramount+ med massor av innehåll. Under förutsättning att man har abonnemang, förstås.
Vi får inte heller glömma Samsung TV+, som är deras egen gratis-TV-tjänst. Fast där är bildkvaliteten inte riktigt värdig en 8K-skärm.
Eftersom QN900A ju är en TV med 8K-upplösning skulle det ju bara fattas att den också har en möjlighet att visa äkta 8K-innehåll. Lyckligtvis stöder Samsung-skärmen den viktiga AV1-kodeken som gör att den kan visa tillgängliga YouTube-videor med 8K-upplösning.
Bildkvalitet
Även om QN900A har en läcker och smäcker fasad så är det naturligtvis prestanda i praktiken – bildåtergivningen – som vi bryr oss mest om. Här kommer Samsung-skärmen beväpnad med en toppmodern bildpanel, även känd som Neo QLED. Detta är i praktiken en LCD-skärm med ett quantum dot-färgfilter, som nu också har en MiniLED-bakbelysning på insidan.
MiniLED, säger du? Ja, dessa nya lysdioder är faktiskt bara 1/40 så stora som traditionella lysdioder vilket ger plats för betydligt fler ljuskällor på en viss skärmyta. De kan delas upp och styras i mycket fler och mer finmaskiga zoner. I Samsung QN900A snackar vi om hela 1920 zoner. Som jämförelse hade förra årets modell, Q950TS med vanlig LED, ”bara” cirka 400 zoner.
Vi har redan god erfarenhet av MiniLED-bakbelysningen från 2021-modellen QN95A och det är ingen tvekan om att tekniken har sina fördelar, särskilt när det gäller krävande och kontrastrika HDR-scener.
Ta till exempel actionfavoriten Extraction. När elitsoldaten Tyler Rake (Chris Hemsworth) hamnar stöter på ett par slemmiga kidnappare är de i ett mörkt rum med flimrande solljus som kommer in från fönstren. Små men intensiva solstrålar fyller ibland delar av skärmen, medan Chris gör processen kort med motståndarna. Den här kaotiska scenen kan lätt bli lite blek och grovkornig på vissa LCD-TV-apparater, men här uppvisar Samsung full kontroll. Rörelserna är sömlösa, skärpan mycket bra och det flimrande solljuset ser bländande starkt ut. Och viktigast av allt: utan att ljuset ”blöder över” och påverkar de mörka områdena. Detta kan vi definitivt tacka MiniLED för.
Med det sagt så är det fortfarande en lång bit kvar tills MiniLED kan mäta sig med OLED på just det här med ljusprecision. Vi kan fortfarande skymta ett par glorior runt ljusa föremål, vilket tyder på att den lokala dimningen kunde ha varit ännu mer finmaskig.
Samsung-skärmen visar sig för övrigt ha en strålande uppskalning och brusreducering. QN900A kan få även gamla videoinspelningar att se lika bra ut. En gammal HD-film som Snuten i Hollywood ser både skarp och detaljerad ut på den stora 75-tummaren, med utmärkt effektiv brusreducering. Och så länge vi håller oss till det neutrala Film-läget är färgåtergivningen ytterst trogen mot originalet.
Gaming-läge
Samsung-skärm har ett särskilt bildläge för spel, som minimerar bildbehandlingen till förmån för kortare fördröjning (input lag). Den är också utrustad med en särskild ”Game bar”-spelmeny som ger en fullständig överblick över alla spelrelaterade inställningar.
Vi uppmätte fördröjningen ända ner till 5 millisekunder som bäst, vilket är blixtsnabbt. På samma gång märkte vi dock att den lokala dimningen i MiniLED-bakbelysningen blev aningen mindre exakt. Med andra ord ”offrar” man lite kontrast och ljuskontroll till förmån för den kortaste fördröjningen. Så i äventyrsspel, där bildupplevelsen betyder mer än hur snabb man är på avtryckaren, är det förmodligen bättre att välja en alternativ inställning.
Suverän skärpa
Men det är med äkta 8K-innehåll som Samsung-skärmen lägger i den sjätte (åttonde?) växeln. På YouTube-kanaler med filmskapare som Eugene Belsky och Phil Holland får vi se inspelningar av natur och landskap, extrema närbilder av djur och andra föremål. De här videoklippen har en sak gemensamt: De ser skrämmande levande och realistiska ut!
Samsung QN900A visar videorna med suverän bildskärpa som även andra 8K-skärmar kan ha svårt att kopiera. En annars så stark konkurrent som Sony XR-75Z9J når inte riktigt upp till bildkänslan som Samsung åstadkommer i det här fallet – just för att den inte stöder YouTube i 8K-version. Synd för Sony, men definitivt ett äss i rockärmen för Samsung.
Om man vill kunna njuta av 8K-kapaciteten till max bör man dock också ha en rejäl och stabil internetuppkoppling. Vi upplevde att Samsung-skärmen ibland var tvungen att stanna upp och ladda under de tyngsta klippen.
Fortfarande inget Dolby Vision …
Det viktiga HDR-formatet Dolby Vision lyser fortfarande med sin frånvaro på Samsungs TV-skärmar, detta gäller även flaggskeppet QN900A. Som bekant visar Netflix många av sina filmer och serier i Dolby-formatet utöver det vanliga statiska HDR10-formatet. Men även andra strömningstjänster som Apple TV+ och Disney+ använder sig av numera av Dolby i några av sina mest populära produktioner.
Att Samsung undviker Dolby beror förmodligen inte bara på licenskostnader (de stöder trots allt Dolby Atmos-ljud), utan också att det sätter vissa gränser för vad bildprocessorn kan göra: bildbehandlingen är i praktiken ”låst” när Dolby Vision aktiveras och tillverkaren kan inte göra allt de vill.
Hur som helst: Bristen på formatstöd innebär att vissa produktioner måste ses i ”vanligt” HDR10-format, utan den extra bildinformation som Dolby ger i form av dynamiska metadata. QN900A är dock utrustad med en kraftfull videoprocessor som försöker kompensera för detta efter bästa förmåga, med så kallad tone mapping och annan kontrastförbättrande bildbehandling.
Ljudkvalitet
Samsung QN900A är utrustad med ett så kallat OTS Pro-ljudsystem (Object Tracking Sound) som består av hela tio högtalarelement på baksidan och ut mot kanterna. Tanken är att åstadkomma en ljudbild som är lika stor som skärmen!
Och ljudet är minsann inte illa alls. Här finns fin klarhet i dialogen, med en distinkt diskant och ett tydligt mellanregister. TV:n har också extra bashögtalare som ger bidrar med fyllighet till musik och ljudeffekter.
Däremot kan ljudet inte mäta sig med vad man får från en riktig soundbar. De små högtalarna låter lite ansträngda på hög volym, och speciellt bashögtalarna ger ifrån sig ett par obehagliga signaler om att de inte trivs så bra med fullt ös.
Vi tycker helt klart att QN900A förtjänar att matchas med en bra soundbar med subwoofer. Det är lockande att rekommendera Samsungs egen toppmodell Q960A (alternativt Q910A utan bakhögtalare) som vi redan har fina erfarenheter av. Då kan man också utnyttja Q Symphony-funktionen, som kombinerar soundbar-elementen med TV:ns egna högtalare för att skapa en ännu större ljudbild.
Slutsats
Samsungs flaggskepps-TV QN900A ser oerhört imponerande ut i sitt slimmade skal med knappt synlig ram. Årets modell har dessutom fått en uppgradering på bildfronten, genom den exakta och kontrastrika MiniLED-bakbelysningen. Lägg därtill möjligheten att titta på innehåll med knivskarp 8K-upplösning på bland annat YouTube, samt ett brett utbud av appar och tjänster, så har du en TV som ser imponerande både när den är på- och avslagen.
Återigen är det främst med äkta 8K-innehåll som Samsungs toppmodell verkligen utmärker sig. Och även om Samsung har sänkt priset på årets toppmodell med ett par tusenlappar så är QN900A fortfarande en av mer kostsamma TV-modellerna på marknaden. Därför är detta definitivt en TV för de som är extra måna om bildkvaliteten.
Om du är mindre intresserad av design och mer av prestanda per krona så finns det helt klart bättre köp där ute – bland annat Samsungs strålande 4K-toppmodell QN95A och Sonys lika strålande A90J-OLED, för att bara nämna några. Å andra sidan, om du vill ha en smak av framtidens 8K-bildformat, och är villig att betala för det, så kan vi absolut rekommendera Samsung QN900A.
Kalibrering av Samsung QN900A
Samsung QN900A stöder kalibreringsprogrammet CalMan AutoCal. Genom att koppla TV:n till en PC/Mac och nödvändig mätutrustning kan man både mäta och eventuellt korrigera för avvikelser i färgbalans och gråskala.
När vi mätte gråskala i bildläget Film (SDR) fick vi en genomsnittlig deltaavvikelse på 4,3. Detta är en ganska så stor avvikelse, långt över toleransen på 3. Efter att ha kört en runda med AutoCal kunde vi pressa ner avvikelsen till 0,3, vilket är mycket bra. Gråskalan går alltså att autokalibrera väldigt exakt.
Vi lyckades däremot inte åstadkomma samma jämna resultat under färgkalibreringen. Samsung-skärmen är typiskt lite olinjär i färgåtergivningen, speciellt blåfärgerna är övermättade. Autokalibreringen fungerade inte här, i stället fick vi göra en manuell kalibrering. Färgåtergivningen uppmättes till en genomsnittlig deltaavvikelse på 4,2 före kalibrering och högst acceptabla 1,3 efter kalibrering.
Med risk för att upprepa oss: Samsung kunde ha haft en mer linjär färgavkodning och vi saknar möjligheten att finjustera färgton, mättnad och ljusstyrkan manuellt för både primär- och sekundärfärger, som många av konkurrenterna numera har.
Bra ljusstyrka, men en del halo-effekter
Samsung QN900A är utrustad med en LCD-panel med MiniLED-bakbelysning som utmärker sig med bra ljusstyrka. Vi mätte ljusstyrkan till cirka 1300 nits med 10 % fönster i filmläge. Observera att detta är något mindre än 4K-modellen QN95A, som klockade in med hela 1700 nits på 10 % skärmyta.
En annan sak vi lägger märke till är att våra testbilder ger en tydlig ”halo”-effekt (gloria) runt vita fält mot svart bakgrund. Vi märkte också en märklig tendens till tillfällig inbränning, vilket är ovanligt att se på LCD-skärmar.
Sammanfattningsvis har Samsung-skärmen en ganska avvikande gråskala och färgåtergivning i fabriksinställningarna ”direkt ur kartongen”. Med andra ord lönar det sig definitivt att köra en kalibrering på den. Gråskalan gick att kalibrera enkelt med AutoCal i SDR-läge, medan färgåtergivningen kräver mer manuell finjustering.
All kalibrering är utförd av Gorm Sørensen från ProCal. Gorm är en ISF- och THX-certifierad kalibreringsexpert med många års erfarenhet av TV/AV, bio och utsändningar.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser