Om du trodde att din nya 4K-TV var det allra hetaste just nu så får du allt tänk om. Innan många av oss ens har hunnit pensionera vår gamla Full-HD-TV så är Samsung redan färdiga med nästa generations bildformat! Nu i dagarna rullas den nya flaggskeppsserien Q900R med 8K-upplösning ut i butikerna, med skärmstorlekar på 65, 75 och 85 tum. Vi har testat mellersta bocken Bruse: 75-tummaren QE75Q900RAT.
Nykomlingen delar mycket teknik med den nuvarande 4K-toppmodellen, Q9FN. Och så har den något helt nytt – en möjlighet att titta på TV i glasklar, knivskarp 8K-upplösning!
Tyvärr är tillgången på äkta 8K-material starkt begränsad: Netflix och andra streamingtjänster nöjer sig med 4K och TV-sändningsbolagen har inte ens kommit så långt. Det är alltså uppenbart att TV:n kommer att visa vanlig HD- och 4K-video den mesta tiden. Samsung är väl medvetna om detta och har utrustat skärmen med en avancerad ”AI”-uppskalning med maskininlärning, som kontinuerligt jobbar med att optimera alla sorters bildmaterial.
Allt detta låter naturligtvis väldigt spännande och högteknologiskt. Frågan är bara om Samsungs 8K-skärm ger några reella fördelar i dag och om den är värd steget upp i pris jämfört med dagens 4K-skärmar? Det ska vi ta reda på!
8K UHD – vad är det?
8K-upplösning (7680 x 4320) är en naturlig utveckling av dagens 4K UHD-standard. Med fyra gånger så många pixlar (33 177 600 stycken för att vara exakt) har den en skarpare bild än någonsin. Målet är att sudda bort varje antydan till pixelstruktur eller rutmönster, så att TV:n känns som ett kristallklart ”fönster mot verkligheten”.
8K-tekniken måste ses i sammanhang av övergången till större TV-skärmar hemma i vardagsrummet. Det är uppenbart att den högre upplösningen kommer att göra mest nytta när den blir uppblåst på en storskärm på 75–85 tum eller ännu mer. Samsung har dock smugit in en 65-tummare också (QE65Q900R) för de som är särskilt intresserade.
8K-standarden är fortfarande väldigt ung och ännu så länge finns det ingen streaming-tjänst eller något annat som stöder formatet. Men den tekniska utvecklingen går snabbt och redan nästa år ser vi antagligen fler TV-tillverkare (och innehållsleverantörer) som backar upp formatet.
Design
QE75Q900R har en stram och minimalistisk design som är typisk för nyare Samsung-modeller. Bildpanelen omgärdas av en tunn mörk ram i borstat utförande. Hela TV:n känns rejält byggd, med en förtroendeingivande tyngd. Metallfötterna kan monteras på två olika platser beroende på TV-bänkens bredd och ger ett stabilt fotfäste. Vi gillar de här fötterna bättre än den vingligare foten som Q9FN är utrustad med.
TV:n har ett fack på baksidan där fötterna kan förvaras om de inte används (till exempel vid väggmontering). En annan smart detalj är möjligheten att använda ett så kallaat ”no gap wallmount”, ett väggfäste som hänger skärmen tätt intill TV-väggen.
Det är enkelt att hålla koll på kabelspaghettin. Precis som andra QLED-modeller har Q900R en separat ”One Connection”-box med elektronikstyrning, anslutningar och ström. Bildsignal och ström leds sedan vidare till skärmen i en enda kabel. Både boxen och kabeln är betydligt kraftigare dimensionerad i 8K-modellen, antagligen på grund av större strömförbrukning, processorkraft och avkylningsbehov.
Sammantaget tycker vi att 8K-modellen ser både snygg och gedigen ut, men du köper inte den här TV:n för estetikens skull – här är det prestanda som räknas.
Användning och finesser
QE75Q900R har Samsungs välkända och välutvecklade smart-plattform (Tizen). Samsung-systemet har en mängd praktiska finesser och är väldigt enkelt att ställa in första gången du sätter igång det.
Användarupplevelsen är lik övriga Samsung-modeller, men det märks att toppmodellen är ovanligt snabb. Den är hårfint snabbare än Q9FN, både när det gäller snabbstart, kanalbyte, laddning och växling mellan appar. I kombination med en bra internetuppkoppling är den en dröm att sköta, surfa och strömma med.
I den ovan nämnda One Connection-boxen sitter alla anslutningar. Samtliga HDMI-kontakter stöder 2.0a-standarden, men den nyare HDMI 2.1-standarden lyser med sin frånvaro. Den versionen kan vara väsentlig på sikt, särskilt i 8K-sammanhang eftersom den är nödvändig för att överföra 8K-upplösning med högre bildfrekvenser. Ur den synvinkeln är det käckt att anslutningarna sitter externt, så att Samsung har en möjlighet att uppgradera boxen så fort tekniken kommer på plats.
Knivskarp bild
Samsung 75Q900R kan skryta med knivskarp 8K-upplösning, extra brett färgspektrum och bländande 3000 nits ljusstyrka – tämligen häftiga specifikationer för en TV för hemmabruk! Och efter att ha haft TV:n i testrummet ett par dagar är det ingen tvekan om att 8K – speciellt äkta vara – är en imponerande syn.
I samband med testet hade Samsung lånat oss ett par 8K-demoklipp med knivskarpa naturscener som gav oss riktigt tårdrypande ögonblick. Det är lite synd att Apple har lagt beslag på beteckningen ”Retina”, det är lockande att använda liknande beskrivningar här!
Med 8K-demoklippen fick vi omedelbart känslan av att titta på en TV som har lika bra upplösningsförmåga som det mänskliga ögat. Djupkänslan är suverän och man kan ändra fokus och titta in i bilden på ett sätt som påminner om 3DTV – helt utan glasögon. På samma gång upplevde vi att 8K-skärmen var väldigt behaglig att vila ögonen på. Vi kunde titta på skärmen länge med påfallande lite ögontrötthet. Definitivt imponerande, och flera förbipasserande tappade hakan när de såg bilden.
Vårt första intryck är att 8K ger ett markant lyft i bildkvalitet, men är också väldigt beroende av bildmaterialet. Samsungs demosnuttar är naturligtvis skräddarsydda för att illustrera fördelarna med 8K. Vi hade gärna haft ett helt filmarkiv fyllt med titlar av hög kvalitet, filmade och mastrade i 8K, för att undersöka bilden närmare, men något sådant har vi tyvärr inte tillgång till.
4K mot 8K (uppskalat)
Många har ställt sig frågan om 8K-upplösning – i äkta eller uppskalad form – är något vi verkligen behöver, nu när de bästa 4K-skärmarna på marknaden redan ser väldigt bra ut. För att undersöka skillnaderna närmare ställde vi upp QE75Q900R bredvid Samsungs bästa 4K-skärm hittills, QE75Q9FNAT. Med hjälp av en video-splitter kunde vi jämföra de två skärmarna simultant med olika typer av innehåll, bland annat Blu-ray/4K Blu-ray, Netflix, YouTube samt direktsänd TV.
Rent tekniskt ligger de två skärmarna nära varandra. Bortsett från 8K-upplösning, AI-uppskalning och allt som hör till är paneltekniken (QLED/LCD med direkt LED-bakbelysning) väldigt likartad, förmodligen för att hålla priset i schack. En 8K-TV baserad på microLED eller annan futuristisk teknik skulle givetvis ha varit spännande, men knappast realistisk. Med det sagt så kostar 8K-modellen i skrivande stund hela 25 000 (!) kronor mer än 4K-modellen. Det räcker till en Atmos-soundbar, en Blu-ray-spelare och en rejäl trave filmer.
Med Blade Runner 2049 (4K UHD) i Blu-ray-spelaren är familjelikheten mellan de två Samsung-skärmarna slående. Båda modellerna kan skryta med en beckmörk svärta och nästan explosiv ljusstyrka och kontrast. Inga överraskningar där, alltså. Det är också tydligt att 8K-modellen har en fördel i skärpan: det är inte nödvändigtvis så att vi ser fler detaljer i bilden, men diagonala linjer, konturer runt föremål och annat verkar betydligt skarpare och mer sömlös. Detta innebär återigen att 8K-versionen får en djupare, nästan 3D-liknande effekt. Vi skulle däremot inte vilja klassa skillnaden som enorm, eftersom båda skärmarna ser fantastiska ut med 4K Blu-ray.
Mer intressant är att se hur de två skärmarna hanterar vanligt HD-innehåll. Med vanliga TV-sändningar är båda duellanterna tvungna att skala upp materialet för att fylla ut skärmen, och här tyckte vi att 8K-skärmen – ironiskt nog eftersom den har fler pixlar att fylla ut – faktiskt gjorde ett bättre jobb. TV-program var märkbart skarpare och mer detaljerade på Q900R än på Q9FN, ungefär som om de var filmade med en lite bättre kamera. Om det berodde på den nya ”AI”-uppskalningen eller bara rå processorkraft vet vi inte, men tekniken tycks fungera.
I slutändan handlar inte bildkvaliteten bara om skärpa: kombinationen av svärta, kontrast, färgdjup och ljusstyrka är lika viktig. På det området är Samsung Q9FN redan en av våra favoriter tack vare dess starka och exakta LED-bakbelysning. Förmågan att vara kolsvart och bländande ljus på samma gång ger den en grym kontrast, speciellt med HDR-filmer. Vi upptäckte att QE75Q900R lyckades klämma ut ännu mer ljusintensitet och färgvolym, samtidigt som den hade en mer finmaskig ljusstyrning. Men skillnaden var inte dramatisk, och i vissa fall upplevde vi faktiskt att 4K-modellen hade lika bra, eller bättre, kontrast. 8K-modellen verkar ha en något annorlunda ”tone mapping” som får vissa mörka scener att gro igen. Det bör dock påpekas att TV:n var ett rykande färskt testexemplar med tidig mjukvara, medan 4K-modellen har funnits på marknaden ett tag.
Ljudkvalitet
Samsung QE75Q900R är utrustad med ett relativt ordinärt ljudsystem. Här finns ingen avancerad ”ljudlimpa” inbyggd, bara nedåtriktade högtalare som påminner om dem i mycket billigare TV-apparater. Det är uppenbart att merparten av resurserna har lagts på videodelen. Samsung utgår antagligen från att de som köper en TV i den här prisklassen ändå inte nöjer sig med ljudet från de inbyggda högtalarna. Däremot har TV:n ett absolut dugligt ljud, med tydligt tal och en förmåga att spela högt och rent. Tack vare optisk digitalutgång och Bluetooth är den dessutom enkel att uppgradera med en separat soundbar-högtalare.
Slutsats
På grund av brist på ordentligt 8K-material kan Samsung Q900R hävdas vara lite ”overkill” och före sin tid. Även om den intelligenta uppskalningen fungerar förvånansvärt bra så är det ingen tvekan om att bildskärpan kommer mest till sin rätt med äkta 8K-material. Som testet visar så hamnar du inte fel med en toppspecificerad 4K-skärm heller: vid en direkt jämförelse känns till exempel Samsungs egen QE75Q9FN för 45 000 kronor nästan som ett fynd i våra ögon. Med det sagt – om du vill vara först med det allra senaste och vill ha riktigt banbrytande skärpa, kontrast och ljusstyrka så är det Samsungs nya 8K-modell du ska ha. Samsung QE75Q900R markerar starten på 8K-kapplöpningen och har lagt ribban som alla andra måste ta sig över.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser