TV-apparater med 8K-upplösning har hittills varit exotisk kuriosa för de allra mest hängivna – och förmögna – tekniknördarna där ute. De som varit galna nog att punga ut med slantarna för en 8K-TV har blivit avsnoppade med ofärdiga standarder och sorgligt lite äkta 8K-innehåll. Vad är då poängen? kan man fråga sig.
Vår erfarenhet säger oss att 8K-TV kan se fantastiskt ut, men det är först när man matar dem med äkta 8K-material som de verkligen briljerar. Vinsten är inte lika stor med 4K- och HD-innehåll: även om TV:n använder sig av allsköns analyser, algoritmer och processormuskler för att fylla i de saknade pixlarna så blir det inget substitut för ”the real thing”. Närmare bestämt: video som är filmat, redigerat och producerat i 8K-upplösning. Just därför har de svindyra 8K-skärmarna problem med att motivera sina prislappar jämfört med redan väldigt dugliga 4K-TV-apparater.
Så här kommer det förmodligen att se ut en bra tid framöver också, fast på samma gång anar vi ett par ljusglimtar: priserna är på väg ner och det kommer fler modeller och skärmstorlekar att välja mellan. Dessutom verkar det ”lossna” på innehållssidan. Vem vet, kanske 2020 blir året när 8K verkligen börjar ta fart?
Samsung Q800T: Billigare 8K-TV
Samsung verkar i alla fall tycka det: den koreanska tillverkaren har fram tills nu reserverat den knivskarpa 8K-upplösningen till sina absoluta toppmodeller, men i år utökar de sortimentet med tre nya serier och sänker priserna. Allra billigast är Q800T-serien som kostar ungefär lika mycket som förra årets 4K-toppmodell Q90R, men har fått en viktig bilduppgradering i form av en ultraskarp 8K-panel! Den finns i flera olika skärmstorlekar (65, 75, 82, 98 tum). Inte alla varianter har bekräftats komma till de nordiska länderna ännu, men vi har lagt vantarna på både 65- och 75-tummaren för test!
Design
Samsung Q800T är lillebror till de exotiska toppmodellerna Q900TS och Q950TS, men utseendemässigt har de inte mycket gemensamt. De större släktingarna dryper av lyx med sin tunna, kantlösa design, medan Q800T ser betydligt mer ordinär ut. Med en tjockare ram i mörk metall och plast finns det ingenting som avslöjar att vi har att göra med en dyr highend-modell. Fast det kanske inte gör något?
Däremot kommer nog avsaknaden av Samsungs ”No Gap”-väggfäste att vara en brist för somliga. Det innebär att väggmonteringen måste göras med ett vanligt VESA-kompatibelt fäste, vilket medför att TV:n sticker ut aningen längre från väggen. Q800T saknar dessutom Samsungs populära One Connect (extern kopplingsbox). Alltså måste HDMI-kablarna stoppas in på baksidan av skärmen, vilket kan leda till en trassligare installation. Om man ofta kopplar in och ur utrustning är det bäst att ha TV:n stående på en bänk, eller välja ett väggfäste med svängarm.
Användning och finesser
Samsung-skärmen är enkel att börja använda och har många avancerade funktioner. Användargränssnittet Tizen har fått en liten ansiktslyftning i år, med skarpare grafik och bättre organiserade menyer. TV:n är superlätt att installera med hjälp av mobilen och menyraden gör det smidigt att hitta olika typer av innehåll. Man kan själv sortera tjänsterna i den ordning man vill ha.
Utbudet av tjänster är oerhört bra: med både Netflix, HBO, Amazon Prime, Rakuten, Apple TV+ och snart även Disney+ i portföljen finns det gott om underhållning att välja mellan. Q800T har också fått en uppdaterad YouTube-app, som använder den nya AV1-videokomprimeringen. Med den går det att titta på YouTube i 8K-upplösning!
Samsung-skärmen har också AirPlay 2, som gör det enkelt strömma iPhone-innehåll direkt till TV-skärmen. En annan nyhet i 2020-modellerna är sidebar-funktionen Smart view, som gör att man kan visa mobilskärmen bredvid TV-innehållet (fast för närvarande bara från Android-mobiler). Detta kan vara praktiskt i vissa sammanhang, till exempel när man vill titta på en ”walkthrough” i datorspel eller följa en chatt under tiden man tittar på TV – eller om det helt enkelt är två personer som vill se olika saker samtidigt! Fun fact: man kan också lyssna på den ena ”skärmen” via hörlursuttaget!
Q800T har Ambient Mode, som är Samsungs ”skärmsläckare”. Den kan visa bilder, grafik, väderprognoser och liknande när skärmen är i standby-läge. Det är också fullt möjligt att ladda upp familjefoton.
Q800T stöder naturligtvis HDR-video, inklusive det öppna HDR10+-formatet som Samsung själva har utvecklat. Däremot finns det – tyvärr – FORTFARANDE inga tecken på Dolby Vision-stöd (HDR med dynamiska metadata). Detta innebär att mycket Netflix- och Apple-innehåll inte kan ses från deras potentiellt bästa sida. Samsung är nu den enda stora TV-tillverkaren som inte stöder Dolby-formatet, förmodligen för att slippa betala licenskostnader.
HDMI 2.1
Samsung kan nu skryta med fullt HDMI 2.1-stöd i 2020-modellerna. Detta är särskilt viktigt i 8K-sammanhang eftersom det tillåter överföring av videosignaler i 8K/60p via HDMI-ingången, vilket kan bli ett aktuellt format i framtiden. Dessutom innebär det stöd för 4K/120p (High Frame Rate/HFR), Variable Refresh Rate (VRR) och Auto Low Latency Mode (ALLM). Det bådar gott för framtida kompatibilitet med nästa generation spelkonsoler: både PlayStation 5 och Xbox Series X förväntas ha funktioner som kräver HDMI 2.1. Det bör dock nämnas att Q800T bara har en enda HDMI-ingång som stöder full bandbredd, de andra tre är begränsade till vanlig HDMI 2.0.
Det finns också flera funktioner som ska förbättra spelupplevelsen. Real Game Enhancer+ kan användas för att höja detaljnivån i mörka scener, så att man lättare kan upptäcka motståndarna. Q800T har för övrigt också ett dedikerat spelläge, med rekordkort fördröjning. Vi uppmätte så kallat input lag till bara 5 millisekunder!
Samsung Q800T är förberedd för smarta hem: den nya funktionen Digital Butler gör det enklare att söka upp alla prylar i hemmet, oavsett om de styrs via IR, Bluetooth eller Wi-Fi. På så sätt går det att köra olika makron och ”scener” – till exempel att belysningen dimmas eller jalusier sänks ned automatiskt när man tittar på TV. Den här funktionen var dock inte klar när vi testade Q800T, så den är vi tvungna att återkomma till.
Bildkvalitet
Samsung Q800T kanske ser lite tam ut från utsidan, men under motorhuven glänser det av svällande videomuskler. Utöver en knivskarp 8K LCD-panel har den direkt LED-bakbelysning med lokal dimning, plus ett Ultra Black-filter som gör skärmglaset supermatt, utan irriterande spegelbilder.
För att styra de 33 miljoner (!) pixlarna har Samsung den nyutvecklade videoprocessorn Quantum Processor 8K, samma som i toppmodellen Q950TS. Den nya processorn är ett riktigt krutpaket som använder maskininlärning och artificiell intelligens för att optimera bilden. Och bildkvaliteten går definitivt inte av för hackor!
Det första som slår oss är, som förväntat, den extrema bildskärpan. 8K-skärmen är utan tvekan bland de skarpaste vi har sett, fast inte ”skarp” för ögonen i negativ mening: tvärtom är den högupplösta 8K-bilden väldigt behaglig att vila ögonen på. Man upplever att man kan ändra fokus och flytta blicken precis som i verkligheten.
Med högupplösta bilder som detta behövs inte 3D längre. Och den extrema pixeltätheten garanterar en oerhört helgjuten bild, utan de små hålen och oregelbundenheterna det går att skymta på vanliga TV-skärmar. Här måste man ställa sig tätt intill skärmen för att se någon antydan till pixelstruktur!
8K är levande live
Vi började med ett par demoklipp som Samsung skickade med på USB. Och det ser definitivt häftigt ut med 8K i full bandbredd. Scener med natur och närbilder av djur där man kan ser alla detaljer, ner till varje tunnaste lilla hårstrå, är definitivt imponerande. Men de här överproducerade klippen har vi sett många gånger förut, på mässor och liknande. Ge oss något nytt!
Överraskande nog är det YouTube som kommer till undsättning. På YouTube.com har det faktiskt funnits 8K-innehåll i flera år redan, men det är först nu som det har blivit tekniskt möjligt att titta på det med en kompatibel 8K-TV genom den inbyggda YouTube-appen. Detta är utan tvekan en viktig milstolpe. Och ja … trots hårdare komprimering och lägre bandbredd än USB-klippen så ser det väldigt läckert ut!
Även om det är ont om traditionell Hollywood-underhållning så finns det många imponerande videor av djur, natur och landskap som nu kan strömmas i 8K-kvalitet. YouTube är en lekplats för oberoende filmskapare, en av dem är filmfotografen Phil Holland som har ett par våldsamt häftiga klipp på sin YouTube-kanal. De är filmade med 8K- och 12K-kameror (!) från RED och har en detaljnivå och realism som helt enkelt måste ses med egna ögon. Här har Samsung-skärmen verkligen ett äss i ärmen jämfört med vanliga 4K-TV-apparater!
Gnistrande färger och kontrast
De många YouTube-klippen ger oss också en chans att testa Samsung-skärmens andra egenskaper. En LCD med LED-bakbelysning får aldrig lika bra kontrast och svärta som en OLED i mörka scener: När man har en ”ljuskanon” på baksidan av LCD-panelen går det inte att undvika att lite ljus läcker ut någonstans. Men i den här generationen har Samsung ändå lyckats utjämna skillnaden ytterligare ett snäpp.
Trogna läsare kommer kanske ihåg att vi var väldigt nöjda med fjolårets 4K-toppmodell Q90R (Årets bästa TV i highend-klassen 2019). Eftersom Q800T använder samma typ av bakbelysning med förbättrad strömstyrning så finns det definitivt många välbekanta egenskaper. Samsung-skärmen har utmärkt kontrast och svärta, det är först när vi torterar den med små vita prickar mot en mörk bakgrund som vi skymtar en liten ”halo”-effekt. Levande videomaterial som fyrverkerier och action i mörka tunnlar ser å andra sidan helt oproblematiskt, här ser vi en tydlig förbättring mot Q90R.
Samsung-skärmen har också tillräckligt med ljusstyrka för att man ska kunna titta på TV en ljus dag, och det matta skärmglaset förhindrar spegelbilder av omgivningen. Här har Q800T en klar fördel mot OLED-skärmarna, som ofta har lägre ljusstyrka och blankare frontglas.
Färgåtergivningen är också suverän: intensiv och färgsprakande, med nyanser av rött och grönt som långtifrån är vardagsmat. Med Q800T kan man välja allt från neutralt Film-läge till ett mer adaptivt Intelligent-läge beroende på vad man tittar på. En gemensam nämnare är att det alltid finns bra tryck i färgerna.
Även om Samsung Q800T ger störst haksläpp när vi matar den med äkta 8K-video så måste det sägas att den gör ett utmärkt jobb med vanlig HD och 4K-innehåll också. Snabba panoreringar i fotboll ser tjusigt ut och Q800T lyckas bevara bra bildskärpa även när det går hett till på planen. Till och med ganska så kraftigt komprimerade nyhetssändningar ser helt levande ut på den stora 75-tummaren. Inte nödvändigtvis bättre än en bra 4K-TV, men definitivt inte sämre heller.
Ljudkvalitet
Samsung Q800T är bestyckad med en hel liten arsenal av högtalare på baksidan av skärmen. Detta är den första modellen vi testar som har ett så kallat Object Tracking Sound+-ljudsystem (OTS+), vilket är en av Samsungs nyheter på ljudsidan i år. I stället för att placera alla högtalare på undersidan, där de brukar sitta, är högtalarna nu fördelade längst ner, på sidorna och längst upp på TV:n för att ge bättre spridning av ljudet. TV:n analyserar ljudsignalen och fördelar ljudeffekterna för att ge en mer realistisk surroundeffekt.
Vi testade med både musik, tal och film och måste säga att vi är relativt imponerade av ljudbilden, som matchar bildens storlek bättre än i tidigare Samsung-modeller. Röståtergivningen är både stark och klar. Däremot handlar det inte om någon revolution i ren och skär ljudkvalitet. De pyttesmå högtalarna låter lite ansträngda när man vrider upp volymen, och vi kan höra lite resonanser från TV-skalet. Basen är inte heller mycket att skryta med.
Det är helt uppenbart att en skärm av Q800T:s kaliber förtjänar en ordentlig soundbar med subwoofer. Gärna med Dolby Atmos, som man nu kan hämta ut från TV:n i hög kvalitet via HDMI eARC-anslutningen. En annan, och potentiellt mer intressant, funktion är möjligheten att använda TV:ns egna högtalare i kombination med en soundbar. Den så kallade Q Symphony-funktionen synkroniserar ljudet från TV:n och soundbar-högtalaren så att de extra högtalarna kan användas för att åstadkomma en större ljudbild. Just den här finessen har vi inte testat ännu, men vi ser fram emot att undersöka den med någon av Samsungs nya soundbar-modeller.
Slutsats
TV-apparater med 8K-upplösning har hittills varit något för särskilt intresserade entusiaster, de har inte haft några reella fördelar mot bra 4K-TV-apparater. I och med introduktionen av YouTube i 8K-kvalitet faller däremot vissa väsentliga pusselbitar på plats, vilket gör 8K-TV betydligt mer intressant! Plötsligt finns det en betydande mängd innehåll där ute, som kräver en 8K-TV för att ses i högsta möjliga kvalitet. Ur den synvinkeln är det bra timing att Samsung kan erbjuda en kompatibel 8K-modell i lägre prisklasser än tidigare. Q800T känns lite nedbantad på utrustning på vissa områden, särskilt när vi tar med priset i beräkningen. Men när det gäller bildkvalitet levererar den verkligen varorna! Samsung Q800T är ett knivskarpt startskott på TV-året 2020 och en TV som vi lugnt kan rekommendera.
Kalibrering av Samsung Q800T
Den här Samsung-modellen stöder inte Calman AutoCal (automatisk kalibrering) som finns i de dyrare QLED-modellerna. Alltså måste man kalibrera TV:n ”för hand” med hjälp av de manuella inställningarna. Detta är utan tvekan mer tidskrävande, eftersom Samsungs menysystem är lite rörigt för oss erfarna användare. Det behövs till exempel närmare 20 tryckningar för att komma in och ut ur färgrymd-kontrollerna! Dessutom är det irriterande att skärmmenyn påverkar ljusstyrkan, så att den inte kan mätas när menyn visas. Här skulle Samsung kunna lära sig ett och annat av LG, som åtminstone har en inställnings-genväg på fjärrkontrollen.
Lyckligtvis krävs det inte så stora justeringar för att Q800T ska se ytterst korrekt ut. Den mäter relativt bra direkt ur kartongen och på vårt testexemplar räckte det med att göra en lätt justering av gråskalan för att få bra och neutrala färgresultat. Föga överraskande är det Film-läget som mäter bäst, det har bara lite för mycket grönt och blått, vilket gör bilden en smula kall. TV:n följer EOTF-gammakurvan för HDR väldigt bra, med undantag för ett något mörkare område längst ner. Skärmen är alltså lite svartare än den borde vara i de mörkaste scenerna. Å andra sidan är den helt felfri i de ljusare nyanserna.
Samsung-skärmen är också mycket ljusstark, vilket syns på våra mätningar:
Ljusstyrka:2 % fönster: 910 nits
5 % fönster: 920 nits
10 % fönster: 1100 nits
50 % fönster: 660 nits
75 % fönster: 410 nits
100 % fönster: 370 nits
Färgerna hade å andra sidan kunnat vara ännu mer korrekta: Samsung har betonat att få bra mätresultat med 100 % färgintensitet (RGB). Det medför dock att alla nyanser under 100 % är starkt undermättade! Vi föredrar att balansera färgmättnaden så att den är något övermättad längst upp och lite undermättad längst ner, för att få en så jämn färgbalans som möjligt. Vi är lite förvånade över att Samsung inte utvecklar en mer exakt färgdekoder som kan hänga med de bästa på marknaden. Bland annat Panasonic är ett gott exempel, men det bör nämnas att även LG har fått stora förbättringar de senaste åren.
Sammanfattningsvis ger Samsung Q800T helt godkända mätresultat, mer än bra nog för att kunna avnjuta filmer hemma i vardagsrummet – men det är inte någon ”color grading- referensmonitor” vi pratar om.
All kalibrering är utförd av Gorm Sørensen (ProCal). Gorm är en ISF- och THX-certifierad kalibreringsexpert med många års erfarenhet av TV/AV, film och sändningar.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser