En riktig flaggskeppsmodell ska vara lite ”over the top”, både när det gäller design, specifikationer och tekniska prestanda. Dessutom ska den gärna svida lite extra i plånboken! Och Samsung har inte sparat på krutet i Q950TS, deras nya toppmodell för 2020.
Flaggskeppet Q950TS har alla de senaste landvinningarna på bildfronten, inklusive en knivskarp 8K-bildpanel och en häftig videoprocessor under huven. Den har också ett helt koppel av högtalare på insidan. För att toppa alltihop har Samsung pressat in all teknik i en extra tunn och läcker förpackning.
Är då den här 8K-toppmodellen ”den heliga graal” när det gäller bra bild? Eller finns det ännu bättre köp där ute som kan åstadkomma lika himmelska bildupplevelser? Den som testar får se!
Design
Q950TS representerar en ny designinriktning som Samsung själva har döpt till Infinity Screen. Namnet anspelar på så kallade ”infinity pools” – simbassänger där vattnet tycks fortsätta i oändligheten bort mot horisonten. Men här är det alltså TV:n som är ändlös, eller rättare sagt: kantlös.
Även om TV-skärmarna gradvis har blivit tunnare med åren är själva ramen fortfarande 1–2 centimeter bred. Det handlar både om att skydda bildpanelen och om att rama in bilden rent visuellt. Men nu är det alltså den här inramningen som Samsung vill bli av med.
På Q950TS har de lyckats minska ner ramen till ett minimum: en millimetertunn metallremsa i borstat stål är det enda som omger bildpanelen, som för övrigt bara är 1,5 centimeter tjock sedd från sidan. Det är riktigt imponerande med tanke på att skärmen är tätt packad med LCD-panel, QLED-färgfilter och direkt LED-bakbelysning – för att inte tala om 8 individuella högtalarenheter.
Den slimmade, ramlösa designen är vacker att titta på men har också en praktisk fördel genom att TV:n tar mindre plats rent fysiskt. Q950TS finns i storlekarna 65, 75 och 85 tum, som alla har en mindre dominerande framtoning än ”vanliga” TV-apparater med motsvarande skärmstorlek.
Väl förberedd för väggmontering
Q950TS har ett par finesser som gör att den passar extra bra att hänga på väggen. En av dem är väggfästet No Gap Wall Mount som följer med i kartongen. Väggfästet fälls in på baksidan och gör att skärmen kan hänga alldeles intill väggen. När TV:n är monterad sticker den bara ut ungefär 2 centimeter från väggen. Det är faktiskt mindre än LG:s Gallery OLED!
Dessutom har Q950TS Samsungs externa kopplingsbox One Connect. Den gör att alla HDMI- och signalanslutningar kan hållas dolda, samtidigt som de är lätt tillgängliga när du ska koppla in en ny enhet. Boxen behöver bara en tunn kabel för att överföra ström och signal upp till TV:n och bidrar därför till en snygg och diskret installation.
Observera att Q950TS har en något större box och tjockare kabel än 4K-skärmarna från Samsung. Detta beror på starkare strömförsörjning.
Användning och finesser
Samsung-skärmen är enkel att börja använda och har många avancerade möjligheter. Tizen-gränssnittet har fått skarpare grafik och mer välorganiserade menyer, och TV:n är superenkel att ställa in med hjälp av mobilen. Vi gillar också den Bluetooth-baserade fjärrkontrollen som reagerar blixtsnabbt på kommandon.
Samsung-skärmen är välutrustad på app-fronten. Med bland annat Netflix, HBO, Amazon Prime, Rakuten, Apple TV+ och snart även Disney+ finns det massor av underhållning på menyn. Samsung-skärmen har dessutom AirPlay 2, som gör det enkelt att strömma iPhone-innehåll direkt till TV-skärmen.
För de av oss som vill njuta av äkta 8K-innehåll är det också extra viktigt att Q950TS har den nya YouTube-appen med 8K-upplösning ombord.
Samsung Q950TS har Ambient Mode, som är Samsungs ”skärmsläckare”. Den kan visa bilder, grafik, väderprognoser och liknande när skärmen är i standby-läge. Det är också fullt möjligt att ladda upp familjefotografier.
Fortfarande inget Dolby Vision …
Q950TS stöder naturligtvis HDR-video, inklusive det öppna formatet HDR10+ som Samsung själva har varit med om att utveckla. Däremot syns fortfarande inga spår av det konkurrerande formatet från Dolby, som använder dynamiska metadata för att visa en ännu mer kontrastrik bild.
Netflix har länge haft filmer och serier i Dolby Vision HDR-format, och i och med lanseringen av Apple TV+ och Disney+ finns ännu mer innehåll tillgängligt. Med Q950TS får man nöja sig med att titta på dessa i ”vanligt” HDR-format. Här hade Samsung kunnat lära sig av Panasonic och Philips, som numera stöder både HDR10+ och Dolby Vision.
Samsung har dock utrustat Q950TS med kraftfull videobearbetning, som analyserar bilden, utför tone mapping och förhoppningsvis lyckas utjämna några av skillnaderna mellan de olika HDR-formaten.
Samsung hävdar förmodligen att flera strömningstjänster (inklusive Amazon och Rakuten) numera använder sig av det öppna HDR10+-formatet, men för vår del skulle vi gärna vilja kunna välja!
Stöder HDMI 2.1
Samsung Q950TS kan skryta med fullt HDMI 2.1-stöd (fast bara i en av ingångarna). Detta är särskilt viktigt i 8K-sammanhang eftersom det möjliggör överföring av videosignaler i 8K/60p-format. Dessutom finns stöd för 4K/120p (High Frame Rate/HFR), Variable Refresh Rate (VRR) och Auto Low Latency Mode (ALLM). Det bådar gott bra för framtida kompatibilitet med nästa generations spelkonsoler.
Samsung Q950TS har flera funktioner som ska förbättra spelupplevelserna. Real Game Enhancer+ kan användas för att höja detaljnivån i mörka scener, så att du lättare får syn på dina motståndare. Q950TS har också ett särskilt spelläge med mycket kort fördröjning. Vi uppmätte så kallat input lag till bara 5 millisekunder!
QLED-TV?
Q950TS är toppmodellen bland Samsungs så kallade QLED-TV-apparater. De är i grund och botten traditionella LCD-TV-apparater, men trimmade med en rad moderna lösningar på insidan. Färgfiltret med kvantprickar (quantum dots) ger ett bredare färgspektrum, medan direkt LED-bakbelysning med lokal dimning ger en boost av kontrast och ljusstyrka.
Samsungs toppmodell har extra många lysdioder, indelade i 480 individuella zoner. Dessa matas av en kraftfull strömförsörjning, vilket också återspeglas i strömförbrukningen. Fast något säger oss att de som funderar på en TV i den här prisklassen knappast låter sig stoppas av några extra kilowattimmar!
Samsung har också tagit hänsyn till att många kommer att placera TV:n i en miljö med fönster och lampor. Q950TS är utrustad med ett antireflexfilter som minskar reflektioner från omgivningen.
Knivskarp bildkvalitet
Samsungs nya toppmodell är proppfull av avancerad teknik, men åttiotusenkronorsfrågan är naturligtvis hur den ser ut i praktiken! Här är det naturligt att börja med innehåll i 8K-upplösning, som ju är själva poängen med en TV som denna.
Ännu så länge är det faktiskt YouTube som är den primära källan till video i 8K-kvalitet. I och med lanseringen av den nya videokodningen AV1 har både amatörer och proffs en möjlighet att ladda upp och spela innehåll i 8K-upplösning. Fast det kräver naturligtvis att man har rätt hårdvara!
Vi har tidigare blivit imponerade av produktionerna från videografer som Jacob & Katie Schwarz, Phil Holland med flera. Det finns videor av djur, natur, landskap och stadsliv i skrämmande god kvalitet! Realismen är påtaglig. Bilden är laserskarp och samtidigt väldigt behaglig att vila ögonen på. Alla detaljer får samma utrymme, utan artificiell skärpa eller aggressiv markering av konturer.
Efter ett tag får vi slut på tappa-hakan-videor på YouTube och måste vända oss till underhållning från Netflix, HBO och 4K Blu-ray. Och fördelen med 8K-skärmen blir mindre tydlig när vi visar video i mer ordinär 4K- och HD-kvalitet. Då måste TV:n ta till uppskalning och annan videoprocessorer-magi för att fylla i de saknade pixlarna. Och även om Samsungs smarta AI-processor klarar detta med bravur så blir resultatet inte lika häftigt som med äkta vara. En maxtrimmad 8K-TV som denna kör uppenbarligen bäst med högoktanigt 8K-bränsle i tanken!
Vilket bildläge?
De som dyker ner i Samsung-skärmens bildinställningar kommer att hitta en uppsjö av justeringsalternativ att vältra sig i. Men för de flesta är det förmodligen bäst att välja ett fast bildläge och låta bli resten.
För de som gillar naturliga färger med minsta möjliga ”kryddor” är det glädjande att Samsung har introducerat det nya Filmmaker Mode i 2020-modellerna. Detta är en superneutral inställning som man kan välja och sedan känna sig säker på att TV:n gör så lite som möjligt för att manipulera bilden. Här är alla kontrastförbättringar, konturmarkeringar och rörelseutjämningar antingen starkt reducerade eller helt avstängda.
Samsung Q950TS ser absolut bra ut i Filmmaker Mode, med en naturlig färgpalett och mjuka rörelser. Samtidigt ger det oss en känsla av att köra en sportbil med handbromsen åtdragen! Samsung-skärmen har så många videofunktioner under motorhuven att det är frestande att släppa loss lite. Om man i stället väljer Intelligent Mode analyserar och optimerar TV:n bilden enligt konstens alla regler. Och även om detta strider mot våra puritanska vanor måste vi erkänna att Samsung-skärmen ser väldigt engagerande ut i Intelligent-läge. Färgerna får en större glöd och fler nyanser, kontrasten blir superstark och ljusstyrkan bländande, utan att allting tippar över och ser ut som en tecknad film.
För- och nackdelar
Samsungs 8K-toppmodell måste tåla att jämföras med en rad potenta 2020-modeller, inklusive LG:s CX och GX OLED, Panasonics flaggskepp GZ2000, för att inte tala om Samsungs egna Q800T– och Q95T-modeller. Och om vi lägger den fantastiska designen och imponerande skärpan åt sidan är Q950TS inte riktigt lika överlägsen som man skulle kunna förvänta sig med tanke på den stora prisskillnaden. I själva verket ligger den mer på samma nivå som konkurrenterna när det gäller allmänna bildparametrar som kontrast och färgåtergivning.
Hur finmaskig och exakt den lokala dimningen än är så matchar inte Q950TS riktigt den avgrundsdjupa återgivningen av svart som en OLED-TV har. Trots 480 (!) individuella zoner kan vi fortfarande skönja en del halo-effekter runt ljusa föremål mot en mörk bakgrund.
Å andra sidan har Q950TS en saftig ljusstyrka som OLED bara kan drömma om (ungefär 1600 nits). Det gör verkligen nytta när man vill titta på TV dagtid och ger en häftig glöd i intensiva HDR-effekter. Det bör dock nämnas att billigare QLED-modeller som Q95T och Q800T också är väldigt ljusstarka.
Vi noterar också lite ojämnheter i ljusfördelningen på panelen: med testbilder i ljusgrått över hela skärmen finns tecken på så kallad vinjettering, där bilden blir mörkare ut mot kanterna. Dessutom kan vi skymta en del vertikala och horisontella ränder på skärmytan. Detta är ett känt fenomen på LCD-skärmar som kallas för dirty screen effect (smutsig skärm-effekt). Ränderna är inte särskilt framträdande när man tittar på TV, men kan verka irriterande när man tittar på hastigt panorerande innehåll som fotboll. Ingen TV är helt perfekt, men på en highend-modell som Q950TS hade vi faktiskt förväntat oss mindre av detta. Det kan tänkas att det är en bieffekt av den superslimmade designen.
Ljudkvalitet
Samsung Q950TS är utrustad med ett så kallat OTS+-ljudsystem (Object Tracking Sound) som består av hela åtta högtalarelement. Dessa är strategiskt utplacerade på skärmens baksida och sidor och ska ge en större och mer surroundliknande ljudbild.
Vårt intryck är att Samsung har gjort ett bra jobb med ljudet i Q950TS. Det finns bra fyllighet i basen och en distinkt diskantåtergivning, vilket bidrar till bra talförståelse. De många högtalarna bidrar också till att ljudbilden matchar skärmens storlek. Däremot kan TV-ljudet inte spelas så våldsamt högt förrän det ”går i taket”. De små högtalarna låter lite ansträngda och basen visar sin begränsning. Mycket vill ha mer!
Det är ingen tvekan om att Q950TS, precis som de flesta andra TV-apparater, helst bör matchas med en soundbar och en subwoofer av samma kaliber. Väljer du en kompatibel soundbar från Samsung kan du också utnyttja Q Symphony-funktionen, som kopplar ihop TV-högtalarna och soundbar-högtalaren till en enhetlig ljudbild. Vi har testat detta tidigare, med Samsungs TV och soundbar i Q800T-serien, och det gav definitivt mersmak.
Slutsats
Samsungs flaggskepp Q950TS är en riktig läckerbit när det gäller TV-design. Att klämma in så mycket potent teknik i en elegant, ramlös TV känns som rena rama ingenjörsbragden! Q950TS levererar varorna när det gäller bildkvalitet, men det är först och främst med äkta 8K-innehåll som den verkligen briljerar.
Med ett riktpris på 80 000 kronor är Q950TS dessutom en hård nöt att knäcka, även för de ivrigaste bildfantasterna. Om du är prismedveten och kan leva med en smula mindre banbrytande design så tycker vi att den billigare 8K-modellen Q800T eller 4K-toppmodellen Q95T är bättre köp!
Kalibrering
Samsung Q950TS stöder kalibreringsprogrammet Calman Autocal, som kan finjustera alla bildparametrar automatiskt. Genom att koppla in en PC och relevant mätutrustning kan man upprätta en direkt kommunikation mellan TV:n och datorn och utföra automatisk kalibrering.
Samsung-skärmen har flera olika bildlägen från början och föga överraskande är det Film-läget som ger bäst mätresultat när TV:n är ny. Dessutom ser det nya Filmmaker Mode-läget bra ut direkt ur kartongen, med synnerligen korrekt och jämn färgbalans. Detta är ett läge man tryggt kan välja om man vill ha så neutrala färger som möjligt.
Tyvärr fungerar inte Autocal-inställningen med Filmmaker Mode eftersom det är låst från fabrik. Det vanliga Film-läget är däremot en bra utgångspunkt för en exakt kalibrering. Här fick vi en genomsnittlig deltaavvikelse i gråskalan på 0,4 och en maximal avvikelse på 0,9, vilket är långt under gränsen 3,0.
Q950TS ger mycket bra mätresultat, men vi skulle vilja att Samsung hade en genväg till bildinställningarna på fjärrkontrollen, som LG och många andra tillverkare har. Det blir mycket tryckande fram och tillbaka för att komma till rätt inställningar. Det önskar vi oss till nästa gång!
Kalibreringsrapporter:
Q950TS SDR (Film)
Q950TS Filmmaker mode
Q950TS HDR
All kalibrering är utförd av Gorm Sørensen från ProCal. som är en ISF- och THX-certifierad kalibreringsexpert med mångårig erfarenhet av TV/AV, bio och utsändningar.
1 reaktion på ”Samsung Q950TS (QE75Q950TS)”
Skriv en kommentar
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
Fantastisk bild med ett superläckert minimalt format!
Imponerande hur de har kunnat bygga en så kompetent TV i ett så tunt format. Den är ”lövtunn”, har ett mindre djup än de tavlor vi har på samma vägg!
Med tanke på TVns format är ljudet bra, men den bör helst kompletteras med externa ljudenheter om man vill att ljudet skall matcha den fantastiska bildkvalitén! Tillsammans med en bra soundbar, sub-bas och bakhögtalare är det nästintill fulländat!