Efter att ha varit i ”åttonde himlen” med Samsungs nya 8K-TV tills alldeles nyligen, är det dags att komma ner på jorden igen. Även om 8K-upplösning kan se väldigt imponerande ut i all sin knivskarpa prakt så är det få förunnat att kunna betala för nöjet! Många skulle nog hävda att det är vansinne att spendera 40 000–50 000 kronor på en TV – speciellt i dessa tider när man kanske är extra försiktig med vad kronorna går till. Då är det tur att det finns ett par bra alternativ!
Om du är kräsen med bildkvalitet men inte vill betala mer än du bara måste så kommer 4K-modellen Samsung Q80 som på beställning. Den här QLED-skärmen har mycket av tekniken som finns i Samsungs flaggskeppsmodeller, fast till ett mycket mer angenämt pris. Vem vet, kanske går det att få maxade prestanda utan att behöva rasera privatekonomin alldeles?
Samsung Q80T: QLED-TV med direkt-LED
Q80T är en färsk nykomling bland Samsungs 2020-modeller. Utifrån namnet kan man lätt tro att det handlar om en direkt arvtagare till förra årets Q80R. Men icke! Koreanerna har nämligen stuvat om i modellsortimentet i år, därför liknar ”årets Q80T” mer förra årets Q70R när det gäller tekniska specifikationer. Förstå det den som kan …
Hur som helst är Q70R ingen dum TV att ta över stafettpinnen efter: det var den modellen vi utsåg till det bästa köpet av QLED-modellerna förra året. 2020 är Q80T den billigaste QLED-varianten med direkt LED-bakbelysning, vilket innebär en markant förbättring av bildkvaliteten. TV-apparater som befinner sig längre ner på modellstegen som Q77T, Q60T – ja, till och med designmodellen The Frame – måste nöja sig med kant-LED.
Direkt LED-bakbelysning är en teknik vi känner igen från Samsung highend-modeller. Q80T har däremot färre individuella LED-zoner och lite lägre ljusstyrka än de grymmaste toppmodellerna. Å andra sidan blev vi riktigt imponerade av vad den här Samsung-skärmen presterar – och för halva priset av sina storebröder!
Design
Q80T-serien finns i en mängd olika storlekar, från 49 till 85 tum. I det här testet har vi tittat närmare på 65- och 85-tumsmodellen.
Samsung Q80T har en slimmad och läcker design med en sockel som är både smal och platt. TV:n har bara en tunn ram runt skärmen, bilden går nästan helt ut mot kanterna. För att vara en direkt-LED är den också relativt tunn på djupet. Lite tjockare än de tunnaste OLED-skärmarna, men inget som stör.
Om du är väl bekant med Samsungs dyrare modeller så är det ett par finesser som lyser med sin frånvaro i Q80T: den har bara standardväggfäste (inget så kallat No Gap) och inte heller någon separat kopplingsbox (One Connect). Därför blir installationen mer av traditionellt slag, med sladdar som hänger ner. Samsung har dock gjort det möjligt att leda kablar ner genom foten.
Användning och finesser
Samsung Q80T tillhör kanske mellansegmentet av årets modeller, men när det gäller finesser ligger den faktiskt nära toppmodellerna.
Utbudet av strömningstjänster är mycket bra: med både Netflix, Apple, Amazon, HBO, Rakuten och snart också Disney+ finns det gott om innehåll att vältra sig i.
Användargränssnittet Tizen är en av våra favoriter inom smart-TV. Årets version har skarpare grafik och bättre organiserade menyer. TV:n är superlätt att installera med hjälp av mobilen och menyraden gör det enkelt att hitta olika typer av innehåll. Du kan anpassa din egen menyrad med de appar du använder mest.
En annan nyhet i 2020-modellerna är Smart View-funktionen, som låter dig visa mobilskärmen bredvid TV-innehållet. Det går till och med att lyssna på den andra ”skärmen” via hörlursuttaget!
Q80T har också Ambient Mode, som är Samsungs smarta skärmsläckare. När skärmen går i standby-läge kan den visa allt från familjefoton och väderprognoser till färger och grafik som smälter in i omgivningen.
Q80T stöder naturligtvis HDR-video, inklusive det öppna HDR10+-formatet med dynamiska metadata. Däremot får den klara sig utan Dolby Vision, som bland annat Netflix använder i mycket av sitt HDR-innehåll. Samsung är nu den enda stora TV-tillverkaren som inte stöder Dolby-formatet.
Samsung Q80T kan skryta med HDMI 2.1 i en av ingångarna. Den stöder 4K/120p Variable Refresh Rate (VRR) och Auto Low Latency Mode (ALLM). Det bådar gott för framtida kompatibilitet med nästa generation spelkonsoler, PlayStation 5 och Xbox Series X.
Q80T har för övrigt ett speciellt gaming-läge, med en rekordkort fördröjning. Vi uppmätte så kallat input lag ner mot 5 millisekunder!
Bildkvalitet
Som vi nämnde i inledningen är Q80T inträdesbiljetten till så kallad direkt LED-teknik från Samsung i år. Alla de billigare modellerna, inklusive design-TV:n The Frame, får klara sig med kant-LED. Och vi ska inte underskatta vilken skillnad detta gör för bildkvaliteten: Under testet hade vi The Frame stående bredvid. Och även om årets The Frame-modell har fått ett markant lyft så kan den inte mäta sig med kontrasten från Q80T!
Med Samsung-skärmarna sida vid sida är det ingen tvekan om att båda ser strålande bra ut med vanligt TV-innehåll. Både nyheter, sport och underhållning ser skarpt och snyggt ut, med en jämn och ren färgåtergivning, samt bred betraktningsvinkel. Båda modellerna gör också ett bra jobb med att skala upp HD-innehåll till skarp 4K. Inte så konstigt, eftersom de båda använder samma videoprocessor (Quantum Processor 4K).
Det är först när vi utmanar de två Samsung-skärmarna med modernt HDR-innehåll (video med högre kontrast och bredare färgspektrum) som skillnaderna börjar bli framträdande. Mycket av innehållet på Netflix, Amazon, Disney och 4K Blu-ray visas nu i HDR-format, som verkligen pressar TV:ns prestanda till det yttersta.
Kant-LED-skärmar som The Frame har ett stort handikapp med HDR-innehåll eftersom den statiska bakbelysningen dämpar kontrasten. Skärmen lyckas helt enkelt inte återge de mörkaste och ljusaste nyanserna samtidigt. Kontrastomfånget är helt enkelt för stort och många visuella detaljer går förlorade. Q80T har en stor fördel av direkt LED-bakbelysning eftersom den kan återge större kontrastskillnader från scen till scen.
Superstark kontrast
Med 4K-filmen Gemini Man i Blu-ray-spelaren är det påfallande stor skillnad mellan The Frame och Q80T. Actionfilmen med Will Smith i huvudrollen har många färgrika scener i både dagsljus och mörker. Och det allmänna intrycket är att Q80T har betydligt mer tryck! Här finns det en ordentlig gnista i färgerna, plus att mörkare scener får ett helt annat djup och en helt annan detaljrikedom. Q80T har gott av ljusstyrka, tillräckligt för att titta på TV i dagsljus, samtidigt som den klarar av att få fram de mörkaste nyanserna i en mörk scen. Kontrasten är helt enkelt superstark!
Som jämförelse ser bilden på The Frame ganska platt ut, den lyckas inte ge samma känsla av djup i mörka scener. Ljusa föremål på skärmen, som eldslågor och explosioner, får inte heller samma levande glöd som med Q80T. Ingen tvekan om saken: bildkvaliteten går helt klart till direkt-LED:s favör.
4K vs 8K
Q80T är faktiskt så bra att det var lockande att jämföra med den mycket dyrare Q800T, som vi också har stående. Den här 8K-skärmen kostar dubbelt så mycket som Q80T i 65 tum, vilket borde innebära ren utklassning. Men riktigt så svartvitt är det inte.
4K-skärmen Q80T kan naturligtvis inte matcha den knivskarpa och supermjuka bilden på 8K-TV:n. Där är Q800T helt enkelt överlägsen. Men när det gäller kontrast, färgåtergivning och generell bildupplevelse finns det faktiskt fler likheter än olikheter mellan dem. Båda TV-apparaterna har en väldigt fin och nyanserad färgåtergivning, som även bevaras om man tittar mer från sidan. Dessutom har de faktiskt ungefär lika bra svärta. Även om Q80T har lite färre individuella zoner, med lite mer synlig ”halo”-effekt från bakbelysningen, är skillnaden mycket mindre än vi hade förväntat oss. Inte illa för en TV för 20 000 kronor!
Det enda som hämmar kontrasten en smula är att Q80T har ett något blankare frontglas än Q800T och därför är mer känslig för ljusreflektioner och ”spegling” av rummet. Men så länge du vidtar försiktighetsåtgärder med gardiner framför fönstren behöver detta inte vara något stort problem. Eventuellt kan du överväga dyrare modeller som Q90T och Q95T, som är utrustade med Samsungs supermatta Ultra Black-filter.
Från 65 till 85 tum!
Förutom 65-tumsversionen av Q80T har vi också tagit en titt på 85-tummaren i samma serie. Det gör vi för att försäkra oss om att bildkvaliteten är någorlunda likadan i de olika modellerna. Dessutom gör vi det för att 85 tum är helt grymt!
QE85Q80T (pris: 50 000 kronor) har samma design på utsidan men är definitivt en massiv TV. Med sina 85 tum har den nästan 30 % större bildyta än 75 tum och är mer än 70 % större än 65-tummaren som står bredvid. Den enorma skärmen fyller hela synfältet med underhållning. Ändå är den relativt enkel att placera, tack vare mittmonterad sockel.
Vårt allmänna intryck av 85-tumsmodellen av Q80T är att den har samma bildkvalitet som 65-tumsmodellen. Men när det gäller BILDUPPLEVELSER ger den sin lillebror en tuff match! Ungefär som att gå från en liten biosalong till en IMAX-föreställning!
Den knivskarpa 4K-upplösningen kommer verkligen till sin rätt på en så stor bildyta. Dessutom bidrar den direkta LED-bakbelysningen till att skärmen bevarar en fin kontrast och ljusstyrka, jämnt fördelat över hela skärmen. Betraktningsvinkeln och färgåtergivningen är oerhört bra, detsamma gäller de mjuka rörelserna.
Vi märkte egentligen inte av några speciella nackdelar med den större Q80T-modellen, förutom en sak: det relativt blanka frontglaset märks nog extra tydligt, med tanke på den stora bildarean. Så det gäller att tänka efter var du placerar TV:n i förhållande till fönster och andra ljuskällor.
Ljudkvalitet
Samsung Q80T har ett par intressanta ljudfinesser, en av dem är Object Tracking Sound. Den här funktionen använder en extra uppsättning högtalare samt digital ljudbehandling för att skapa en större och mer levande ljudbild. TV:n analyserar ljudsignalen och distribuerar ljudeffekterna för att ge en mer realistisk surroundeffekt.
Samsung-skärmen har faktiskt ett utmärkt ljud på egen hand: här finns det fin klarhet i röster och fyllig bas. De extra högtalarna bidrar också till att göra ljudbilden större och bredare genom att ljudet sprids jämnare runt hela TV:n och inte bara kommer från undersidan. Ljudet som kommer ut stämmer bättre överens med vad vi ser på skärmen. Detta uppfattar vi som en klar fördel, framför allt med den stora 85-tummaren!
Q Symphony: Soundbar och TV i samspel
Även om Samsung Q80T har relativt fint TV-ljud så kommer den naturligtvis att få draghjälp av en ordentlig soundbar med tillhörande subwoofer – gärna med Atmos 3D-ljud. Här är det värt att nämna att du nu kan hämta ut ljudsignalen från TV:n i hög kvalitet via HDMI eARC-anslutningen.
Om du väljer en 2020-soundbar från Samsung kan du också använda den nya funktionen Q Symphony: Den använder TV:ns inbyggda högtalare i kombination med soundbar-högtalaren för att skapa en ännu större ljudbild.
I samband med testet fick vi låna en Samsung Q800T-soundbar, så att vi kunde kolla in Q Symphony. Och resultatet är faktiskt riktigt intressant.
En seriös soundbar som Q800T innebär naturligtvis ett stort lyft på egen hand. Röster, musik och ljudeffekter får en helt annan klarhet, fyllighet och tyngd, inte minst tack vare den trådlösa subwoofern.
När vi sätter på Q Symphony märker vi inte någon speciell förbättring av ljudets kvalitetet, men definitivt en ökning i kvantitet! Ljudbilden blir bredare och högre, vilket ger en tydligare surroundeffekt. Detta märktes särskilt på Dolby Atmos-ljudspår: här använder soundbar-högtalaren TV:ns toppmonterade högtalare som inbyggda ”höjdkanaler”, vilket ger en märkbart större 3D-effekt. Det verkar också vara en bra inbördes synkronisering mellan de olika högtalarna.
Men vi var ändå tvungna att vara försiktiga med att vrida upp volymen för mycket: De inbyggda TV-högtalarna låter märkbart pressade på höga ljudnivåer, med förvrängning och resonanser som färgar ljudbilden. Detta inträffar på en nivå där soundbar-högtalaren fortfarande har lite krafter kvar. Q Symphony kan därför inte ersätta extra, fullfjädrade surroundhögtalare, men kan ändå vara ganska kul och användbar finess så länge den används med måtta.
Slutsats
Samsung Q80T seglar upp som en högintresserad kandidat i premiumklassen: den kostar lite mer än budgetmodellerna, men ger stora bildfördelar. Samsung-skärmen är som skapt för att titta på krävande filmer och serier i HDR-kvalitet: Den direkta LED-bakbelysningen bidrar till en suverän kontrast. Dessutom får den här modellen bra poäng för utrustning och anslutningar. Om du dreglar efter Samsungs grymmaste highend-modeller men vill slippa betala en förmögenhet är Q80T helt klart ett bra köp. Vi är fortfarande i början av TV-året 2020, men en sak är säker: Här har konkurrenterna fått en TV att försöka slå!
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser