TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Samsung 65KS9505

Läcker och ljusstark

Samsung UE65KS9595 serverar riktigt häftiga bildupplevelser, värdiga en toppmodell.

Av / 2016-12-23 - 12:16
Samsung 65KS9505

Ljud & Bild tycker

  • Grym ljusstyrka och kontrast gör detta till en solklar kandidat att avnjuta de nya 4K-Blu-ray-filmerna på. Och med välfungerande smartfunktioner och finfint ljud så är Samsungen på god väg att bli en ”dröm-TV”.
  • Samsungs flaggskepp finns bara i konkav form. Hur trimmad den än är så snackar vi fortfarande om en LCD-skärm, med dess typiska styrkor och svagheter.

Även om det inte råder någon brist på utmanare på marknaden i dag så betraktas Samsung fortfarande som en av de ledande TV-tillverkarna. Sydkoreanerna har gått i bräschen för skärmar med böjd form, blixtsnabba smartfunktioner och kontrastrik bildkvalitet. Med flaggskeppet i 9-serien, 65KS9595, får du allt Samsung har att erbjuda i form av finesser och bildmässigt godis. 65-tummaren säljs för strax under 50 000 kronor. Tycker du att 65 tum är för mesigt så finns det en modell i 78 tum också, fast då får du hosta upp dubbelt så mycket!
Årets toppmodell har fått en vidareutvecklad LCD-bildpanel med ”Quantum Dots” – pyttesmå partiklar som bidrar till högre kontrast och större färgspektrum. Samsung slår sig för bröstet och hävdar faktiskt att partiklarna gör att deras toppmodeller är bättre än OLED! För att vara på den säkra sidan lämnar de dessutom 10 års garanti mot inbränning. Det är uppenbart en gliring mot ärkerivalen LG och deras allt populärare och billigare OLED-skärmar.
Vi har haft Samsung-skärmen inne för långtidstest och är redo att dela med oss av många positiva intryck, men också ett par negativa. Vi har jämfört den med några av dess mest uppenbara konkurrenter och här ska du få ta del av våra erfarenheter!

(Foto: Produsenten)

 

Design
Redan när vi packar upp 9-serien står det klart att vi har att göra med en väldigt läcker TV. Samsung-skärmen är definitivt snygg att titta på med sitt ”borstade” utförande och böjda form. Det V-formade bordsstativet gör också att 65-tummareen kan stå stadigt även på ganska smala TV-bänkar. Det är precis tvärtom mot exempelvis KS7005-serien, som har fötterna närmare ytterkanterna.
Alla är inte lika förtjusta i den konkava formen, det finns de som föredrar en platt TV. Men i Samsungs flaggskeppsserie har du inget val: KS9505 finns bara böjd version. Samsung signalerar att deras ”Curved”-modeller har kommit för att stanna.
Formen handlar främst om design och har inga särskilda fördelar eller nackdelar rent bildmässigt. Somliga hävdar att den böjda skärmen har en viss ”omslutande” och djupverkande effekt, fast då får man sitta tämligen nära när man tittar. Den böjda konstruktionen kan orsaka lite irriterande reflektioner och speglingar av omgivningen, men Samsung har utrustat skärmens yta med ett filter som minimerar detta.

ks9500_005_side_silver

Annons

Det är också värt att påpeka att KS9505 är lite tyngre och tjockare än resten av modellerna i Samsungs sortiment. Det beror på att den är laddad med en mer avancerad och omfattande bakbelysning (direct LED), där lysdioderna sitter bakom själva LCD-panelen i stället för bara ute i kanterna. Detta tar mer plats och medför att skärmen inte är lika lövtunn som kant-LED-skärmar och framför allt OLED-konkurrenter som LG 65E6.

Användning och finesser
Menysystem, användargränssnitt och mjukvara är lika viktigt för TV:n som det är för mobiltelefonen. Många TV-märken satsar numera på Android, men Samsung håller fast vid sitt egenutvecklade system som heter Tizen.
Vi har länge tyckt att Tizen är ett av de bästa smart-TV-systemen och det intrycket håller i sig. Samsung ligger snäppet över konkurrenterna, inklusive LG:s WebOS, både när det gäller hastighet och allmän användarvänlighet. Tizen har dessutom blivit mer överskådligt att använda. Menyraden är väldigt bra hopsatt, du kan själv lägga in genvägar till dina mest använda appar och program, inklusive favoritserier på Netflix. Det är enkelt att ”multitaska” genom att hoppa in och ut och växla mellan appar på ett ögonblick. Fjärrkontrollen kan också programmeras att styra andra enheter som TV-boxar och spelkonsoler. Allt känns väldigt smart och genomtänkt.

(Foto: Audun Hage)

Utbudet av appar är också bra. Det är uppenbart att Samsung har ett gott samarbete med app-utvecklare och viktiga tjänster, på både global och lokal nivå. Ett exempel är den nordiska Canal Digital-appen (kräver parabolabonnemang) som Samsung just nu är ensamma om. Detsamma gäller HBO Nordic, som med undantag för Apple TV har varit exklusiv för Samsung en längre tid. Den senaste YouTube-versionen med 4K och HDR släpptes först till Tizen. Och systemet var också tidigt ute med Netflix 4K HDR. De som väljer 65KS9505 eller någon annan Samsung-modell kan känna sig trygga med att vara väl uppdaterade på app-fronten den närmaste tiden.

Bildkvalitet
Läcker design och smidig skötsel i all ära, men det får man även i Samsungs billigare modeller. Om man väljer att hosta upp så här många slantar för toppmodellen vill man ha valuta för pengarna i form av bättre bild!

Samsung 65KS9505 byr på skarpe og kontrastrike bilder, med en imponerende fargerikdom. (Foto: Audun Hage)

Här skiljer sig KS9505 från KS9005 och de andra Samsung-modellerna genom att den som sagt har äkta, direkt LED-bakbelysning. De enklare modellerna har kantmonterade lysdioder (Edge LED) men i KS9505 sitter dioderna i grupper direkt bakom panelen. Det är en kostsam konstruktion, men den enda som duger om man vill ha en LCD-skärm med riktigt bra svärta och kontrast.
65KS9505 är en så kallad Ultra-HD Premium-certifierad TV, vilket innebär att den lever upp till kraven på att återge Ultra-HD Blu-ray och HDR (High Dynamic Range) i all sin prakt. Vi snackar 4K-upplösning, mer än 1000 nits i ljusstyrka och extra brett färgspektrum! Bara ett fåtal toppmodeller från Panasonic (65DX900) och Sony (XD93/94/ZD9) kan matcha det.

apex

Vi har testat 65KS9505 ihop med Samsungs egen Ultra-HD Blu-ray-spelare UBD-K8500 och en trave av de senaste filmtitlarna i äkta 4K HDR-kvalitet. För att kunna titta på filmerna i rätt format är det viktigt att aktivera HDR för HDMI-ingången (läs vår guide Så aktiverar du HDR).
Med filmer som ”Sicario” och ”The Revenant” i Blu-ray-spelaren är det ingen tvekan om att vi bevittnar en av årets häftigaste bildkvaliteter. Samsung-skärmen har en knivskarp bild. Den återger en otrolig mängd detaljer och visar oss de många extra ljus- och färgnyanserna som HDR har. Jämfört med Samsungs billigare KS9005-modell har bilden ännu större djup, och bättre kontrast i mörka områden. Men det är i ljusa områden vi märker störst skillnad. Alla solstrålarna som glittrar mellan träden och speglar sig i vattnet i ”The Revenant” är verkligen bländande starka! KS9590 lyckas också visa dessa högdager-områden utan att hela skärmen blir vit.

The Revenant med Leonardo DiCaprio på (UHD Blu-ray) er fortsatt en av de mest imponerende filmene i HDR-kvalitet.

Svärtan – alltså förmågan att visa äkta kolsvart – har varit en viktig egenskap när man jämför de bästa LCD-skärmarna med OLED. Samsung 65KS9505 kan styra ljuset och släcka det helt i lokala delar, men ljusstyrningen blir aldrig lika finmaskig som i en OLED-skärm, där ljuset kan styras pixel för pixel. Det ser man speciellt tydligt på de typiska svarta fälten ovanför och under spelfilmers långsmala bild. OLED kan vara fullständigt svart, medan det fortfarande finns lite ”tomgångsljus” på LCD-skärmen.

Samsung-skjermen har god lyskontroll, men i enkelte tilfeller vil baklyset skinne igjennom og skape "halo-effekt" rundt lyse objekter på mørk bakgrunn.

När det gäller detaljer i mörka områden är resultatet en aning annorlunda: Där OLED-skärmen har en tendens att låta ett par scener drunkna i svart så kommer de mörkaste gråtonerna fram bättre på Samsung-skärmen. Det märks tydligt i serier som ”Marco Polo” där stora delar av handlingen utspelas i halvmörker. Då känns Samsungs TV ofta minst lika kontrastrik och bra som LG:s OLED55B6, i vissa fall till och med bättre! Allt är tydligen inte bara svart eller vitt ändå …
För att få den bästa bilden rekommenderar vi ”Film”-läget, som har naturligast färger. Dessutom ska du helst sitta precis mitt framför skärmen. Betraktningsvinkeln är relativt snäv och Samsung-skärmen har en tendens att ändra färgåtergivning om man sitter långt ut mot sidan.

Grym ljusstyrka
Ljusnivån har blivit extra viktig i samband med High Dynamic Range-videomaterial. Den mäts i ”candela per kvadratmeter”, även kallat nit. Nya HDR-filmer mastras i filmstudio med en ljusstyrka på mellan 1000 och 4000 nits i de ljusaste områdena (solljus, moln, lampor, eldslågor och annat). Om skärmen inte lyckas nå samma ljusstyrka klipper den signalen i de ljusaste områdena och tappar alltså de starkaste nyanserna. Eller så måste TV:n kompensera genom att sänka den genomsnittliga ljusstyrkan, så att alla ljusnivåer syns.
65KS9505 utmärker sig särskilt när det gäller ljusstyrka och överträffar OLED-skärmarna med god marginal. Vi uppmätte ljusstyrkan till mer än 1000 nits i ett 25 % stort testfönster. Som jämförelse klarar OLED-skärmen bara strax över 500 nits, och då bara i ett 10 % stort fönster. Detta märks även i de allra ljusaste scenerna, där OLED-skärmen saknar krut jämfört med Samsungs ljuskanon.
Förutom LG:s 55-tums OLED hade vi tillgång till vår HDR-referens, Panasonic 65DX900E, under testets gång. Panasonic kan skryta med en maximal ljusstyrka på 1000 nits den också, men till skillnad från Samsung (som avtar efter 10–20 sekunder) så lyckas den upprätthålla ljusstyrkan längre i taget, och i större testbildsrutor ända upp till helskärm. Detta behöver inte ha så stor betydelse i praktiken, eftersom de flesta HDR-effekter är kortvariga, men det visar åtminstone att Panasonic har mer ”headroom” i sin toppmodell.

Ljudkvalitet
Många som letar efter en TV i den här prisklassen har förmodligen redan en separat hemmabioanläggning eller soundbar-högtalare. Men faktum är att ljudet i Samsung-skärmen inte är dumt det heller: i tuffa serier som ”Daredevil” är dialogen distinkt och klar, och det är gott om fyllighet i musik och ljudeffekter. Ingenting som får oss att tappa hakan, men ändå betydligt bättre än Panasonic och LG.

Slutsats
Samsungs toppmodell har en snygg design, ett genomarbetat och blixtsnabbt menysystem med massor och appar och tjänster, samt inte minst en imponerande ljud- och bildkvalitet. 65KS9505 känns som ett väldigt bra komplett paket där nästan alla kriterier är väl omhändertagna. Vi säger ”nästan”, för Samsung-flaggskeppet får se sig besegrat av vår HDR-referens och highend-favorit Panasonic 65DX900E på en del områden, framför allt när det gäller färgexakthet och avancerade justeringsmöjligheter. Samsung-skärmen stöter också på hård konkurrens från de bästa OLED-skärmarna. Skillnaderna är dock inte så stora som man skulle kunna tro, och sammantaget är det ingen tvekan om att Samsung-skärmen har bildprestanda av mycket hög klass. Vi tvekar därför inte rekommendera den.

Kalibrering
För att undersöka färgåtergivningen och gråtonskalan mot konkurrenterna tog vi oss också tid att kalibrera 65KS9505, som vanligt med assistans från Gorm Sørensen och Procal. Samsung-skärmen är inte den enklaste att kalibrera, direkt ur kartongen är mätresultaten ganska så ojämna. Avvikelsen från färgstandarden Rec 709 (delta-avvikelser) är väsentligt större än i Panasonics toppmodell, med överraskande ojämn färgbalans och gammakurva. Färgsammansättningen är lite märklig, speciellt primärfärgen blå ger väldigt stora utslag.

(Foto: Produsenten)
Kontrollerna för primärfärgerna är dessutom olinjära, vilket gör det svårt att justera dem riktigt. Den största utmaningen är dock att ljusstyrkan ändras när man går in i och ur menyerna, vilket påverkar mätresultaten! Gorm påpekar att en professionell kalibrerare förmodligen måste ta mer betalt för att kalibrera 65KS9505 på grund av att det tar längre tid. Detta ska jämföras med exempelvis Panasonic som har smidigare professionell justering, inklusive en möjlighet att köra med automatisk kalibrering (CalMAN AutoCal). Slutresultatet blir dock klart godkänt efter avslutad kalibrering. Vi hamnade på en delta-avvikelse på låga 1,2 (allt under 3 är mycket bra). Vi lyckades däremot inte få lika ”snörräta” mätresultat som med referensen. Slutsatsen måste bli att Samsung-skärmen ger godkända mätresultat, medan Panasonic 65DX900 i praktiken motsvarar en professionell studiomonitor.

Mer information finns i de separata mätresultaten:

samsung-ue65ks9500-sdr-rapport
hdr-rapport-samsung

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

OLED-triangeldrama i premiumklassen

Sonys bästa TV hittills?

Philips-TV med det där lilla extra

Paris 2024 – De bästa tv-apparaterna till sommar-OS

Ljud & Bild