Philips The Xtra är en relativt ung TV-modell i Philips-familjen och som namnet antyder är detta ett sladdbarn som riktar sig till kräsna TV-entusiaster med speciella krav och förväntningar.
De som har hängt med Philips TV-eskapader ett tag vet att märket haft stora framgångar med sina highend-OLED-skärmar. De prisvärda LCD-skärmarna i The One-serien har också tagits emot väl avmarknaden. Men den här gången snackar vi om en maxad LCD-TV.
The Xtra har precis allt man kan önska sig i form av finesser och prestanda – och lite till. 2024 års modell har bland annat fått det allra senaste Ambilight-ljuset och på insidan har den en finmaskig MiniLED-bakbelysning. Frågan är då om The Xtra har vad som behövs för att kunna mäta sig med konkurrenterna i det tuffa premiumskiktet för LCD-storskärmar?
Philips The Xtra PML9009 – Design
Philips-skärmen finns i skärmstorlekar från 55 ända upp till 85 tum. Testexemplaret som vi har fått låna är på 75 tum, men vi räknar med att testresultaten ska vara relevanta för alla skärmstorlekar (observera dock att de kan ha olika många antal dimningszoner).
Designmässigt är Philips-skärmen snygg att titta på, med strama linjer och slimmad inramning. Sedd från sidan är dock The Xtra en aning tjockare än flera av konkurrenterna, förmodligen på grund av de många lysdioderna. Skärmen är dock helt platt på hela baksidan, utan några utstickande detaljer – så den kan fortfarande hängas tätt intill väggen.
På baksidan, längs ovansidan och sidorna, kan vi också skymta raderna av utvändiga lysdioder som tillhör det berömda Ambilight-ljuset. Philips använder dem för att projicera ett dynamiskt och stämningsskapande färgat ljus på väggen bakom skärmen.
Användning och finesser
Som vanligt kan Philips skryta med ett exemplariskt formatstöd, inklusive HDR-varianterna Dolby Vision och HDR10+, samt både Dolby Atmos och DTS:X på ljudsidan. Den har även fyra HDMI-ingångar, varav två är HDMI 2.1 (48 Gbps/4K/144 Hz) och kompatibla med de senaste spelkonsolerna. VRR Freesync och automatiskt spelläge med kort fördröjning (uppmätt till 10 ms) gör att Philips-skärmen är väl förberedd för gaming.
Under den första inställningen får vi även bekanta oss med det nya användargränssnittet Titan OS, som Philips introducerade tidigare i år. Detta är ett molnbaserat system som skiljer sig lite från Google och andra genom att det inte kräver ett konto eller inloggning innan man kan använda det.
Startskärmen kan verka lite mer spartansk och enkel än vad man är van vid att se, men vi blir snabbt bekanta med menyerna. App-urvalet är inte det bästa i klassen, men de flesta av de välkända streamingtjänsterna finns på plats, inklusive Max nu i augusti. Dessutom finns Pluto TV, som har ett antal ”gratis” reklamfinansierade TV-kanaler. En annan fiffig detalj är att apparna håller sig uppdaterade automatiskt och att startskärmen kan skräddarsys som man vill.
Ett genomgående intryck är att Titan kanske har ett lite enklare grafiskt utseende än Google, WebOS och Tizen. Å andra sidan är det snabbt och laddar apparna på ett kick.
Titan har även en casting-app som är kompatibel med Chromecast, så att man kan dela innehåll från sin mobil om man vill. Däremot saknas i skrivande stund AirPlay.
Bildkvalitet
Philips Xtra har en Quantum Dot LCD-panel av VA-typ med direkt MiniLED-bakbelysning och lokal dimning. Panelfrekvensen går upp till 144 Hz, för att matcha både spelkonsoler och speldatorer. Bildbehandlingen styrs av en Philips P5-videoprocessor av senaste generation.
Allt bör finnas på plats för en förstklassig bildupplevelse och första intrycket är också positivt. För det första har Philips-skärmen en utmärkt – om inte direkt bländande – ljusstyrka och kontrast, vilket skapar en livlig och engagerande bild. Skärpan från 4K-panelen i kombination med förträfflig brusreducering ger en detaljerad bild med realistiskt djup, samtidigt som färgåtergivningen är både stark och välnyanserad.
Philips har sett till att det finns gott om justeringsmöjligheter, bland annat en särskild ideal-inställning, Vivid, med full gas på färger och kontrast, samt ett mer nyktert filmläge. Dessa kan också väljas när man tittar på Dolby Vision-material.
När det gäller den absoluta svärtan och kontrasten med HDR-videomaterial är vi dock inte lika imponerade. En del av poängen med MiniLED är ju just att undvika att ljus blöder in i de mörka områdena, men här har Philips inte åstadkommit lika precis kontroll som de allra bästa.
Med krävande HDR-filmer som Top Gun: Maverick kunde vi ofta skymta ljusblödningar och halo-effekter. Dessutom saknar vi en starkare glöd i områden med starkt ljus på HDR-inspelningar. Den maximala ljusstyrkan ligger på runt 1 000 nits, vilket är betydligt lägre än de häftigaste ”ljuskanonerna” i klassen.
Dessa skillnader kommer väl fram när vi jämför med exempelvis Sony Bravia 7 och TCL 75C855, som vi också hade stående i testrummet. Även om Philips TV är jämförbar på flera områden så var det tydligt att konkurrenterna hade mer ”tryck” i solljus och andra högdager-områden, samt lite mer precision i svärtan. Om detta beror på fler dimningszoner och/eller mer exakt bildbehandling ska vi inte spekulera i – men skillnaden finns där.
Philips har också ett rykte om sig att vara väldigt bra på rörelser, vilket vi också har vant oss vid att se på deras OLED-skärmar den senaste tiden. När det gäller PML9009 är rörelserna dock inte lika mjuka och sömlösa som vi hade förväntat oss. Snabba panoreringar i film eller sport kan ibland orsaka lite eftersläpningar – en liten vibration eller ”skakning” i bilden, innan den återfår fokus. Vi provade oss fram med olika rörelseinställningar i menyn, men blev inte helt kvitt fenomenet.
”Räddas” lite av Ambilight
Philips-skärmens äss i rockärmen är förstås det integrerade Ambilight-ljuset, som bidrar med en förbättrad upplevelse av färger och kontrast. Ljuset breder ut sig runt på väggen bakom och följer handlingen på skärmen. Med den senaste generationen Ambilight finns det ett tydligt samspel mellan färgerna på och utanför skärmen. Detta skapar en engagerande upplevelse och är dessutom behaglig för ögonen. Med det sagt så kan man få samma Ambilight-upplevelse med Philips OLED-modeller och då är kontrasten samtidigt ÄNNU bättre …
Ljudkvalitet
Philips The Xtra har inbyggda stereohögtalare med extra baselement, som drivs av sammanlagt 4 x 10 watt effekt. Det ger ett stark och tydligt ljud med tydliga dialoger – dessutom finns det en fin fyllighet i basen för musik och ljudeffekter. Det är ingen match för en separat soundbar, inte heller lika bra som Philips-modeller med inbyggt B&W-ljudsystem. Ändå är det klart godkänt. Om en soundbar inte lockar dig så kan Philips-skärmen även utökas med separata trådlösa högtalare genom DTS Play:Fi-ekosystemet.
Slutsats
Philips The Xtra är en välutrustad LCD-skärm med flera positiva egenskaper, den som ligger närmast till hands att nämna är kombinationen av Ambilight-ljus och en skarp och ljusstark LCD-panel som gör att TV:n passar för allt från sport till film. Philips-skärmen har också ett innovativt och blixtsnabbt användargränssnitt som många kommer att gilla.
När det gäller kontrast och ljusstyrka ligger The Xtra strax efter de hårdaste konkurrenterna i klassen, vilket hindrar Philips-skärmen från att klättra hela vägen till toppen. Vi har visserligen noterat att den här modellen redan har dykt upp i förmånliga kampanjerbjudanden, vilket bidrar till att The Xtra faktiskt kan vara ett extra bra köp i vissa sammanhang.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser