TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Philips OLED+959 (65OLED959/12)

Philips OLED+959 (65OLED959/12)

Maxad bild, maxat ljud och en ny generation Ambilight: Philips bästa OLED-TV levererar varorna och bjuder på förstklassig TV-underhållning – med ett par små reservationer.

Av / 2024-12-12 - 09:59
Philips OLED+959 (65OLED959/12)

Ljud & Bild tycker

  • Philips OLED+959 har en snygg design och en knivskarp och kontrastrik bild, med god hjälp av uppslukande Ambilight-ljus. De inbyggda B&W-högtalarna ger ett utmärkt ljud.
  • Priset är i den höga änden för en 65-tummare och Philips-skärmen får klara sig med att två av fyra HDMI-ingångar stöder 4K/120 Hz.

En riktigt bra highend-TV måste ha något alldeles extra. När man betalar ett högre pris förväntar man sig att få högre kvalitet, en speciell finess eller unik upplevelse som man inte får någon annanstans. Annars är det ju ingen poäng! Philips verkar dock ha hittat rätt recept med OLED+959, som är deras senaste highend-modell.

OLED+959 är utrustad med en toppmodern och ljusstark MLA OLED-panel från LG i kombination med en kraftfullare ”Dual Chip” P5 AI-videoprocessor. OLED+959 firar också 20-årsjubileet för Ambilight genom att ha en helt ny version av det populära omgivningsljuset. Och för oss med kräsna öron kan det fresta med ett Dolby Atmos 5.1.2-surroundhögtalarsystem, signerat Bowers & Wilkins.

Philips OLED959 02
Philips OLED+959 Ambilight TV. (Foto: Philips).

Philips OLED+959

OLED+959 är alltså märkets nya flaggskeppsmodell för 2024/2025. Philips har nämligen en annan lanseringstakt än sina konkurrenter och brukar ofta sparar den allra bästa modellen till sist. Redan i januari 2024 blev vi introducerade för en prototyp, men nu är den alltså äntligen färdig.

Att denna OLED är lite udda märks tydligt redan när vi packar upp den. TV:n har en fräsch och annorlunda design. För det första är Philips-skärmen förvånansvärt tjock för att vara en OLED: 959 är faktiskt 4–5 centimeter tjock överallt, vilket främst beror på den omfattande högtalarbestyckningen som gömmer sig bakom grå tygfronter.

Potenta högtalare tar som bekant gott om plats och i stället för att dela på dem och sätta dem i en separat soundbar har B&W valt att integrera dem inuti TV:n. Lite som highend-modellen Z95A från Panasonic, fast här sitter de ända ut i kanterna och är gömda bakom snygga gråa textilier som hämtats från danska Kvadrat.

Annons

Kartongen väger för övrigt bly! Det beror mest på den medföljande golvsockeln av aluminium. Den höjer upp skärmen till rätt nivå, så att TV:n kan ställas rätt på golvet, och har dessutom en smart lösning för dold kabeldragning. Sockeln känns gedigen och kan dessutom byggas om till att fungera som ett väggfäste. Fast inget för TV-bänken, alltså.

Det hela ger ett originellt och futuristiskt utseende och vi får omedelbart en känsla av att detta är en TV som är gjord för att visas upp som ett tekniskt vidunder, snarare än att kamoufleras som en tavla.

Men det finns ett aber: OLED+959 levereras så vitt vi vet bara i en skärmstorlek: 65 tum. Så om du letar efter en större eller mindre modell är det bättre att kika på lillebror OLED+909, som finns i fler olika skärmstorlekar.

OLED 959 OLED 909 scaled 1
Philips OLED+959 och OLED+909. (Foto: Philips)

Ny generation Ambilight Plus – på tre sidor

Den allra mest spännande nyheten för Philips-fans är det helt nya Ambilight-ljuset, närmare bestämt Ambilight Plus. Philips har haft stor framgång med det stämningsfulla omgivande ljuset ända sedan de första Ambilight-TV-apparaterna introducerades för 20 år sedan.

Den nya generationen har en ny typ av ”kupolformade” linser utanpår lysdioderna som ska ge en bättre och mer exakt fördelning av det omgivande ljuset. Antalet LED-zoner har ökat för att kunna följa handlingen på skärmen ännu närmare.

Philips hade länge monopol på denna ljusteknik, men på senare tid har vi sett lösningar från bland annat Signify/Philips Hue, Nanoleaf och Govee som vill ta upp kampen om TV-tittarnas gunst. Rivalernas alternativ består av LED-lister och lampor som kan monteras på och runt TV:n.

Effekten är ungefär densamma, men i våra ögon har Philips ändå en fördel. Eftersom de känner till den exakta fysiska placeringen av varje enskild lysdiod kan de bättre rikta ljuset så att det stämmer precis med bilden som visas på skärmen.

Vi gissar att Ambilight Plus är utformat för att betona denna skillnad, för det blir extra tydligt när vi tittar på OLED+959 i aktion. Ljuset är väldigt starkt, dynamiskt och livligt, samtidigt som det synkroniseras exakt efter handlingen.

Vi är vana vid att Ambilight har en stämningsfull men ganska diffus blandning av färger. I den här generationen är det lätt att se att ljuset har blivit skarpare och mer grafiskt detaljerat – som om någon har finjusterat objektivets fokus lite.

Till en början kan det verka lite distraherande, men när man fäster blicken på skärmen så blir man efter ett tag mer och mer indragen i handlingen. Ljuset gör att TV:n känns större än vad den faktiskt är.

Philips har däremot varit lite sparsam med antalet lysdioder, för till skillnad från lillebror OLED+909, som har fyrsidig Ambilight, har OLED+959 blivit av med lysdioderna på undersidan. Alltså måste du välja mellan du vill ha fyrsidig Ambilight av den gamla typen, eller tresidig Ambilight Plus. Det bästa vore ju om du inte behövde välja!

Användning och funktioner

Den rykande färska flaggskeppsmodellen har en lång lista med finesser. Användargränssnittet är välkända Google TV, där man kan lagra sina egna användarprofiler och skräddarsy skärmen efter egna preferenser – inklusive en separat meny för barnen.

Philips har sett till att OLED+959 fungerar bra för gaming, med stöd för upp till 144 Hz skärmfrekvens och VRR (Variable Refresh Rate). Den har ett eget direktläge för spel samt en Game Bar-meny med relevanta inställningar.

Philips är duktiga på att stödja olika videoformat, inklusive både HDR10+ och Dolby Vision för film och gaming, plus Dolby Atmos och DTS:X på ljudsidan. Det garanterar att modern underhållning kan visas i bästa tillgängliga kvalitet. Philips-skärmen stöder även Apple Home och AirPlay 2, så att man kan styra och dela innehåll från iOS-enheter.

På anslutningssidan har det däremot inte hänt så mycket sedan OLED+909 och OLED809, det är fortfarande bara två av fyra HDMI-ingångar som stöder 2.1-standarden. Här ligger Philips med andra ord efter Samsung och LG, som har fyra fullt kompatibla ingångar i sina OLED-modeller.

909 Fjernkontroll scaled 1
Fjärrkontrollen med Bluetooth och USB-C har också fått en liten ansiktslyftning och är väldigt praktisk med bland annat en programmerbar knapp. Vi märker att TV:n reagerar snabbt på kommandon.

Bildkvalitet

Det är ingen hemlighet att Philips har en stabil position på den nordiska TV-marknaden, dels på grund av Ambilight-effekten men också tack vare den vassa bildkvaliteten. Philips gillar starka och dynamiska färger och är inte rädda för att använda videobearbetningen för allt vad den är värd!

OLED+959 har till och med en så kallad ”Dual Engine” under huven, där två processorer avlastar varandra och tar sig an uppgifterna att styra bildbehandlingen och Ambilight-ljuset. Med Perfect Natural Motion-rörelseutjämning och diverse ”AI-drivna” bildförbättringar lovar Philips att vi får en jämn och knivskarp bild.

Det får vi verkligen också, första intrycket är att bildkvaliteten kommer nära OLED+909 som vi har testat tidigare.

Skärpan är fenomenal och med bra produktioner som ”Naturens färger” med David Attenborough är det nästan så att man undrar om 8K-TV ens behövs! OLED+959 gör även underverk med uppskalning av äldre videoinnehåll, som blir skarpt och fritt från brus.

Kontrasten är naturligtvis förstås strålande, vilket man kan förvänta sig när det handlar om en modern OLED-panel. Filmer med mörka scener som ”The Equalizer” har fenomenalt djup, och det är naturligtvis inga problem med lokal dimning. Philips-skärmen har även en bra antireflexbehandling som minskar reflexer från omgivningen.

Ljusstyrkan är också utmärkt, om än kanske inte klassledande: Här har vi vant oss ganska så mycket vid den senaste generationen MLA OLED-paneler. Vi uppmätte Philips-skärmen till cirka 1 400 nits i ett 10 %-fönster, vilket är ungefär på samma nivå som lillebror OLED+909. Det är också märkbart mer än mid-end-modellerna (OLED809, LG OLED C4 etc.) som stannar på runt 1 000 nits.

Det ska dock sägas att vi har uppmätt flera av konkurrenterna (LG OLED G4, Panasonic Z95A, Samsung S95D) till att åstadkomma ännu lite högre ljusstyrka. Kanske att Philips har varit lite konservativa, för att minimera risken för inbränning?

Under alla omständigheter är ljusstyrkan relativt bra och Philips-skärmen lyckas definitivt servera en ytterst dynamisk och verklighetstrogen bild. Detaljnivån är utmärkt i ljusa scener, med en imponerande återgivning av solljus, moln på himlen och liknande. Och framför allt märks det i de superstarka färgnyanserna.

Smart bildbehandling med AI

Philips-skärmen är väldigt bra på att justera ljusstyrka, kontrast och färger efter förhållandena. Det så kallade AI-bildläget är effektivt på att analysera videoinnehållet och välja den optimala bildinställningen för oss, baserat på våra egna preferenser. Och när man lägger till en inbyggd ljussensor som anpassar sig efter ljusförhållandena i rummet så verkar allt ganska smart – alltså en finess som fungerar med många typer av TV-innehåll.

För oss som gillar att se filmen eller TV-serien så som producenten mastrade den i studion finns det dessutom puristiska bildinställningar. Philips har även ett mer skonsamt ”Filmmaker Mode” som stänger av onödig bildbehandling.

Sammantaget levererar OLED+959 en förträfflig bildkvalitet, men det finns fler likheter än skillnader jämfört med den lite billigare modellen OLED+909, som också är en lysande TV.

Det är främst när vi lägger till den imponerande grafiska effekten av Ambilight Plus-ljuset som vi märker förbättringen rent visuellt. Med det extra starka och detaljerade ljuset får vi ett slags ”3D-effekt” som inte märks lika tydligt med lillebror.

Läs också Philips häftigaste TV hittills? Philips OLED909 ger oss en bild vi bara kunde drömma om för några år sedan: En fetare TV på väggen tror vi att du får leta efter.

Ljudkvalitet

Ljudet är nog området som Philips OLED+959 skiljer sig mest från sina konkurrenter – och andra familjemedlemmar – på. Philips har ett mångårigt samarbete med högtalartillverkaren Bowers & Wilkins och på toppmodellen har engelsmännen tänkt i nya banor.

OLED+959 har sammanlagt 18 högtalarelement, men i stället för att samla dem i en soundbar-modul – som de gjorde till föregångare som 936 och 986 – har de alltså valt att integrera dem i själva TV:n.

Front- och centerkanalerna sitter direkt under skärmen, men det finns även separata surround- och höjdkanaler på ovansidan och sidorna, plus en separat bashögtalare på baksidan. Totalt ger den 5.1.2 kanaler, och allt drivs av en 102-watts förstärkare.

Detta är ett av de mest avancerade inbyggda ljudsystemen vi har sett i en TV, och det hörs också. Philips-skärmen har en helt tydlig och fyllig röståtergivning som förankrar dialogen väl i mitten. Rösterna är väl synkroniserade och känns nästan närvarande i rummet, så att det är lätt att följa handlingen. En betydande skillnad mot den ofta diffusa röståtergivningen i ”standard”-ljudsystem.

Ljudbilden är dessutom imponerande stor och bred, och sträcker sig långt utanför skärmens kanter. Stereoeffekten är övertygande och vi får också en viss känsla av surround. När bilar eller andra föremål passerar över skärmen får vi en tydlig känsla av ljudeffekter som rör sig från sida till sida. Den integrerade basen är saftig och taktfast och ger bra djup till både musik och ljudeffekter. Vi ska inte påstå att den matchar de största soundbar-systemen med bakhögtalare och subwoofer, men för att vara integrerat TV-ljud är det definitivt imponerande. Precis som med Ambilight-ljuset upplever vi att ljudet även sträcker sig långt utanför TV-ramarna. Riktigt häftigt!

Slutsats

Philips OLED+959 har mycket av det som krävs för att sticka ut på en tuff TV-marknad. En otroligt skarp bild, en fängslande Ambilight-belysning och ett kraftfullt, verklighetstroget ljud gör att allt är redo för förstklassiga TV-upplevelser. Men du får betala för lyxen också, Philips-skärmen ligger i den högre änden för 65-tums OLED-modeller. Å andra sidan kallas det ju inte highend för ingenting!

Att OLED+959 ”bara” har Ambilight på tre sidor verkar lite konstigt, eftersom det här trots allt är flaggskeppsmodellen. Men man slipper åtminstone att TV:n lyser upp golvet och avslöjar dammråttor.

Visserligen finns det flera konkurrenter där ute som kan utmana Philips på bildkvalitet och ljud, inklusive Panasonic Z95A, och du kan också få en större men enklare 77- eller 83-tums OLED för samma pengar som Philips vill ha för sin 65-tummare. På plus-sidan har Philips ett eget golvstativ och behöver ingen soundbar – och om du är ett Ambilight-fan är OLED+959 nog något av de häftigaste vi har sett hittills.

Karakter
Philips OLED+959 (65OLED959/12)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

Ljud & Bild